Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Ο Καρίμ Μπενζεμά διένυσε το 2022 την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, και το sport-fm.grθυμίζει όλες τις μαγικές στιγμές που τον έφεραν στην κορυφή του κόσμου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο!

Αλέξανδρος Τσιριγώτης |

Nαι, σύμφωνοι. Το 2022 ήταν η χρονιά του Λιονέλ Μέσι. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην ήταν, εφόσον ο τεράστιος «πούλγκα» γιγάντωσε τον ήδη γιγαντιαίο μύθο του φέρνοντας στην Αργεντινή το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο; Το έκανε μάλιστα αυτό, προς το τέλος της χρονιάς, εξασφαλίζοντας ότι όλο το παγκόσμιο κοινό θα θυμάται ως τελευταία εικόνα του 2022 αυτόν με την κούπα στα χέρια!

Ας πάμε όμως λίγους μήνες πίσω, ή βασικά ας προσποιηθούμε ότι δεν έγινε ποτέ το Μουντιάλ. Οποιοσδήποτε ποδοσφαιρόφιλος θα συμφωνούσε πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρονιάς, του οποίου τη λάμψη έκλεψε στα… χασομέρια ο Μέσι, ήταν ο Καρίμ Μπενζεμά, που βίωσε την πιο απίστευτη περίοδο της καριέρας του.

Απίστευτη, όχι γιατί ο Γάλλος ήταν κάποιος τυχαίος που ξαφνικά έκανε μια χρονιά «πυροτέχνημα». Μιλάμε για έναν παίκτη, άλλωστε, που ήδη είχε 4 Τσάμπιονς Λιγκ ως βασικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης στο παλμαρέ του. Η χρονιά ήταν απίστευτη, απλώς επειδή δεν γίνεται ένας παίκτης να μοιάζει τόσο καλύτερος από παλιά στα 35 του!

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τις κορυφαίες στιγμές από την μαγική χρονιά που διένυσε ο Μπενζεμά, η οποία αποκατέστησε το στάτους του ως ενός από τους κορυφαίους φορ που έχουμε δει.

Όταν υποκλίθηκαν ο Μέσι, ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ


Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Η πρώτη εποποιία του Μπενζεμά μέσα στο 2022 ήρθε τον Μάρτιο, στο δεύτερο ματς μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «μερένχες» υποδέχονταν τους Παριζιάνους, που είχαν νικήσει στη Γαλλία 1-0 και φιλοδοξούσαν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, έχοντας αποκτήσει το καλοκαίρι τον Λιονέλ Μέσι με σκοπό να καταφέρουν επιτέλους να κατακτήσουν την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά». Για 60 λεπτά, το σενάριο ήταν αυτό ακριβώς. Απόλυτη κυριαρχία των Γάλλων, την οποία μετουσίωσαν και σε γκολ με τον Κιλιάν Εμπαπέ, που φάνηκε να σφραγίζει την πρόκριση της Παρί.

Ο Μπενζεμά όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Αρχικά, στο 61’ «μυρίστηκε μπαρούτι», πίεσε τον Ντοναρούμα και τον υποχρέωσε σε λάθος, παίρνοντας την ασίστ από τον Βινίσιους για να ισοφαρίσει σε 1-1. 15 λεπτά μετά, μετά από μαγική μπαλιά του αειθαλή Μόντριτς έγραψε το 2-1, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση με ένα «μυτάκι» βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα κάθε φίλου του ποδοσφαίρου, έφερε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε σκορ πρόκρισης!



Και αυτό ήταν. Μέσα σε είκοσι λεπτά ο Μέσι, ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ ήταν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και ένα ακόμη καλοκαίρι «αστεράτων» μεταγραφών κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων διά χειρός Μπενζεμά. Με κάποιο τρόπο όμως, ο Γάλλος κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το μυθικό ματς μέσα στην ίδια χρονιά!

Όταν άδειασε ο θρόνος της Ευρώπης


Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Η επόμενη πίστα για την αναγεννημένη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι. Η ομάδα του Τόμας Τούχελ μπορεί να μην είχε πιάσει την απόδοση της προηγούμενης σεζόν, παρέμενε όμως ένα πολύ στιβαρό σύνολο και ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Στο πρώτο ματς του Λονδίνου, ο Καρίμ Μπενζεμά έγραψε ακόμα μια «χρυσή σελίδα» στο βιβλίο του 2022. Ο Γάλλος έβαλε τη Ρεάλ μπροστά με 2-0 από πολύ νωρίς, με δύο κεφαλιές που ακόμη και τώρα μοιάζει απίστευτο πως όχι μόνο μπήκαν στο ίδιο παιχνίδι, αλλά και με απόσταση λίγων λεπτών μεταξύ τους!



Στην πρώτη, μετά από σέντρα του Βινίσιους ο Μπενζεμά έβαλε τέτοια δύναμη στην μπάλα, που αυτή καρφώθηκε στο γάμα της εστίας χωρίς καν να τη δει ο Μεντί. Στη δεύτερη, ο Γάλλος χρειάστηκε να τοποθετήσει έτσι το σώμα του, ώστε η μπάλα να πάει στην απέναντι γωνία όπου δεν θα μπορούσε να φτάσει ο Σενεγαλέζος, λες και έκανε… πλασέ.



Η Τσέλσι μείωσε προσωρινά σε 2-1, ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπενζεμά έπιασε τον Μεντί υπερβολικά χαλαρό εκτός περιοχής, του έκλεψε την μπάλα και έγραψε το τελικό 3-1 για τη Ρεάλ με δεύτερο συνεχόμενο χατ τρικ στα νόκ άουτ!

Ο επαναληπτικός του Μπερναμπέου εξελισσόταν σε εφιάλτη για τη Ρεάλ, που βρέθηκε να χάνει με 3-0 στα τελευταία λεπτά, ο Ροντρίγκο όμως έστειλε το ματς στην παράταση και εκεί ο Μπενζεμά καθάρισε και πάλι με μια κεφαλιά, στέλνοντας τους Μαδριλένους από το πουθενά στα ημιτελικά!

Όταν υποτάχθηκε η υπερηχητική Σίτι


Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Το τελευταίο εμπόδιο της Ρεάλ στον δρόμο για τον τελικό, ήταν αυτό που έμοιαζε και το πιο ανυπέρβλητο. Η Μάντσεστερ Σίτι, η υπερομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, είχε βάλει πλώρη για το πρώτο της Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο όλη τη χρονιά. Τίποτε από αυτά, όμως, δεν ένοιαζε τον Καρίμ Μπενζεμά.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Αγγλία, η Σίτι έχει κάνει μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις της. Το γήπεδο είχε… γείρει για τα καλά, οι «πολίτες» προηγήθηκαν από νωρίς με σκορ 2-0 και η Ρεάλ έμοιαζε να οδεύει προς καταποντισμό. Από το πουθενά ωστόσο πάλι, ο Μπενζεμά βρήκε μισή χαραμάδα ευκαιρίας μετά από χαμένη σέντρα του Μεντί και μείωσε σε 2-1.

Αυτό το γκολ δεν άλλαξε κάτι στο ματς. Ξανά μονότερμα η Σίτι, ξανά γκολ και 3-1 για τους Άγγλους. Στη δεύτερη ευκαιρία της Ρεάλ από το πουθενά, ο Βινίσιους με απίθανη κούρσα από το κέντρο του γηπέδου μέχρι την μικρή περιοχή, μείωσε σε 3-2.

Η Σίτι συνέχισε, πάντως, να μοιάζει δύο επίπεδα πάνω, και λίγο πριν το τέλος του αγώνα έκανε το 4-2, σπαταλώντας και μεγάλες ευκαιρίες για να τελειώσει το θέμα πρόκριση. Ένα λάθος όμως του Λαπόρτ έδωσε πέναλτι στη «Βασίλισσα», το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει, ποιος άλλος, ο Μπενζεμά, που με ολύμπια ψυχραιμία μείωσε σε 4-3 με εκτέλεση α λα Πανένκα.



Στο τέλος του αγώνα, η απόλυτη απόδειξη της αυτοπεποίθησης των Μαδριλένων, αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του Μπενζεμά. Η Ρεάλ είχε ηττηθεί, είχε κάνει μια κάκιστη εμφάνιση, όμως ο Γάλλος έφυγε από το γήπεδο χαμογελαστός, τη στιγμή που οι παίκτες του Γκουαρδιόλα πήγαν στα αποδυτήρια σκυθρωποί.

Στη ρεβάνς, είχαμε και μια από τις πιο μυθικές ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Σίτι εμφανίστηκε για 90 λεπτά πιο ώριμη από ποτέ, βρήκε γκολ στην κόντρα και έμοιαζε να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση. Το Μπερναμπέου όμως, μίλησε και πάλι.

Ο Μπενζεμά μετέτρεψε μια σκοτωμένη μπαλιά του Καμαβινγκά σε ασίστ πάρε βάλε στον Ροντρίγκο, που ισοφάρισε στο 90’, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο ίδιος έγραψε το 2-1 στέλνοντας το ματς στην παράταση και όποιον παρακολουθούσε αυτό το ματς σε έκσταση!



Στο έξτρα μισάωρο, ήταν και πάλι η ώρα του Μπενζεμά. Ο Γάλλος πανέξυπνα διαισθάνθηκε την απρόσεχτη προβολή του Ρούμπεν Ντιας, κέρδισε πέναλτι και ο ίδιος έκανε το 3-1, εξασφαλίζοντας μια θέση για τη Ρεάλ στον τελικό!

Όταν το όνομά του μπήκε στην αιωνιότητα


Καρίμ Μπενζεμά: Η χρονιά της δικαίωσης ενός απόλυτου σταρ!

Η Ρεάλ κατέκτησε τελικά το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και το πρωτάθλημα Ισπανίας και αργότερα στη σεζόν το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Μόλις ένα πράγμα έμενε για τον Καρίμ Μπενζεμά, ώστε να ολοκληρώσει με ιδανικό τρόπο, με αυτόν που του άξιζε, τη μαγική χρονιά του 2022.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο Γάλλος φορ κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Μπάλα, ένα βραβείο που εξασφάλισε πως θα μνημονεύεται στην αιωνιότητα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ήταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη. Ο Λιονέλ Μέσι, δεν ήταν καν στις 30 τελικές επιλογές. Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Καρίμ Μπενζεμά είχε καταφέρει να υποσκελίσει τους δύο παίκτες που σε μεγάλο βαθμό απέτρεψαν για πολλά χρόνια την ανάδειξή του ως ενός από τους κορυφαίους.



Γιατί η αλήθεια είναι, πως ο Γάλλος ήταν πάντα εδώ. Σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της Ρεάλ, ήταν παρών. Στην Ισπανία, είναι ένας από τους πρώτους σκόρερ όλων τον εποχών. Δυστύχησε όμως, να αγωνίζεται στη χώρα της Ιβηρικής σε μια εποχή που υπήρχαν δύο παίκτες τόσο υπεράνω πάντων, που «ρουφούσαν» σχεδόν πάντα όλους τους προβολείς πάνω τους όντας η απόλυτη προσωποποίηση των ομάδων τους.

Χρειάστηκε αυτοί οι δύο να φύγουν από την Ισπανία, για να αποδείξει ο Γάλλος φορ την απίστευτη χαρισματικότητά του, και να συνδέσει μια επιτυχία απόλυτα με το όνομά του. Και ίσως του αξίζει, να αναφερόμαστε στο 2022, ως τη χρονιά του Καρίμ Μπενζεμά.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x