Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Από ένα τσιπουράδικο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της Ευρώπης!

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Το χρυσό κορίτσι του βάδην

Από το τσιπουράδικο της οικογένειας της μέχρι την κορυφή του βάθρου. Η σκληρή δουλειά της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη απέδωσε και το 2022 έγινε η χρονιά της.

www.sport-fm.gr |

Τον Αύγουστο του 2022 η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα. Κάπου ανάμεσα στο τσιπουράδικο της οικογένειας της και στις καθημερινές προπονήσεις, η αθλήτρια από την Καρδίτσα το 2022 έγραψε την χρυσή της ιστορία.

Η ενασχόλησή της με το άθλημα ήρθε από... σπόντα καθώς δεν της άρεσε το βάδην, ωστόσο οι αξιότιμες προσπάθειες του Θανάση Δεληγιάννη να την πείσει τελικά απέδωσαν. Πριν αρκετά χρόνια είχε εγκαταλείψει για 8 ολόκληρα χρόνια το βάδην για προσωπικούς λόγους. Μάλιστα, έχει αναφέρει πως δεν πέρναγε καν έξω από γήπεδο και η μόνη της σχέση με τον αθλητισμό ήταν η φοίτηση της στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Με λίγη στήριξη από τους γύρω της κατάφερε το 2011 να επιστρέψει δριμύτερη. Γρήγορα βρήκε ξανά τον παλιό καλό της εαυτό και μέσα σε δύο χρόνια από την επανασύνδεσή της με το βάδην προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, ενώ αγωνίστηκε και για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε, είχε πάρει απόφαση να αποσυρθεί για τα καλά από την ενεργό δράση καθώς πίστευε πως είχε πια μεγαλώσει. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ψηφίστηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2022 στα ετήσια βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, ενώ τον Αύγουστο αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης. Πώς έφτασε, όμως, σε αυτό το σημείο;



Τον Μάρτιο η Αντιγόνη μαζί με την υπόλοιπη αποστολή ταξίδεψε στο Μουσκάτ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων. Με τις Κυριακή Φιλτισάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Όλγα Φιάσκα και Έφη Κουρκουτσάκη κατέκτησαν την δεύτερη θέση το ομαδικό 20 χλμ. Στο ατομικό τερμάτισε στην 6η θέση, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ακολούθησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Στις 22 Ιουλίου έκλεισε ραντεβού με τις κορυφαίες βαδίστριες στους δρόμους του Όρεγκον. Χωρίς κάποια υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατόρθωσε κάτι αξιέπαινο. Με χρόνο 2:41.58, στα 35 χλμ, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και κατέκτησε την 4η θέση, μένοντας μια ανάσα μακριά από το βάθρο, αλλά πραγματοποιώντας τον καλύτερο αγώνα της καριέρας της. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη χαρά μου. Ήταν πολύ ωραία κούρσα. Στο τελευταίο πεντάρι ανέβασα ρυθμό για να βρω τις θέσεις που ήθελα. Ήξερα ότι μπορούσα να κάνω τέτοια κούρσα, αλλά όχι τόσο γρήγορη. Ήταν η πιο γρήγορη κούρσα της καριέρας μου, μία από τις αγαπημένες κούρσες μου», είπε λίγο μετά τον τερματισμό της.

Έναν μήνα αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, η Αντιγόνη έγραψε ιστορία. Στις 16 Αυγούστου αγωνίστηκε στα 35 χλμ. βάδην, ως το μεγάλο φαβορί. Με την κούρσα της επιβεβαίωσε όσους την πίστεψαν. Με χρόνο 2:47.00, κατέκτησε την κορυφή και το χρυσό μετάλλιο. Στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα, προχώρησε σε μια συγκινητική κίνηση, κρατώντας την σημαία της Ελλάδας καθώς όδευε προς τον τερματισμό. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρια της. Τα έντονα της συναισθήματα την κατέβαλλαν και μαζί με εκείνη νιώσαμε και εμείς ρίγος με την συγκλονιστική αυτή εικόνα. Ο εκφωνητής των νικητριών των 35 χιλιομέτρων δυσκολεύτηκε να προφέρει το όνομά της. Η ίδια ένα μόνο πράγμα είχε να του πει. «Τώρα το έμαθε το όνομά μου. Τώρα το επίθετό μου το ξέρει όλος ο κόσμος». Και είχε απόλυτο δίκιο. Για τις επόμενες μέρες όλοι μιλούσαν για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την αθλήτρια που με συνέπεια και σκληρή δουλειά βρίσκεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις.



Τέσσερις μέρες μετά, διεξαγόταν το 20άρι του βάδην. Ο προπονητής της, Ναπολέοντας Κεφαλόπουλος ήταν κατά της ιδέας να αγωνιστεί και εκεί. Η ίδια, όμως, ένιωθε καλά σωματικά και επιθυμούσε να συμμετάσχει. Κυρίως για να το απολαύσει, όχι τόσο για το μετάλλιο. «Αν δεν το έκανα, θα το μετάνιωνα. Δεν γινόταν να αφήσω την ευκαιρία να είμαι η πρώτη Ελληνίδα που θα συμμετείχε σε δύο αποστάσεις στην ίδια διοργάνωση». Και κάπως έτσι, στις 20 Αυγούστου, το έκανε ξανά! Χωρίς το παραμικρό άγχος βάδισε στους δρόμους του Μονάχου για το δεύτερο της χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Τερμάτισε στην πρώτη θέση με χρόνο 1:29:03, κάνοντας τα δύσκολα... εύκολα. «Μου είχαν τάξει μπύρα, αλλιώς δεν έμπαινα να τρέξω στο 20άρι. Με περίμενε στο ξενοδοχείο όταν γύρισα με το δεύτερο μετάλλιο», είχε πει γελώντας, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να γυρίσει στην Ελλάδα.



Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τον Αύγουστο αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης. Τον Δεκέμβρη ψηφίστηκε κορυφαία αθλήτρια του 2022 στα ετήσια βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, γεγονός που δικαιώνει όλα όσα καταφέρνει τόσα χρόνια.



Καθ' όλη τη πορεία της ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες που την ανάγκασαν να πάρει τις αποστάσεις της από το βάδην και να σκεφτεί ακόμη και την πρόωρή της απόσυρση από το άθλημα. Μέσα από όλα αυτά, όμως, κατόρθωσε να φτάσει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του στίβου.

Επιμέλεια: Αγγελική Καβαρνού

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x