Euroleague

Κατσικάρης στον bwinΣΠΟΡ FM: «Ο Ολυμπιακός έχει φιλοσοφία, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει πλάνο»

Ο Φώτης Κατσικάρης ξεχώρισε τρεις ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας και μίλησε για τη φετινή κατάσταση σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη φετινή Ευρωλίγκα μίλησε ο Φώτης Κατσικάρης στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο έμπειρος προπονητής αναφέρθηκε στις τρεις ομάδες που έχει ξεχωρίσει φέτος, στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά και στα χαρακτηριστικά που έχουν δείξει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.



Αναλυτικά, όσα είπε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και στον Αντώνη Καρπετόπουλο:
Για το ρόλο του αναλυτή στη Nova: «Πράγματι, έχουμε δικές μας ορολογίες, που βασίζονται στην αγγλική γλώσσα, από όπου ήρθε το άθλημα. Καταλαβαινόμαστε στο μπάσκετ. Η ιδέα ήταν να τα λέμε όσο πιο απλά, για να καταλάβει ο κόσμος την ανάλυση κάποιων πραγμάτων, για να βοηθήσουμε να καταλάβει παραπάνω το παιχνίδι. Δεν είναι κι εύκολο να μεταφράζεις μπασκετικές ορολογίες στα ελληνικά».

Για το αν επηρεάζονται οι ομάδες από το δυνατό πρωτάθλημα που έχει η Ισπανία: «Επηρεάζονται, για αυτό η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, οι ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, προσπαθούν να έχουν ομάδες με βάθος. Εκτός του ότι είναι δύσκολο το πρωτάθλημα, είναι άκαμπτη η λίγκα, δεν κάνει διευκολύνσεις. Συγκρίνοντας με το ελληνικό, το ισραηλινό πρωτάθλημα κλπ, οι ομάδες του ισπανικού και του τουρκικού έχουν πιο δύσκολο έργο παίζοντας στην Ευρωλίγκα».

Για το αν είναι δύσκολο να έχεις ομάδα με 15-16 παίκτες: «Είναι δύσκολο ακόμα και να έχεις δέκα παίκτες, είναι απίθανο να τους έχεις ευχαριστημένους. Είναι θεμιτό γιατί ένας παίκτης θέλει να παίζει. Όσο καλά και να του συμπεριφέρεσαι. Πολύ μεγάλο ποσοστό της δουλειάς γίνεται εκεί. Η διαχείριση είναι το 60% για το πού θα φτάσεις σε αυτό το επίπεδο».

Για τις πολλές ήττες : «Από τη στιγμή που άλλαξε το φορμάτ, εκεί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχουν οι διπλές αγωνιστικές 4-5 βδομάδες τον χρόνο, δεν υπάρχει χρόνος για προπόνηση, ανάλυση, προετοιμασία που θα ήθελε ένας προπονητής. Είναι θέμα, συγκέντρωσης, κούρασης, τραυματισμών. Έχει αλλάξει και το παιχνίδι, παίζεται πιο γρήγορα, υπάρχουν ομάδες μικρότερης δυναμικότητας που έχουν τουλάχιστον δύο παίκτες που μπορούν να σου κάνουν ζημιά. Χαλάρωση, νοοτροπία… είναι πολλά πράγματα».

Για το ότι υπάρχουν παίκτες που είναι «για Ευρωλίγκα»: «Ισχύει, ανάλογα την ομάδα που είσαι. Έχουν μπει παιδιά πρωτοεμφανιζόμενα στη Λίγκα και έχουν παίξει καλά. Η Μπασκόνια έχει τέσσερις παίκτες που παίζουν πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα και είναι στα πλέι-οφ αυτή τη στιγμή. Δεν έχει μπάτζετ και στόχους για Final-4, με άλλους στόχους ίσως το έβλεπε διαφορετικά. Η Eυρωλίγκα θα χρειαστεί νέους παίκτες. Κάποιοι θα πρέπει να ρισκάρουν. Η Φενέρ έχει δύο πρωτοεμφανιζόμενους, που είχαν τις περισσότερες κατοχές μέχρι το πρόσφατο παιχνίδι. Είναι πώς θα εντάξεις έναν παίκτη που παίζει πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Πρέπει να γίνει σκάουτινγκ για να είναι και πνευματικά έτοιμος. Είναι κλειστή λίγκα, γιατί λίγοι θέλουν να ρισκάρουν με κάτι καινούριο».

Για το πού πάει το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Ανάλογα το ταλέντο που έχεις, πώς ο προπονητής διακρίνει τους παίκτες του και τι τον εκφράζει, τη φιλοσοφία του. Με εξαιρέσεις, το μπάσκετ πηγαίνει σε περισσότερη ταχύτητα, αθλητικότητα και πιο πολλές επιθέσεις. Πιο γρήγορες καταστάσεις. Να βρεις την άμυνα να μην είναι οργανωμένη, να παίξεις με πολλές κατοχές και χρησιμοποιώντας το ατομικό ταλέντο με αρχές και πρωτοβουλία».

Για το αν η Εφές είναι παράδειγμα τέτοιου στιλ: «Οι κοντοί είναι που αποφασίζουν, έχουν φτιάξει μια χημεία μια ομάδα, που βασίστηκε στο ατομικό ταλέντο και την προσωπικότητα. Χρειάζεται για να φτάσεις στους τίτλους. Υπάρχουν τρεις ομάδες στο μυαλό μου, όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός που το στιλ τους είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες. Ο Ολυμπιακός και η Μαπρτσελόνα είναι πιο ομάδες του προπονητή, δηλαδή παίζουν με ασίστ, στοχευμένα. Παίζουν διαφορετικά, δεν τους συγκρίνω, δεν παίζουν το ίδιο. Είναι διαφορετική η φιλοσοφία, αλλά το ματς είναι στοχευμένο και πολύ δουλεμένο. Δεν είναι τυχαίο, γιατί και οι δύο προπονητές είναι στον τρίτο τους χρόνο στην ίδια ομάδα. Το ίδιο και στη Ρεάλ που έχει την ίδια φιλοσοφία, παρότι άλλαξε ο Λάσο. Έχει πολλές πιθανότητες να είναι οι τρεις στο Final-4».

Τι θα ευχόταν φέτος σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: «Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται καμία ευχή. Το τρένο είναι πάνω στις ράγες, πάει βάσει πλάνου. Έχει υγιέστατη ομάδα σε όλα τα επίπεδα, πολύ καλή ομάδα, δουλεμένη με σωστή νοοτροπία, έχει ανταπεξέλθει τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα. Όλα είναι θέμα πλάνου, έχει ξεκινήσει τρία χρόνια μια προσπάθεια. Πέρυσι ήταν κοντά να πάει στον τελικό, για ένα σουτ. Έχει χτίσει τη δική του φιλοσοφία με τα θέλω τους. Κάθε νέος παίκτες εντάσσεται στο σύστημα, είναι αυτό που λέμε ομάδα. Λειτουργεί βάσει ενός πλάνου.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει ψύχραιμα να φτιάξει πλάνο. Δεν ξέρω ποιο θα είναι αυτό. Ο κάθε οργανισμός έχει μια φιλοσοφία, δεν μπορώ να του συστήσω εγώ κάτι. Αλλά θα πρέπει να το βρει. Ποιος θα είναι υπεύθυνος να το τρέξει. Έχουν γίνει σπασμωδικές κινήσεις από το καλοκαίρι, στο, προγραμματισμό, στο πώς στήθηκε αυτή η ομάδα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, φαίνεται και στα αποτελέσματα όταν δεν μπορεί να δέσει αυτή η ομάδα. Λάθη γίνονται. Δεν υπάρχει τέλειος προγραμματισμός».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x