sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παρέμβαση Γουόκαπ… Κυπελλούχος Ολυμπιακός!

Ο Τόμας Γουόκαπ «ξελάσπωσε» τον Ολυμπιακό και ήταν κομβικός στην κατάκτηση του κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό… μολονότι τα νούμερα αψηφούν την συμβολή του.

Κυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε ο Ολυμπιακός στα «Δύο Αοράκια» εναντίον του Παναθηναϊκού με 81-73, σε μία αναμέτρηση που κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και που πρόσφερε μία υπέροχη εμπειρία στους ελάχιστους εκλεκτούς που κρατούσαν στα χέρια τους προνομιούχο εισιτήριο και μία θέση στο όνομα τους.

Κατάμεστο γήπεδο, ατμόσφαιρα από μία πιο ρομαντική εποχή, ξεκάθαρο βήμα «μπροστά» και μία υπόσχεση που καλείται η Ομοσπονδία και γενικότερα το εγχώριο μπάσκετ να προστατέψει σαν φυλακτό, αποτρέποντας κάθε πιθανή κακοτοπιά το πλησιάσει.



Αναμέτρηση, λοιπόν, αντάξια δύο ομάδων που έχουν φάει… με το κουτάλι τους μεγάλους τελικούς, το «δίχως αύριο» να πλανάται στην ατμόσφαιρα και με τις μεγάλες προσωπικότητες έτοιμες να κολλήσουν ένα επιπλέον ένσημο στην μπασκετική τους ζώνη.

Λένε ο ιδρώτας της νίκης που κάποτε πότισε την φανέλα, δεν ξεπλένεται σε κανένα πρόγραμμα του πλυντηρίου. Ο Παναθηναϊκός έφερε στα μέτρα του την αναμέτρηση, το 7-0 στην έναρξη εξέφρασε πλήρως την διάθεση των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης και το γεγονός της σαφέστατης καμπής που βιώνει, δεν επιτρέπει σκέψεις πέρι διαδικαστικών αγώνων.

Και πριν την επαναφορά της τέταρτης περιόδου, ο Δημήτρης Πρίφτης διεκδικούσε έμπρακτα να κατασχέσει την ταυτότητα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Βέβαια, τα σχέδια του ανατράπηκαν από τον αλάνθαστο Τόμας Γουόκαπ, πλάνο που ίδιος κατόρθωνε μεθοδικά εξ αρχής και καρτερούσε υπομονετικά να χτυπήσει σαν την κόμπρα.

Πολλές φορές ακούστηκε σε μπασκετικές συζητήσεις, η άποψη πως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν επακριβώς την εικόνα τόσο της ομάδας όσο και του παίκτη, όμως στην καθιερωμένη θεωρία ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί προβάλλει τις ενστάσεις του.

Στην Ζάλγκιρις απολάμβανε την απόλυτη ελευθερία εντός του παρκέ, με τις επιλογές του να αποτελούν θέσφατο ενός σοφού… γκαρντ. Αριθμοί γεμάτοι, στρογγυλοί, μολονότι στον Ολυμπιακό αναζήτησαν κάτι παραπάνω από μία εντυπωσιακή στατιστική, έψαχναν την ουσία και τον αθλητή που θα λειτουργήσει ενωτικά μεταξύ του αμυντικού και του επιθετικού τομέα.

Ο περιφερειακός που θα πιέσει στα 4/4 του γηπέδου τον απόφοιτο της παλαιά κραταιάς σχολής των Πλάβι, θα αντέξει τους κραδασμούς στο high post με τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος και αμέσως θα τρέξει για βοήθεια στην αδύνατη πλευρά.

Αυτά δεν καταγράφονται από την στατιστική υπηρεσία, δεν ζυγίζεται ο ιδρώτας που έπεσε σταγόνα-σταγόνα στο παρκέ, δεν επιβραβεύεται όπως οι «φωτοβολίδες» του Νέντοβιτς, δεν σε εντυπωσιάζουν όπως τα επιβλητικά κοψίματα του Παπαγιάννη… αλλά στα μάτια του προπονητή σου είσαι ο λέβητας που κινεί την μηχανή.

Την ίδια στιγμή που οι Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ λάμβαναν απλόχερα το χειροκρότημα του κόσμου, ο ξανθομάλλης περιφερειακός κατεύνασε τα πνεύματα, ηρεμούσε τους συμπαίκτες του και οργάνωνε λεπτομερώς τις κινήσεις του Ολυμπιακού… σαν σκάκι.

Κατηγορήθηκε πολλάκις για στιγμές επιθετικές αφάνειας και απραξίας, «απάντησε» την ώρα που ο κόσμος έκλεινε σταδιακά την σκηνή από τα ουρλιαχτά και τις φωνές. Πάλι, οι οκτώ πόντοι, οι τέσσερις ασίστ και η μία τάπα μπορεί να ακούγονται αμελητέα σε σύγκριση με τα κομψά νούμερα του Κώστα Σλούκα. Εξάλλου, η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι το «α» και το «ω». Ο Τόμας Γουόκαπ ακολουθεί ευλαβικά τη Βίβλο των πόιντ γκαρντ. Μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα στο μισό του αντιπάλου του, διαβάζει



Χαρακτηριστικά καταστρώνει ένα side pick and roll με τον Μουστάφα Φαλ και αστραπιαία τροφοδοτεί τον Γάλλο σέντερ στο δευτερόλεπτο της αλλαγής, χτυπώντας επί της ουσίας το miss-match άμεσα. Όσο απλό και να ακούγεται, μία σκαστή πάσα πάνω στην αλλαγή με δύο παίκτες να υποψιάζονται την επιλογή αυτή, την πίεση να σε κυριεύει και την πλάγια γραμμή σε απόσταση χιλιοστών… ίσως να μην είναι και η πλέον ευκολότερη.

Εξάλλου, η προαναφερθείσα τάπα στον Νεμάνια Νέντοβιτς στιγμές πριν την λήξη του τελικού μόνο τυχαία δεν αναφέρθηκε. Ελάχιστοι θα ολοκλήρωναν το rotation με επιτυχία και εκτός των άλλων, να ευθυγραμμίσουν το κορμί τους ώστε να σταματήσουν στα ίσα έναν από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Γυρίζοντας πίσω στα περί επιθετικής ανεπάρκειας, ο Γουόκαπ οριστικοποίησε την επιστροφή του Ολυμπιακού έπειτα από μία κάκιστη δεύτερη περίοδο, εκμεταλλευόμενος την λανθασμένη επιλογή του Τζέρεμι Έβανς να οπισθοχωρήσει στην ρακέτα και με τρίποντο προς το τέλος της τρίτης περιόδου να ρίχνει την διαφορά σε μονοψήφιο.

Σουτ προσωπικότητας έγραφαν παλαιότερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως την φετινή χρονιά το σουτ πίσω από τα 6.75μ. να λογίζεται ως ένα από τα τρωτά του σημεία και με τις αντίπαλες ομάδες συχνά-πυκνά να επιλέγουν under.

Στο τέλος της ημέρας ο Νεμάνια Νέντοβιτς έλαβε το βραβείο του πρώτου σκόρερ με 23 πόντους, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ του πολυτιμότερου παίκτη με 21 πόντους (4/7 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ), ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 10ο κύπελλο της ιστορίας υπό τα υγιείς χειροκροτήματα του Παναθηναϊκού και ο Τόμας Γουόκαπ κέρδισε τις καρδιές του φίλαθλου κόσμου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x