Συνέντευξη

Χήνας στον bwinΣΠΟΡ FM: «Η ΑΕΚ ζέστανε τις ψυχές των προσφύγων»

Ο ιστορικός Κυριάκος Χήνας μίλησε για τη σημασία της ιδέας της ΑΕΚ για τους πρόσφυγες, αλλά και τον «πατέρα» του συλλόγου, Κωνσταντίνο Σπανούδη.

Ως ιστορικός και φίλος της ΑΕΚ, ο Κυριάκος Χήνας ήταν ο καταλληλότερος να μιλήσει στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για τα 97α γενέθλια του συλλόγου.

«Μας έμαθε να μην είμαστε δούλοι όσων χαλκεύουν αποτελέσματα στα παρασκήνια, ούτε να υπομένουμε τη δύναμη των ισχυρών. Μας έκανε να νιώσουμε τη χαρά και την αλληλεγγύη μέσα στη συλλογική λειτουργία μιας αθλητικής οντότητας. Είχαμε τόσες ακυρώσεις ονείρων και φιλοδοξιών των προσφύγων, αλλά αυτή η ομάδα ζέσταινε τις ψυχές τους», ανέφερε στον Γιάννη Καραλή.

Ειδική μνεία έκανε στον εκ των ιδρυτών και πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ, Κωνσταντίνο Σπανούδη. «Είναι ο πατέρας της ΑΕΚ και η μεγαλύτερη φυσιογνωμία που έχει περάσει ποτέ από τον σύλλογο, σε κάθε επίπεδο. Ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου Συμμετείχε στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τις διαπραγματεύσεις για τις διεκδικήσεις των προσφύγων. Έδειξε δρόμους, άνοιξε ορίζοντες», τόνισε.

Παράλληλα, ως πρώην μέλος στην Επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και στο ΔΣ της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού της ΑΕΚ, είπε: «Το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που θα συστεγάζεται στην ‘Αγια-Σοφιά’ έχει συγκεντρώσει ήδη πάρα πολύ υλικό που θα δώσει μια άλλη σταθερά ορίζουσα της ιστορικής συνείδησης της ΑΕΚ. Δεν είναι μια αποθήκη σκονισμένων αναμνηστικών, θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια, για όλη την Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x