Σταύρος Χονδροθύμιος

Η Εθνική δεν έχει τίποτα να χάσει

Ο Σταύρος Χονδροθύμιος γράφει στο sportfm.gr για την προσπάθεια της Εθνικής κόντρα στο Βέλγιο, στην οποία η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε δεν έχει χάσει τίποτα, αλλά αντιθέτως έχει να κερδίσει πολλά.

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι δεν ελπίζουν τίποτα από τον αγώνα της Εθνικής μας στο Βέλγιο. Οι πρωτοπόροι του ομίλου μας, και ομαδάρα έχουν, και τα τελευταία χρόνια έχουν… βαρύνει τη φανέλα τους, και έχουν κάνει το 4Χ4 στα μέχρι τώρα ματς των προκριματικών και μάλιστα αυτό έγινε… άνετα και με εμφατικά σκορ.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ελλάδα πηγαίνει στην αναμέτρηση του Σαββάτου σαν… πρόβατο επί σφαγή. Κάθε άλλο. Η γαλανόλευκη, έχει πολλά να κερδίσει και σχεδόν τίποτα να χάσει από αυτό το παιχνίδι.

Αν ηττηθεί, κανείς δεν θα της ζητήσει τα… ρέστα κι αν μάλιστα αυτό συμβεί μετά από καλή εμφάνιση και φυσικά με μικρή έκταση του σκορ, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άλλωστε εξ αρχής ο ρεαλιστικός στόχος ήταν η κατάληψη της δεύτερης θέσης, αφού το Βέλγιο είναι η υπερδύναμη του ομίλου!

Επειδή θεωρώ ότι αυτή η Εθνική είναι φτιαγμένη έτσι που δύσκολα θα δεχτεί αρκετά τέρματα, τότε το απευκταίο (ήττα με ευρύ σκορ) είναι δύσκολο να συμβεί, όποτε οι πιθανότητες… φθοράς στο προφίλ της ομάδας είναι ελάχιστες. Από την άλλη τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει η ομάδα μας, πολλαπλά.

Αρχικά, είναι το προφανές, το βαθμολογικό όφελος δηλαδή, που στην παρούσα φάση είναι σημαντικό. Η κυριότερη αντίπαλος μας στον όμιλο, η Βοσνία, υποδέχεται το Γιβραλτάρ και μάλλον θα επικρατήσει, φτάνοντας τους 10 βαθμούς, όσους έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Άρα αν η Εθνική μας πάρει κάτι από το ματς, θα παραμείνει πάνω από τους άμεσους αντιπάλους της και παράλληλα θα έχει περάσει κι αυτή από την πιο δύσκολη έδρα του ομίλου.

Παράλληλα θα εκτοξεύσει την ψυχολογία της, που την προηγούμενη διετία είχε πέσει στα… τάρταρα και αυτή τη σεζόν την χτίζει με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Αν τα καταφέρει και δεν φύγει ηττημένη από το Βέλγιο, τότε δεν θα μιλάμε για βήμα, αλλά για εντυπωσιακό άλμα! Το πόσο σημαντικός τομέας είναι αυτός για τη συγκεκριμένη ομάδα, το μαρτυρούν τα αποτελέσματα του παρελθόντος και η νοοτροπία της, με την οποία ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, λόγω αυτοπεποίθησης έρχονταν τα ποθητά αποτελέσματα.

Τα δύο παραπάνω, δηλαδή το βαθμολογικό όφελος και η ανάταση της ψυχολογίας, θα ήταν τα κέρδη για οποιαδήποτε ομάδα, όμως η Εθνική μας έχει να κερδίσει και κάτι περισσότερο. Τον κόσμο της! Να τον φέρει πίσω, ξανά στο πλευρό της. Να σβήσει την απαξίωση των τελευταίων ετών και να αρχίσει πάλι να τον νιώθει σύμμαχό της και όχι ως ένα ακόμα… βαρίδι στην πορεία της. Να μην έχουν οι παίκτες δηλαδή στο μυαλό τους, ότι όλοι τους περιμένουν στη γωνία με το δάχτυλο στην σκανδάλη, δημιουργώντας τους ακόμα μεγαλύτερο άγχος.

Τέλος, ό,τι και να συμβεί στο γήπεδο, αυτή η Εθνική θα κερδίσει παίκτες. Υπάρχουν πλέον αρκετοί στην αποστολή που δεν είναι… μπαρουτοκαπνισμένοι και δεν έχουν παραστάσεις με τα ελληνικά χρώματα κόντρα σε σπουδαίους αντιπάλους. Παιχνίδι με παιχνίδι αποκτούνται οι σημαντικές εμπειρίες κι αν μάλιστα οι πρώτες αναμετρήσεις τέτοιου τύπου έχουν θετική έκβαση, τότε ο βαθμός ετοιμότητας για τα επόμενα μεγάλα ματς, αυξάνεται ραγδαία!

Είναι η ευκαιρία της να αντιστρέψει και πάλι το κλίμα, να κάνει ένα δυναμικό…restart, να βάλει μια και καλή το βαγόνι πάνω στις ράγες, μετά τον εκτροχιασμό της και να επανατοποθετηθεί στις σοβαρές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Εύκολο φυσικά και δεν είναι. Αν σταθεί όρθια στο «Κινγκ Μποτουέν» τότε θα καλοβλέπει την πρόκριση στα τελικά του μουντιάλ της Ρωσίας και αυτομάτως θα ανακτήσει τον αγωνιστικό της τσαμπουκά και τη χαμένη της αυτοπεποίθηση! Αν πάλι δεν τα καταφέρει το Σάββατο, τι είχε, τι έχασε. Άλλωστε το μεγάλο φαβορί είναι οι Βέλγοι και αυτοί θα έχουν την (όποια) πίεση, για το ματς και ίσως αυτό μπορέσει να το εκμεταλλευτεί η Εθνική μας!

Είναι μια ευκαιρία που μπορεί να αποδειχθεί «χρυσή» και παράλληλα σε περίπτωση που αυτή χαθεί, δε χάλασε κι ο κόσμος, όλα θα παραμένουν ανοικτά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x