«Βρήκε νόημα και χώρο η ζωή μου»: Το 2022 έφερε το… θαύμα των θαυμάτων για την ΑΕΚ!

ΑΕΚ: OPAP Arena, το θαύμα των θαυμάτων το 2022

Ο παλιός ο χρόνος πάει σιγά-σιγά, αλλά για την ΑΕΚ θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Γιατί το 2022 έμελλε να της φέρει το μεγαλύτερο δώρο: Την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην OPAP Arena!

Μανώλης Μουσουράκης |

Με το χαμόγελο στα χείλη αποχαιρετούν το 2022 οι φίλοι της ΑΕΚ. Και πώς αλλιώς να γίνει. Η χρονιά ολοκληρώνεται ιδανικά για την ομάδα τους. Κάτι που δεν οφείλεται μόνο σε καθαρά αγωνιστικούς λόγους. Εξάλλου κι αυτοί πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό στο «θαύμα» που της έφερε αυτό το έτος και το οποίο σημαδεύει την ιστορία της: Η «Ένωση» είναι και πάλι σπίτι της! H ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίζει μπάλα στην OPAP Arena!

Το ημερολόγιο σταματημένο στις 30 Σεπτέμβρη. Οι οπαδοί της το είχαν «τικάρει» πόσο καιρό. Τόσα χρόνια πέρασαν εξάλλου, 7.090 μέρες ήταν αυτές. Πόσα τράβηξαν μέχρι να ξαναβρεθεί η ομάδα τους στον ιερό γι' αυτούς τόπο. Εννέα έδρες χρειάστηκε να αλλάξει. Καμία όμως δεν θα μπορούσε και δεν ήταν σαν κι αυτή. Και το κατάλαβαν άπαντες από την πρώτη στιγμή...

Μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια βρήκε (ξανά) νόημα και χώρο η ζωή τους, που αναφέρει γλαφυρά και το τραγούδι του Κώστα Μακεδόνα που γράφτηκε ενόψει των εγκαινίων του νέου «παλατιού» του «δικεφάλου». Η δεύτερη περίοδος προσφυγιάς της ΑΕΚ τελείωσε!



Το τετραήμερο «κιτρινόμαυρης» μαγείας



Πάντα ήταν ωραία τα ΑΕΚτζήδικα τριήμερα-τετραήμερα για τους φίλους του «δικεφάλου». Άλλωστε, ένα τέτοιο το 2018 τους έφερε δύο κούπες, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ωστόσο, κανένα υλικό τρόπαιο δεν ζυγίζει μέσα τους όσο η φυσική τους έδρα. Εξού και τα όσα έζησαν από τις 30 Σεπτέμβρη μέχρι τις 3 Οκτώβρη του 2022 θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα στο θυμικό τους.

Στην τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη δόθηκε το έναυσμα (το… τελειωτικό, αφού το αρχικό είχε σαλπίσει από το 2013). Από τις προηγούμενες μέρες κιόλας -ειδικά το τελευταίο βράδυ- ο κόσμος σύρρεε έξω από το γήπεδο, ο περιβάλλοντας χώρος του οποίου (πέριξ του ατσάλινου αετού, στις καφετέριες, στην μπουτίκ κτλ) την επομένη ήταν… τιγκαρισμένος πολύ πριν την προγραμματισμένη έναρξη των εγκαινίων (20:00). Τέτοια ήταν η λαχτάρα τους, η οποία αποτυπωνόταν σε συνθήματα, χαμόγελα αλλά και δάκρυα συγκίνησης. Από ανθρώπους που «μεγάλωσαν» στο παλιό γήπεδο, από παιδιά που δεν το πρόλαβαν.



Στις 17:00 άνοιξαν για πρώτη φορά (επίσημα) οι θύρες της OPAP Arena. Όσοι έμπαιναν μέσα δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το τι αντικρίζουν. Η φυσική έδρα της ομάδας τους με κόσμο. Από τα συνθήματα των πρώτων 300-400 ατόμων που πέρασαν τις πύλες, το συμπέρασμα ήταν κοινό: Η ακουστική αυτού του γηπέδου είναι μοναδική! Κι ύστερα η μαγική στιγμή της έναρξης. Αυτό για το οποίο ζούσαν όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ έγινε πραγματικότητα με τον πλέον φαντασμαγορικό τρόπο. Σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη γιορτή, που συνδύαζε το συγκινησιακό στοιχείο με ένα υπερσύγχρονο σόου.

Ο αγιασμός και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒαρθολομαίουΤο γήπεδο της ΑΕΚ δεν στεγάζει μια ομάδα, αλλά μια ιδέα», όπως τόνισε). Η εικόνα του συγκινημένου δημιουργού αυτού του τεράστιου έργου, Δημήτρη Μελισσανίδη -που ήταν δικαίως το πρόσωπο της βραδιάς- και η ομιλία του. Η αποθέωση στον Κώστα Νεστορίδη και η «υπόκλιση» στους 23 παίκτες-θρύλους της «Ένωσης» που είχαν μεγαλουργήσει στο «Νίκος Γκούμας». Το καταπληκτικό δρώμενο για τις πατρίδες που δεν ξεχάστηκαν, με ηθοποιούς που πέρασαν σαν πρόσφυγες στον αγωνιστικό χώρο και οι οποίοι σχημάτισαν με τα σώματά τους τη λέξη «ΑΕΚ» υπό τους ήχους, μεταξύ άλλων, του «Με αεροπλάνα και βαπόρια» της Σωτηρίας Μπέλλου. Και φυσικά το κόψιμο της κορδέλας. Στιγμές μέχρι και σήμερα ανατριχιαστικές για όσους αγαπούν αυτήν την ομάδα, αλλά και όχι μόνο. Εξάλλου, ήταν πολλοί οι… ουδέτεροι αλλά και οι «αντίπαλοι» που εκθείασαν τα όσα έβλεπαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Μέχρι και τον… γκολτζή Ρουμπάμπα!

















Και μετά η ανοικτή προπόνηση της Κυριακής (2/10). Η πρώτη μετά από 19 χρόνια για την ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέα Φιλαδέλφειας, με τους παίκτες του Ματίας Αλμέιδα να γνωρίζουν την αποθέωση από 4.000 και πλέον οπαδούς του «δικεφάλου».

Για να φτάσουμε στις 3 Οκτώβρη και το ιστορικό πρώτο παιχνίδι στην OPAP Arena. Αντίπαλος ο Ιωνικός. Εκ νέου χαμός στα πέριξ ώρες πριν τον αγώνα, με τους «Ενωσίτες» να αρχίζουν να χτυπούν εισιτήρια στις 17:00. Όσο γέμιζε το γήπεδο (δεν χρειάστηκε και πολύ ώρα), η βουή ήταν εκκωφαντική και κορυφώθηκε στην αναγνωριστική βόλτα και στην προθέρμανση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

Όλα αυτά μέχρι και ένα 20λεπτο περίπου πριν τη σέντρα. Γιατί ό, τι ακολούθησε έκτοτε μέχρι και λίγα λεπτά μετά τις 20:00 (καθυστέρησε το πρώτο σφύριγμα), είναι ανθρωπίνως αδύνατο να περιγραφεί. Σκηνές… Αποκάλυψης που έντυναν ανατριχιαστικά την ιστορική εκφώνηση της πρώτης ενδεκάδας και την είσοδο των ποδοσφαιριστών υπό τη συνοδεία του ύμνου της ΑΕΚ: Αμέτρητοι αναμμένοι πυρσοί, τα ντεσιμπέλ στον... Θεό και το τεράστιο κορεό της Original για τους φίλους της ομάδας που έφυγαν από τη ζωή πριν προλάβουν το νέο της γήπεδο να προκαλεί δέος. «Για τα παιδιά εκεί ψηλά», όπως δονούσε την ατμόσφαιρα. Στιγμές γεμάτες δάκρυα, παλμό και ρητορτικά ερωτήματα για το εάν είναι όντως αληθινές…





ΑΕΚ: OPAP Arena, το θαύμα των θαυμάτων το 2022

Ένα ατελείωτο πάρτι που εν συνεχεία έσπρωξε και το σύνολο του Αλμέιδα σε… ποδοσφαιρικά όργια για το τελικό 4-1.



Η ενέργεια που μεταφέρουν τα τσιμέντα που… τελικά παίζουν μπάλα



Η εντυπωσιακή εικόνα της ΑΕΚ στο παρθενικό της παιχνίδι στο νέο της γήπεδο αποτέλεσε και την πρώτη απόδειξη για τα όσα φαντάζονταν, πίστευαν, ήλπιζαν και… προειδοποιούσαν ότι θα συμβούν οι φίλοι της με την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διότι, ναι, τελικά παίζουν μπάλα και τα τσιμέντα.





Άλλωστε και ο ίδιοι οι πρωταγωνιστές της στέκονται διαρκώς στην ιδιαίτερη ενέργεια που τους μεταφέρει η OPAP Arena. Από τον προπονητή της -που λες και ήταν της… μοίρας της γραφτό να μπει μαζί του στο νέο γήπεδο- μέχρι τους παίκτες της. Συνδυασμός γηπέδου και ομάδας που πνίγει τον αντίπαλο. Αλήθεια, πόσο ιδανικά δένει το εξαιρετικό της πρέσινγκ, μεταξύ άλλων, με τη δόνηση από τις εξέδρες. Σαν να τροφοδοτεί το ένα το άλλο. Η «Ένωση» έχει κάνει ήδη το 6/6 στον Ναό της. Ακόμα και στο μοναδικό παιχνίδι που έδειχνε να στραβώνει για τα καλά, απέναντι στον Ατρόμητο, η αύρα και η… ηχώ την έσπρωξαν στη νίκη (όπως παραδέχτηκαν και οι ποδοσφαιριστές της).



Μια αύρα που πλέον τη συντροφεύει είτε παίζει εντός είτε εκτός και η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα -μαζί με το τιμ που ανέλαβε τις τύχες της- στο ενωσίτικο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της.

ΑΕΚ: OPAP Arena, το θαύμα των θαυμάτων το 2022

Για όσους το πρόλαβαν, για όσους το κοιτούν από ψηλά



Ένα γήπεδο που, όπως σημειώνεται διαρκώς (δικαιολογημένα), γέμισε από συναισθήματα και συμβολισμούς. Από την υπέροχη γιαγιάκα στα εγκαίνια που περίμενε καρτερικά με το κιτρινόμαυρο κασκόλ της για να μπει στη θύρα της, στις διαφορετικές γενιές ΑΕΚτζήδων που αγκαλιάζονταν με το που ανέβαιναν τα σκαλάκια. Ακόμα και άγνωστοι μεταξύ τους. Τα κατάφεραν, ήταν μέσα. Για να θυμηθούν, να κλάψουν και να τραγουδήσουν για όλους όσοι δεν πρόλαβαν. Για συγγενείς, για φίλους, για τον τεράστιο Στέλιο Σεραφείδη, για όλους.



«Σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2022. Για τον Γιώργο, για τον Γιάννη, για τον Φοίβο, για τον Μίλτο, για τον Θωμά, για τον Κώστα, για τον Δημήτρη! Για όλους όσοι δεν είναι μαζί μας! Για όλους τους φίλους της ΑΕΚ σε όλον τον κόσμο. Το πρώτο γκολ στην OPAP Arena: Μιγιάαατ…». Και πώς θα μπορούσε το ιστορικό πρώτο γκολ του Γκατσίνοβιτς να μην αφιερωθεί από τα μεγάφωνα σ' εκείνους που κοίταζαν από ψηλά…

Συγκίνηση και ρίγος. Ανεξαρτήτως ομάδας. Πόσω μάλλον, εάν αγαπάς τη συγκεκριμένη.

Ένας τόπος συνάντησης που θα ομορφύνει κι άλλο



Η ΑΕΚ λοιπόν είναι και πάλι εκεί. Και η πόλη τη ζει, ξανά! Το γήπεδο έχει γίνει καθημερινός τόπος συνάντησης. Το εάν υπάρχει και αγώνας για… συνοδευτικό, αποτελεί ενδεχομένως και λεπτομέρεια για τους φίλους της «Ένωσης», οι οποίοι δεν μπορούν να ξεμυτίσουν από το σημείο αναφοράς τους. Εκεί θέλουν να τα λένε. Δίπλα στον εντυπωσιακό ατσάλινο δικέφαλο, στα σκαλάκια πίσω από την «21» στη ζωγραφισμένη Σκεπαστή. Εκεί που βρήκε ξανά νόημα και χώρο η ζωή τους…



Σ' έναν χώρο που είναι προγραμματισμένο να ομορφύνει κι άλλο. Εντός κι εκτός γηπέδου. Εάν και για τους «κιτρινόμαυρους» είναι έτσι και αλλιώς ο πιο όμορφος του κόσμου...



Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x