sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η όχι και τόσο συγκλονιστική ιστορία για τα ντέρμπι της «Χρυσής Αλυσίδας» στην Ουρουγούαη

Από το 1991 και μετά τα ντέρμπι της Πενιαρόλ με την Νασιονάλ στην Ουρουγουάη, έχουν το παρατσούκλι «Gold Chain Derbies». Διαβάστε το γιατί.

Θυμάστε την εποχή που δεν υπήρχε καμία απαγόρευση από τη FIFA που να αφορούσε τα κοσμήματα των ποδοσφαιριστών;

Ναι, ήταν ωραίες εποχές αφού ανάλογα με την διάθεση του ο κάθε ποδοσφαιριστής, μπορούσε να εμφανιστεί στο γήπεδο ως μέλος συμμορίας ή ως ράπερ της δυτικής ακτής.

Στο τσακίρ κέφι ή όταν δεν είχε καμία επίγνωση του πως συνδυάζεται ένα χρυσαφικό με ένα άλλο, μπορούσε να καταλήξει κάπως έτσι…

inner

Γυρνάμε το χρόνο πίσω στο μακρινό 1991. Την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε σε μία δεκαετία που θα έβαζε γερές… βάσεις για τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, στην Ουρουγουάη το πρωτάθλημα συνεχιζόταν κανονικά. Βέβαια αν εκείνη την εποχή έλεγες σε έναν Έλληνα τις λέξεις Πενιαρόλ και Νασιοναλ, το πιο πιθανό είναι ότι θα σε χτυπούσε με κάτι αιχμηρό στο κούτελο, αφού θα νόμιζε ότι τον έβριζες σε κάποια αρχαία διάλεκτο της Αιγύπτου. Το στοίχημα δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή μας, έτσι ήταν ελάχιστοι αυτοί που είχαν γνώση από τέτοια εξωτικά πρωταθλήματα.

Το ντέρμπι Πενιαρόλ-Νασιονάλ βρισκόταν λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ντέλι Βαλντέζ (ίσως τον θυμάστε από την παρουσία του σε Παρί, Μάλαγα και Οβιέδο) ήταν το βαρύ χαρτί στην επίθεση της Νασιονάλ.

Εκτός όμως από βαρύ χαρτί στην επίθεση ήταν και γνωστός για τις εκκεντρικές του εμφανίσεις μέσα στο γήπεδο. Όπου εκκεντρικές, προσθέστε διάφορες χρυσές αλυσίδες, σκουλαρίκια και άλλες τέτοιες ομορφιές.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο Ντέλι Βαλντέζ ήταν για τα γήπεδα της Ουρουγουάης κάτι παρόμοιο με αυτό τον τύπο…



Στην εξίσωση μας μπαίνει τώρα ο Γκονσάλβες, αμυντικός της Πενιαρόλ εκείνη την περίοδο. Σε ένα από τα κορνέρ που κέρδισε η Νασιονάλ, μέσα στην περιοχή γίνεται ο κακός χαμός. Φανέλες και σορτσάκια τραβιούνται, τα σπρωξίματα δίνουν και παίρνουν και όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Η φάση περνάει χωρίς να δημιουργηθεί κάποια μεγάλη ευκαιρία για τη Νασιονάλ και το παιχνίδι ολοκληρώνεται χωρίς πολλά ευτράπελα.

Αυτή ήταν η ιστορία μας. Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας. Καλό σας βράδυ.

inner

Έχετε απόλυτό δίκιο, αν η ιστορία τελείωνε έτσι δεν θα είχε καθόλου ενδιαφέρον, εκτός κι αν δεν έχετε ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις και σας αρκεί η συγκίνηση της …εξιστόρησης ενός κόρνερ που δεν κατέληξε πουθενά. Βίτσια είναι αυτά.

Μην ανησυχείτε όμως έχει κι άλλο. Λίγο μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Ντέλι Βαλντέζ βρίσκεται στα αποδυτήρια και κάνει καταμέτρηση των αλυσίδων του. Εκεί διαπιστώνει ότι ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα του έχει κάνει φτερά.



Να τι συνέβη… (όπως αποκάλυψαν αργότερα οι τηλεοπτικές κάμερες)

Σε ένα από τα κόρνερ που κέρδισε η Νασιονάλ, μέσα στην περιοχή γίνεται ο κακός χαμός. Φανέλες και σορτσάκια τραβιούνται, τα σπρωξίματα δίνουν και παίρνουν και όλα μοιάζουν φυσιολογικά.

Ο Γκονσάλβες έχει κολλήσει σαν βεντούζα πάνω στον Ντέλι Βαλντέζ και την ώρα που σηκώνεται να πιάσει την κεφαλιά το χέρι του πάει κοντά στο λαιμό του Βαλντέζ. Νιώθει κάτι δροσερό και μεταλλικό.

Τα δάχτυλα του το σφίγγουν. Τα δάχτυλα του το σφίγγουν ακόμα περισσότερο. Το κούμπωμα της χρυσής αλυσίδας ανοίγει και ο Γκονσάλβες μένει να την κρατάει στο χέρι του. Κοιτάει δεξιά και αριστερά για να δει αν τον έχει καταλάβει κανένας. Και τότε χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα αντί να επιστρέψει την αλυσίδα στον κάτοχο της, σκύβει διακριτικά και την κρύβει στην …κάλτσα του. Πρέπει να ένιωσε κάπως έτσι…



Ο Ντέλι Βαλντέζ στην προσπάθεια του να ανακαλύψει τι είχε συμβεί στην πολυαγαπημένη του αλυσίδα, είχε επιστρατεύσει μέχρι και το βίντεο του αγώνα. Σε αυτό φάνηκε ξεκάθαρα αυτό που σας περιγράψαμε πιο πάνω, έτσι κάλεσε την αστυνομία που με τη σειρά της περίμενε υπομονετικά έξω από τα αποδυτήρια τον Γκονσάλβες.

Όταν ο Γκονσάλβες είδε τους αστυνομικούς να τον περιμένουν, το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό του ήταν να μεταμφιεστεί. Έχουμε όμως την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον βοηθούσε.

inner

Αυτό που έκανε τελικά ήταν να παραδώσει την αλυσίδα στον κάτοχο της. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί το έκανε, η απάντηση του ήταν τέτοια που θα έδινε την καλύτερη δικαιολογία σε όλους τους κλέφτες σε όλο τον κόσμο.

«Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν»…

Τα ντέρμπι της Πενιαρόλ με τη Νασιονάλ από τότε έχουν το παρατσούκλι "Gold Chain Derbies"…

Θανάσης Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x