sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «ζωγραφιά» του Φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro του ‘88

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, ο Φαν Μπάστεν με ένα σουτ, που θαρρείς ότι ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής, πετυχαίνει ένα από τα ομορφότερα γκολ στα χρονικά του Euro.

Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Το ημερολόγιο γράφει 25 Ιουνίου 1988. Βρισκόμαστε στο 54’ του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ολλανδία και Σοβιετική Ένωση «μονομαχούν» με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι «oράνιε» είχαν ανοίξει το σκορ με καρφωτή κεφαλιά του Γκούλιτ (32’). Οι αντίπαλοι δείχνουν έτοιμοι να κυνηγήσουν την ισοφάριση μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Βαν Τίγκελεν κλέβει την μπάλα λίγο πίσω από τη μεσαία γραμμή, διασχίζει περίπου 35 μέτρα και πασάρει στο αριστερό άκρο της επίθεσης, εκεί που γίνεται κάτοχος της μπάλας ο ‘Αρνολντ Μιούρεν.

Την ίδια στιγμή, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έχει ξεκινήσει ένα σπριντ στην απέναντι πτέρυγα. Ο Μιούρεν επιχειρεί μια ψηλοκρεμαστή σέντρα στο δεύτερο δοκάρι.To κεντρικό αμυντικό σοβιετικό δίδυμο Αλενικοφ-Κιντιατούλιν επιτηρεί τον σκόρερ του πρώτου γκολ, Ρουντ Γκούλιτ.

Η μπάλα ταξιδεύει στον αέρα και φτάνει στα δεξιά. Ο αριστερός οπισθοφύλακας Ρατς σπεύδει να καλύψει τον «κύκνο της Ουτρέχτης». Όλοι περιμένουν ότι θα κοντρολάρει και θα ψάξει ίσως ένα συμπαίκτη για στήριγμα, καθώς βρίσκεται δίπλα από τη γραμμή του άουτ. Φαντάζει απίθανο να εκτελέσει από τόσο δύσκολη γωνία.



Εκείνος, προς έκπληξη όλων, αποτολμά το αδιανόητο. Με ένα εκπληκτικό βολ-πλανέ σημαδεύει την απέναντι γωνία… Ο γκολκίπερ Ντασάεφ πραγματοποιεί την απέλπιδα προσπάθεια να διώξει με τα ακροδάχτυλα, μα μοιάζει μάταιο. Η μπάλα περνάει από πάνω του και καταλήγει στο πλαϊνό δίχτυ της εστίας. Είναι το 2-0! Τα πλήθη στις κερκίδες παραληρούν!

Η αντίδραση του Ρίνους Μίχελς στον πάγκο των «οράνιε» καταδεικνύει τη μοναδικότητα της εκτέλεσης. Αρχικά, πετάγεται από τη θέση του σαν να έχει ελατήρια. Στη συνέχεια, αντί να πανηγυρίσει, απλώς κάνει μερικά βήματα μπροστά. Κατόπιν, φέρνει το χέρι στο στόμα του, μένοντας άναυδος από την ιδιοφυή στιγμή που μόλις είχε εκτυλιχτεί μπροστά στα μάτια του!



Ο Φαν Μπάστεν με εκείνο το γκολ-ποίημα έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα», γράφοντας το τελικό 2-0. Ήταν το μοναδικό τρόπαιο που έμελλε να κατακτήσει η Ολλανδία έως σήμερα.

Πώς έζησε όμως αλήθεια ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς για το 1988, 1989, 1992, τη φάση ενός από τα διασημότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου;

«Ευγνώμων που έζησα μια τέτοια στιγμή»

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 2016 είχε επισημάνει μεταξύ άλλων: «Ήταν στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού και ήμουν λίγο κουρασμένος. Η μπάλα ήρθε από τον Μιούρεν και εγώ σκεφτόμουν: ‘’εντάξει, μπορώ να τη σταματήσω και να κάνω πράγματα με όλους αυτούς τους αμυντικούς ή θα μπορούσα να το κάνω με τον ευκολότερο τρόπο, δηλαδή να πάρω ένα ρίσκο και να σουτάρω. Χρειάζεσαι μπόλικη τύχη για ένα χτύπημα σαν και αυτό. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Είναι ένα από τα πράγματα, τα οποία ορισμένες φορές απλώς συμβαίνουν. Προσπαθείς να το κάνεις, αλλά χρειάζεσαι και πολλή τύχη και εμένα μου δόθηκε η δυνατότητα να το επιχειρήσω την κατάλληλη στιγμή. Μπορώ να αναφέρω ουκ ολίγες ιστορίες, αλλά ήταν ειλικρινά ένα φανταστικό συναίσθημα! Πρέπει να είμαι ευτυχής και ευγνώμων που έζησα μια τέτοια στιγμή, και για μένα και για την Ολλανδία. Τότε ήταν που μπορούσαμε να πούμε: ’’Είναι 2-0, μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι’’. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για το γκολ υπήρξε τέτοιος που δεν καταλάβαινα απόλυτα τι έκανα. Μπορεί επίσης να το διακρίνει κανείς στην αντίδρασή μου. Ρωτώ: ‘’τι συμβαίνει;’’».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x