sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αντίδραση, υποτίμηση και… τύχη: Πώς ήρθε η ιστορική «επτάρα» της Λίβερπουλ επί της Γιουνάιτεντ

Το ιστορικό 7-0 της Λίβερπουλ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έφερε παγκόσμιο «κρότο». Τι οδήγησε όμως σε αυτή τη μεταμόρφωση των δύο; Το sport-fm.gr αναλύει...

Δεν έχουν περάσει ημέρες, παρά μόνο λίγες ώρες από την ιστορική νίκη της Λίβερπουλ με σκορ 7-0 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλος ο πλανήτης συνεχίζει να κουβεντιάζει και επικεντρώνεται στο ιστορικό υπόβαθρο του αποτελέσματος.

Δύο ομάδες που ως τώρα στη σεζόν έχουν βαδίσει σε δρόμους αντίθετους με τη μεγάλη νικήτρια, Λίβερπουλ, να έχει τρομερά «σκαμπανευάσματα» και να βρίσκεται πλέον στην 5η θέση με 42 βαθμούς έπειτα από 25 ματς και τη δε Γιουνάιτεντ να επιστρέφει «φορτσάτη» από τη διακοπή πετυχαίνοντας διαδοχικές νίκες που την έφεραν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Χαρακτηριστικό μάλιστα στοιχεία των «κόκκινων διαβόλων» είναι ότι μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα από την εκκωφαντική τους συντριβή κατέκτησαν το Λιγκ Καπ Αγγλίας, επιστρέφοντας στους τίτλους έπειτα από έξι σεζόν.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 7-0: Πως γράφτηκε ιστορία

Ποια ήταν όμως τα αίτια και οι συγκυρίες που οδήγησαν σε αυτό το ιστορικό σκορ; Το sport-fm.gr αναλύει:

Αντιδρά πάντα στα δύσκολα


Η αλήθεια είναι ότι η Λίβερπουλ φέτος έχει περάσει από χίλια μετερίζια. Ξεκίνησε τη σεζόν με γκρίνια παρά την κατάκτηση του Community Shield κόντρα στη Σίτι. Οι ισοπαλίες με Φούλαμ και Κρίσταλ Πάλας, και η ήττα από τη Γιουνάιτεντ έφεραν ένα ξέσπασμα με το έτερο ιστορικό της σεζόν, 9-0 απέναντι στη Μπόρνμουθ. Το έργο ωστόσο επαναλήφθηκε καθώς ήρθε η συντριβή από τη Νάπολι στο Champions League με 4-1 και ο Κλοπ όφειλε να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης για ακόμη μια φορά. Η νίκη 2-1 με τον Άγιαξ, η «χορταστική» ισοπαλία αλλά, γκέλα αν μη τι άλλο, με την Μπράιτον (3-3) και η ήττα 3-2 από την Άρσεναλ τάραξαν τις ισορροπίες στα αποδυτήρια.

Ωστόσο ο «ζεν» Κλοπ είχε τη λύση. Επιβλητικό πέρασμα 7-1 από το «Άιμπροξ» και τη Ρέιντζερς και νίκη στο ντέρμπι με τη Σίτι ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν την τάξη. Και όμως η Λίβερπουλ έχει καταφέρει να παίζει... λούπα το συγκεκριμένο έργο, βιώνοντας τη χλεύη των αντιπάλων ιδίως μετά τις ήττες με 3-0 από Μπράιτον και Γουλβς και τον αποκλεισμό στο FA Cup.

Ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν το 2-5 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Άνφιλντ» για το Champions League. Όμως ακόμη και μετά από αυτό αντέδρασε διαλύοντας τη Γιουνάιτεντ.

Ο παράγοντας «Άνφιλντ»


Μπορεί η Λίβερπουλ να έχει γνωρίσει αρκετές φορές φέτος το «σκληρό» πρόσωπο του ποδοσφαίρου όμως το κάστρο του «Άνφιλντ» έχει υποστεί μόλις δύο πλήγματα. Σε 20 επίσημους αγώνες στην έδρας της η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έχει χάσει μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League και από τη Λιντς για την Premier League σκοράροντας 44 φορές.

Δεν είναι άγνωστο το γεγονός ότι το άντρο της Λίβερπουλ είναι πάντοτε μια δύσκολη έδρα και η ορμή του κόσμου μπορεί να παρασύρει τον οποιονδήποτε αντίπαλο όπως έγινε και με τη Γιουνάιτεντ.

Το έχουν δηλώσει άλλωστε κατά το παρελθόν και διαχρονικοί αντίπαλοι της ομάδας όπως ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

«Είναι ένα γήπεδο που σε παρασύρει και σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεσαι. Η φωνή του κόσμου και ακουστική μπορούν να σε στείλουν στην ήττα ακόμα και αν η Λίβερπουλ έχει βρεθεί στην κακή της βραδιά»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεσε θύμα της «ανωτερότητας» της


Πριν την έναρξη του ντέρμπι πολλοί θα περίμεναν ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορούσε να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα βάσει της καλής αγωνιστικής κατάστασης την οποία διανύει. Με τον Τεν Χάαχ να έχει αλλάξει φιλοσοφία και τον Ράσφορντ να διανύει μια από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν όλα τα φόντα να πάρουν τη νίκη. Και κατά το ήμισυ υλοποίησαν το πλάνο τους.

Στο πρώτο μέρος το πλάνο του Ολλανδού είχε βγει στο γήπεδο. Οι γραμμές κοντά, οι αμυντικοί μέσοι δεν άφηναν τους επιτελικούς χαφ της Λίβερπουλ να κινηθούν, αναγκάζοντας τον Φαμπίνιο να παίρνει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο αφήνοντας πίσω κενά. Στις αντεπιθέσεις η Γιουνάιτεντ απειλούσε με κορυφαία στιγμή εκείνη του 23' με την κεφαλιά-ψαράκι του Μπρούνο Φερνάντες, έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία και σέντρα του Νταλότ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ράσφορντ απέτυχε να νικήσει τον Άλισον στο τετ-α-τετ και κάπου εκεί όλα τελειώσαν, μιας και το γκολ του Χάκπο λίγο πριν την ανάπαυλα ανέτρεψε όλα τα σχέδια των φιλοξενούμενων. Κάπως έτσι θα έλεγε κανείς ότι την «πάτησε» η Γιουνάιτεντ αφού στο δεύτερο μέρος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την ίδια φιλοσοφία και δέχθηκε δύο γκολ πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να «σβήσει» και να έρθει ο διασυρμός.

Γεννούσαν και τα... κοκόρια τους


Μέσα σε όλα τα συγκυριακά του ματς η Λίβερπουλ θα πρέπει να ευχαριστεί και την τύχη. Οι παίκτες-κλειδιά της Γιουνάιτεντ βρέθηκαν σε τραγικό βράδυ με τον Μπρούνο Φερνάντες να χάνει την επαφή του με τον Φρεντ και τον Kασεμίρο, ενώ ο Σο πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του. Στα πλυν των «κόκκινων διαβόλων» η υπεροψία του Άντονι, η απειρία του Βέγκχορστ σε τέτοια ματς και η «εξαφάνιση» του Ράσφορντ.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα του Κλοπ πάτησε «γκάζι» μετά το 2-0. Νωρίτερα στέκεται τυχερή στο στις δύο χαμένες ευκαιρίες της Γιουνάιτεντ, ενώ βλέπει παίκτες της που τη φετινή σεζόν δεν διανύουν και το καλύτερο τους διάστημα να κάνουν πράγματα αδιανόητα. Ο Χάκπο πετυχαίνει ένα γκολ αριστούργημα στο 43' ανοίγοντας το σκορ μπροστά από τον Βαράν που έπαιξε άμυνα με τα... μάτια. Ο Σαλάχ «αναστήθηκε», ο Νούνιες βρήκε χώρους στο ματς της χρονιάς, ενώ το «φλιπεράκι» ευνόησε αρκετές φορές τους γηπεδούχους.

Με εξαίρεση το πρώτο και το τρίτο γκολ του Χάκπο και την κεφαλιά του Νούνιες, τα άλλα γκολ δεν προήλθαν από προσεγμένες ομαδικές προσπάθειες αλλά από λάθη της άμυνας της Γιουνάιτεντ και κόντρες.

Ναι, είναι και αυτά μέσα στο παιχνίδι. Ποδόσφαιρο είναι αλλά η Λίβερπουλ βρήκε και τα έκανε, απέναντι σε μια ομάδα καλύτερη από αυτή που βρέθηκε στη χειρότερη της νύχτα εδώ και πολλούς μήνες.

Τα άνωθι δεν αναιρούν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νίκη της Λίβερπουλ αποτελεί μια ασύγκριτη ιστορική στιγμή η οποία επαναλαμβάνεται σπάνια. Και θα πρέπει να ευγνωμονούμε την τύχη και το άθλημα που την παρακολουθήσαμε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x