Μαυροειδής στο sport-fm.gr: «Η ΑΕΚ είναι αγνή αγάπη, έχουμε παράλληλη πορεία - Μακάρι να δώσω και άλλα πίσω στον κόσμο»

Μαυροειδής στο sport-fm.gr: «Η ΑΕΚ είναι αγνή αγάπη, έχουμε παράλληλη πορεία

Πιστός στρατιώτης της «Βασίλισσας», «τοτέμ» της σύγχρονης εποχής στην μπασκετική ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μαυροειδής μιλά για την πίστη και την αγνή αγάπη του προς την Ένωση ένεκα των 100 χρόνων του συλλόγου!

Λουκάς Χατζής |

Σάββατο 13 Απριλίου 2024… Ένας αιώνας ΑΕΚ!

Η «Ένωση» συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής! Χρόνια γεμάτα περηφάνια για τους απανταχού ΑΕΚτζήδες, χρόνια με αναρίθμητες στιγμές χαράς, αλλά και πολλές πίκρες, με ιστορικά επιτεύγματα, τίτλους, πορείες, απογοητεύσεις, τα πάντα… Άλλωστε, μια ομάδα που ξεπερνά τα όρια του συλλόγου και αγγίζει εκείνα της οικογένειας, στο πέρασμα των χρόνων έχει στιγμές από όλη την «παλέτα» των συναισθημάτων.


Φυσικά, αναπόσπαστο κομμάτι της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας αποτελεί και το μπασκετικό τμήμα της ομάδας που ιδρύθηκε παράλληλα με τον σύλλογο το 1924. Από τότε, η ΑΕΚ μετράει συνολικά 8 πρωταθλήματα (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002), 5 Κύπελλα Ελλάδος (1981, 2000, 2001, 2018, 2020), 2 Κύπελλα Κυπελλούχων (1968, 2000), ένα Champions League (2018) και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (2019).


Μάλιστα, ο «δικέφαλος» έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα, στον αλησμόνητο τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα το 1968 επί της Σλάβια Πράγας μπροστά σε περίπου 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.


Από εκείνη την ιστορική βραδιά βγήκε και το προσωνύμιο, «Βασίλισσα», που τη συντροφεύει μέχρι και στις μέρες μας, με τον ύμνο του μπασκετικού συλλόγου μάλιστα να αναφέρει, «Κάντε την ΑΕΚάρα βασίλισσα ξανά».

Ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε σημαντικά στη σύγχρονη εποχή της ομάδας να ξαναγίνει η ΑΕΚ «Βασίλισσα», ήταν αναμφίβολα ο Δημήτρης Μαυροειδής. Ο 38χρονος πλέον Μαρουσιώτης δέθηκε με τον σύλλογο όσο ελάχιστοι, τη φανέλα του οποίου τίμησε για 7 χρόνια (από το 2015 μέχρι 2023 με μία μικρή παύση το 2018/19), αποτελώντας αρχηγός της για πολλά χρόνια και όντας μέλος της ομάδας που σήκωσε στον ουρανό του ΟΑΚΑ το τρόπαιο του BCL το 2018!




Μπορεί το 2023 να κρέμασε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα με το Νο.22 μια για πάντα, ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δίπλα στον σύλλογο, τον οποίο και υπηρετεί πλέον από το πόστο του Γενικού Αρχηγού, αποτελώντας ένα «τοτέμ» της Ενωσίτικης μπασκετικής οικογένειας.

Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Ένεκα της ημέρας, ο Δημήτρης Μαυροειδής μίλησε στον sport-fm.gr για την επέτειο της ΑΕΚ, για το τι πρεσβεύει σαν σύλλογος και οργανισμός.

«Είναι ένας σημαντικός σταθμός για την ομάδα τα 100 χρόνια γιατί η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα. Πρεσβεύει και άλλα πράγματα, φέρει και ιστορία μαζί της, αξίες και ιδανικά από τους πρόσφυγες, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και τις αλησμόνητες πατρίδες, οπότε είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Η ΑΕΚ πρεσβεύει και άλλα πράγματα και για αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της τα 100 χρόνια», ανέφερε αρχικά.

Τι εστί όμως ΑΕΚ για τον Δημήτρη Μαυροειδή; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και αγνή, όπως φυσικά και η αγάπη που τρέφει για τον σύλλογο, τον κόσμο της ομάδας και όλον τον οργανισμό:

«Για εμένα είναι αγνή αγάπη για την ομάδα και πιο πολύ αυτό πηγάζει από την αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος και την αναγνώριση προς το πρόσωπό μου. Και για αυτά που έκανα, αλλά πιο πολύ επειδή έδινα ό,τι είχα για την ομάδα, με ό,τι προβλήματα και αν είχα, είτε εγώ είτε η ομάδα, ήμουν πάντα εκεί και προσπαθούσα να κάνω τον σύλλογο να παίζει με πάθος. Πολλές φορές μου έλεγαν «εσύ δείχνεις πως είναι να παίζεις σαν ΑΕΚ», δηλαδή η ομάδα να τα δίνει όλα μέχρι το τέλος, να μην τα παρατάει ποτέ.

Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Όπως και εγώ επέστρεψα από τον τραυματισμό μου στο γόνατο στο υψηλό επίπεδο, έτσι και η ΑΕΚ γύρισε από τη Γ και Β εθνική και επέστρεψε ξανά στα Κύπελλα. Οπότε μπορώ να πω πως έχουμε μια πορεία παράλληλη και για αυτό πολλές φορές με συγχέουν τόσο πολύ με την ΑΕΚ, γιατί είναι μια ομάδα που τα δίνει όλα στο γήπεδο και δεν τα παρατάει ποτέ.

Δέθηκα με την ΑΕΚ με την αγάπη που μου έδειχνε ο κόσμος, έπρεπε και εγώ αναγκαστικά να τους το ανταποδώσω και δημιουργήσαμε αυτόν τον δεσμό. Είναι αγνή αγάπη και μακάρι να μπορέσω να δώσω και άλλα πίσω στον κόσμο».


Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Όπως οι περισσότεροι αθλητές, έτσι και ο παλαίμαχος σέντερ είχε περάσει πολλές καλές, αλλά και δύσκολες καταστάσεις στην πλούσια καριέρα του. Εκείνος ίσως λίγο παραπάνω, με τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο το 2013, με τους γιατρούς να του λένε πως δεν θα μπορέσει να ξαναπαίξει σε υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε στο υψηλότερο επίπεδο μέσω της ΑΕΚ. Από τότε, έζησε πολλά στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια, ωστόσο, δύο πράγματα των στιγμάτισαν βαθιά και έμειναν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη του. Το ένα η τεράστια επιτυχία του 2018 στο BCL και το άλλο με τον θάνατο του συμπαίκτη του, Στέφαν Γέλοβατς το 2021…

«Σίγουρα, η κατάκτηση του BCL το 2018 στην έδρα μας στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το 1968, με όλο τον κόσμο μας, με όλο αυτό που είχε γίνει τότε, δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Ήταν μια τρομερή εμπειρία! Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή μου με την ΑΕΚ. Και τα Κύπελλα Ελλάδας ήταν πολύ σημαντικά, αλλά το ευρωπαϊκό ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ήταν πολλά σημαδιακά στοιχεία με τα 50 χρόνια από το πρώτο ευρωπαϊκό, και έτσι έγινε ακόμα πιο ξεχωριστό. Μακάρι να το ξαναζήσουμε σαν ομάδα.

Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Όσον αφορά την πιο δύσκολη, είμαι ένας άνθρωπος που δεν θέλω να κρατάω τι δυσκολίες. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες ήττες, κάποιες κακές πορείες, ατυχίες, τραυματισμοί, αλλά δεν θέλω να τα κρατάω, προσπαθώ να τα ξεχνάω. Προσπαθώ να κρατάω τα θετικά. Θα πω μόνο μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, με τον χαμό του Στέφαν Γέλοβατς, το οποίο ήταν ένα γεγονός που σε στιγματίζει στη ζωή σου. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να διανοηθείς, ένας συμπαίκτης δίπλα σου, μικρός σε ηλικία, χωρίς κανένα πρόβλημα, να τον χάνεις μπροστά στα μάτια σου. Είναι το πιο αρνητικό που έχω δει και βιώσει και είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαχειριστείς».

Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»


Η πίστη και η στήριξη της ομάδας προς το πρόσωπό του ήταν αδιαμφισβήτητη όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε, η καρμική αυτή σχέση ήταν αμφίδρομη, με τις δύο πλευρές να πορεύονται πάνω σε κοινές βάσεις και αξίες. Το γεγονός πως το 2022, η διοίκηση του έδωσε να υπογράψει συμβόλαιο αεναού διάρκειας με την ατάκα: «Μέχρι να σβήσει ο ήλιος», ήταν η τρανταχτή απόδειξη πως κάτι είχε κάνει πολύ σωστά! Για την ιστορία, έναν χρόνο μετά, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

«Ήταν ανταποδοτική κίνηση. Όπως κατάλαβε ο κόσμος, κατάλαβε και ο πρόεδρος και όλος ο οργανισμός ότι εγώ θα είμαι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, θα βοηθάω την ομάδα όπως μου ζητηθεί. Βλέπουν την αγάπη μου προς την ομάδα, που κάνω αυτό που κάνω μέσα από την αγάπη μου. Έτσι υπογράψαμε συμβόλαιο για όσο αντέχω και όσο μπορώ για να βοηθάω την ομάδα.

Αυτό που μου άρεσε που πάντα έλεγαν για εμένα, ήταν πάντα να με θυμούνται όχι για τα Κύπελλα, τις επιδόσεις και τους πόντους. Αυτό που με γεμίζει είναι αυτό «Ο Δημήτρης το καλύτερο παιδί, σωστός, σοβαρός, έχει αρχές και αξίες». Αυτό μ’ αρέσει που λένε για εμένα. Αυτό με γεμίζει σαν άνθρωπο που δεν έχει να κάνει με το αν πέτυχες μπασκετικά και πήρες ένα, δύο ή πέντε τρόπαια. Όλοι παραδέχονται τον χαρακτήρα μου, για αυτό που προσπαθούσα να κάνω σε όλες τις ομάδες, να βοηθάω όσο μπορώ, τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου και να κάνω την ομάδα καλύτερη. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ότι προκάλεσα, ότι δημιούργησα πρόβλημα, ή το ό,τιδήποτε. Δεν το έκανα προσποιούμενος όλο αυτό, μου έβγαινε αυθόρμητα η συμπεριφορά αυτή εντός και εκτός παρκέ».


Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Από την ώρα της απόφασής του να κρεμάσει μια για πάντα τη φανέλα και να αποτινάξει από πάνω του την «ταμπέλα» του αθλητή, ο Δημήτρης Μαυροειδής δεν πέρασε ούτε μια στιγμή μακριά από την αγαπημένη του ΑΕΚ. Αμέσως, ανέλαβε το πόστο του Γενικού Αρχηγού της ομάδας, στο οποίο ακόμα προσπαθεί να εγκλιματιστεί με γνώμονα πάντα το καλό και το συμφέρον του συλλόγου, ονειρευόμενος παράλληλα να έρθουν ξανά οι επιτυχίες.

«Το να είσαι Γενικός Αρχηγός, είναι διαφορετικό πόστο και εγώ προσπαθώ να προσαρμοστώ από τη μετάβαση του αθλητή σε μια τέτοια θέση. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με την ομάδα, με την καθημερινότητά της, τις προπονήσεις, τα ταξίδια, την εικόνα της ομάδας. Μου άρεσε αυτός ο ρόλος και προσπαθώ σιγά-σιγά να τον μάθω.

Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα. Πάντα θα πρωταγωνιστεί. Θα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές και περιόδους, όπως άλλωστε σε όλες τις ομάδες. Θεωρώ πως αν υπάρχει στήριξη από όλους, η ομάδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της, θα ξαναγυρίσει στις επιτυχίες. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό είναι το όνειρο, να έρθουν ξανά οι επιτυχίες, να γίνει ξανά η ομάδα μεγάλη και υγιής».


Δημήτρης Μαυροειδής στον sport-fm.gr: «»

Για το τέλος, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το μήνυμά του προς τον κόσμο της ΑΕΚ και δη τους… ρομαντικούς μπασκετικούς φίλους της «Ένωσης»:

«Να αγαπάνε και να στηρίζουν την ΑΕΚ, να τα δίνουν όλα και να έρχονται πάντα κοντά μας με αγάπη. Εμείς το κάνουμε καθαρά από αγάπη και μακάρι να μας βοηθάνε και να μας στηρίζουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ σημαίνει…

Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του πιο ανατρεπτικά συναισθηματικού συλλόγου, ο Γιώργος Μαραθιανός εξηγεί γιατί το να είσαι… μια ώρα ΑΕΚ σε άλλους μπορεί να φαινόταν αιώνας!

13.04.24 | 07:30

Παρών στο σπουδαιότερο παιχνίδι της ΑΕΚ: Ο Κώστας Μιαούλης περιγράφει το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι

Η ΑΕΚ κλείνει έναν αιώνα ζωής, αλλά πριν λίγες ημέρες, συμπληρώθηκε ένα τέταρτο του αιώνα, από την πλέον μεγαλειώδη κίνηση, ένα ταξίδι στον πόλεμο για την ειρήνη, σε ένα ματς που δεν ξεχαστεί ποτέ.

13.04.24 | 07:30
x