Ο απόλυτος οδηγός του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα του αγώνα και οι Ειδικές Διαδρομές

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΕΚΟ ράλλυ Ακρόπολις είναι εδώ. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το πρόγραμμα και όλες τις λεπτομέρειες για τις ειδικές διαδρομές του «ράλλυ των θεών».

www.sport-fm.gr |

Τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφονται ξανά στην Ελλάδα. Το ΕΚΟ ράλλυ Ακρόπολις ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα κορυφαία πληρώματα παγκοσμίως, από τις 8 ως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι 16 ειδικές διαδρομές περιμένουν τα ταχύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας να ανταγωνιστούν για την κορυφή σε σύνολο 303,30 χιλιομέτρων, σε μια διοργάνωση που θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 180 χώρες.

Μετά την περσινή επιτυχία των αγώνων, οι ιθύνοντες έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και έχουν δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.

Τα βλέμματα όλων συγκεντρώνει η εντυπωσιακή υπερειδική διαδρομή δύο χιλιομέτρων που έχει σχεδιαστεί στο ΟΑΚΑ και περιμένει δεκάδες χιλιάδες θεατές να απολαύσουν τον αγώνα.

Μετά την εντυπωσιακή έναρξη στο ΟΑΚΑ, τα πληρώματα θα οδηγηθούν στο Λουτράκι. Το πρωί της Παρασκευής περιλαμβάνει διπλό αγώνα πάνω από την πόλη, πέρασμα από το Χαρβάτι και στη συνέχεια η διαδρομή κατευθύνεται βόρεια της Λαμίας. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί μετά από 108,31 χιλιόμετρα.

Το Σάββατο θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με συνολικά 150 χιλιόμετρα. Ο Πύργος θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της, με 33.20χλμ. Την ίδια μέρα θα διεξαχθεί και η ιδιαίτερα φημισμένη διαδρομή Ταρζάν.

Το φινάλε θα γίνει την Κυριακή με τρεις διαδρομές συνολικά 45.06 χιλιομέτρων.Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου


08:01 Shakedown (3,62χλμ)
SS1 19:30 ΟΑΚΑ (1,95χλμ)

Shakedown


Το... ζέσταμα των πληρωμάτων ανοίγει, όπως πάντα, το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Το shakedown ξεκινάει στις 8:01 στη Λυγαριά, σε μια νέα διαδρομή 3,62 χιλιομέτρων.

Το πρώτο κομμάτι του Shakedown αν και σε σκληρό οδόστρωμα, είναι γρήγορο, με τεχνικές στροφές. Στη συνέχεια, καθώς ανηφορίζει, ο δρόμος φαρδαίνει και η διαδρομή παραμένει τεχνική και γρήγορη.Δεν θεωρείται διαδρομή που ενδείκνυται για θέαση, ωστόσο για όσους το θελήσουν, συστήνεται η είσοδος με τα πόδια από τον τερματισμό, έχοντας νωρίτερα παρκάρει στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς 30 λεπτά πριν την έναρξη της ειδικής διαδρομής θα απαγορευτεί η κίνηση στον δρόμο, για αυτό χρειάζεται να έχουν βρει νωρίτερα οι θετές το σημείο που θα καθίσουν.


Super Special Stage @OAKA


Το κύριο μενού της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει την υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ, όπου αναμένεται να γίνει... χαμός! Η μέρα θα είναι γεμάτη εκδηλώσεις, αλλά και τον θεαματικό αγώνα που θα αρχίσει στις 19:30, όταν 70 αγωνιστικά αυτοκίνητα θα περάσουν ανά ζευγάρια από την ασφάλτινη διαδρομή μήκους 1,95χλμ που θα στηθεί εντός του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Πρόκειται για... επιστροφή της διοργάνωσης στο εμβληματικό γήπεδο της Αθήνας, αφού είχε φιλοξενήσει αγώνα το 2005 και το 2006, με 60.000 θεατές να δίνουν δυναμικό παρών -κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος.Οι πύλες του ΟΑΚΑ θα ανοίξουν στις 16:30, με την αναγνώριση της διαδρομής για το τρίτο γκρουπ πληρωμάτων, που θα κρατήσουν τις σημειώσεις κινούμενα πεζή ή με σκούτερ.

Στις 17:00 στην αίθουσα Κασιμάτης του ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί ο Παγκόσμιος Τελικός e-Sports WRC, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα.

Στις 18:30 οι κορυφαίοι οδηγοί που θα λάβουν μέρος στο ΕΚΟ ράλλυ Ακρόπολις θα βρεθούν στο Rally Village του ΟΑΚΑ  (εντός του περιβάλλοντα χώρου του σταδίου, από την πλευρά της Λ. Ειρήνης) για να υπογράψουν αυτόγραφα. Παράλληλα, θα ακούγονται οι ήχοι του Athens DeeJay 95,2, με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο στα deck, που θα δώσει τον παλμό λίγο πριν την εκκίνηση.

Στις 19:00 εντός της αγωνιστικής διαδρομής, υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδηγήσουν σε ένα Ford Fiesta Rally 3 Junior WRC της M-Sport Poland

Στις 19:45, οι οδηγοί της κορυφαίας κατηγορίας του Πρωταθλήματος, θα συγκεντρωθούν στον αγωνιστικό χώρο, για μια αναμνηστική φωτογραφία εμπρός σε δεκάδες χιλιάδες θεατές.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου


Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές
SS2 07:53 Λουτράκι 1 (17,95χλμ)
SS3 8:46 Χαρβάτι (14.42χλμ)
SS4 11:29 Λουτράκι 2(17,95χλμ)
SS5 13:12 Δάφνη (13,99χλμ)
SS6 15:15 Λειβαδιά (21,03χλμ)
SS7 17:53 Βωξίτες (22,97χλμ)

SS2-4 Λουτράκι


Η δράση της Παρασκευής ξεκινάει από το Λουτράκι, με τη δεύτερη ειδική στις 7:53 και την τέταρτη στις 11:29, σε μια διαδρομή με μήκος 17,95χλμ.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Πρόκειται για αρκετά τεχνική ειδική διαδρομή. Η αφετηρία της βρίσκεται λίγο μετά το Λουτράκι και συγκεκριμένα ακριβώς πριν την είσοδο του «ΧΥΤΑ», μετά τον οικισμό Καλλιθέας. Στα πρώτα 7,30χλμ. η διαδρομή είναι σχετικά στενή, αλλά γρήγορη. Κατόπιν «μπαίνει» σε άσφαλτο σε μια κλειστή αριστερή στροφή και ανηφορίζει για περίπου 2,8χλμ.

Η συνέχεια είναι σε χώμα «3A», με ένα πολύ στρωτό και γρήγορο κομμάτι μήκους 3,6χλμ. Στη διασταύρωση που οδηγεί προς Παναγία Πράθι, τα αυτοκίνητα στρίβουν αριστερά προς το Λουτράκι, σε ένα ιδιαίτερα γρήγορο κατηφορικό κομμάτι 3,9χλμ. μέχρι τον τερματισμό, εμπρός από την εκκλησία του οικισμού Νέα Πολιτεία.Οι προσβάσεις έχουν τρεις χαρακτηρισμούς ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της επιφάνειας των δρόμων τους. Το γράμμα που τις χαρακτηρίζει βρίσκεται στο παρακάτω κείμενο δίπλα στον αριθμό τους. Οι χαρακτηρισμοί είναι:
S= Soft= Ι.Χ. αυτοκίνητο
Μ= Medium= SUV
H= Hard= 4x4 ή Enduro


ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
Οι αρχικές οδηγίες είναι κοινές για τρεις προσβάσεις.

Κινούμενοι στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνετε στην έξοδο προς Αγ. Θεοδώρους. Σε 360μ. συναντάτε σταθμό διοδίων. Μετά από 170μ., στο Stop, στρίβετε αριστερά και μετά από 1,73χλμ. (ακριβώς πριν από γραμμές τραίνου) στρίβετε πάλι όλο αριστερά, στον πρώτο δρόμο. Σε 580 μέτρα, έχοντας «αφήσει» δύο δρόμους στα δεξιά, στρίβετε λοξά αριστερά και μετά από 220μ. (έχοντας περάσει κάτω από τη δεύτερη γέφυρα), πάλι αριστερά. Σε 180μ. στρίβετε δεξιά σε στενό ανηφορικό δρόμο προς «Κιάφα Μπέκα». Από εκεί επιλέγετε:

1 (S)
Έπειτα από 2,77χλμ. (όπου χωματόδρομος στα δεξιά) συνεχίζετε ευθεία. Σε 1,46 χλμ. η ΕΛ.ΑΣ. θα διακόπτει την κυκλοφορία. Περπατώντας για τα επόμενα 500 μ. θα φτάσετε στο 7,52χλμ. της ειδικής διαδρομής, όπου από χώμα μπαίνει σε ασφάλτινο κομμάτι.

Προσοχή: Ο δρόμος θα διακοπεί από την ΕΛ.ΑΣ. 500 μ. πριν το 7.52 της ειδικής καθώς είναι δρόμος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούμε κρατήστε τον ανοιχτό.

2 (Μ)
Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο. Σε 1,43 χλμ. στρίβετε αριστερά. Συνεχίζετε για 4,58 χλμ. και στρίβετε αριστερά. Μετά από 1,03 χλμ. η διαδρομή γίνεται ασφάλτινη και μετά από ακόμα 1.0 χλμ. φτάνετε στο 10,34 χλμ. της ειδικής διαδρομής, στο σημείο όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν από την άσφαλτο στο χώμα.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

3 (Μ)
Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο. Σε 1,43 χλμ. στρίβετε αριστερά. Μετά από 4,58 χλμ. συνεχίζετε λοξά δεξιά (απέναντι). Έπειτα από 5,80 χλμ., όπου δέντρο στη μέση του δρόμου, συνεχίζετε ευθεία. Μετά από 5,62 χλμ. θα φτάσετε στο 13,71 χλμ. της ε.δ..
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

4 (S)
Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου, όπου δεξιά το εργοστάσιο PepsiCo-Ήβη, στρίβετε δεξιά. Σε 3,00 χλμ. στρίβετε δεξιά, προς «Οικισμό Καλλιθέας» και σε ακόμα 3,70 χλμ. συνεχίζετε λοξά αριστερά, στον φαρδύ χωματόδρομο. Σε 700 μέτρα φτάνετε στο 16,94 χλμ. της ε.δ., περίπου ένα χλμ. πριν τον τερματισμό της.

Προσοχή: μην παρκάρετε και μπλοκάρετε τον ασφάλτινο δρόμο που έρχεται από το Λουτράκι, καθώς πρέπει να παραμείνει ελεύθερος για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Υπάρχει άφθονος χώρος για στάθμευση στον φαρδύ χωματόδρομο.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS3 Χαρβάτι


Στις 8:46 θα ξεκινήσει η τρίτη διαδρομή μήκους 14.42χλμ.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Τα πρώτα χιλιόμετρα είναι σχετικά ανηφορικά, όχι ιδιαίτερα γρήγορα, σε μια διαδρομή που είτε κινείται παράλληλα είτε διασχίζει την κοίτη του ποταμού. Στο έκτο χλμ. στρίβει αριστερά και ανηφορίζει προς τα Πίσια, μέσω ενός σχετικά σκληρού τμήματος για τα επόμενα 3,0 χλμ.

Από εκεί, τα αυτοκίνητα στρίβουν αριστερά σε ένα σχετικά στενό κατηφορικό κομμάτι με αρκετές φουρκέτες, μήκους 5,0 χλμ μέχρι τον τερματισμό στην είσοδο του οικισμού Χαρβάτι.Οι προσβάσεις έχουν τρεις χαρακτηρισμούς ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της επιφάνειας των δρόμων τους. Το γράμμα που τις χαρακτηρίζει βρίσκεται στο παρακάτω κείμενο δίπλα στον αριθμό τους. Οι χαρακτηρισμοί είναι:

S= Soft= Ι.Χ. αυτοκίνητο
Μ= Medium= SUV
H= Hard= 4x4 ή Enduro


ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (M)
Κινούμενοι στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνετε στην έξοδο προς Αγ. Θεοδώρους. Σε 360 μ. συναντάτε σταθμό διοδίων. Μετά από 170 μ., στο Stop, στρίβετε αριστερά και μετά από 1,73 χλμ. (ακριβώς πριν από γραμμές τραίνου) στρίβετε πάλι αριστερά. Σε 580 μέτρα, έχοντας «αφήσει» δύο δρόμους στα δεξιά, στρίβετε λοξά αριστερά και μετά από 220 μ. (έχοντας περάσει κάτω από τη δεύτερη γέφυρα), πάλι αριστερά. Σε 180 μ. στρίβετε δεξιά σε στενό ανηφορικό δρόμο προς «Κιάφα Μπέκα». Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και σε 1,43 χλμ. αριστερά. Μετά από 4,58 χλμ. συνεχίζετε λοξά δεξιά (απέναντι). Σε 5,80 χλμ. (όπου δέντρο στη μέση του δρόμου), στρίβετε δεξιά προς τα πίσω και κατηφορικά και σε 240 μέτρα ακολουθείτε το δρόμο αριστερά. Μετά από 200 μ. στρίβετε δεξιά και σε 2,60 χλμ. (όπου συναντάτε δρόμο από δεξιά) συνεχίζετε αριστερά. Σε 250 μ. φτάνετε στο 6,21 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (M)
Πηγαίνετε στο χωριό Πίσια και ακολουθείτε πινακίδες ταβέρνα «Πλάτανος». Λίγο πριν φτάσετε στην ταβέρνα μπαίνετε αριστερά σε χωματόδρομο, όπου μηδενίζετε τον χιλιομετρητή. Σε 3,35 χλμ. περνάτε μπροστά από την εκκλησιά της Παναγίας Φανερωμένης και μετά από 4,05 χλμ. φτάνετε στο 9,20 χλμ. της ειδικής διαδρομής
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS5 Δάφνη


Η νέα διαδρομή της Δάφνης θα ξεκινήσει στις 13:12 και είναι μήκους 13,99χλμ, σε ιδιαίτερα καλό οδόστρωμα.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Ανηφορίζοντας έχει πέντε διαδοχικές φουρκέτες και ένα χιλιόμετρο μετά μπαίνει μέσα σε ένα «δάσος» από ανεμογεννήτριες. Στο 8ο χλμ. στρίβει δεξιά και από εκεί αρχίζει μία πολύ γρήγορη κατάβαση μέχρι τη Μονή Προφήτου Ηλία, όπου και ο τερματισμός.


ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (S)
Από την Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θήβας φτάνετε έξω από τις Ερυθρές (Κρυεκούκι) και παραμένετε στον κεντρικό δρόμο. Σε 2,80 χλμ., όπου διασταύρωση (Πλαταιές αριστερά και Ερυθρές δεξιά), στρίβετε δεξιά. Σε 0,53 χλμ., στο “Stop” στρίβετε αριστερά και σε 150 μ., («τρίγωνο» με δέντρα) στρίβετε δεξιά, προς «Δάφνη». Σε 8,65 χλμ., στη διχάλα στρίβετε αριστερά και σε 1,31 χλμ., στο «Τ» πάλι αριστερά. Σε 120 μ. στα δεξιά σας είναι το Control. Παρκάρετε αφού το περάσετε. Περπατώντας στην ειδική διαδρομή., ιδανικά θα πρέπει να φτάσετε μετά την πέμπτη φουρκέτα, περίπου στο 2,5 χλμ., από όπου θα βλέπετε όλη τη διαδρομή μέχρι εκείνο το σημείο.

INFO: Βρείτε το σημείο από όπου θα παρακολουθήσετε 30 λεπτά πριν από την έναρξη της ειδικής διαδρομής, καθώς στη συνέχεια απαγορεύεται η μετακίνηση, ακόμα και πεζή στο δρόμο.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (Η)
Ερχόμενοι από Ελευσίνα μέσω της Παλαιάς ΕΟ φτάνετε στην Οινόη (των Ερυθρών) και στρίβετε δεξιά, προς Πάνακτο. Σε 3,57 χλμ. στρίβετε αριστερά, προς «Όσιο Μελέτιο». Σε 2,65 χλμ. στίβετε αριστερά, προς τα πίσω, σε χωματόδρομο με μπάρα. Σε 2,40 χλμ. σε «διχάλα» ακολουθείτε τον αριστερό δρόμο και σε 2,93 πολύ σκληρά χιλιόμετρα φτάνετε στο 8,05 χλμ. της ε.δ. Περπατώντας αντίθετα από τη φορά της ειδικής διαδρομής, είναι ένα πολύ τεχνικό κομμάτι ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες, ενώ ακολουθώντας το δρόμο με τη φορά της ειδικής διαδρομής, θα βρείτε πολύ γρήγορα κατηφορικά κομμάτια.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS6 Λειβαδιά


Στις 15:10 ξεκινάει η διαδρομή μήκους 21,03χλμ.
Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Τα πρώτα 5,6 χλμ. είναι γνωστά από την παλιά ειδική διαδρομή «Ευαγγελίστρια». Αυτό το τμήμα έχει πολύ καλό οδόστρωμα, ωστόσο, επειδή στην πορεία έχει ασφαλτοστρωθεί, η ειδική διαδρομή στρίβει αριστερά και περνώντας μέσα από δύο παλιά λατομεία μαρμάρου φτάνει και διασχίζει την άσφαλτο της Αγ. Άννας. Από εκεί ξεκινάει ένα φαρδύ και γρήγορο κομμάτι, που μετά από 4,2 χλμ. στρίβει δεξιά σε δασικό και πιο στενό δρόμο. Μετά από άλλα 4,2 χλμ. τερματίζει σχεδόν 1,7 χλμ. πριν από το χωριό του Ελικώνα.ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (S)
Κινούμενοι στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, στρίβετε αριστερά προς «Αγ. Τριάδα», «Αγ. Άννα» και «Δόμβραινα». Σε 2,0 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 5,77 χλμ. μπαίνετε στο χωριό «Αγ. Τριάδα», το οποίο διασχίζετε. Σε 1,84 χλμ. από την έξοδο του χωριού, όπου ξεθωριασμένη πινακίδα, στρίβετε αριστερά, σε άσφαλτο. Σε 4,94 χλμ. (πλατάνια) στρίβετε δεξιά, σε χωματόδρομο. Σε 1,38 χλμ. φτάνετε στο 5,62 χλμ. της ειδικής διαδρομής. Παρκάρετε ακολουθώντας τις οδηγίες των κριτών.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (S)
Κινούμενοι στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, στρίβετε αριστερά προς «Αγ. Τριάδα», «Αγ. Άννα» και «Δόμβραινα». Σε 2,0 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 5,77 χλμ. μπαίνετε στο χωριό «Αγ. Τριάδα» το οποίο διασχίζετε. Σε 2,85 χλμ. φτάνετε στο 12,78 χλμ. της ειδικής, στο σημείο που η διαδρομή διασχίζει την άσφαλτο και συνεχίζει προς τον Ελικώνα.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS7 Βωξίτες


Μια από τις πιο κλασικές ειδικές διαδρομές του Ακρόπολις, με μήκος 22,97χλμ.

Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί βραδινή ώρα, ωστόσο το πλάνο ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας και θα ξεκινήσει στις 17:53.
Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Ξεκινά πάνω από τα μεταλλεία βωξίτη στον παραλιακό δρόμο Ιτέας-Γαλαξιδίου, με ανηφορικό και πολύ γρήγορο κομμάτι, για να βγει στην άσφαλτο έπειτα από 8,5 χιλιόμετρα. Μετά από 370 μέτρα ασφάλτου μπαίνει στις Καρούτες, όπου η ευχαρίστηση συνεχίζεται αμείωτη.

Γρήγορο έως πολύ γρήγορο «πατημένο» χώμα, με πολλές εναλλαγές, τόσο σε τοπό, όσο και σε ρυθμό. Ακολουθεί το πολύ τεχνικό κατηφορικό κομμάτι προς τη διασταύρωση για Προσήλιο, όπου βριίσκεται και ο τερματισμός.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ


1 (S)
Στο δρόμο από την Ιτέα προς τη Λαμία μπροστά από τo πρατήριο υγρών καυσίμων (Shell) μηδενίζετε το χιλιομετρητή και συνεχίζετε προς Άμφισσα. Μετά από 12.20 χλμ. στρίβετε αριστερά προς Άμφισσα. Στον κυκλικό κόμβο βγαίνετε στη δεύτερη έξοδο (προς Νοσοκομείο) και σε 700 μ. στρίβετε αριστερά προς Λιδωρίκι. Σε 1,30 χλμ. συνεχίζετε ευθεία προς Λιδωρίκι και σε 4,50 χλμ. φτάνετε στο 8,78 χλμ. της ειδικής διαδρομής, όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μπαίνουν από την άσφαλτο στο χώμα.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2. (S)
Από την έξοδο της Ιτέας, στο πρατήριο Shell στρίβετε αριστερά προς Γαλαξίδι. Σε περίπου 4,5 χλμ. (πάνω σε παρατεταμένη αριστερή στροφή) στρίβετε δεξιά προς «Τριταία». Σε 7,32 χλμ. μπαίνετε στο χωριό «Αγ. Ευθυμία» και σε 290 μ., στον κεντρικό δρόμο, στο «Stop» στρίβετε αριστερά. Σε 6,60 χλμ. περνάτε μέσα από την «Βουνιχώρα» και σε 28,50 χλμ., στην είσοδο του Λιδωρικίου, στη διχάλα στρίβετε δεξιά. Σε 150 μ. στρίβετε δεξιά, σε ανηφορικό δρόμο (προς τα πίσω) και σε 3 χλμ., στη διχάλα στρίβετε αριστερά. Σε 5,0 χλμ. μπαίνετε στο χωριό Καρούτες. Σε 700 μ. ακολουθείτε τον λοξό επάνω δρόμο και σε 300 μ., πάνω σε αριστερή στροφή (προσοχή στο Bump!) γίνεται χώμα. Σε 1,40 χλμ. συνεχίζετε δεξιά και σε 700 μ. η επιφάνεια γίνεται πάλι άσφαλτος, ενώ σε 2,30 χλμ. γίνεται ξανά χώμα. Σε 6,80 χλμ. φτάνετε στο 16,33 χλμ. της ειδικής διαδρομής.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου


Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές
SS8 8:33 Πύργος 1 (33,20χλμ)
SS9 9:34 Περιβόλι 1 (17,42χλμ)
SS10 11:08 Ταρζάν 1 (23,37χλμ)
SS11 14:33 Πύργος 2 (33,20χλμ)
SS12 15:34 Περιβόλι 2 (17,42χλμ)
SS13 17:08 Ταρζάν 2 (23,37χλμ)

SS8-11 Πύργος


Πρόκειται για τη μακρύτερη διαδρομή του αγώνα, που θα γίνει σε δύο κομμάτια, με το πρώτο να ξεκινάει στις 8:30 και το δεύτερο στις 14:33.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Ξεκινάει λίγο μετά την έξοδο του χωριού Πύργος με σχετικά στενό, αλλά καλό κομμάτι, για 12 χλμ. Συνεχίζει σε σχετικά φαρδύ δρόμο και διασχίζει το χωριό Δάφνη.

Από εκεί ξεκινάει ένα ιδιαίτερα στενό κομμάτι, γρήγορο στην αρχή και αρκετά κλειστό προς το τέλος, με μήκος περίπου 6 χλμ. μέχρι το χωριό Ανατολή.

Από εκεί και για περίπου 10 χλμ., είναι πολύ γρήγορη και ιδιαίτερα απολαυστική για τα πληρώματα. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ολόκληρου του αγώνα για τους συμμετέχοντες.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (S+H)
Ερχόμενοι από τη Λαμία μέσω Υπάτης διασχίζετε την Καστανιά και στην έξοδό της ακολουθείτε τον ασφάλτινο δρόμο για Νεοχώρι. Στην έξοδο του χωριού με κατεύθυνση προς Μαυρολιθάρι ακολουθήστε τον χωμάτινο δρόμο. Μετά από 2,80 χλμ., στη διασταύρωση στρίψτε αριστερά και συνεχίστε για άλλα 6,35 χλμ. για να φτάσετε στο 9,26 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (S)
Μέσω Παύλιανης-Πυρών Ηρακλέους φτάνετε στο Μαυρολιθάρι. Στην έξοδο του χωριού, όπου ανηφορικός δρόμος δεξιά, μηδενίζετε και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο. Σε 1,90 χλμ. φτάνετε στην πινακίδα εισόδου στο χωριό «Καστριώτισσα» το οποίο και διασχίζετε. Σε 5,38 χλμ. παρκάρετε στο δρόμο και περπατώντας για 390 μ. στο χωματόδρομο που βρίσκεται δεξιά, φτάνετε στο 12,06 χλμ. της ειδικής διαδρομής.

INFO: Αυτός ο χωματόδρομος, όπως και ο ασφάλτινος δρόμος αριστερά, αποτελούν έξοδο διαφυγής ασθενοφόρου. Παρακαλούμε παρκάρετε μόνο στη μία πλευρά του δρόμου ή μετά τη διασταύρωση που οδηγεί στην ε.δ..
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

3 (H)
Πριν την είσοδο του χωριού «Μάρμαρα», στην πινακίδα «Προς Πέρα Συνοικία», ακολουθείτε το δρόμο όλο δεξιά. Αφού περάσετε την πρώτη διασταύρωση, σε 240 μ. αφήνετε ένα δρόμο δεξιά και σε άλλα 300 μ. στρίβετε δεξιά. Συνεχίζοντας σε πολύ στενό δρόμο, μετά από 1,20 χλμ. φτάνετε στο Flying της ειδικής διαδρομής (παρκάρετε στον δρόμο από τον οποίο φτάσατε). Προσοχή: Καθώς δεν υπάρχει χώρος για μανούβρα, θα πρέπει να περιμένετε να ολοκληρωθεί η ειδική διαδρομή και να περάσει το ουραγό αυτοκίνητο για να φύγετε, με κατεύθυνση το χωριό Μάρμαρα.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS9-12 Περιβόλι


Στις 9:34 θα ξεκινήσει η ένατη ειδική διαδρομή στο Περιβόλι και στις 15:34 θα ξεκινήσει η δωδέκατη, με συνολικό μήκος 17,42χλμ.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Πρόκειται για ιδιαίτερη διαδρομή, που δεν προσφέρεται για παρακολούθηση. Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη τόσο στην εκκίνηση, όσο και στον τερματισμό, με πολύ πυκνή βλάστηση στα πρώτα 8 χιλιόμετρα.

Σε αυτό το κομμάτι τα πληρώματα θα δυσκολευτούν πολύ σε περίπτωση βροχής, ενώ ακολουθούν περίπου 2,5 χιλιόμετρα με φυτευτή πέτρα. Από κει και πέρα, ως τον τερματισμό το οδόστρωμα είναι στρωτό.

SS10-13 Ταρζάν


Ο ιστορικός Ταρζάν επέστρεψε πέρυσι σε πολύ πιο ομαλό οδόστρομα από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Η δέκατη διαδρομή θα ξεκινήσει στις 11:08 και η 13η στις 17:08, με συνολικό μήκος 23,37 χλμ.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Τα πρώτα, περίπου δέκα κατηφορικά χιλιόμετρα, περνούν μέσα από πυκνό δάσος, σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, για περίπου 4 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι ιδιαίτερα καλός.

Mετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του Ταρζάν, που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Ο τερματισμός είναι λίγο πριν την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ

1a (M)
Από το χωριό Ροβολιάρι φτάνετε 400 μέτρα πριν από το 14,81 χλμ. της ε.δ.. Ακολουθήστε τις οδηγίες της αστυνομίας και των κριτών και παρκάρετε το όχημά σας στις ενδεδειγμένες θέσεις πάρκινγκ. Ο δρόμος αυτός είναι διαφυγή ασθενοφόρου. Πιθανό μπλοκάρισμά του ενέχει κίνδυνο ακύρωσης της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

1b (S)
Από την είσοδο του χωριού Ρεντίνα (όπου αεροπλάνο) συνεχίζετε προς το χωριό. Σε 1,64 χλμ. φτάνετε στην πλατεία (δεξιά καφενείο) και στρίβετε αριστερά. Σε 480 μ., όπου πινακίδα Stop, στη διχάλα ακολουθείτε το δρόμο δεξιά. Σε 6,40 χλμ., στη διχάλα (πινακίδα «Μονή Ρεντίνας» στα δεξιά) συνεχίζετε στον αριστερό δρόμο. Σε 1,90 χλμ. (πινακίδα «Δήμος Σοφάδων Όρια Ρεντίνας») συνεχίζετε ευθεία. Σε 2,91 χλμ. η ΕΛ.ΑΣ. θα διακόπτει την κυκλοφορία. Παρκάρετε και σε 440 μ. φτάνετε στο 14,81 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (Μ)
Μηδενίζετε στο κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην έξοδο της Λαμίας προς Καρπενήσι. Σε 25,51 χλμ. στρίβετε δεξιά προς Μακρακώμη. Σε 3,02 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 600 μ., στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία. Σε 100 μ. στο “Stop” στρίβετε δεξιά. Σε 800 μ. στρίβετε δεξιά προς «Τσούκα», όπου φτάνετε μετά από 6,38 χλμ.. Σε 450 μ. στρίβετε όλο αριστερά και σε 80 μ. όλο δεξιά. Σε 680 μ. στα αριστερά σας βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού και σε 140 μ. η επιφάνεια γίνεται χωμάτινη. Σε 850 μ. στο τρίχαλο ακολουθείτε τον δεξιό δρόμο και σε 3,90 χλμ. (μικρό σπίτι δεξιά) στρίβετε δεξιά. Σε 5,78 χλμ. φτάνετε στο 19,64 της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

3 (M)
Μηδενίζετε στο κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην έξοδο της Λαμίας προς Καρπενήσι. Σε 25,51 χλμ. στρίβετε δεξιά προς Μακρακώμη. Σε 3,02 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 600 μ., στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία. Σε 100 μ. στο “Stop” στρίβετε δεξιά. Σε 800 μ. στρίβετε δεξιά προς «Τσούκα», όπου φτάνετε μετά από 6,38 χλμ.

Σε 450 μ. στρίβετε όλο αριστερά και σε 80 μ. όλο δεξιά. Σε 680 μ. στα αριστερά σας βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού και σε 140 μ. η επιφάνεια γίνεται χωμάτινη. Σε 4,25 χλμ., στρίβετε δεξιά στον «λευκό» τσιμεντόδρομο. Σε 960 μ. στρίβετε πίσω δεξιά και σε 180 μ., πάνω σε δεξιά στροφή, στρίβετε αριστερά. Σε 4,77 χλμ. φτάνετε στο 22.33 χλμ. της ειδικής διαδρομής.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022


SS14 09:08 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage (16,90χλμ)
SS15 10:11 Ελάτεια – Ρεγκίνι (11,26χλμ)
SS16 13:18 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage (16,90χλμ)
Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

SS 14-16 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage


Πρόκειται για κλασική ειδική διαδρομή του Ακρόπολις. Στις 9:08 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της Κυριακής με τη 14η ειδική, ενώ η 16η θα ξεκινήσει στις 13:18.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Ξεκινώντας έξω από το Ελευθεροχώρι, ανηφορίζει σχετικά γρήγορα μέχρι την πρώτη λίμνη (η οποία δεν έχει νερό) και μετά μπαίνει στο δάσος, σε ένα πολύ στενό κομμάτι μέχρι τη διασταύρωση της Δριμαίας.

Από εκεί ο δρόμος γίνεται πάρα πολύ γρήγορος μέχρι το ύψος της δεύτερης λίμνης (χωρίς νερό). Μετά από περίπου 1,50 χλμ. γίνεται και πάλι πολύ στενός.ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (S)

Aπό τη Λαμία με κατεύθυνση πρoς Αθήνα, στην Εθνική Οδό βγαίνετε στην έξοδο προς Άμφισσα-Μπράλο, όπου υπάρχει σταθμός διοδίων. Σε 160 μ. στρίβετε δεξιά προς Πάτρα-Δελφούς-Άμφισσα. Σε 12,50 χλμ., στη διασταύρωση που αριστερά οδηγεί προς Ελευθεροχώρι, συνεχίζετε ευθεία και σε 2,63 χλμ., μετά από δεξιά στροφή, «αφήνετε» δεξιά διασταύρωση προς Σκαμνό-Οίτη-Παύλιανη. Σε 5,60 χλμ. στρίβετε αριστερά προς Λιβαδειά. Σε 2,90 χλμ. στρίβετε αριστερά προς Παλαιοχώρι. Σε 800 μέτρα στην διασταύρωση στρίβετε δεξιά και σε 200 μ. και πάλι δεξιά. Σε 400 μ., εμπρός από το κοιμητήριο η επιφάνεια γίνεται χώμα. Σε 600 μ., στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά. Σε 1,80 χλμ. στρίβετε δεξιά (ανηφορικός δρόμος) και σε 6,0 χλμ. φτάνετε στο 3,90 χλμ. της ειδικής διαδρομής, στη λίμνη.

INFO: Παρκάρετε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ανθρώπων της διοργάνωσης ώστε να εξυπητετηθούν όσο περισσότερα οχήματα γίνεται.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2 (M)
Από τις Θερμοπύλες κατευθύνεστε προς Ανάβρα. Περνάτε μέσα από το χωριό και μηδενίζετε εμπρός από το τελευταίο σπίτι στην έξοδό του (στα δεξιά, με παιδική χαρά). Σε 3,45 χλμ. (αριστερή στροφή - γαλάζιο προσκυνητάρι), στρίβετε δεξιά στον ανηφορικό χωματόδρομο. Σε 3,20 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 1,17 χλμ. φτάνετε στο 12.93 χλμ. της ειδικής διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

SS15 Ελάτια - Ρεγκίνι


Στις 10:11 θα ξεκινήσει η 15η ειδική, μήκους 11,26 χιλιομέτρων.

Ράλι Ακρόπολις 2022: Το πρόγραμμα και οι Ειδικές διαδρομές

Ξεκινάει 2,50 χλμ. επάνω από το χωριό Ελάτεια, προς Βασιλικά-Ρεγκίνι. Τα πρώτα 4,50 χλμ. είναι ανηφορικά, σε σχετικά καλό οδόστρωμα και με αρκετές φουρκέτες.

Αυτό το κομμάτι διαδέχεται από ένα πολύ γρήγορο κατηφορικό, μήκους 2,0 χλμ., μέχρι να φτάσει σε αλλαγή πορείας (αριστερά) προς Ρεγκίνι. Σε 290 μέτρα περνάει από νερά, για να ξεκινήσει το τελευταίο, ιδιαίτερα τεχνικό κατηφορικό κομμάτι, μήκους περίπου 4,6 χλμ. μέχρι τον τερματισμό.ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΘΕΑΤΩΝ
1 (H)

Από τον δρόμο που ενώνει το Μόδι με την Ελάτεια, στο Stop στρίβετε αριστερά και μηδενίζετε. Σε 1,45 χλμ. περνάτε μέσα από το χωριό «Παναγίτσα». Συνεχίζετε ευθεία (σε 480 μ. γίνεται χώμα) και στο προσκυνητάρι στρίβετε αριστερά. Σε 1,37 χλμ., στη διχάλα στρίβετε δεξιά και σε 640 μ. ξανά δεξιά, έχοντας αφήσει έναν δευτερεύοντα δρόμο επίσης στα δεξιά. Σε 1,18 χλμ. στο «Τ» στρίβετε δεξιά και σε 3,35 χλμ. φτάνετε στο 6,92 χλμ. της ειδικής διαδρομής, 290 μ. μετά τα νερά.

Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2
Περπατώντας από το χωριό Ελάτεια προς τα Βασιλικά, σε περίπου 2,50 χλμ. θα φτάσετε στην εκκίνηση της ειδικής διαδρομής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Από τον «Σερ Τζον» Πεσματζόγλου στον Βωβό: Οι τέσσερις Έλληνες νικητές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Πρέπει να γυρίσεις αρκετά χρόνια πίσω, αλλά αξίζει να το κάνεις για να θυμηθείς τις μεγάλες μορφές και τους σπουδαίους Έλληνες οδηγούς που κυριάρχησαν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις…

01.09.22 | 05:00
x