sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η υπόθεση «tamponi Lazio» στο... μικροσκόπιο του sportfm.gr

Το sportfm.gr αναλύει την υπόθεση με μυρωδιά... σκανδάλου στην Serie A, με την βοήθεια και του έγκυρου Ιταλού δημοσιογράφου, Αντριάνο Ντελ Μόντε.

Υπόθεση με μυριωδιά... σκανδάλου φέρεται να είναι αυτή της Λάτσιο.

Η γνωστή πλέον υπόθεση που απασχολεί όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο, και όχι μόνο, η επονομαζώμενη ως «tamponi Lazio» είναι αυτή που κυριαρχεί στην αθλητική επικαιρότητα της γειτονικής χώρας.

Η Λάτσιο κατηγορείται πως έχει κρύψει κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και πως χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές στον αγώνα με την Τζένοα ενώ ήταν θετικοί στον ιό, βεβηλώνοντας έτσι το πρωτόκολλο και θέτωντας σε κίνδυνο την υγεία όλων των συμμετεχόντων.

Κάπως έτσι, οι ιταλικές αρχές έχουν ανοίξει φάκελο και ερευνούν την υπόθεση των «λατσιάλι», οι οποίοι βρίσκονται απέναντι σε μεγάλες τιμωρίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στον υποβιβασμό τους.

Το sportfm.gr αναλύει και παρουσιάζει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενώ ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος Αντριάνο Ντελ Μόντε βάζει την δική του... πινελιά, παραθέτοντας μια σφαιρική γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στην γείτονα χώρα.


To χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης

Η αρχή έγινε στις 26 Οκτωβρίου όταν έγιναν τα τεστ κορωνοϊού πριν το ματς με την Κλαμπ Μπριζ για τη 2η αγωνιστική του Champions League. Μία ημέρα αργότερα (27/10), οι Τόμας, Στρακόσα, Λούκας Λέιβα και Τσίρο Ιμόμπιλε βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τρεις ημέρες μετά στις 30 Οκτωβρίου, το μικροβιολογικό εργαστήριο «Diagnostica Futura» στο Αβελίνο έστειλε τα αποτελέσματα στην Λάτσιο και ανέφερε πως τα τεστ των 3 προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών ήταν αρνητικά, όπως και τα αποτελέσματα των δεύτερων τεστ μία ημέρα μετά (31/10).



Στο ματς πρωταθλήματος με την Τζένοα (01/11), ο Σιμόνε Ιντσάγκι πήρε και τους τρεις στην αποστολή. Άφησε τον Στρακόσα στον πάγκο, ενώ έβαλε στο δεύτερο μέρος τους Λέιβα και Ιμόμπιλε, με την Λάτσιο να κάνει μυθική ανατροπή με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (3-4). Το ένα εξ αυτών, του Ιμόμπιλε! Στις 3 Νοεμβρίου οι τρεις ποδοσφαιριστές βρέθηκαν ξανά θετικοί, αλλά στο μικροβιολογικό εργαστήριο «Rome Biomedical Campus» που συνεργάζεται η UEFA. Κάπως έτσι, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν τους επέτρεψε να ταξιδέψουν στη Ρωσία για το ματς της 3ης αγωνιστικής του Champions League με τη Ζενίτ. Αυτό κίνησε την περιέργεια των αρχών, με τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα να ανοίγει φάκελο για να ερευνήσει την υπόθεση για τυχόν παραβάσεις του πρωτοκόλου.



Στις 6 Νοεμβρίου οι Ιμόμπιλε, Λέιβα, Στρακόσα βρέθηκαν ξανά αρνητικοί στα αποτελέσματα του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Αβελίνο, αλλά θετικοί στα αποτελέσματα των τεστ του μικροβιολογικού εργαστηρίου στην Ρώμη. Μία ημέρα μετά, στις 7 Νοεμβρίου, οι τρεις παίκτες έφυγαν από το προπονητικό κέντρο του Φορμέλο και φυσικά δεν βρέθηκαν στην αποστολή για το εντός έδρας ματς με την Γιουβέντους. Το απόγευμα, οι έρευνες της ιταλικής ομοσπονδίας συνεχίστηκαν τόσο στο προπονητικό κέντρο της Λάτσιο, όσο και στο εργαστήριο του Αβελίνο.



Μια ημέρα μετά (07/11), η Λάτσιο έστειλε τα αποτελέσματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο «Merigen» στη Νάπολη. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ανέφερε πως τα αποτελέσματα των τεστ των Στρακόσα και Λέιβα ήταν αρνητικά, αλλά ο Ιμόμπιλε είχε μικρό ιικό φορτίο. Την ίδια ώρα θα γίνει ανάλυση και του RNA των ποδοσφαιριστών και των μελών της Λάτσιο.


Ο έμπειρος εισαγγελέας και τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Το παραπάνω θέμα για την Λάτσιο έχει κινήσει την περιέργεια σε όλη την χώρα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και μάλιστα σε μία χώρα που ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό.

Οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν δραστηριοποιηθεί, οι ποδοσφαιρικές και όχι μόνο αρχές έχουν ενεργοποιηθεί και οι έρευνες διεξάγονται με αμείωτο ρυθμό. Πέραν του αθλητικού σκέλους, η υπόθεση εξετάζεται και από το κράτος και υπάρχουν ποδοσφαιρικοί και μη εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνες και παίρνουν κατεθέσεις.

Επικεφαλής της υπόθεσης εμφανίζεται ο ομοσπονδιακός (FIGC) εισαγγελέας Τζουζέπε Τσινέ, ενώ έχει στην ομάδα του διάφορους εισαγγελείς από την Ρώμη και το Αβελίνο (σσ. Βιντσέντζο Ντ'Ονόφριο). Η ανεξάρτητη γιατρός Dr. Maria Landi συμμετέχει στην έρευνα και ήδη της έχουν σταλεί 95 τεστ από παίκτες και τεχνικό επιτελείο της Λάτσιο για να τα εξετάσει.



Από πλευράς Λάτσιο, ο πρόεδρος, Κλαούντιο Λοτίτο, είναι διαρκώς σε επικοινωνία με την ομάδα και τους αρμόδιους φορείς, ενώ έχει δώσει και αυτός την κατάθεσή του. Την υπεράσπιση της ομάδας και ως επικεφαλής του νομικού τμήματος του συλλόγου έχει αναλάβει ο Ζαν Μισέλ Τζεντίλε, ενώ στην... πρώτη γραμμή βρίσκεται ο Ίβο Πουλτσίνι, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου, αλλά και ο γιατρός, Φάμπιο Ρόντια.



Όσον αφορά τον Τζουζέπε Τσινέ που προαναφέραμε, πρόκειται για έναν εκ των έμπειρων εισαγγελέων στην Ιταλία που έχει ανάμειξη σε διάφορες ποδοσφαιρικές υποθέσεις που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό την Serie A. Πιο πρόσφατες υποθέσεις αυτή του Βίκτορ Οσιμέν όπου θεωρήθηκε πως η Νάπολι ίσως έχει δώσει ψεύτικα αποτελέσματα του τεστ κορωνοϊού του 20χρονου φορ, το θέμα που είχε δημιουργηθεί με τον Λουίς Σουάρες και τις εξετάσεις του για να πάρει ιταλική υπηκοότητα, όπου είχε θεωρηθεί πως ο Ουρουγουανός φορ είχε τα αποτελέσματα στα χέρια του πριν δώσει εξετάσεις, και αυτή του προέδρου της Ίντερ, Στίβεν Ζανγκ, για ορισμένες δυσφημιστικές δηλώσεις κατά του προέδρου της Serie A, Πάολο Νταλ Πίνο.


Το αμφιλεγόμενο εργαστήριο στο Αβελίνο, τα αποτελέσματα στην Ρώμη και το νέο εργαστήριο στην Νάπολη

Μεγάλος... ντόρος στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί και με τα μικροβιολογικά εργαστήρια που εξετάζουν τα δείγματα των ομάδων. Το εργαστήριο «Diagnostica Futura» στο Αβελίνο είναι αυτό που έδωσε το «ΟΚ» στους Στρακόσα, Λέιβα και Στρακόσα να αγωνιστούν κόντρα στην Τζένοα! Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θεωρούνται αμφιλεγόμενα, αφού είναι εργαστήριο που επέλεξε και μισθώνει η Λάτσιο για τα αποτελέσματα και υπάρχει η υποψία πως μπορεί να έχει συμβεί κάποια παρατυπία.



Αυτή η υποψία φουντώνει περισσότερο καθώς ένα άλλο εργαστήριο, το «Rome Biomedical Campus» είχε βγάλει θετικούς τους ποδοσφαιριστές, ενώ είναι αυτό που συνεργάζεται η UEFA και έριξε «άκυρο» στους τρεις παραπάνω παίκτες για τα ματς του Champions League με Κλαμπ Μπριζ και Ζενίτ.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ιταλία, πάντως, κάνουν λόγο για ανάμειξη και τρίτου μικροβιολογικού εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο εισαγγελέας Τζουζέπε Τσινέ έδωσε εντολή να σταλούν αρκετά δείγματα από την ομάδα στο μικροβιολογικό εργαστήριο «Merigen» στη Νάπολη, το οποίο θεωρεί αξιόπιστο.


Οι «περίεργες» δηλώσεις του επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Λάτσιο και η «μυστική» κατάθεση

Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Λάτσιο, Ίβο Πουλτσίνι, ήταν από τους πρώτους που κλήθηκε για απολογία ενώπιον του δικαστηρίου μέσα στον μήνα. Ωστόσο, ο Πουλτσίνι δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο και κατάφερε μέσω του δικηγόρου της Λάτσιο, Ζαν Μισέλ Τζεντίλε, να πάρει δύο φορές αναβολή για λόγους υγείας.

Τελικά, ο Πουλτσίνι έδωσε μυστική κατάθεση χθες, στις 12 Νοεμβρίου. Δεν έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία και το δικαστήριο που παρευρέθηκε, ενώ τα δημοσιεύματα στην Ιταλία αναφέρουν πως μίλησε με «αγνώστων στοιχείων εισαγγελέα».



Ο Ίβο Πουλτσίνι, πάντως, έχει απασχολήσει αρκετές φορές την κοινή γνώμη με δηλώσεις και τοποθετήσεις του για την πανδημία του κορωνοϊού. «Είναι αλήθεια πως ο ιός έχει χειραγωγηθεί, αλλά είναι επίσης αλήθεια πως σε αυτό το διάστημα έχει υποστεί 33 μεταλλάξεις. Η επιθετικότητα του ιού έχε μειωθεί και ως εκ τούτου μας κάνει να φοβόμαστε λιγότερο. Ο κορωνοϊός πεθαίνει», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2020. Και είχε προκληθεί έντονος θόρυβος, αφού ο Πουλτσίνι ζει στην Ιταλία που ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από την πανδημία.



Οι απόψεις του επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Λάτσιο προκαλούν εντυπώσεις η αλήθεια είναι. Τώρα, κλήθηκε ξανά να μιλήσει για τον κορωνοϊό και ουσιαστικά για την περίπτωση της ομάδας και τις κατηγορίες που δέχεται, αλλά τα λεγόμενά του κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. «Δεν μπορώ να αγνοήσω τα θετικά τεστ που έβγαλε το εργαστήριο Biomedical Campus», είπε αρχικά και συνέχισε: «Το να είσαι θετικός σημαίνει πως είσαι άρρωστος και μεταδοτικός, αν δεν έχεις όμως συμπτώματα, είσαι αθλητής και έρθεις να σε εξετάσω και θα σε στείλω μετά να παίξεις. Για μένα ο ασυμπτωματικός δεν είναι άρρωστος. Ήμουν πάντα απέναντι στην καραντίνα. Είναι ένας ιός που μοιάζει με την γρίπη, δεν θέλω να δείξω ασέβεια προς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά η ιατρική δεν είναι επιστήμη, η ιατρική είναι τέχνη, επειδή πάντα 2+2 δεν κάνει 4».


Οι καταθέσεις δεν πείθουν τους εισαγγελείς - Kίνδυνος, ακόμη και αποβολής, για τη Λάτσιο

Οι τελευταίες καταθέσεις των ανθρώπων της Λάτσιο και οι έρευνες της ομοσπονδίας και των εισαγγελέων είναι εξονυχιστικές. Οι Ίβο Πουλτσίνι και Φάμπιο Ρόντια κατέθεσαν χθες, ενώ παρουσίασαν και διάφορα στοιχεία-έγγραφα στις αρχές. Η «messangero» αναφέρει πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και οι καταθέσεις δεν φαίνονται αρκετά πειστικές στους εισαγγελείς.

Η Εισαγγελία θεωρεί πως τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους είναι ελλειπή. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως λείπουν ορισμένα αποδεικτικά έγγραφα από τα τεστ Covid-19, ενώ μερικά από αυτά δεν συνάδουν με την όλη διαδικασία. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο και ποδοσφαιριστές της ομάδας.



Παράλληλα, διεξάγονται δύο έρευνες. Αυτή της εισαγγελικής αρχής του Αβελίνο και η ομοσπονδιακή εισαγγελική έρευνα. Η αθλητική εισαγγελία ακολουθεί την ίδια ώρα την δικαστική έρευνα. Η περίπτωση του Τόμας Στρακόσα ξεχωρίζει, αφού δεν αγωνίστηκε στο ματς με την Μπολόνια (24/10) καθώς είχε πυρετό και είχε μπει στην απομόνωση. Δεν ήταν στην αποστολή για την Κλαμπ Μπριζ για το Champions League, αλλά κάθισε στον πάγκο απέναντι στην Τορίνο. Το μοριακό τεστ της UEFA τον έβγαλε θετικό και έμεινε εκτός κόντρα στη Ζενίτ, με τα αποτελέσματα να μοιάζουν μπερδεμένα αλλά τον Στρακόσα να θεωρείται θετικός στον κορωνοϊό για περισσότερες από ημέρες από το ματς με την Μπολόνια και έπειτα.



Όσον αφορά τις ποινές της Λάτσιο εφόσον αποδειχτεί ένοχη; Πολλά τα σενάρια, αλλά κάτι το ξεκάθαρο δεν υπάρχει ακόμα. Το χειρότερο δυνατό σενάριο κάνει λόγο ακόμη και μια εξοντωτική ποινή που θα αποβάλλει τη Λάτσιο από το πρωτάθλημα! Δεν αποκλείεται μία τόσο μεγάλη ποινή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει και κοινωνικές προεκτάσεις φυσικά, με την ιταλική ομοσπονδία και τις αρχές να έχουν δείξει και σε άλλες υποθέσεις όπως στο «Calciopolis» που δεν υπολόγισαν από ονόματα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η πιο πιθανή τιμωρία μοιάζει η επιβολή μεγάλου προστίμου και η αφαίρεση αρκετών βαθμών από το πρωτάθλημα.


Αντριάνο Ντελ Μόντε στο sportfm.gr: «Οι ποδοσφαιριστές της Λάτσιο έκαναν τα τεστ σε επαγγελματίες γιατρούς που επιλέχτηκαν από την ομάδα και αυτός τους επέτρεψε να παίξουν στον αμφιλεγόμενο αγώνα με την Τορίνο».

Για το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα, ζητήσαμε την γνώμη του έμπερου και έγκυρου Ιταλού δημοσιογράφου, Αντριάνο Ντελ Μόντε, ο οποίος μιλώντας στο sportfm.gr έβαλε την δική του... πινελιά, παραθέτοντας μια σφαιρική γνώμη για όσα συμβαίνουν στην υπόθεση της Λάτσιο.

-Η όλη κατάσταση ξεκίνησε πριν το ματς με την Κλαμ Μπριζ όταν οι Ιμόμπιλε, Στρακόσα και Λέιβα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, λίγες ημέρες μετά αρνητικοί και έπαιξαν απέναντι στην Τορίνο και στη συνέχεια ξανά θετικοί, χάνοντας τα ματς με Ζενίτ και Γιουβέντους...
«Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση, με την ιστορία να αλλάζει κάθε ημέρα. Γενικότερα, η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι η καλύτερη δυνατή και καταλαβαιίνουμε όλοι γιατί το πρωτόκολλο για τους ποδοσφαιριστές είναι τόσο σκληρό. Η πανδημία, πάντως, φαίνεται πως διαχειρίζεται σωστά από τις ομάδες και το πρωτάθλημα ως τώρα. Παρόλα αυτά, η FIGC (σσ. ιταλική ομοσπονδία) έχει αρχίσιε έρευνα σε βάθος στην περίπτωση της Λάτσιο. Και αυτό διότι οι ποδοσφαιριστές έκαναν τα τεστ σε επαγγελματίες γιατρούς που επιλέγονται όμως από την ομάδα και αυτός τους επέτρεψε να παίξουν στον αμφιλεγόμενο αγώνα με την Τορίνο, στο οποίο μάλλον δεν έπρεπε να αγωνιστούν».



-Κάτι, όμως, φαίνεται να συμβαίνει και με τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε Αβελίνο και Ρώμη, αντίστοιχα. Πώς γίνεται τα αποτελέσματα των τεστ του κορωνοϊού να διαφέρουν στα δύο εργαστήρια;
«Αυτή η ερώτηση είναι για έναν επαγγελματία ιατρό να απαντήσει, αλλά όπως προανέφερα τα τεστ που επέτρεψαν στους ποδοσφαιριστές να μπουν στην αποστολή και να παίξουν απέναντι στην Τορίνο, ήταν αυτά που επιλέχθηκαν από τον γιατρό της ομάδας. Διαφορετικά τεστ από τους ανθρώπους της UEFA έβγαλαν διαφορετικά αποτελέσματα και έμειναν εκτός στους δύο τελευταίους αγώνες του Champions League».

-Πιστεύεις πως η Λάτσιο θα τιμωρηθεί για αυτή την περίπτωση; Έχουμε διαβάσει για ποινές ακόμη και υποβιβασμού, ενώ όλοι θυμόμαστε προηγούμενες περιπτώσεις όπως του «Calciopolis» που οι ιταλικές αρχές δεν δίστασαν να τιμωρήσουν ομάδες ανεξαρτήτως του ονόματος που έχουν...
«Η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το σημαντικότερο γεγονός αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Αν η Λάτσιο αποδειχθεί πως έχει κάνει κάτι λάθος, τότε φυσικά και πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατάλληλες ποινές. Η κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορώ να προβλέψω κάποια τιμωρία παρά τα όσα μεταδίδουν ορισμένοι».



-Η υπόθεση της Λάτσιο είναι πολύ παράξενη. Η όλη κατάσταση συμβαίνει σε μια χώρα που επηρεάστηκε τόσο πολύ από το κορωνοϊό, κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Εάν η Λάτσιο και κάθε ομάδα χρησιμοποιεί παίκτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, πρέπει να τιμωρείται σκληρά. Κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των συμμετεχόντων...
«Ακριβώς. Η υγεία και η ασφάλεια της χώρας και των ανθρώπων είναι πάνω από όλα. Το ποδόσφαιρο είναι εντελώς ασήμαντο σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση (σσ. για το θέμα της υγείας). Δεδομένου του τι έχουμε βιώσει στην Ιταλία το 2020 και με όλο τον σεβασμό στους περισσότερους από 40 χιλ. ανθρώπους που έχουν χάσει τις ζωές τους, θα επαναλάβω πως αν η Λάτσιο έχει κάνει κάτι λάθος θα πρέπει να τιμωρηθεί».



-Ποιες είναι οι σκέψεις των αρχών για τον ιταλικό αθλητισμό; Βλέπουμε πως το πρωτόκολλο υγείας βοηθάει να γίνουν οι αγώνες παρότι παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα. Πιστεύεις πως αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τότε θα σταματήσουν τα πρωταθλήματα; Γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα οικονομικά των ομάδων...
«Νομίζω πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε θα συνεχιστεί με οποιονδήποτε τρόπο και αν χρειαστεί. Οικονομικά πολλές ομάδες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν αν υπάρξει και άλλη διακοπή στον αθλητισμό. Υπάρχει επίσης πίεση στο καλεντάρι καθώς αν υπάρχουν ξανά αναβολές και καθυστερήσεις αυτό θα έχει αντίκτυπο σε σημαντικές διοργανώσεις, κυρίως για την UEFA που πρέπει να βεβαιωθεί πως το Euro το ερχόμενο καλοκαίρι θα διεξαχθεί κανονικά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x