sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «οδοντίατρος» που θέλει να κάνει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να... χαμογελάσουν!

Έχει πτυχίο προπονητικής και οδοντιατρικής! Ο Λάζλο Μπόλονι θέλει να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες και τα χαμόγελα στα χείλη των οπαδών του.

Συντηρητικός; Ίσως. Αποτελεσματικός; Προφανώς! Ο Λάζλο Μπόλονι θα διαδεχτεί, όπως όλα δείχνουν, τον Ντάνι Πογιάτος στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Με δίπλωμα στην προπονητική, έρχεται στην Ελλάδα για να επαναφέρει με τις τακτικές του αρετές τον Παναθηναϊκό στον δρόμο των επιτυχιών. Με το πτυχίο του στην οδοντιατρική, να επαναφέρει τα... χαμόγελα στις τάξεις των οπαδών του «τριφυλλιού».

«Είναι προτιμότερο να στείλεις την μπάλα στην κερκίδα, παρά να παίξεις κοντινές αλλά επικίνδυνες πάσες για το θέαμα». Μια ατάκα που έχει πει πολλές φορές στα αποδυτήρια στους ποδοσφαιριστές του ο Λάζλο Μπόλονι και σαφώς εμφανίζει πολλά πράγματα σχετικά με την νοοτροπία του.

Ο Ρουμάνος τεχνικός χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως μετρ της τακτικής, ως ένας προπονητής που παίζει για το αποτέλεσμα και είναι αυτό που τον νοιάζει. Την ίδια ώρα, άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως «παλιομοδίτη», συντηρητικό και τον... κακίζουν για το «σφιχτό» στιλ παιχνιδιού του. Στην Ελλάδα, όμως, το αποτέλεσμα προηγείται του θεάματος. Οι τρεις βαθμοί να μπαίνουν στο... σακούλι και όλα τα άλλα θα έρθουν. Και η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός αυτό χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα αποτελέσματα που θα φέρουν ψυχολογία, θα ανεβάσουν την ομάδα στη βαθμολογία και θα μπορέσει ο Μπόλονι να χτίσει πάνω τους και να δουλέψει με ηρεμία.

Η τελευταία του παρουσία σε πάγκο ομάδας δεν συνδυάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πορεία ανάλογη του Ντάνι Πογιάτος, ένα τρίμηνο στον πάγκο της Γάνδης και αποχώρηση με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να κάνει λόγο για έλλειψη χημείας μεταξύ των παικτών και του Ρουμάνου τεχνικού. Ποτέ δεν είχε αποχωρήσει από ομάδα τόσο νωρίς. Στα 67 του, έγινε και αυτό! Το στιλ του δεν ταίριαζε με την Γάνδη που είχε μάθει να παίζει ανοιχτά και χωρίς σκοπιμότητα. Αυτός ήθελε να την κάνει πιο σφιχτή, να της φτιάξει τα κακώς κείμενα στην άμυνα και να την κάνει συνδιεκδικήτρια του τίτλου.



Όπως έκανε την προηγούμενη τριετία με την Αντβέρπ και την καθιέρωσε μετά από χρόνια στην προσκήνιο του βελγικού ποδοσφαίρου, χαρίζοντάς της ουσιαστικά το Κύπελλο. Το οποίο δεν κατάφερε να το κατακτήσει ο ίδιος, με τον κορωνοϊό να αναβάλει τον τελικό και να δίνει το δικαίωμα στον διάδοχό του, Ιβάν Λέκο, να πανηγυρίσει. Οι βάσεις, όμως, είχαν ήδη μπει. Από την Αντβέρπ αποχώρησε σαν φίλος. Ήξερε και ο ίδιος ότι η ομάδα έπρεπε να αλλάξει στιλ ποδοσφαίρου για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το παραδέχτηκε και δεν είχε πρόβλημα να αποχωρήσει. Αλλά και όπως έκανε το 2009 με την Σταντάρ Λιέγς, κατακτώντας το πρωτάθλημα! Πάντα, εκεί στην άκρη του πάγκου να σημειώνει στο τετράδιό του για να μην ξεχάσει την παραμικρή παρατήρηση προς τους ποδοσφαιριστές του.

Ο «μπαμπάς» τού Κριστιάνο Ρονάλντο

«Ο Λάζλο Μπόλονι είναι σαν ένα μεγάλο κοσμηματοπωλείο, ευλογημένος με τα σταθερά χέρια και την εξειδικευμένη... πινελιά για να κάνει ακόμη και το πιο σκληρό διαμάντι να λάμψει. Αυτές οι δεξιότητες τον έχουν εξυπηρετήσει ως προπονητή», ανέφερε η ιστοσελίδα της FIFA σε αφιέρωμά της στον Ρουμάνο τεχνικό σχετικά με την ανάδειξη του Κριστιάνο Ρονάλντο κατά τη θητεία του στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.



Ναι, όσοι δεν το ξέρατε, ο Μπόλονι έδωσε την ευκαιρία στον Πορτογάλο να καθιερωθεί όταν ήταν ένα... αμούστακο παιδί και πλέον είναι ο φοβερός και τρομερός αθλητής που έχει κατακτήσει τα ΠΑΝΤΑ!

«Δεν ήξερα ότι πρόκειται να γίνει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ποδόσφαιρο, αλλά ήξερα πως αν αποφύγει τους τραυματισμούς ότι θα γινόταν σπουδαίους. Ρωτήθηκα για αυτόν σε μια συνέντευξη και τους είπα ότι θα ξεπεράσει τον Φίγκο, ακόμη και τον Εουσέμπιο», είχε υποστηρίξει στην MARCA για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Φυσικά, για να τα λέμε όλα και ο Μπόλονι να μην ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα... έβγαινε, το ταλέντο του δεν θα έμενε στην αφάνεια σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, η αναφορά δεδομένα πρέπει να γίνει!

Ο αγαπημένος Μπολάτ και ο... ακριβός Ζαρντέλ

Κάθε προπονητής έχει τα αγαπημένα του παιδιά. Έτσι και ο Μπόλονι, με τον Σινάν Μπολάτ να είναι η μεγάλη του αγάπη και να τον ακολουθεί σε Σταντάρ Λιέγης, Αντβέρπ και Γάνδη καταγράφοντας συνολικά 154 εμφανίσεις, ενώ είχε σκοράρει και 1 γκολ παρότι τερματοφύλακας! Ο Ντιεμερσί Μποκανί, ο αγαπημένος του φορ που τον πήρε μαζί και στην Αντβέρπ και το επιτυχημένο τους δίδυμο συνδυάστηκε ξανά μετά τη Σταντάρ Λιέγης! Γενικότερα, είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται ποδοσφαιριστές που... έφτιαξε ο ίδιος και έφτιαξαν και αυτόν!

Εικόνα live 21964979/61939.jpg

Κατά την παρουσία του στην Σπόρτινγκ, σε εποχή που το χρήμα δεν έπεφτε τόσο πολύ όπως τώρα, μιλώντας για το 2001, ξόδεψε 6,2 εκατ. ευρώ για να πάρει τον ποιοτικότατο Μάριο Ζαρντέλ. Ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή της καριέρας του, με τον Τζον Ουτάκα να ακολουθεί όταν κοούτσαρε την Λανς και τρίτος να έρχεται ο Γιάγα Τουρέ, με τον Ιβοριανό να αποκτάται με 5,5 εκατ. ευρώ από τον Ολυμπιακό.

Στα πιο πρόσφατα χρόνια, γιατί... ξόδευε για μια δεκαετία χρήματα από το 2000 ως το 2010, πηγαίνει σε οικονομικές λύσεις ελεύθερων παικτών. Τα τρία πιο πρόσφατα και πιο ακριβά μεταγραφικά του αποκτήματα οι Μπένσον Μάνουελ (3 εκατ. ευρώ από την Γκενκ στην Αντβέρπ), Μάρτιν Χόνγκλα (από την Γρανάδα στην Αντβέρπ) και Ζούνιορ Πίνους (1 εκατ. ευρώ από την Πάσος Φερέιρα στην Αντβέρπ).

Οι σπουδαίες του βραδιές και αυτές που θέλει να... ξεχάσει

Ξεκινώντας από τις νίκες-ρεκόρ της καριέρας του, συναντάμε τις περισσότερες εξ αυτών να έρχονται με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. 8-1 κόντρα στην Ολιβέιρα Οσπιτάλ, 6-0 κόντρα στην Πάσος Φερέιρα, 6-1 κόντρα στην Χάλμσταντ, 5-0 κόντρα στην Γκιμαράες και άλλο ένα 5-0 κόντρα στην Αλ Γουάκρα όταν ήταν προπονητής στο Κατάρ και στην Αλ-Κορ.



Ο πρώτος τελικός της καριέρας του που κέρδισε ήταν το 5-0 της Σπόρτινγκ Λισαβόνας κόντρα στην Λεϊσόες στο «Supertaca Candido de Oliveira», θεσμός που υπήρχε τα παλιά χρόνια. Κατέκτησε δύο Σούπερ Καπ Βελγίου με την Σταντάρ Λιέγης το 2008 και το 2009 κόντρα σε Άντερλεχτ και Γκενκ, αντίστοιχα, ενώ πήρε των τελικό των πλέι-οφ Βελγίου για τη συμμετοχή της Αντβέρπ στο φετινό Europa League επικρατώντας με 3-2 της Σαρλερουά του Στέργου Μαρίνου.

Φυσικά, δεν θα σταθούμε μόνο στα καλά αλλά και στα κακά. Το 6-0 από τη Νανσί όταν ήταν προπονητής της Ρεν είναι η πιο βαριά ήττα της καριέρας του, ενώ ως προπονητής της γαλλικής ομάδας έχει ηττηθεί με 5-1 και από τον ΠΑΟΚ! Άλλες τρεις ήττες με το ίδιο σκορ από Παρί Σεν Ζερμέν (ως προπονητής της Λανς), Αλ Σαντ (ως προπονητής της Αλ-Κορ) και Κλαμπ Μπριζ (ως προπονητής της Αντβέρπ).

Πειθαρχία, phsical game και... μανία με τα αποτελέσματα

Λάτρης της πειθαρχίας, ο Λάζλο Μπόλονι μπορεί να διορθώσει ακόμη και τα πιο... άτακτα αποδυτήρια. Σε βαθμό που μπορεί να γίνει σκληρός και υπερβολικός, αλλά σκοπός του να επιβληθεί και να αποτελεί το νούμερο ένα στα αποδυτήρια. Ακόμη και καμιά φορά να ξεφύγει και να έχει εντάσεις σε αγώνες με αντιπάλους, αφου κάθε ματς το ζει έντονα και οι παλμοί χτυπάνε το... 200!



Γουστάρει το phisical game, ανταμείβει τους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν στις προπονήσεις και του αρέσουν οι σκληρές προετοιμασίες και προπονήσεις με αρκετό τρέξιμο. Στηρίζει πολλά στην φυσική κατάσταση ώστε να υπηρετηθεί σωστά το ποδοσφαιρικό του πλάνο, δεν έχει πρόβλημα να τα... ακούσει επειδή η ομάδα του παίζει σκληρά και πολλές φορές ιδιαίτερα αμυντικά για να πάρει το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μανία του άλλωστε, το αποτέλεσμα και του αρέσει να... χτίζει σε αυτά.

Αν μπορούσε να διαλέξει για ποδοσφαιριστές, άτομα εκτός ποδοσφαίρου το σίγουρο είναι πως θα έπαιρνε ορισμένους... καμικάζι, μερικούς από τις ειδικές δυνάμεις και ορισμένους αλεξιπτωτιστές. Άτομα που θα «πεθάνουν» στο γήπεδο για την ομάδα!

Φίλος εκτός του γηπέδου, προσωπικότητα μέσα σε αυτό

Μιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν καταστάσεις γύρω από τον Λάζλο Μπόλονι, ανέφεραν πως είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος που μπορείς να κάνεις καλή παρέα, να συνομιλήσεις για ποδόσφαιρο και να σου... αραδιάζει ιστορίες μέχρι να βαρεθείς να ακούς.



Την ίδια ώρα, όταν φοράει την προπονητική του φόρμα αλλάζει άρδην στον σοβαρό Λάζλο Μπόλονι. Μιλάει αρκετά με τους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια, προσπαθεί να τους μεταλαμπαδεύσει τα πιστεύω του και αν χρειαστεί τους ρίχνει και... γκάζια! Σπουδαία προσωπικότητα που σέβονται οι παίκτες του αλλά και οι αντίπαλοί του, όχι μόνο για την πορεία του ως προπονητής αλλά και για την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει.

Βιογραφικό σημείωμα

Αφήσαμε αυτή τη μικρή παράγραφο για το τέλος, αφού θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για τον Λάζλο Μπόλονι. Ρουμάνος στην καταγωγή, αλλά με ουγγρικές ρίζες αφού γεννήθηκε στο Σέκελι (ή Σέκλερ) που αποτελεί περιοχή που κατοικούν Ούγγροι εντός της Ρουμανίας! Στις 11 Μαρτίου έχει γενέθλια, το έτος 1953 γεννήθηκε και μετράει 67 χρόνια ζωής.

Προπόνησε για πρώτη φορά στην καριέρα του την Νανσί και ακολούθησαν κατά σειρά: Εθνική Ρουμανίας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ρεν, Μονακό, Αλ Τζαζίρα, Σταντάρ Λιέγης, Αλ Γουάχντα, Λανς, ΠΑΟΚ, Αλ-Κορ, Ιτιχάντ, Αντβέρπ, Γάνδη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x