Η κληρονομιά που άφησε το Μουντιάλ του Κατάρ στο ποδόσφαιρο και την… ανθρωπότητα

Μουντιάλ: Τι άφησε κληρονομιά στο ποδόσφαιρο τεχνολογικά

Το sport-fm.gr επιχειρεί να καταγράψει τι… άφησε το Μουντιάλ του Κατάρ, η σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του 2022, στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στην κοινωνία, με επίκεντρο τις καινοτομίες!

Χρήστος Κατριμουστάκης |

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ του Κατάρ, με αφορμή και με τον ερχομό του νέου έτους, το sport-fm.gr επιχειρεί να καταγράψει τι… άφησε η σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του 2022, στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στην κοινωνία. Με αρκετή σκέψη όλο αυτό μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κομμάτια. Όπως είπαμε καθαρά το αθλητικό σκέλος μαζί με τις καινοτομίες, αλλά και το κοινωνικοπολιτικό πρόσημο που αφήνει όλο αυτό στην κοινωνία.

Σε μια ζυγαριά, θετικά και αρνητικά, τα πρώτα είναι πολλά αφού είδαμε φοβερές ματσάρες με ειδικά ένα μαγικό φινάλε, όμως τα ή καλύτερο το αρνητικό, το οποίο είναι η υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής στα πλαίσια του κέρδους και των προσωπικών φιλοδοξιών, φαίνεται να… λήγουν άνευ αγώνα την κουβέντα. Ας τα πιάσουμε όμως ένα ένα. Με αποκορύφωμα τα τεχνολογικά δεδομένα που αλλάζουν οριστικά και προς το καλύτερο το ποδόσφαιρο που όλοι αγαπάμε, κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.


Οι καθυστερήσεις που... επιτέλους είναι πραγματικές

Όποιος είδε έστω και ένα ματς στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα είδε ότι κάτι δεν πήγαινε «φυσιολογικά» από ότι είχε συνηθίσει μέχρι πρόσφατα στο ποδόσφαιρο. Οι φορές που τα λεπτά των καθυστερήσεων στο φινάλε ήταν διψήφια ήταν κάτι περισσότερο από πολλές και αυτό γιατί η FIFA αποφάσισε να σταματήσει τους παίκτες από το να «τρώνε» χρόνο αλλά και να δώσει στις ομάδες την ευκαιρία να παίξουν τα λεπτά που χάθηκαν από αλλαγές, τραυματισμούς, εξετάσεις VAR και φυσικά γκολ, με πραγματικά δεδομένα και όχι στο περίπου. Ειδικά για κάθε φορά που είχαμε την επίτευξη κάποιου τέρματος, τουλάχιστον 1,5' προβλεπόταν για επιπλέον παιχνίδι, ώστε να αποζημιωθεί αυτός που το «έφαγε» από τους αντίπαλους πανηγυρισμούς.




Το «προχωρημένο» οφσάιντ που δείχνει τα πάντα

Ειδικά στο θέμα του οφσάιντ, το οποίο είναι κάτι που έχει ταλαιπωρήσει αδιανόητα παίκτες, διαιτητές, οπαδούς και ούτω καθεξής, αυτή τη φορά η FIFA με τη βοήθεια φυσικά της τεχνολογίας έδωσε τη λύση. Εφάρμοσε τον ημιαυτόματο έλεγχο μέσω του VAR, όχι μέσω της κλασικής γραμμής που τις περισσότερες φορές, όπως πχ. στην Ελλάδα, μπαίνει από ανθρώπινο χέρι, αλλά από... ψηφιακό. Αμέσως στις οθόνες μας εμφανιζόταν μια απεικόνιση της επίμαχης φάσης με ολογράμματα, τα οποία έπαιρναν ακριβώς τη θέση των αθλητών, δεν έχαναν ούτε ένα χιλιοστό και φυσικά δεν μπορούσαν να κάνουν λάθος. Έτσι, κανείς δεν μπορούσε να πει το παραμικρό ή να αμφισβητήσει τις αποφάσεις.


Η Αργεντινή έγραψε μια πανέμορφη ιστορία αγάπης

Όταν όλοι είδαμε το εναρκτήριο ματς της «αλμπισελέστε» και την ήττα από την Σαουδική Αραβία, μπήκε στο μυαλό μας ότι όλη η πορεία της μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο. Όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, όμως γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες και «ερωτικές» ιστορίες στο ποδόσφαιρο. Με μπροστάρη τον εξωπραγματικό Λιονέλ Μέσι, ένα ολόκληρο έθνος, μια πατρίδα που διψά για το άθλημα, έφτασε ξανά στην κορυφή του κόσμου. Σχεδόν όλοι όσοι παρακολούθησαν το Μουντιάλ ταυτίστηκαν με αυτή την ομάδα, το πάθος και την θέλησή της για διάκριση. Η Αργεντινή θα μείνει αξέχαστη, απέδειξε ότι με κόπο και δουλειά όλα γίνονται, ενώ ο μύθος ενώ εκ των θρύλων, όχι απλά γιγαντώθηκε, αλλά έπιασε ταβάνι.




Η υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Με τις έρευνες-μελέτες να κάνουν λόγο για περίπου 6.500 νεκρούς από τους οποίους το Κατάρ αναγνωρίζει... ούτε 10, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι για να ικανοποιηθούν οι αφέντες της αραβικής χώρας, καταπατήθηκε κάθε ανθρώπινο εργασιακό δικαίωμα. Τα γήπεδα της χώρας ήταν ό,τι πιο υπερσύγχρονο έχει γίνει ποτέ, όμως καλώς ή κακώς, ήταν βαμμένα με αίμα από τα χέρια ανθρώπων που παράτησαν τις πατρίδες τους και τις οικογένειές τους για ένα καλύτερο αύριο και τελικά είτε δεν γύρισαν πίσω, είτε έζησαν τρομερά δύσκολα. Προφανώς όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν άμεση επαφή με το όλο σκηνικό οριακά δεν θα... νοιαστούν καν, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθεί έστω και τυπικά δικαιοσύνη σε αυτές τις ψυχές που βοήθησαν και με το παραπάνω για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο.

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x