sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η φετινή Χρυσή Μπάλα έχει βρει εδώ και καιρό τον κάτοχό της!

Ο Λιονέλ Μέσι αναμένεται να κατακτήσει για όγδοη φορά στην καριέρα του το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, αφήνοντας πίσω του στην ψηφοφορία τους Χάαλαντ και Εμπαπέ των τρελών αριθμών!

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από το να μάθουμε οριστικά και αμετάκλητα σε ποιον θα απονεμηθεί το κορυφαίο ατομικό βραβείο που υπάρχει στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για τη φετινή χρονιά!

Απόψε βράδυ (30/10, 21:30 ώρα Ελλάδας), η Χρυσή Μπάλα θα δοθεί στον κορυφαίο (κατά την άποψη των 100 δημοσιογράφων από τις 100 πρώτες χώρες στο ranking της FIFA που ψηφίζουν) ποδοσφαιριστή, με την λαμπρή τελετή να διεξάγεται στο «Theatre du Chatelet» του Παρισίου!

Όπως έχει διαρρεύσει από έγκυρα Μέσα εδώ και αρκετές μέρες, το τέλος της βραδιάς θα βρει τον Λιονέλ Μέσι να επιστρέφει στο Μαϊάμι, έχοντας στις αποσκευές του το πολυπόθητο τρόπαιο, το οποίο θα κάνει δικό του για 8η φορά στην τεράστια καριέρα του (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 οι προηγούμενες)!

Έχοντας ήδη πάρει την Χρυσή Μπάλα περισσότερες φορές από κάθε άλλον (πέντε έχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος δεν βρέθηκε καν στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο, για πρώτη φορά από το 2003), ο 36χρονος Αργεντινός είναι έτοιμος να γράψει ιστορία και να κλείσει με τον ιδανικό τρόπο μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας κατάφερε να φέρει εις πέρας τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Να οδηγήσει την εθνική Αργεντινής στην κορυφή του κόσμου, με την κατάκτηση του Μουντιάλ που διεξήχθη στο Κατάρ.



Έχοντας αποφασίσει να αφήσει το κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τον περασμένο Ιούλιο, όταν αποχώρησε ως ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν για να μετακομίσει στις ΗΠΑ και να φορέσει τη φανέλα της Ίντερ Μαϊάμι, ο Μέσι αναμένεται να κατακτήσει και τη φετινή Χρυσή Μπάλα, ως μια επιβράβευση, ως την τιμητική καταξίωση, για το ότι κατάφερε να… το τερματίσει πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν έστεψε την Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της!

Με την απίστευτη καριέρα του να βρίσκεται στην «τελική της ευθεία», το να δοθεί η Χρυσή Μπάλα στον Μέσι έμοιαζε ως κάτι το απολύτως αναμενόμενο. Είναι όμως και δίκαιο;



Δεδομένα, πλέον ο Μέσι δεν αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, αφού, παρά τα άλματα προόδου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, το πρωτάθλημα του MLS παραμένει αρκετά πίσω. Ίσως πιο πίσω και από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δεδομένου ότι ομάδες του ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταφέρνοντας να προσελκύσουν δεκάδες αστέρες το περασμένο καλοκαίρι. Η προσπάθεια που χρειάζεται για να αγωνιστείς και να ξεχωρίσεις σε αυτά τα πρωταθλήματα, αναμφίβολα δεν συγκρίνεται με εκείνη που χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής που πρωταγωνιστεί στην Premier League, τη La Liga, την Bundesliga ή τη Serie A.

Πλέον, τον βλέπουμε να κάνει τα μαγικά του κόντρα σε άσημους ποδοσφαιριστές της Νάσβιλ και του Σινσινάτι, φορώντας τη φανέλα μιας ομάδας που δεν έχει… ίχνος ιστορίας (ιδρύθηκε μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2018) και δεν έχει καταφέρει ακόμα να πρωταγωνιστήσει στο μετριότατο πρωτάθλημα του MLS. Ούτε η έλευση του Αργεντινού σταρ δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την παρουσία της στα playoffs, αφού τερμάτισε στην προτελευταία θέση της περιφέρειάς της.



Αν ρίξουμε μια ματιά στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που είναι υποψήφιοι για να πάρουν τη φετινή Χρυσή Μπάλα, θα βρούμε και το όνομα του Έρλινγκ Χάαλαντ. Του απίστευτου Νορβηγού επιθετικού που άφησε την Ντόρτμουντ για τη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2022 και δεν χρειάστηκε τον παραμικρό χρόνο προσαρμογής στην Premier League. Έσπασε τα κοντέρ, σκοράροντας 52 γκολ στις 53 εμφανίσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, όντας ο κυριότερος λόγος που η ομάδα του Γκουαρδιόλα έφτασε μέχρι την κατάκτηση του ιστορικού treble, καταφέρνοντας να πάρει και το πρώτο Champions League της ιστορίας της! Με αριθμούς που δεν έχουν προηγούμενο, συνεχίζει ακάθεκτος και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, έχοντας ήδη φτάσει τα 13 γκολ σε 15 εμφανίσεις!



Θα βρούμε επίσης τον Κιλιάν Εμπαπέ, μέχρι και πριν από μερικούς μήνες συμπαίκτης του Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στα 24 μόλις χρόνια του, έχει καταφέρει να πάρει τον ρόλο του ηγέτη σε μια ομάδα γεμάτη αστέρες. Σε μια ομάδα που είχε στο ρόστερ της Μέσι και Νεϊμάρ, το «πρώτο βιολί» ήταν ο Εμπαπέ. Αργεντινός και Βραζιλιάνος αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι από τους πρωταθλητές Γαλλίας, αλλά η περισσότερη κουβέντα δεν έγινε για εκείνους. Το μεγαλύτερο σίριαλ του περασμένου καλοκαιριού είχε πρωταγωνιστή τον Εμπαπέ και πλοκή το αν θα αφήσει την Παρί για να ενταχτεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σκόραρε 41 γκολ σε 43 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, 30 περισσότερα από όσα πέτυχε ο συμπαίκτης του, Μέσι (ο οποίος είχε 5 ασίστ περισσότερες, 15 αντί 10 του Εμπαπέ). Ηγέτης και στην εθνική Γαλλίας, με το χατ-τρικ του στον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου να μην είναι αρκετό για να τον στέψει παγκόσμιο πρωταθλητή. Χωρίς Μέσι και Νεϊμάρ πλέον στο πλευρό του, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο μπροστάρη της Παρί και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν (12 γκολ σε 12 ματς), η οποία λογικά θα είναι και η τελευταία του στην ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας πριν μετακομίσει στη Μαδρίτη.



Οι Ντε Μπρόινε,Γκιντογκάν της άπιαστης πέρσι Σίτι, ο Μπέλιγχαμ που πλέον μαγεύει φορώντας τα λευκά της Ρεάλ, ο Βινίσιους, ο Μόντριτς, οι πρωταθλητές με τη Νάπολι Κβαρατσχέλια και Οσιμέν, ο Σαλάχ των ρεκόρ σε σκοράρισμα και δημιουργία με τη Λίβερπουλ, βρέθηκαν επίσης στην τελική λίστα των υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα, αλλά δεν είχαν ποτέ ρεαλιστικές πιθανότητες να πάρουν το βραβείο.

Η ερώτηση είναι, θα ήταν δίκαιο οποιοσδήποτε από τους παραπάνω να πάρει το φετινό βραβείο από τον Μέσι; Για εμένα, η απάντηση είναι όχι. Ο ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα περισσότερες φορές από κάθε άλλον, δύο περισσότερες από τον Ρονάλντο, έχει την ευκαιρία να πάρει ακόμα μία, την τελευταία του.

Η κατάκτηση του Μουντιάλ ήρθε σαν η απόλυτη ποδοσφαιρική δικαίωση για εκείνον. Όσα γκολ και να έβαζαν ο 23χρονος Χάαλαντ και ο 24χρονος Εμπαπέ, η φετινή Χρυσή Μπάλα έχει βρει εδώ και καιρό τον κάτοχό της. Δεν θα γινόταν να την πάρει κάποιος άλλος πέρα από τον ποδοσφαιριστή που προέρχεται από τη μεγαλύτερη, και πιθανότατα τελευταία, παράσταση της παραμυθένιας ποδοσφαιρικής του καριέρας στο ανώτατο επίπεδο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x