Χρήστος Σούτος

Η παράσταση τώρα αρχίζει

O Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για τις πορείες Ολυμπιακού και Παναθηναικού στην Ευρωλίγκα.

Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής για το Top- 16 οριστικοποιήθηκαν τα ζευγάρια για την φάση των προημιτελικών και της φετινής Euroleague. Είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά, μετά από αρκετό καιρό, υπήρχε ενδιαφέρον σχεδόν για όλες τις αναμετρήσεις, αφού οι αδιάφορες ομάδες ήταν πιο λίγες από το παρελθόν. Προκρίσεις και καλύτερα πλασαρίσματα κρίθηκαν κυριολεκτικά στο νήμα. Οι δικοί μας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, κατάφεραν να βρεθούν, για πολλοστή φορά στην ιστορία τους, στην τελευταία στροφή πριν από την ετήσια γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου και θα αντιμετωπίσουν τις Μπαρτσελόνα και Εφές αντίστοιχα. Με πλεονέκτημα οι πρωταθλητές Ευρώπης, με μειονέκτημα οι πράσινοι.

Ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία στην αρχή της σεζόν κατάφεραν, παρά τις αλλαγές τους, να φανούν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί απέναντι σε ομάδες με σαφώς υψηλότερα μπάτζετ. Ειδικά στην περίπτωση της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη το επίτευγμα είναι μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αλλαγές αυτές ήταν σαρωτικές σε όλα τα επίπεδα, σε αντίθεση με τους ερυθρόλευκους, που μετά την εκπληκτική περυσινή σεζόν είχαν να πατήσουν πάνω σε κάποιες σταθερές. Καλός ο απολογισμός και η κουβέντα για το παρελθόν, αλλά με το final- 8 να αρχίζει σε λίγες μέρες, την προσεχή Τρίτη συγκεκριμένα, πάμε να κάνουμε μια πρώτη ανάγνωση του τι περιμένουμε να δούμε.

Στο ζευγάρι Μπαρτσελόνα- Παναθηναϊκός υπάρχει φαβορί και αυτό χωρίς συζήτηση είναι το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ. Θα αναρωτηθεί κάποιος είναι αποκλεισμένος ο ΠΑΟ πριν γίνουν καν τα ματς; Σαφώς και όχι. Οι Καταλανοί εμφανίζουν, παρά το εκπληκτικό ρεκόρ νικών τους από την αρχή της διοργάνωσης, τελευταία αρκετά προβλήματα τραυματισμών, με σοβαρότερο το πρόβλημα υγείας του Μάικλ, που τον θέτει νοκ- άουτ μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Και ο αρχηγός τους, όμως, Χουάν Κάρλος Ναβάρο ταλαιπωρείται αρκετά συχνά από προβλήματα που οφείλονται στα επιβαρυμένα πόδια του κάτι που έχει ως συνέπεια να μην βρίσκει το συνήθη ρυθμό του σε όλα τα παιχνίδια.

Από την άλλη βέβαια πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλο και βαθύ ρόστερ ικανό να δίνει λύσεις στις δυσκολίες. Τόμιτς, Τζαγουάι και Λόρμπεκ συνθέτουν την καλύτερη και πιο αποτελεσματική γραμμή ψηλών στην Ευρώπη. Σάρας, παρά τα 36 του χρόνια, δεν υπάρχει αλλού, ενώ και οι Χουέρτας και Σάδα λειτουργούν άψογα στους ρόλους που τους αναθέτει ο κόουτς. Το πρόβλημα με τον Μάικλ αύξησε το ροτέισον των μπλαουγκράνα με Ίνγκλις και Γουάλας να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ και οι λιγότερο προβεβλημένοι, Ραμπασέδα και Αμπρίνες βρίσκουν σιγά- σιγά το ρόλο τους. Δυνατή άμυνα, ασταμάτητο pick' n' roll και πολλές περιστροφές συνθέτουν την φετινή εικόνα του συνόλου των Καταλανών.

Τι μπορούν να βάλουν απέναντι τους οι παίκτες του Πεδουλάκη; Την καλύτερη, γεμάτη πάθος και ενέργεια, άμυνα της διοργάνωσης. Την τεράστια προσωπικότητα του ηγέτη τους Δημήτρη Διαμαντίδη, γεννημένος για τέτοια ματς, και την δίψα για διάκριση των νέων τους μελών. Δεν διαθέτουν βέβαια το ίδιο βάθος και εμπειρία με τους αντιπάλους τους αλλά είναι δεδομένο πως θα πουλήσουν πολύ ακριβά την ύπαρξη τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ισπανοί αν μια ομάδα δεν ήθελαν, εκτός ΤΣΣΚΑ εννοείται, απέναντι τους σε αυτή τη φάση ήταν, και λόγω παράδοσης, ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης.


Στο ζευγάρι του Ολυμπιακού με την Εφές οι ερυθρόλευκοι είναι το μεγάλο φαβορί, και όχι μόνο λόγω έδρας. Οι Τούρκοι παρά τα πολλά χρήματα που ξόδεψαν, για μια ακόμα χρονιά, ομάδα με την σημασία της λέξης δεν έχουν γίνει. Πολλά σκαμπανεβάσματα και αρκετές ήττες εκτός Τουρκίας με μεγάλες διαφορές. Από καθαρή τύχη, ή απειρία του τεχνικού τιμ των πρασίνων, δεν έχασαν και την διαφορά στο ματς στο ΟΑΚΑ που θα τους έστελνε τέταρτους στον όμιλο. Δεν είναι τυχαίο πως δεν πέτυχαν μεγάλη νίκη εκτός συνόρων, με εξαίρεση αυτή στην Μάλαγα απέναντι σε μια εξίσου αλλοπρόσαλλη ομάδα και δεν νομίζω πως θα καταφέρουν κάτι τέτοιο στο ΣΕΦ.

Με μπροστάρηδες τους σούπερσταρ Φάρμαρ και Βούγιασιτς, τα ψηλά κορμιά των Μπάρατς και Ερντέν, την μπασκετική ευφυΐα του Σαβάνοβιτς και την εμπειρία των βετεράνων Γκονλούμ, Τουντσερί και Γκιουλέρ θα προσπαθήσουν να χτίσουν τις όποιες ελπίδες τους για την έκπληξη. Ένας σοβαρός Ολυμπιακός προσηλωμένος στην καλή περιφερειακή άμυνα και με Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου στα καλά τους δεν πρόκειται να κινδυνεύσει και αναμένεται να τσεκάρει νωρίς το εισιτήριο του για Λονδίνο.

Στα άλλα δύο ζευγάρια των προημιτελικών η ΤΣΣΚΑ περνάει λογικά εύκολα αφού η διαφορά ποιότητας είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, ενώ ανάμεσα σε Μαδρίτη και Μακάμπι θα γίνει σφαγή. Προσωπικά έτσι όπως έχω δει την ομάδα του Μπλατ στον δεύτερο γύρο του Top- 16 μέχρι και που πετάει έξω την πολυδιαφημισμένη παρέα του Ρούντι. Το αληθινό μπάσκετ μόλις αρχίζει κύριοι. Καθίστε και απολαύστε.

Υ.Γ : Οι αιώνιοι μόνο στον τελικό συναντιούνται. Μετά από τόσα χρόνια υψηλών πτήσεων τους μόνο αυτό δεν έχουμε δει, έναν αμιγώς ελληνικό τελικό. Λέτε να έφτασε η ώρα;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x