sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Άιντραχτ πάει κόντρα στη γερμανική φιλοσοφία

Το καμάρι της Φρανκφούρτης προσεγγίζει διαφορετικά την τακτική του ποδοσφαίρου της χώρας, όμως κρατάει το πνεύμα και πλάνο. Αυτό της βγαίνει, δείχνοντας ότι έχει μπει σε περίοδο που ανεβαίνει επίπεδο.

Σίγουρα δεν περιμέναμε το εντυπωσιακό «διπλό» με 3-0 στην έδρα του Αννόβερου την Κυριακή το απόγευμα ή τη σπουδαία πρόκριση με 4-1 επί της Σαχτάρ τη Πέμπτη για το Γιουρόπα Λιγκ, για να διαπιστώσουμε ότι η Άιντραχτ έχει βρει το δρόμο της και βαδίζει σε αυτόν με βήματα σταθερά και προοδευτικά. Σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ποδοσφαιρικής χρονιάς, δείχνει έτσι ότι η μέχρι στιγμής πορεία της μόνο τυχαία δεν είναι. Ο προπονητής της, Άντολφ Χίτερ, συνεχίζει το έργο του Νίκο Κόβατς (που έφυγε το καλοκαίρι για τη Μπάγερν), προσθέτοντας στοιχεία χαρακτήρα που τη κάνουν να μοιάζει με δύναμη μεγάλου βεληνεκούς. Ο Αυστριακός κόουτς έχει κολλήσει άψογα τα κομμάτια του παζλ που έχει στα χέρια του, με μία τακτική που δεν φέρνει σε γερμανική, ενώ έχει καταφέρει να αποβάλλει από τους ποδοσφαιριστές του την αντίληψη ότι η Άιντραχτ είναι το βήμα για κάτι παραπάνω. Το πάθος λοιπόν για τη φανέλα, σε συνδυασμό με το σύστημα και το ταλέντο έχουν φέρει πολύ αισιόδοξα χαμόγελα στη Φρανκφούρτη.

Η ομάδα βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατάσταση τη παρούσα στιγμή: 6η θέση στη Μπουντεσλίγκα (στο -4 από τη πρώτη 4άδα), φάση των «16» στο Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο την Ίντερ (στους ομίλους μάλιστα έκανε το 6/6, επίδοση ρεκόρ για γερμανική ομάδα), ενώ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας από την Ούλμ, με τη δικαιολογία όμως της αποχώρησης αρκετών βασικών παικτών και την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού σε περίοδο προετοιμασίας. Στα μάτια των φιλάθλων της, η Άιντραχτ διανύει μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, σε συνέχεια της περσινής και το θριαμβευτικό 3-1 επί της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας. Το ιδανικό βέβαια θα είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή η παρουσία τουλάχιστον στους «4» του Γιουρόπα ξεπερνώντας ομάδες με πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για το συγκεκριμένο ρόστερ, αν αναλογιστεί κανείς τα επιτεύγματά του.

Ξεκινώντας από την επίθεση, Σεμπαστιάν Αλέ, Λούκα Γιόβιτς και Άντε Ρέμπιτς μετρούν συνολικά 46 γκολ σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ο πρώτος, Γάλλος σε ηλικία 24ων ετών, έχει 16 γκολ σε 30 αγώνες φέτος. Η ευελιξία του στο κράτημα της μπάλας, η άρτια τεχνική παρά το ύψος του και η συμβολή του στην δημιουργία τελικής φάσης, τον καθιστούν τον πιο δύσκολο προς αντιμετώπιση επιθετικό των «Αετών». Από την άλλη, ο 21χρονος Σέρβος, Γιόβιτς, έχει βάλει στόχο τη κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 15 γκολ σε 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Σε αυτά προσθέστε τα έξι στην Ευρώπη. Τον χαρακτηρίζουν τα τελειώματα μέσα από τη περιοχή, το ταχύτατο ξεμαρκάρισμα του από τους αμυντικούς, η δυνατότητά του να κινείται και έξω από το «κουτί» προσφέροντας βοήθειες στους συμπαίκτες του. Αποκτήθηκε από την Μπενφίκα, ωστόσο η Άιντραχτ δύσκολα θα τον κρατήσει, αφού η Μπαρτσελόνα ήδη κινείται για την απόκτησή του, ως αντικαταστάτη του Σουάρες. Ο Ρέμπιτς, με φόρα από το Μουντιάλ, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Με την ορμή που τον διακρίνει «καθαρίζει» δύσκολα παιχνίδια. Έχει συνολικά 9 γκολ σε 24 εμφανίσεις.

Οι γερμανικές ομάδες επιδίδονται σε ένα ποδόσφαιρο ταχύτητας, με πολλά γκολ και με εκτεθειμένη άμυνα όμως. Τα υψηλά σκορ, οι συντριβές και οι ανατροπές είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιχνίδια του γερμανικού πρωταθλήματος. Τα επιτεύγματα των επιθετικών οποιασδήποτε ομάδας, θα έλεγε κάποιος ότι είναι φυσιολογικό επακόλουθο της γερμανικής φιλοσοφίας. Στην Άιντραχτ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όλη η επιθετική δραστηριότητα προέρχεται από ένα σύστημα που στηρίζεται στην αμυντική λειτουργία και την υπομονετική δημιουργία τελικών φάσεων. Ο Άντολφ Χίτερ βασίζεται στον έμπειρο Άμπραχαμ και τον νεοφερμένο από την Άουγκσμπουργκ Χίντερεγκερ για τα μετόπισθεν. Οι συγκεκριμένοι καθοδηγούν τους Ντα Κόστα και Κόστιτς, που παρότι επιθετικά μπακ φροντίζουν για την κάλυψη των αμυντικών κενών. Χασέμπε και Ζέλσον Φερνάντες παίρνουν θέση στο κέντρο με κινήσεις που στοχεύουν περισσότερο στη διαφύλαξη του τέρματός τους.

Αν δει κανείς αγώνες της Άιντραχτ, δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιθετικοί βγαίνουν μόνοι τους στην επίθεση, χωρίς να αναγκαστεί κάποιος πλάγιος μπακ να ανεβεί. Χάρη στις οδηγίες του προπονητή και τις δημιουργικές συνεργασίες τους, φέρνουν τα απαραίτητα για τη νίκη γκολ. Επίσης, όλοι οι παίκτες «κουμπώνουν» σε κάθε πιθανή διάταξη. Είναι στοιχεία που δύσκολα εντοπίζεις σε γερμανικό σύστημα. Αυτό το ποδόσφαιρο έχει κάνει το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο, τη «Κόμερτσμπανκ Αρένα», να είναι γεμάτο σε κάθε αγώνα. Και θα συνεχίσει να είναι, γιατί ακόμα περισσότερες επιτυχίες είναι κοντά.







Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x