sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Σότα Αρβελάτζε στο sportfm.gr: «Θα νικήσει 1-0 η Γεωργία - Υπήρξε ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ»

Ο Σότα Αρβελάτζε, ο κορυφαίος επιθετικός του γεωργιανού ποδοσφαίρου, μιλάει στο sportfm.gr για τη «μάχη» Ελλάδας-Γεωργίας, τους φίλους του, Τζον Φαν'τ Σιπ και Άρον Βιντερ, αλλά και τον... ΠΑΟΚ!

Όσοι είναι 30 plus (πολύ plus) αποκλείεται να μην τον θυμούνται, με ένα δάκρυ να κυλάει από το πρόσωπό τους.

Μεταξύ μας, άλλωστε, στο FIFA 98, που στιγμάτισε μια για πάντα αυτήν τη γενιά, το όνομά του στο ρόστερ του Άγιαξ, που όλοι «παίρναμε», αφού εκεί έπαιζαν μερικές από τις μεγαλύτερες καψούρες της παιδικής μας ηλικίας, προκαλούσε καταρχήν ενδιαφέρον. «Ποιος είναι αυτός ο Αρβελάτζε;», αναρωτιόμασταν.

Και η απάντηση ερχόταν γρήγορα μέσα στο γήπεδο. Τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο πραγματικό.

Διότι ο Σότα Αρβελάτζε υπήρξε -και αυτός- ακριβώς αυτό: Καψούρα! Κάτι, φυσικά, το οποίο μπορούν να επιβεβαιώσουν οι οπαδοί του «Αίαντα» και κατόπιν εκείνοι της Ρέιντζερς, και νωρίτερα εκείνοι της Ντιναμό Τιφλίδας και της Τράμπζονσπορ, και αργότερα εκείνοι της Άλκμααρ... Όπου και αν έπαιξε ο κορυφαίος επιθετικός του γεωργιανού ποδοσφαίρου, τα «παστέλωνε» και τον λάτρευαν!



Οι αριθμοί του, αμείλικτοι: 63 γκολ σε 77 συμμετοχές με την ομάδα της γενέτειράς του, Ντιναμό Τιφλίδας, 81 γκολ σε 123 συμμετοχές με την Τράμπζονσπορ, 72 γκολ σε 124 συμμετοχές με τον Άγιαξ, 57 γκολ σε 132 συμμετοχές με τη Ρέιντζερς, 48 γκολ σε 89 συμμετοχές με την Άλκμααρ και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γεωργίας με 26 γκολ σε 61 ματς! Κάντε τις πράξεις...

Ενόψει, λοιπόν, της επικείμενης «μάχης» της Ελλάδας με τη Γεωργία (31/03, 21:45) στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βρήκαμε τον 48χρονο, σήμερα προπονητή, Σότα Αρβελάτζε και -αφού σκουπίσαμε το δάκρυ από το πρόσωπό μας- τον ρωτήσαμε για τα πάντα και εκείνος μέχρι και πρόβλεψη για το αποτέλεσμα έκανε! Και ελπίζουμε να διαψευστεί...

Συνέντευξη στον Νίκο Ράλλη

Η εθνική ομάδα της Γεωργίας δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει την πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το θεωρείς εφικτό να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον;

Η ομάδα μας έχει νέο προπονητή. Χάσαμε τα δύο πρώτα παιχνίδια, αλλά έχει ενδιαφέρουσα οπτική. Έχουμε φανταστικούς παίκτες, που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς, ήμασταν ένα βήμα μακριά από την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και δεν τα καταφέραμε. Πολλά πράγματα μας σταμάτησαν από το να το πετύχουμε αυτό, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να θέσουμε καινούριους στόχους.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να κάθεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Γεωργίας;

Είχα πρόταση δύο φορές σε διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτήν τη στιγμή δεν θα ήθελα να δουλέψω σε εθνική ομάδα. Πιθανόν να γίνει πολλά χρόνια αργότερα, αλλά τώρα είμαι σε άλλη φάση της καριέρας μου.


Κόντρα στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου στο Champions League της σεζόν 2003-04

Ακούσαμε το όνομά σου πριν πέντε χρόνια, σαν υποψήφιο προπονητή του ΠΑΟΚ. Τι συνέβη; Θα σε ενδιέφερε να μετακομίσεις στην Ελλάδα για να προπονήσεις μια ελληνική ομάδα;

Υπήρξε αυτή η ευκαιρία, αλλά, τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε η τελική πρόταση. Η Ελλάδα είναι μια ποδοσφαιρική χώρα με φοβερή παράδοση και κουλτούρα. Ευχαρίστως θα σκεφτόμουν την πιθανότητα να δουλέψω εδώ, με την κατάλληλη πρόταση ή το πλάνο.

Νίκος Μαχλάς. Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς αυτό το όνομα;

Ο Νίκος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ζεστός και πάντα τον θυμάμαι ευχάριστα. Ήταν φανταστικός επιθετικός και είχε ξεχωριστό στιλ. Πριν γίνουμε συμπαίκτες, ήταν πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, με μόλις δύο γκολ μπροστά από εμένα. Ακολουθούμε ο ένας τον άλλο στο Instagram και θυμόμαστε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Επίσης, έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Σωτήρη Κυργιάκο. Επικοινωνούμε, επίσης, μέσω Instagram.


Μονομαχία με τον Γιάννη Αμανατίδη στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό το 1998

Με ποιους από τους παλιούς συμπαίκτες σου διατηρείς ακόμα επαφές;

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει τις σχέσεις. Μιλάω με αρκετούς, συχνά. Έχω στενές επαφές με όσους είχα ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις και κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Πρόσφατα συνάντησα στην Τιφλίδα τον Λουίς Ρουμπιάλες, τον πρώην συμπαίκτη μου και πρόεδρο της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Μιλήσαμε για ποδόσφαιρο αρκετή ώρα και θυμηθήκαμε πολλά.

Έχει πετύχει δεκάδες γκολ στη διάρκεια της καριέρας σου. Υπάρχει κάποιο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Υπάρχουν αρκετά. Τα γκολ που έχω πετύχει για τη Γεωργία και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι πολύ σημαντικά. Έχω πετύχει ένα όμορφο γκολ με την Ντιναμό Τιφλίδας κόντρα στην Λίνφιλντ, ένα σημαντικό γκολ κόντρα στην Κοπεγχάγη με τη φανέλα της Ρέιντζερς, που μας έδωσε την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League. Έχω πολλά με τον Άγιαξ και την Άλκμααρ. Δεν είναι εύκολο να επιλέξω, είναι 380 (σ.σ. γελάει).





Έχει βάλει και αυτό...


Πρόλαβες τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον Άγιαξ. Περίμενες ότι θα έχει αυτή την εξέλιξη; Είναι 40 χρονών και παίζει σαν να είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερος.

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία του σε αριθμούς, αλλά ξέραμε από την αρχή ότι είχαμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό ταλέντο και παίκτη. Από την πρώτη μέρα που ήρθε στην ομάδα ήταν όπως και σήμερα. Προσηλωμένος στον στόχο του, δούλευε πολύ σκληρά, με μεγάλο επαγγελματισμό και είχε την ίδια ποιότητα χαρακτήρα. Είναι απίστευτος ο τρόπος που παίζει σε αυτή την ηλικία. Είναι υπέροχος παίκτης και είμαι χαρούμενος που υπήρξαμε συμπαίκτες.



Ποια είναι η ομάδα των ονείρων σου; Αυτή που ονειρεύεσαι να μπορούσες να προπονήσεις κάποια μέρα.

Η Μπαρτσελόνα, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί προπονητές στη σειρά (σ.σ. γέλια).

Η Ρέιντζερς κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο. Πανηγύρισε για την πρώην ομάδα σου; Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να κατακτήσει και το Europa League;

Φυσικά και το πανηγύρισα! Παρεμπιπτόντως, το κανάλι της Γεωργίας adjarasport.tv μου προσέφερε τη δυνατότητα να σχολιάσω το ματς κόντρα στη Σέλτικ. Εξελίχθηκε σε φανταστικό παιχνίδι, η Ρέιντζερς δεν έχασε ξανά στο ντέρμπι και πανηγύρισε τον τίτλο.

Παρακολουθείς την πορεία της Εθνικής Ελλάδας; Και αυτή αναζητάει μια μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια…

Οι φίλοι μου δουλεύουν για την ελληνική ομάδα. Ο Τζον (σ.σ. Φαν'τ Σιπ) και ο Άρον (σ.σ. Βίντερ - βοηθός του) είναι φανταστικοί άνθρωποι και επαγγελματίες. Έχω δει κάποια παιχνίδι υπό την καθοδήγησή τους και είμαι ευχαριστημένος που έχουν καλύτερα αποτελέσματα.



Μια πρόβλεψη για το παιχνίδι της Ελλάδας με τη Γεωργία;

Πιστεύω πως η Γεωργία θα νικήσει 1-0!

Ποιοι είναι οι πιο ταλαντούχοι Γεωργιανοί ποδοσφαιριστές;

Τα δύο μεγάλα αστέρια αυτής της γενιάς είναι οι Χβίτσα Κβαρατσχέλια και Γκιόργκι Τσακβετάτζε. Και τους δύο τους περιμένει λαμπρό μέλλον, αρκεί να μην σταματήσουν να πολεμούν για το ποδόσφαιρο και να το αγαπούν ως το τέλος.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x