sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τροστ-Εκόνγκ: Ένας... πολυταξιδεμένος «αετός» για την άμυνα του ΠΑΟΚ!

Το sport-fm.gr καταγράφει την καριέρα του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του ΠΑΟΚ, Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, αλλά και τις αξιέπαινες φιλανθρωπικές του δράσεις στην Αφρική και τη Νιγηρία.

Μια… ανάσα από την ολοκλήρωση της πρώτης φετινής του μεταγραφής βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τη Γουότφορντ για την απόκτηση του Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ!

Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ώστε να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τον «δικέφαλο του βορρά».

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα, το όνομα του έμπειρου στόπερ και αρχηγού της εθνικής Νιγηρίας να είχε συνδεθεί με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ έκανε την κίνηση του και δίνοντας ένα ποσό κοντά στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ φέρνει στη Θεσσαλονίκη έναν πολύ καλό αμυντικό με πλούσιο βιογραφικό.



Το sport-fm.gr… σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο με τις αξιέπαινες δράσεις του για την καταπολέμηση ασθενειών στην πατρίδα του και σε όλη την Αφρική.

Πολυταξιδεμένος και με εμπειρία από Premier


Γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου του 1993 στο Χάρλεμ της Ολλανδίας από πατέρα Νιγηριανό και μητέρα Ολλανδή, ο Εκόνγκ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην χώρα της «τουλίπας», πριν μετακομίσει στην Αγγλία και τις ακαδημίες της Φούλαμ. Το καλοκαίρι του 2010 μεταπήδησε στην Τότεναμ στην οποία έμεινε για τρία χρόνια, όντας συμπαίκτης του Χάρι Κέιν. Το «διαζύγιό» του όμως με τους «spurs» ωστόσο ήταν σκληρό, κάτι που τελικώς αποδείχθηκε το τέλειο ερέθισμα για να πετύχει στην καριέρα του.

«Λίγο πριν φύγω από την Τότεναμ, ένας προπονητής μου είπε σε εμένα και τη μητέρα μου ότι δεν θα γίνω ποδοσφαιριστής καθώς δεν ήμουν καλός για να παίξω. Τα λόγια του με τάραξαν πολύ, ωστόσο, αργότερα με πείσμωσαν στο να αποδείξω πρώτα σε εκείνους, μετά στον εαυτό μου και έπειτα στον κόσμο ότι το αξίζω», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.


Ακολούθησε η επιστροφή στην Ολλανδία και η παρουσία του στις Χρόνινχεν και Ντόρντρεχτ. Το καλοκαίρι του 2015 η Γάνδη τον πήρε στην Ολλανδία με ελεύθερη μεταγραφή, παραχωρώντας τον δανεικό στη Νορβηγική, Χάουγκεσουντ. Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν, ο 22χρονος τότε Τροστ «έφτιαξε» το όνομά του, με τον βελγικό σύλλογο να τον πουλά το καλοκαίρι του 2017 στην Μπούρσασπορ, έναντι του ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ: Αφιέρωμα στον στόπερ του ΠΑΟΚ

Στη μοναδική του χρονιά στην Τουρκία, ο Νιγηριανός στόπερ ξεχώρισε για τα φυσικά του προσόντα, αλλά και για τις ικανότητές του στο ψηλό παιχνίδι, μετρώντας 32 συμμετοχές με τρία γκολ. Εμφανίσεις που ανάγκασαν την Ουντινέζε να καταβάλει το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Ιταλίας!

Στο Ούντινε, ο Τροστ πήρε τη φανέλα βασικού… στο σπίτι , όντας εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας του τη διετία 2018-20, διάστημα στο οποίο κατέγραψε 66 συμμετοχές στη Serie A και στο Κύπελλο Ιταλίας.

Η ώρα για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του είχε έρθει, με την Γουότφορντ να του δίνει την ευκαιρία τον Σεπτέμβριο του 2020 να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο και να αγωνιστεί στην Premier League!

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ: Αφιέρωμα στον στόπερ του ΠΑΟΚ

Βέβαια, για να συμβεί αυτό έπρεπε να κάνει υπομονή έναν χρόνο, αφού οι «σφήκες» βρισκόντουσαν στην Championship. Με τον Εκόνγκ βασικό στέλεχος, (33συμμ.), η Γουότφορντ εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 4η στη 2η κατηγορία και πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στα μεγάλα «σαλόνια» του βρετανικού ποδοσφαίρου!

«Τώρα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι μπροστά μου. Ελπίζω να απολαύσω την Premier League γιατί ήταν κάτι που ήθελα σε όλη μου τη ζωή. Χρειάστηκε πολύ επιμονή για να φτάσω εδώ. Νιώθω πως τώρα ξεκινάω», είχε δηλώσει λίγο πριν το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ: Αφιέρωμα στον στόπερ του ΠΑΟΚ

Η σεζόν 2021/22 ξεκίνησε αρκετά καλά για τον ίδιο, όντας βασικός στο κέντρο της άμυνας. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τη Γουότφορντ να μην μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της Premier και τον ίδιο να χάνει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα. Το τέλος της σεζόν, βρήκε τον σύλλογο στην προτελευταία θέση και στον υποβιβασμό, με τον Εκόνγκ να ολοκληρώνει τη χρονιά με 17 συμμετοχές.

Παρά τις προτάσεις που υπήρξαν, προτίμησε να παραμείνει στον σύλλογο και τη φετινή σεζόν, περνώντας το πρώτο της μισό στην Championship. Τον περασμένο Γενάρη πάντως, πήρε την απόφαση να αγωνιστεί δανεικός στην Ιταλία με τη φανέλα της Σαλερνιτάνα, την οποία και βοήθησε να παραμείνει στη Serie A, μετρώντας 9 συμμετοχές με ένα γκολ στο τελευταίο εξάμηνο.

Το ισχυρό δέσιμο με τις ρίζες του


Παρά το γεγονός πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, τη φανέλα της οποίας φόρεσε στις ηλικιακές ομάδες U 19 και U20, το «δέσιμο» με τη Νιγηρία ήταν αρκετά μεγάλο από νωρίς.

Σε ηλικία 22 ετών πήρε την απόφαση να αγωνιστεί για τα χρώματα της Νιγηρίας, μετρώντας μέχρι και σήμερα 64 συμμετοχές με 4 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί και αρχηγός των «σούπερ αετών»!

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ: Αφιέρωμα στον στόπερ του ΠΑΟΚ

«Μικρός περνούσα τουλάχιστον 4 μήνες τον χρόνο στο Λάγος. Ο πατέρας μου ζει ακόμα εκεί. Τα τατουάζ στο χέρι μου αποτίουν φόρο τιμής στις ρίζες μου. Όταν παίζουμε για τη Νιγηρία είναι πάντα ένα πάρτι. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αποτελώ τον αρχηγό ενός μεγάλου έθνους. Το ποδόσφαιρο σημαίνει πολλά για τους Νιγηριανούς. Γίνονται πολλά στη χώρα, οπότε όταν παίζουμε για μια στιγμή όλα μένουν στην άκρη και κάνουμε ευτυχισμένο τον κόσμο», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε μια συνέντευξη.

Βέβαια, εκτός από το να είναι αρχηγός της εθνικής ομάδας και να τιμά το εθνόσημο στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, ο Εκόνγκ δείχνει έμπρακτα την στήριξή του στην πατρίδα του.

Από το 2018, ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός είναι μέλος του φιλανθρωπικού κινήματος «Common Goal» και του «Team Thrive Africa», που σκοπό έχουν την εξάλειψη των «παραμελημένων τροπικών ασθενειών», γνωστές και NTDs που μαστίζουν την Αφρική.

Ο όρος NTDs ουσιαστικά αναφέρεται σε μολυσματικές ασθένειες που συναντώνται στις πολύ φτωχές χώρες λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής και επηρεάζουν τη ζωή περισσοτέρων από 1,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

«Η ιδέα είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο. Είναι καλό να μιλάς για αυτό όσο περισσότερο μπορείς. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσες πολλές ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν και να θεραπευτούν με μόνο μία μορφή φαρμάκων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί άλλοι δεν το γνώριζαν αυτό. Η καταπολέμηση των NTDs είναι μια μεγάλη εκστρατεία γιατί επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στη Δυτική Αφρική και τη Νιγηρία. Η όλη ιδέα είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση επειδή η θεραπεία είναι δωρεάν, αλλά οι άνθρωποι πρέπει απλώς να γνωρίζουν για τη δυνατότητα λήψης της θεραπείας και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτρέψει πολλούς ανθρώπους από το να αρρωστήσουν».

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ: Αφιέρωμα στον στόπερ του ΠΑΟΚ

Πέραν από ένα πολύ καλό κεντρικό αμυντικό που θα δώσει λύσεις και θα αποτελέσει – όπως όλα δείχνουν – σημείο αναφοράς για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ, απέκτησε και έναν άνθρωπο με ευαισθησίες, που προσφέρει στον λαό και τους ανθρώπους του, δείχνοντας την… άλλη όψη, την καλή, ενός ποδοσφαιριστή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x