100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994!

100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ έχει γράψει ιστορία και με τις φανέλες που έχει φορέσει κατά καιρούς. Το sport-fm.gr σας τις παρουσιάζει.

Αλέξανδρος Τσιριγώτης |

Μέσα στα 100 χρόνια πλούσιας ιστορίας της ΑΕΚ, δεν υπάρχει μεγαλύτερος «μάρτυρας» της εξέλιξης από τη φανέλα. Άλλοτε κίτρινη, άλλοτε μαύρη ή ενίοτε κιτρινόμαυρη, η εμφάνιση της Ένωσης έχει φορεθεί από τεράστιους αθλητές, συχνά προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στην ποδοσφαιρική τους παρουσία.

Φυσικά, όπως ισχύει με κάθε ομάδα, η ΑΕΚ έχει τις ιστορικές φανέλες, τις αδιάφορες αλλά και κάποιες αποτυχημένες. Στο παρόν αφιέρωμα, θα ασχοληθούμε μόνο με τις πρώτες, αυτές δηλαδή που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των οπαδών της ομάδας, αλλά και την (κατά γενική ομολογία) κορυφαία φανέλα στην ιστορία του συλλόγου.

Οι άξιες αναφοράς


100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Μία από τις πλέον αγαπητές φανέλες της ΑΕΚ είναι αυτή της σεζόν 1997-98, η οποία είχε στο επίκεντρο τον δικέφαλο αετό, που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της μπροστινής της όψης. Η εμφάνιση ήταν γέννημα-θρέμμα της Kappa, με τη φανέλα να εντυπωσιάζει παρά την αρνητική αγωνιστική περίοδο που διένυσε η Ένωση.

100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Πολύ όμορφες και αξιοσημείωτες είναι οι ριγέ εμφανίσεις που έχει κατά καιρούς φορέσει η ΑΕΚ. Παρόλο που η ρίγα είχε προτιμηθεί και παλιότερα, η πρώτη πολύ δημοφιλής εκδοχή της ήταν την περίοδο 2002-04, στις φανέλες που είχε σχεδιάσει για τον «δικέφαλο» η Nike και συνδυάστηκαν με κάποιες σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές όπως το 3-3 με τη Ρεάλ.

100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Η Ένωση «επιστράτευσε» ξανά τις ρίγες τη σεζόν 2010-11, με εταιρία την Puma , σε μία σεζόν που έφερε και την κατάκτηση Κυπέλλου. Επιπλέον, χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών της είναι φανέλα με την οποία η αθηναϊκή ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2018 μετά από 24 ολόκληρα χρόνια έπειτα από την τελευταία φορά που το κατάφερε.

100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Η «μαγεία» της σεζόν 1994/95


100 χρόνια ΑΕΚ: Οι φανέλες που έγραψαν ιστορία και η «μαγεία» του 1994

Oι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ, πάντως, αλλά ακόμη και οπαδοί αντίπαλων ομάδων, συμφωνούν στο ότι η «ευρωπαϊκή» φανέλα της σεζόν 1994-95 είναι η πιο όμορφη που έχουν φορέσει ποτέ παίκτες της Ένωσης. Αγωνιστικά, η χρονιά αυτή δεν αποτέλεσε ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού μετά από 3 σερί πρωταθλήματα οι «κιτρινόμαυροι» τερμάτισαν 5οι στην Ελλάδα και δεν κατέκτησαν κάποιο τίτλο.

Ωστόσο, η αγωνιστική περίοδος αυτή θα έχει για πάντα μία θέση στην καρδιά των οπαδών του «δικεφάλου», κυρίως επειδή συνδυάστηκε με την πρώτη παρουσία της ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League. Mία τέτοια συγκυρία απαιτούσε και το ανάλογο κύρος στη φανέλα, με αποτέλεσμα να προκύψει η ιστορική αυτή εμφάνιση.

Τον σχεδιασμό της φανέλας ανέλαβε η Basic, η οποία προχώρησε σε κάτι πολύ καινοτόμο για την πρώτη παρουσία της ομάδας στα... ύψιστα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, ο δικέφαλος αετός δεν βρισκόταν σε ένα περιορισμένο σημείο, αλλά διαπερνούσε ολόκληρη την μπλούζα, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το μαύρο χρώμα επί του κιτρίνου,



H συγκεκριμένη εμφάνιση είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φίλους της ομάδας, αποτελεί ίσως την πλέον δημοφιλή ρετρό φανέλα της Ένωσης, και... εξαφανίζεται κάθε φορά που γίνεται διαθέσιμη σε συλλεκτικές εκδόσεις. Μάλιστα, σε ψηφοφορίες που έχουν γίνει σχετικά με την πιο όμορφη φανέλα της ΑΕΚ, σχεδόν πάντα κερδίζει... συντριπτικά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ σημαίνει…

Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του πιο ανατρεπτικά συναισθηματικού συλλόγου, ο Γιώργος Μαραθιανός εξηγεί γιατί το να είσαι… μια ώρα ΑΕΚ σε άλλους μπορεί να φαινόταν αιώνας!

13.04.24 | 07:30

Παρών στο σπουδαιότερο παιχνίδι της ΑΕΚ: Ο Κώστας Μιαούλης περιγράφει το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι

Η ΑΕΚ κλείνει έναν αιώνα ζωής, αλλά πριν λίγες ημέρες, συμπληρώθηκε ένα τέταρτο του αιώνα, από την πλέον μεγαλειώδη κίνηση, ένα ταξίδι στον πόλεμο για την ειρήνη, σε ένα ματς που δεν ξεχαστεί ποτέ.

13.04.24 | 07:30
x