sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «διάλυση» μιας… ποδοσφαιρούπολης

Το Ηράκλειο έχει ζήσει ωραίες… γηπεδικές στιγμές. Ο κόσμος αγαπάει την μπάλα. Η αποχώρηση όμως του Εργοτέλη απ' τη Football League σηματοδοτεί την πιο μαύρη σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης.

Σε μια ιστορική στιγμή για το Ηράκλειο οδηγεί η διαφαινόμενη αποχώρηση του Εργοτέλη απ' τη Football League.

Από τότε που το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό, τη σεζόν 1979-1980, η πόλη θα μείνει για πρώτη φορά χωρίς ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες!

Ο ΟΦΗ, ως μία παραδοσιακή επαρχιακή δύναμη και ο Εργοτέλης, με τη συνεχή του παρουσία στις μεγάλες κατηγορίες τα τελευταία 15 χρόνια, κρατούσαν ψηλά το ηρακλειώτικο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, στη Β’ Εθνική είχαν αγωνιστεί επίσης Ηρόδοτος και Ατσαλένιος.

Παρότι η ιστορία του ΟΦΗ είναι αυτή που έχει συνδυαστεί με τις μεγαλύτερες αγωνιστικές στιγμές, ο υποβιβασμός του Εργοτέλη ήταν αυτός που έμελλε να συνδυαστεί με την πιο μαύρη σελίδα στην ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης.

inner

Η μετατροπή του πρωταθλήματος σε επαγγελματικό συνδυάστηκε με τη χρυσή εποχή που ζούσε ο ΟΦΗ, με μπροστάρη τον Ευγένιο Γκέραρντ. Κατάκτηση Κυπέλλου, καλή πορεία στο πρωτάθλημα και φυσικά ευρωπαϊκές συμμετοχές, τον καθιέρωσαν σε μια απ’ τις μεγάλες επαρχιακές δυνάμεις της Ελλάδας.

Ο ΟΦΗ παρέμεινε αδιάλειπτα στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι και το 2008, όταν υποβιβάστηκε. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε, ενώ τα οικονομικά προβλήματα τον «έπνιξαν» πέρυσι, όταν ανακοίνωσε τον υποβιβασμό του στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

inner

Μεγάλο κεφάλαιο του Ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου έγινε και ο Εργοτέλης. Οι «κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν τρεις συνεχόμενες ανόδους απ’ το 2000 και το 2004 έγιναν η δεύτερη ομάδα του Ηρακλείου που καταφέρνει να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε, όμως ανέβηκε ξανά αμέσως, συμπληρώνοντας 14 ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα.

inner

Παρότι η «εξαφάνιση» του Ηρακλείου από τον επαγγελματικό ποδοσφαιρικό χάρτη θα μπορούσε να είχε γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, οι διοικούντες τον Εργοτέλη αποφάσισαν να παραμείνει η ομάδα στη Football League και όχι να γίνει εκκαθάριση, που θα ισοδυναμούσε με τον υποβιβασμό του στη Γ’ Εθνική.

inner

Κάτι που, τελικά, αποφασίστηκε με λίγους μήνες διαφορά, αφήνοντας το Ηράκλειο χωρίς επαγγελματική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x