sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το… αντίδοτο του Λουτσέσκου: Πώς θα «λύσει τα μάγια» με την ΑΕΚ!

Με πέντε ήττες στα τελευταία έξι ντέρμπι «Δικεφάλων», ο Ραζβάν Λουτσέσκου πρέπει να αποφύγει την τακτική «παγίδα» που του στήνει συνεχώς ο Ματίας Αλμέιδα.

Ντέρμπι «Δικεφάλων» και κορυφής στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ για τη βαθμολογική «εκτόξευση» και η ΑΕΚ για την προσπέραση. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν σε λίγες ώρες σε μία ακόμη «μονομαχία» τακτικής των Ραζβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός προπονητής κυριαρχεί του Ρουμάνου σε αυτούς τους 20 μήνες κοινής παρουσίας στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έξι φορές έχουν δώσει τα χέρια, τρεις στην «OPAP Arena», δύο στην Τούμπα και μία στο ουδέτερο Πανθεσσαλικό Στάδιο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Απολογισμός, πέντε νίκες υπέρ του «Πελάδο» έναντι μίας του «στρατηγού».

Το μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν, έγκειται στην τακτική του δεύτερου για να αποφύγει τη μόνιμη «παγίδα» που του στήνει ο πρώτος και να βελτιώσει το ρεκόρ απέναντι στην «Ένωση». Το sport-fm.gr καταστρώνει το ιδανικό αγωνιστικό πλάνο για τη νίκη τίτλου του ΠΑΟΚ.

Λουτσέσκου: Πώς ο ΠΑΟΚ θα πανηγυρίσει τη νίκη με την ΑΕΚ

Ο… αδιάβαστος Λουτσέσκου στην τελευταία συνάντηση των δύο


Εάν κάτι έχει να φοβάται ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο μεγάλο παιχνίδι της Τούμπας, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Αυτός τον «πρόδωσε» στα ντέρμπι της περσινής περιόδου και τη μοναδική φετινή ήττα σε αυτά από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε συνδυασμό φυσικά με το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του αντίπαλου προπονητή.

Πάμε πίσω στα τέλη Οκτώβρη και την τελευταία συνάντηση των δύο. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ προερχόταν από μία επική ανατροπή επί της Αμπερντίν στη Σκωτία και προϊδέαζε επιθετικά και αγωνιστικά για ότι θα βλέπαμε σήμερα.

Ο Λουτσέσκου παρατάσσει μία ενδεκάδα με έξι αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα του Conference League, διατηρώντας τον Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας. Η επιλογή του κουρασμένου αρχηγού και το «πάντρεμα» με τον Ντεσπόντοφ που δεν είχε προσαρμοστεί ακόμη προκειμένου να αναχαιτίσει την ορμή της ΑΕΚ από τα αριστερά, δεν του βγήκε. Αντιθέτως «πληγώθηκε» δις από εκεί με πανομοιότυπο τρόπο. Προφανώς δεν ήταν η μοναδική «πληγή», αφού όλες οι κινήσεις του 54χρονου προπονητή έδειξαν… «αδιάβαστος».

Η τακτική του build – up από τον Κοτάρσκι αποδείχθηκε λανθασμένη για άλλη μία φορά στα «ραντεβού» με την ΑΕΚ. Τέσσερα από τα συνολικά έντεκα τέρματα που έχουν δεχθεί οι «ασπρόμαυροι» στα έξι τελευταία ντέρμπι «Δικεφάλων» προέρχονται από λάθος στο ασφυκτικό pressing των παικτών του Αλμέιδα. Σαν να επιμένει ο Ρουμάνος, ενώ γνωρίζει το «σήμα κατατεθέν» του ανταγωνιστή!



Δικαιολογία υπάρχει για την επιμονή στον συγκεκριμένο και σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού, που ήθελε και κατάφερε να περάσει στο νεανικό ρόστερ ο Λουτσέσκου. Σαφώς θα υπήρχαν ατέλειες σε κάτι πολύ πρώιμο, αλλά μόνο μέσα από την συνεχή εφαρμογή θα μπορούσε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Η μέχρι τώρα πορεία και η παρουσία στην κορυφή της βαθμολογίας αποδεικνύει την άριστη δουλειά σε επίπεδο τακτικής. Στο επερχόμενο παιχνίδι ωστόσο θα διαπιστώσουμε εάν «το πάθημα έχει γίνει μάθημα» στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.

«Όπλο» του Λουτσέσκου η ισορροπία σε όλες τις γραμμές και το πλήρες ρόστερ


Πέρα από το «διάβασμα» του αντιπάλου, ο Λουτσέσκου πρέπει να επιμείνει στο στυλ παιχνιδιού που τον ανέβασε στην πρώτη θέση της Super League και του έδωσε την απευθείας πρόκριση στους «16» του Conference League. Προφανώς δεν περιμένει εμάς να του το υποδείξουμε. Θα το κάνει γιατί οι ιδέες του τον έφεραν ως εδώ, να διεκδικεί ουσιαστικά τρεις θεσμούς!

Στην ουσία τώρα. Ο φετινός ΠΑΟΚ παρουσιάζει απόλυτη ισορροπία σε όλες τις γραμμές. Από πίσω προς τα εμπρός, ο Κοτάρσκι δείχνει πιο ώριμος και εξοικειωμένος με το σύστημα, ενώ παρά το νωθρό ξεκίνημα, η αμυντική γραμμή είναι «δεμένη» ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που αναγκαστικά αλλάζουν συνεχώς λόγω των διαδοχικών αγώνων. Έτσι διατήρησε την ίδια σκληράδα παρότι ο Εκόνγκ πήγε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Μπάμπα και Σάστρε δίνουν πολλά, τόσο στην καλύτερη άμυνα στην Ελλάδα με μόλις 15 γκολ παθητικό, όσο και στην πρώτη επίθεση του πρωταθλήματος με 57 γκολ ενεργητικό. Σε 21 παιχνίδια ο «Δικέφαλος του Βορρά» σκοράρει σχεδόν 3 φορές ανά παιχνίδι!



Οι προσθήκες των Μεϊτέ και Οζντόεφ «κούμπωσαν» και ο προπονητής αξιοποιεί τις επιθετικές αρετές όλων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο Ντεσπόντοφ είναι ο πιο αποτελεσματικός όλων με οκτώ γκολ και οκτώ ασίστ, ο Τάισον περνάει δεύτερη «νιότη» και ο Μουργκ αποδεικνύεται απρόσμενο βαρόμετρο.

Το στοιχείο του απρόβλεπτου παίρνει μορφή στα πόδια του «σαγηνευτικού» Κωνσταντέλια, ενώ ο Ζίβκοβιτς είναι σταθερά καθοριστικός. Μαζί με τον Μπράντον, ο Λουτσέσκου διαθέτει έξι διαφορετικούς ποδοσφαιριστές για να αιφνιδιάσει και να «πληγώσει» την ασταθή άμυνα της ΑΕΚ. Γκολ παίρνει και από τους μέσους του με τον Οζντόεφ να έχει εξελιχθεί σε… Σάκχοφ με πέντε τέρματα μέχρι στιγμής.

Η ισορροπία του ΠΑΟΚ θα πρωταγωνιστήσει στο ντέρμπι και θα αντιταχθεί στην βελτιωμένη και φανερά απελευθερωμένη ΑΕΚ. Ένα μεγάλο παιχνίδι από βαθμολογικής και τακτικής άποψης που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος και ας μην υποστηρίζει κάποια από τις δύο ομάδες.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x