Γενικά

Κραυγή αγωνίας από την Αφρική: «Ταλαντούχοι παίκτες πάνε στράφι, τους ζητάνε λεφτά»!

Κραυγή αγωνίας από τον Σαντίκ Γουόκερ μέσω του sportfm.gr, με το αφρικανικό ποδόσφαιρο να έχει τρομερές παθογένειες και τον λαό της Ηπείρου να δεινοπαθεί λόγω της τεράστιας φτώχειας που υπάρχει.

Αφρική και ποδόσφαιρο: Κραυγή αγωνίας μέσω του sportfm.gr

Το ποδόσφαιρο της Αφρικής στέλνει «SOS». Οι συνθήκες διαβίωσης, η τεράστια φτώχεια και η ελάχιστη βοήθεια προς τον απλό κόσμο, έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο της Ηπείρου. Οι νέοι και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές δεν προβάλλονται, ούτε παίρνουν τις ευκαιρίες τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα είτε να χάνονται στις μικρές κατηγορίες που αγωνίζονται είτε να κουράζονται και να τα παρατάνε.

Οι υποδομές δεν υπάρχουν, ο εξοπλισμός επίσης, ούτε και η τεχνογνωσία. Η FIFA όσο μπορεί βοηθάει, αλλά σίγουρα θα μπορούσε περισσότερο αφού εστιάζει μόνο στις εθνικές και στην πρώτη κατηγορία κάθε χώρας. Οι υπόλοιποι στο ίδιο τσουβάλι, χωρίς να τους δίνει κανείς σημασία. Υπάρχει όμως και ο Σαντίκ Γουόκερ. Έχοντας βιώσει στο πετσί του την αδικία ως πρώην ποδοσφαιριστής, θέλει να βοηθήσει τα νέα παιδιά, τους ανερχόμενους ποδοσφαιριστές και όσους έχουν το ταλέντο για να κάνουν κάτι το παραπάνω. Να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να ζήσουν καλύτερα, να λάβουν τις ευκαιρίες τους. Γι’ αυτό ίδρυσε και το Africa Footballers Connect που μάχεται για τα δικαιώματα των νεαρών ποδοσφαιριστών στην Αφρική. Προσπαθώντας να προβάλει περισσότερο το ταλέντο, τις ομάδες που βρίσκονται στην αφάνεια.

Την ίδια ώρα, μιλάει για τον ρατσισμό και την καταπολέμησή του, αλλά και για την τεράστια φτώχεια που υπάρχει σε πολλές χώρες, ενώ αναφέρεται στα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Γουινέας προς τους παίκτες του (σσ. να γυρίσουν στην χώρα με την κούπα, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα) λέγοντας πως είναι ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται στην Αφρική για να δοθεί έξτρα κίνητρο στους ανθρώπους.



«Είμαι ο Σαντίκ Γουόκερ, είμαι ο ιδρυτής του Africa Footballers Connect. Είμαι πρώην ποδοσφαιριστής, έπαιξε σε μερικές ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της Γκάνα, όπου διασκέδασα παίζοντας ποδόσφαιρο και είχα για όνειρό μου να παίξω σε επαγγελματικό επίπεδο, να παίξω κάπου στην Ευρώπη, το προσπάθησα όσο μπορούσε αλλά δεν τα κατάφερα λόγω διάφορων ζητημάτων. Γι' αυτό το λόγο και έφτιαξα το Africa Footballers Connect. Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει ως σκοπό να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές, προβλήματα που αντιμετώπισα και εγώ ο ίδιος όσο αγωνιζόμουν.

Έχουμε πάρα πολλούς και ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές σε όλη την Αφρική αλλά δεν έχουν τις ευκαιρίες για να πάρουν μια ευκαιρία, να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Στην Αφρική αυτή είναι η κατάσταση, δεν μπορείς εύκολα να πάρεις ευκαιρίες και οι νεαροί αυτοί ποδοσφαιριστές είναι το μέλλον μας, το μέλλον του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Θέλουμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες, να τους βοηθήσουμε. Κοιτάζοντας το ταλέντο που υπάρχει στην Αφρική, μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μεγάλο μέλλον γι' αυτούς. Αν λύσουμε τα προβλήματα με κάποιο τρόπο, θα μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε στο ποδόσφαιρο.



Προσπαθούμε να δώσουμε ευκαιρία στους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές για να τους δει ο κόσμος, τους βγάζουμε από την αφάνεια, να προσελκύσουν σκάουτερ και μάνατζερ για να τους βοηθήσουν να γίνουν επαγγελματίες και να παίξουν ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο και να πετύχουν. Έχουμε μια πλατφόρμα στην οποία υπάρχουν ποδοσφαιριστές, προπονητές, ομάδες από τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαλάουι και αρκετές ακόμη. Τους δίνουμε μέσα από τα βίντεο τη δυνατότητα να τους δουν, να συνδεθούν και να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους για να λυθούν τα πρόβλημα, να δώσουμε λύσεις. Γι' αυτό έφτιαξα το Africa Footballers Connect, τα πάμε ήδη αρκετά καλά και δουλεύουμε τώρα πάνω σε ένα πρότζεκτ το οποίο θα φέρει ανθρώπους από την Ευρώπη στην Αφρική για να μάθουν τους προπονητές πως να βοηθάει τους νέους ποδοσφαιριστές, πως να τους εξελίσσουν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές»
, αναφέρει αρχικά στο sportfm.gr ο Σαντίκ Γουόκερ σχετικά με την… αποστολή που έχει το Africa Footballers Connect.

«Το σύστημα δεν βοηθάει τους νέους, αλλά τους πετάει στο έδαφος»



Η FIFA προσπαθεί να βοηθήσει με τον τρόπο της, αλλά δεν εστιάζει στα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν συνολικά στο ποδόσφαιρο της Αφρικής. Οι νεαροί και όσοι αγωνίζονται κάτω από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος κάθε χώρας δεν υπολογίζονται από κανέναν, δεν υπάρχει κάποιος που να τους βοηθάει.

Αφρική και ποδόσφαιρο: Κραυγή αγωνίας μέσω του sportfm.gr

«Η FIFA κάνει αρκετά πράγματα για να μας βοηθήσει, προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες στην Αφρική. Νομίζω πως θα έπρεπε η FIFA να προβάλει περισσότερο το πόσο βοηθάει την Αφρική, όταν βοηθάς κάποιον πρέπει να βλέπεις τον αντίκτυπο που έχει, το πως επιδρά στη ζωή των ανθρώπων αυτών. Αν με ρωτάς αυτή τη στιγμή τι χρειάζεται η Αφρική τώρα, είναι σίγουρα οι υποδομές και τα γήπεδα. Οι ομοσπονδίες νοιάζονται μόνο για την πρώτη κατηγορία κάθε πρωταθλήματος, δεν πρέπει να ξεχνάνε τις μικρότερες κατηγορίες και τις ακαδημίες. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και μέριμνα στους νέους ποδοσφαιριστές, στο ταλέντο που υπάρχει. Αυτοί οι νεαροί ποδοσφαιριστές δεν έχουν τα χρήματα, τους πόρους για να μπορέσουν να βελτιωθούν, να φύγουν από τη χώρα τους, να γίνουν γνωστοί, να παίξουν επαγγελματικά. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες, τα νέα παιδιά τα δίνουν όλα για το ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν φτάνει και στο τέλος τα παρατάνε.

Για να το κάνω και χειρότερο, το σύστημα πολλές φορές πολεμάει όσους δουλεύουν σκληρά πάνω στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου στην Αφρική. Γιατί το λέω αυτό; Υπάρχει πολύς κόσμος και παθιασμένος για το ποδόσφαιρο, που θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξή του αλλά και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στο τέλος όμως και αυτοί απογοητεύονται γιατί το σύστημα δεν τους βοηθάει, δεν τους δίνει σημασία και ουσιαστικά τους ρίχνει στο έδαφος. Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους στις ομάδες νέων, να τους βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε, να τους υποστηρίξουμε. Πώς αυτή η βοήθεια όμως επιδρά; Δεν γίνεται να βοηθάς μόνο τις ομάδες των πρώτων κατηγοριών και τις ομοσπονδίες, αλλά να μην κοιτάς και το μέλλον σου. Υπάρχει μεγάλο ταλέντο, αλλά ποτέ δεν θα φανεί και δεν θα βγει προς τα έξω γιατί κανείς δεν τους προσέχει και δεν τους δίνει σημασία».


«Άνθρωποι ζητάνε χρήματα από τα παιδιά, αλλά μετά δεν τα προσέχουν – Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στην Αφρική»





Στην Αφρική, όμως, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα. Λείπει ο εξοπλισμός, οι πόροι, η προβολή των νεαρών ταλαντούχων παικτών. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητάνε αρκετά χρήματα από τους ποδοσφαιριστές για να τους βοηθήσουν, αλλά δεν το πράττουν αυτό. Λείπει το promotion, λείπουν οι ευκαιρίες που θα πάρουν οι παίκτες για να δείξουν ότι αξίζουν.

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει να κοιτάξουμε χαμηλά, μεταξύ των κρατών. Πολλές ομάδες σε πολλές χώρες, για να γραφτείς σε μια ακαδημία ή σε μια ομάδα νέων, ή ακόμη και σε ομοσπονδία, σου ζητάνε να πληρώσεις αρκετά χρήματα αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αυτά τα χρήματα. Ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν τα χρήματα, μετά δεν σου δίνουν σημασία, δεν σε βοηθάνε να αναπτυχθείς. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αρκετά πράγματα για να βοηθήσουν το αφρικανικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν φτάνουν. Μας λείπει ο εξοπλισμός, οι πόροι, η προβολή. Πρέπει να κάτσουν κάτω οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και να σημειώσουν τα όσα χρειάζονται.

Η Αφρική έχει τεράστια ταλέντα, θα μπορούσε να βγάλει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Έχω δει νεαρούς ποδοσφαιριστές που αν κατάφερναν να παίξουν ποδόσφαιρο, ο κόσμος θα πάθαινε σοκ. Δεν έχουμε δει τέτοιους παίκτες και ούτε θα τους δούμε, γιατί δεν κατάφεραν να φανούν, να παίξουν κάπου ψηλότερα για να τους δει ο κόσμος και κάποια ομάδα. Γιατί δεν τους δώσαμε προσοχή, γιατί δεν είχαν χρήματα. Άλλοι ποδοσφαιριστές στάθηκαν πιο τυχεροί ή βρήκαν τον τρόπο για να τους δοθεί μια ευκαιρία, όπως οι Καμαρά που έχετε στην Ελλάδα. Αλλά τι γίνεται με όλους αυτούς που δεν έχουν την προσοχή και μια ευκαιρία να φανούν; Δουλεύουν σκληρά, αλλά δεν βλέπουν υποστήριξη και βοήθεια.



Αν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, πρέπει να κάτσουμε κάτω και να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν από νεαρές ηλικίες, τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο που ζει στην Αφρική. Αν μπορέσουν να βρεθούν λύσεις σε αυτά, τότε θα το δεις και εσύ και όλοι πως η Αφρική θα ξαφνιάσει τον κόσμο. Να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, το επίπεδο των πρωταθλημάτων νέων ποδοσφαιριστών να βελτιωθούν, όχι μόνο η πρώτη κατηγορία κάθε χώρας. Να προμοτάρουμε τους παίκτες, τους προπονητές και τους ανθρώπους που δουλεύουν γύρω από το ποδόσφαιρο. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στην Αφρική, να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό να δουλέψουν, να πάρουν ευκαιρίες οι ταλαντούχοι παίκτες και μετά το ποδόσφαιρο θα αλλάξει αρκετά».


«Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής στο Καμερούν, θα είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις»



Την ίδια ώρα, το Καμερούν φιλοξενεί τη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και ο Σαντίκ Γουόκερ υποστηρίζει πως όλα θα πάνε καλά στο τουρνουά και δεν πρέπει να υπάρχει ο φόβος που υπήρξε προ μηνών.

«Το Καμερούν είναι έτοιμο για τη διοργάνωση αυτού του τουρνουά. Αρκετές ομάδες πήγαν από νωρίς για προετοιμασία στη χώρα και δηλώνουν χαρούμενες με τις συνθήκες. Ο υπουργός αθλητισμού του Καμερούν έδωσε εγγυήσεις σε όλους πως δεν πρέπει να φοβούνται λόγω του κορωνοϊού και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, οι ομοσπονδίες, τα υπουργεία και όλοι οι φορείς έκαναν εξαιρετική δουλειά για τα γήπεδα, για τον κορωνοϊό, για τον κόσμο που θα έρθει να παρακολουθήσει τη διοργάνωση. Νομίζω και θα το δείτε στο τέλος πως αυτή θα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις που έχουν γίνει στην Αφρική. Δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, το Καμερούν ήταν έτοιμο για αυτή τη διοργάνωση και θα είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όλους».

«Πάρθηκαν πολλά μέτρα στο Καμερούν για να είναι οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος ασφαλείς»



Υπήρχε ζήτημα αναβολής του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής λόγω του κορωνοϊού, με τις αρχές πάντως να δίνουν τελικά το «ΟΚ» και όλα τα μέτρα να τηρούνται κατά γράμμα από τους αρμόδιους φορείς.

«Είναι υπό έλεγχο όλα, η οργανωτική επιτροπή έχει προνοήσει για όλα. Πάρθηκαν ορισμένα μέτρα που θα βοηθήσουν για να μην υπάρξει πρόβλημα και με τον κορωνοϊό όπως το ότι η χωρητικότητα των γηπέδων από το 80% έπεσε στο 60%. Υπάρχουν πολλά μέτρα, για να είναι σίγουροι ότι ο κόσμος που θα έρθει εδώ θα είναι ασφαλής, θα νιώθει ασφαλής. Η ομάδα της Σενεγάλης ήρθε με καθυστέρηση λόγω κρουσμάτων που είχαν, με τους διοργανωτές να διασφαλίζουν πως όσοι θα μπουν στη χώρα από την ομάδα της Σενεγάλης αλλά και από κάθε ομάδα θα είναι υγιείς. Στο Μαλάουι για παράδειγμα πήγαν για προετοιμασία στη Σαουδική Αραβία και όταν πήγαν μετά στο Καμερούν, ελέγχθηκαν και ορισμένοι είχαν κορωνοϊό και δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα. Αν τα σκεφτείς όλα αυτά μαζί, νομίζω θα καταλάβεις πως η χώρα το έχει πάρει πολύ σοβαρά για τις ομάδας, για τους θεατές, θέλουν όλοι να είναι καλά, υγιείς».

Αφρική και ποδόσφαιρο: Κραυγή αγωνίας μέσω του sportfm.gr


Στη συνέχεια, θελήσαμε τη γνώμη του για το αν μπορεί να διοργανώσει εκ νέου κάποια χώρα της Αφρικής το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ του μιλήσαμε και για τις… βουβουζέλες, οι οποίες ενόχλησαν αρκετό κόσμο στο τουρνουά της Νοτίου Αφρικής.

«Αν δούμε το success story της Νοτίου Αφρικής, τότε είμαι πεπεισμένος πως στην Αφρική μπορεί να φιλοξενηθεί κι άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι στην ίδια χώρα, αλλά νομίζω στο Μαρόκο, στη Νιγηρία ή στην Αίγυπτο. Αν δεις τις εγκαταστάσεις τους αλλά και τα χρήματα που ρίχνουν οι παραπάνω χώρες στο ποδόσφαιρο θα καταλάβεις πως μπορούν να διοργανώσουν ένα Μουντιάλ. Να φιλοξενηθεί, ουσιαστικά, όλος ο κόσμος στην Αφρική θα ήταν κάτι το καταπληκτικό.

Όσον αφορά τη βουβουζέλα, είναι ένας από τους τρόπους μας με τον οποίο δίνουμε κίνητρο στους ποδοσφαιριστές μας. Δίνει στους παίκτες κίνητρο να παίξουν δυνατά, να πάνε για τη νίκη. Την ίδια ώρα, προσδίδει φόβο στον αντίπαλο. Κατά κάποιο τρόπο θέλουμε να φοβίσουμε τον αντίπαλο και να εμψυχώσουμε τους παίκτες μας για να νικήσουμε. Είναι τρομερό αλήθεια, αν έρθεις κάποια στιγμή στην Αφρική δεν θα πρέπει να ανησυχείς για αυτό, σίγουρα θα σου αρέσει. Κάθε χώρα της Αφρικής το έχει αυτό. Δεν μπορείς να έρθεις εδώ και να μη δεις αγώνα χωρίς βουβουζέλα, έτσι το κάνουμε εμείς, έτσι γίνεται στην Αφρική. Εγώ το αγαπάω αυτό, χαχα. Ελπίζω μία από αυτές τις χώρες που είπα και πριν πάντως να μπορέσει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάποτε, θα είναι φανταστικό».


«Αυτό που είπε ο πρόεδρος της Γουινέας, το λένε οι πατεράδες στην Αφρική στα παιδιά τους για να τους δώσουν κίνητρο»



Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική, αλλά και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Γουινέας προς τους ποδοσφαιριστές της εθνικής του ομάδας. Να γυρίσουν με την κούπα στην χώρα, αλλιώς θα πληρώσουν πίσω τα έξοδα του κράτους για να πάει η εθνική στο Καμερούν. Σχετικά με αυτό ανέφερε πως δεν μπορεί ο κόσμος να το καταλάβει, αλλά είναι μια συνηθισμένη ατάκα που αναφέρουν οι πατεράδες στην Αφρική για να δώσουν έξτρα κίνητρο στα παιδιά τους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Αφρική και ποδόσφαιρο: Κραυγή αγωνίας μέσω του sportfm.gr

«Η Αφρική τα πάει καλύτερα πλέον, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Υπάρχει σαφώς μια βελτίωση. Οι συνήθεις δεν θα αλλάξουν σε μια στιγμή μέσα, είναι λογικό. Πρέπει να καταλάβουμε πως οι Αφρικανοί ζούνε ενωμένοι, κάτω από ορισμένα πιστεύω που τους ενώνουν. Ζούνε πολλά χρόνια με αυτά, με αυτές τις συνήθειες. Φυσικά και ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε σε ορισμένες αξίες που κινείται ο κόσμος, αλλά πρέπει αρκετοί να καταλάβουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Γουινέας είπε στην ομάδα να γυρίσει από το Africa Cup of Nations με το τρόπαιο αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα.

Δεν πρέπει αυτό να το παίρνετε κυριολεκτικά, αυτός είναι ένας τρόπος στην Αφρική που θα το πει ο πατέρας στον γιό του. Θα του πει "θέλω να μου φέρεις αυτό, να καταφέρεις αυτό. Αν δεν το βρεις μη γυρίσεις πίσω". Είναι κάτι που το λέει ο πατέρας σου στην Αφρική, για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Δεν σου λέει ο πατέρας σου να μη γυρίσεις σπίτι, αλλά προσπαθεί να σου δώσει ένα ισχυρό κίνητρο για να το καταφέρεις. Ο πρόεδρος της Γουινέας να είσαι σίγουρος πως δεν θα ζητήσει στην ομάδα πίσω τα χρήματά του αν δεν κατακτήσουν το τρόπαιο, αλλά τους δίνει κίνητρο. Δεν αφορά αυτό τα ανθρώπινα δικαιώματα ή κάτι αντίστοιχο. Οι ποδοσφαιριστές το καταλαβαίνουν, ο πρόεδρος ξέρει τι λέει. Οι άνθρωποι που είναι έξω από την Αφρική δεν το καταλαβαίνει γιατί δεν το έχει ζήσει, δεν ξέρει πως μιλάμε ο ένας στον άλλον εδώ. Ο κόσμος το ακούει και λέει "ουάου". Δεν είναι όπως ακούγεται, λέω αλήθεια.

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, πηγαίνει μπροστά. Πρέπει και εμείς να αλλάξουμε αρκετά στην Αφρική, σίγουρα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζω πως θα γίνει αυτό, αλλά χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος. Πρέπει να μάθουμε τον κόσμο περισσότερα πράγματα, να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί. Γιατί στο τέλος, αξίζει σε όλους μας να έχουμε μια καλή ζωή σε αυτόν τον κόσμο».


«Αδιαφορούν για τους φτωχούς, ο κόσμος υποφέρει»



Αφρική και ποδόσφαιρο: Κραυγή αγωνίας μέσω του sportfm.gr

Αναφορικά με τις συνθήκες ζωής στην Αφρική, ο Σαντίκ Γουόκερ αναφέρει μεταξύ άλλων στο sportfm.gr πως το σύστημα δεν βοηθάει τους φτωχούς, αλλά αυτούς που ήδη έχουν μια καλή ζωή και είναι «άνετοι», αδιαφορώντας γι’ αυτούς που βρίσκονται ήδη στο… έδαφος.

«Οι συνθήκες ζωής σε πολλές χώρες δεν είναι καθόλου καλές, εξαρτάται βέβαια από τη χώρα. Υπάρχουν άλλες χώρες στις οποίες οι συνθήκες είναι καλές και σε άλλες πολύ κακές. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης φτώχειας που υπάρχει, αφορά τους ανθρώπους επίσης που ηγούνται τον χωρών. Ο κόσμος εργάζεται σκληρά για να ζήσει, αλλά το σύστημα αδιαφορεί για αυτούς, για τους φτωχούς. Παλεύουν, αγωνίζονται για να ζήσουν, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να τους βοηθήσει.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική, αλλά ορισμένες οργανώσεις προσπαθούν με τον τρόπο τους να βοηθήσουν. Αν θέλουν να βοηθήσουν, πρέπει να πάνε στους ανθρώπους τους κανονικούς, τους φτωχούς, στα κάτω στρώματα, γιατί αυτοί πραγματικά χρειάζονται βοήθεια. Ο κόσμος υποφέρει, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Βοηθάνε μόνο ανθρώπους που τα πάνε ήδη καλά στη ζωή, δεν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Είναι η ώρα για να πάνε οι ηγέτες στους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, που είναι φτωχοί. Στους ανθρώπους που υποφέρουν, που κάνουν τα πάντα για να ζήσουν. Η φτώχεια υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην Αφρική, πρέπει να πας στους λαϊκούς ανθρώπους, στο κατώτερο στρώμα για να καταλάβεις τι συμβαίνει».


«Δεν μπορώ να καταλάβω τι κερδίζουν οι ρατσιστές με τις επιθέσεις τους - Να υπάρχει αγάπη, καλοσύνη, σεβασμός»



Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το φαινόμενο του ρατσισμού το οποίο παρότι έχουμε φτάσει στο 2022 συνεχίζει να απασχολεί τον κόσμο. Ο Σαντίκ Γουόκερ θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα και τη συμβουλή του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν καταλαβαίνει «τι κερδίζει ο καθένας όταν κάνει ρατσιστική επίθεση»

«Το πρόβλημα με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και κυρίως προς τους Αφρικανούς, ακόμη και στους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν. Πρέπει να αντιληφθούν πως όλοι είμαστε άνθρωποι, παρά τις διαφορές μας. Είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, με αγάπη, με καλοσύνη. Μόνο έτσι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει, μόνο αν συμπεριφερόμαστε σωστά. Το να συμπεριφέρεσαι ρατσιστικά στους Αφρικανούς, ρωτάω κάθε ημέρα τον εαυτό μου, τι προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους. Τι παίρνετε από αυτό, τι σας προσφέρει το να κάνετε ρατσιστικές επιθέσεις; Είστε ανθρώπινα όντα και κάνετε επιθέσεις σε άλλους ανθρώπους;



Είναι αυτό που λέγαμε και νωρίτερα, σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων. Όλοι ζούμε σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να είμαστε καλοί μεταξύ μας, να υπάρχει αγάπη, σεβασμός. Οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, δεν είναι ωραίο να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά. Αν μιλάμε για αλλαγές, για το ότι πηγαίνουν μπροστά σαν κοινωνία, πρέπει να φερόμαστε σωστά. Αυτό δεν είναι σωστό για την ανθρωπότητα, δεν βοηθάμε έτσι τον κόσμο. Η συμβουλή μου για αυτούς τους ανθρώπους που φέρονται ρατσιστικά, είναι να μην παρενοχλείς κάποιον άλλον. Ξέχνα το χρώμα, ξέχνα την χώρα, ξέχνα το πώς δείχνει ο καθένας. Σκέψου ότι είσαι άνθρωπος και ο άλλος είναι άνθρωπος, πρέπει να του φέρεσαι με αγάπη, σεβασμό και καλοσύνη. Αν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, τότε πρέπει να φερόμαστε σωστά.

Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για όλους εμάς, σας παρακαλώ να καταλάβετε ο ένας τον άλλον. Είμαστε όλοι άνθρωποι! Η επόμενη γενιά πρέπει να έρθει και να βρει έναν ακόμη καλύτερο κόσμο για να ζήσει, καλύτερο από αυτόν που είχαμε. Έχουμε φτάσει στο 2022 και ακόμη γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις σε ανθρώπους. Αυτό είναι τρομακτικό. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά όταν το κάνουμε αυτό αναιρούμε τα όσα είπαμε. Ας αφήσουμε την αγάπη, την καλοσύνη να ηγηθούν. Να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα σε όλους μας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x