Ένας αιώνας ΑΕΚ, μέσα από 21 φωτογραφίες γεμάτες κιτρινόμαυρη ιστορία

ΑΕΚ: 21 φωτογραφίες από την ιστορία της

Η ΑΕΚ κλείνει έναν αιώνα ζωής και το sport-fm.gr μάζεψε 21 φωτογραφίες-μνημεία από την ιστορία της Ένωσης.

Γιάννης Πολιάς |

Ένας αιώνας ΑΕΚ, ένας αιώνας με αναρίθμητες κιτρινόμαυρες στιγμές, άλλες χαρμόσυνες κα άλλες πικρές. Όλες... ΑΕΚ.

Η ιστορία της Ένωσης δεν δύναται να χωρέσει σε ένα κομμάτι, ακόμη και αν το ίντερνετ μας παρέχει την άνεση και τον χώρο που δεν μας χάριζε κάποτε η εφημερίδα.

Λένε όμως ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, οπότε παρακάτω θα δείτε... 21.000 λέξεις για τους «κιτρινόμαυρους».

Μία προς μία, επιλέχτηκαν κατόπιν σοβαρού ξεψαχνίσματος, 21 φωτογραφίες που αποτυπώνουν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στην τεράστια ιστορία του συλλόγου...



«Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή “ΑΕΚ-ΑΕΚ” κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο» έγραψε ο ανταποκριτής της Equipe για όσα έζησε στο Καλλιμάρμαρο την 4η Απριλίου 1968. Τότε που η ΑΕΚ έλιωσε τη Σλάβια Πράγας και σήκωσε το Κύπελλο Κυπελλούχων, το πρώτο μπασκετικό ευρωπαϊκό τρόπαιο για ελληνική ομάδα.



Με την ΚΠΡ να έχει νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς, το να ανατρέψει η ΑΕΚ τα δεδομένα και να περάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA έμοιαζε ακατόρθωτο. Όμως η ομαδάρα του Φάντρονκ και των Μαύρου, Παπαϊωάννου, Χρηστίδη, θα έκανε το αδιανόητο νικώντας με το ίδιο σκορ και επικρατώντας 7-6 στα πέναλτι! Στην τετράδα θα σταματούσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου...



Αρχές Μαΐου 1989, η ΑΕΚ κινδυνεύει να κλείσει δέκα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα αλλά ένα γκολ του Καραγκιοζόπουλου στο 83ο λεπτό στο ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό της χαρίζει τον τίτλο, βάζοντας τέλος στα πέτρινα χρόνια και ανοίγοντας μία από τις πιο επιτυχημένες χρονικές περιόδους στην ιστορία του κλαμπ!



Σήμερα φαντάζει μακρινό σαν εικόνα, όμως τον Ιούνιο του 1992, η ΑΕΚ έκανε φιέστα στην Τούμπα! Η Ένωση είχε κλειδώσει το πρώτο πρωτάθλημα από τα τρία σερί μία αγωνιστική πριν και στο φινάλε σήκωσε το τρόπαιο στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στο οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι οπαδοί των φιλοξενούμενων παρά των γηπεδούχων...



Τέλος σεζόν 1993/94 και η ΑΕΚ έχει κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να την οδηγεί στο ιστορικό επίτευγμα του three-peat. Ο Ντούσκο στα καλύτερά του, στην κιτρινόμαυρη πορεία του.



Το ημερολόγιο δείχνει 28 Σεπτεμβρίου 1994 και η ΑΕΚ ηττάται 2-1 από τον Άγιαξ εντός έδρας σε ένα «Νίκος Γκούμας» που κόχλαζε. Ήταν το πρώτο εντός έδρας ματς ελληνικής ομάδας στη φάση των ομίλων του Champions League, με την Ένωση να έχει κάνει πρεμιέρα δύο εβδομάδες αργότερα στο Ζάλτσμπουργκ, φέρνοντας 0-0 με τους Αυστριακούς.



Ιανουάριος 1997. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει στο γήπεδο όπου λατρεύτηκε ως παίκτης και προπονητής με τη φόρμα του Ολυμπιακού, σε ένα από τα πιο επεισοδιακά ματς στην ιστορία. Το σκορ (2-0 η ΑΕΚ) δεν είχε ουσιαστικά και τόση σημασία. Ο Ντούσκο είχε αποκαθηλωθεί για τους οπαδούς της Ένωσης, ωστόσο στο μέλλον θα επέστρεφε σε αυτήν.



Από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου, ακόμα και αν δεν έχει να κάνει με κάποια νίκη ή ένα τρόπαιο. Στις 7 Απριλίου 1999, εν μέσω πολέμου, η ΑΕΚ βρέθηκε στο Βελιγράδι για να παίξει με την Παρτίζαν και να στείλει ένα πανίσχυρο μήνυμα κατά του φόβου.



Τέλη 90's και τι πιο κλασικό σαν εικόνα από τον Ντέμη Νικολαΐδη να πανηγυρίζει ένα από τα εκατοντάδες γκολ που σημείωσε με τα κιτρινόμαυρα σκαρφαλωμένος στα κάγκελα...



Τι κι αν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 στη σειρά των τελικών της Α1 το 2002; Η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα πέτυχε μία, μοναδική στην ιστορία, ανατροπή σημειώνοντας τρεις σερί νίκες και κατακτώντας το τελευταίο της, μέχρι σήμερα πρωτάθλημα! Ντικούδης, Χατζής, Κακιούζης και Μπουρούσης ήταν μερικά από τα ονόματα στο ρόστερ του τίτλου...



Από όλους τους «γκαλάκτικος», τη ζημιά στην ΑΕΚ την έκανε τον Οκτώβριο του 2002 ο... ΜακΜάναμαν. Κι όμως. Η Ένωση βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει από το 2-0 και με γκολ των Κατσουράνη και Σεντένο να να υποχρεώσει σε εντός έδρας γκέλα τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε μία από τις έξι «κιτρινόμαυρες» ισοπαλίες στο Champions League της σεζόν 2002/03!



Τέλος εποχής. Το «Νίκος Γκούμας» κατεδαφίζεται τον Μάιο του 2003, προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση του το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Μόνο που θα περνούσαν 19 χρόνια για να γίνει εντέλει αυτό...



Η Μίλαν πήγε στο ΟΑΚΑ έχοντας στη σύνθεσή της παικταράδες όπως ο Μαλντίνι, ο Πίρλο, ο Ζέεντορφ και ο Κακά, όμως ο απόλυτος πρωταγωνιστής θα ήταν ο Ζούλιο Σέζαρ! Με τρομερή εκτέλεση φάουλ άφησε άγαλμα τον Ντίντα και χάρισε στην ΑΕΚ μία ιστορική νίκη, τον Νοέμβριο του 2006.



Σε 100 χρόνια ζωής, θα υπάρξουν και άσχημες στιγμές. Η πιο άσχημη απ' όλες είναι πιθανότατα αυτή του υποβιβασμού τον Μάιο του 2013, όταν μετά από χρόνια λαθών, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη Β' κατηγορία, τερματίζοντας στη 15η θέση της βαθμολογίας. Το κλάμα του Γκερέιρο στο Περιστέρι, μετά την καταδικαστική ήττα από τον Ατρόμητο, έμεινε στην ιστορία, ωστόσο τα πράγματα θα άλλαζαν τα επόμενα χρόνια...



Λίγες εβδομάδες μετά τον δραματικό υποβιβασμό -στη Γ' Εθνική, εντέλει- η ΑΕΚ μπαίνει άμεσα στη νέα εποχή. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επιστρέφει και παραθέτει συνέντευξη Τύπου, όπου αναλύει όλο του το όραμα για το μέλλον της ομάδας – με την ανέγερση νέου γηπέδου να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Ήταν 10 Ιουλίου 2013...



Πέρασαν 24 χρόνια, χαμένες ευκαιρίες, υποβιβασμοί, «εξορία» στο ΟΑΚΑ αλλά ο Μάιος του 2018 βρήκε την ΑΕΚ να πανηγυρίζει την επιστροφή στην κορυφή! Με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο, οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα και σήκωσαν την κούπα στη γειτονιά τους, τη Ριζούπολη.



Μόλις μία ημέρα αργότερα, οι φίλοι της ΑΕΚ βγήκαν ξανά στους δρόμους, αυτή τη φορά χάρη στην μπασκετική ομάδα! Ο Ντράγκαν Σάκοτα οδήγησε σε μία ακόμη επιτυχία την Ένωση, που πάτησε με 100-94 τη Μονακό στον τελικό του Final Four του BCL στο ΟΑΚΑ!



Μάιος 2021 και η ΑΕΚ φέρνει ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο, αυτή τη φορά στο χάντμπολ! Η Ένωση έκανε το 2/2 ενάντια στη σουηδική Ίσταντς στη Χαλκίδα και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το EHF European Cup, τρία χρόνια μετά τους χαμένους τελικούς με την Ποτάισα.



Η αναμονή φτάνει επιτέλους στο τέλος της και χιλιάδες Ενωσίτες γεμίζουν τη νεότευκτη Αγιά Σοφιά-OPAP Arena, σε μία φαντασμαγορική βραδιά στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Σεπτέμβριο του 2022. Welcome home...



Η πρώτη σεζόν στο νέο σπίτι της ΑΕΚ ολοκληρώνεται καλύτερα απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας. Η τρομερή ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κατακτά το πρώτο της νταμπλ μετά από 45 χρόνια, με την OPAP Arena να κάνει νωρίς νωρίς εγκαίνια όσον αφορά στις... φιέστες!



Λίγες μόνο μέρες μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες χούλιγκαν, η ΑΕΚ παίζει στο Ζάγκρεμπ με την Ντινάμο και νικά 2-1 με ανατροπή στο τέλος, χάρη σε γκολ του Γαλανόπουλου. Στιγμές μετά, ο Έλληνας χαφ σηκώνει το μαύρο περιβραχιόνιό του μπροστά στους Bad Blue Boys...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ σημαίνει…

Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του πιο ανατρεπτικά συναισθηματικού συλλόγου, ο Γιώργος Μαραθιανός εξηγεί γιατί το να είσαι… μια ώρα ΑΕΚ σε άλλους μπορεί να φαινόταν αιώνας!

13.04.24 | 07:30

Παρών στο σπουδαιότερο παιχνίδι της ΑΕΚ: Ο Κώστας Μιαούλης περιγράφει το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι

Η ΑΕΚ κλείνει έναν αιώνα ζωής, αλλά πριν λίγες ημέρες, συμπληρώθηκε ένα τέταρτο του αιώνα, από την πλέον μεγαλειώδη κίνηση, ένα ταξίδι στον πόλεμο για την ειρήνη, σε ένα ματς που δεν ξεχαστεί ποτέ.

13.04.24 | 07:30
x