Κριστιάν Ατσού: Η τραγωδία στα συντρίμμια της Τουρκίας ξεκίνησε από ένα γκολ

Κριστιαν Ατσού: Το νικητήριο γκολ και ο τραγικός θάνατός του στον σεισμό της Τουρκίας

Ο Κριστιάν Ατσού ήθελε διακαώς να φύγει από τη Χατάισπορ, όμως ένα γκολ άλλαξε τα δεδομένα. Αποφάσισε να μην μπει στο αεροπλάνο, πριν ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ βάλει τέλος στη ζωή του.

Διονύσης Καππάτος |

«Δεν πάω πουθενά… Αφήστε με εδώ»! Ο Κριστιάν ήταν χαρούμενος. Ναι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωθε και πάλι χρήσιμος. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αισθανόταν ότι είχε κερδίσει και πάλι τη θέση του στην ομάδα.

Το γκολ που είχε πετύχει στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα, είχε δώσει μια σημαντική νίκη και σε εκείνον την αναγνώριση από τους συμπαίκτες του, τον προπονητή του και τους οπαδούς της Χατάισπορ που του είχε λείψει πάρα πολύ. Όχι πως ποτέ δεν την είχε. Όμως ένιωθε πως δεν ήταν πια το «κέντρο του κόσμου».

Όλα αυτά είχαν αλλάξει. Στα αποδυτήρια όλοι έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν. Να τον συγχαρούν και να τον ευχαριστήσουν για το γκολ του.

Ναι εκείνο το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου ήταν και πάλι το «κέντρο του κόσμου».

Και στο μυαλό του πια έκανε σκέψεις που δεν έκανε μέχρι τότε. Τι σκέψεις; Πως ίσως τελικά δεν θα έπρεπε να αναζητήσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα. Πώς δεν θα έπρεπε να πάρει την πτήση που είχε κλείσει σε λίγες ώρες για να φύγει από τη χώρα. Πώς θα μπορούσε να μείνει και να συνεχίσει την καριέρα του στη Τουρκία. Πώς αυτό το γκολ που πέτυχε θα του άλλαζε τη ζωή.

Δυστυχώς όμως το γκολ αυτό δεν του άλλαξε τη ζωή… Δεν ήταν τόσο τυχερό, αλλά το αντίθετο. Ήταν αυτό που ως ένα μεγάλο βαθμό μπορούμε να πούμε ότι του τη στέρησε!

Αυτή είναι η ιστορία του Κριστιάν Ατσού… Μια ιστορία που ήρθε να συγκλονίσει όλο τον κόσμο και να σοκάρει ουκ ολίγες φορές με τις εξελίξεις της, όπως αυτές γίνονταν γνωστές στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στο έτος που φεύγει. Μία από τις πολλές ιστορίες που ήρθαν στο... φως από το φονικότερο σεισμό του 2023 παγκοσμίως σε ένα από τα τραγικότερα γεγονότα αυτού.

Το γκολ το οποίο πίστευε θα του αλλάξει τη ζωή το πέτυχε στις 5 Φεβρουαρίου. Στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κριστιάν Ατσού που είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς της Χατάϊσπορ με την Κασίμπασα εκτέλεσε ένα φάουλ απευθείας έξω από τη μεγάλη περιοχή. Αυτό ήταν.. Η μπάλα πήρε τέτοια πορεία και το γκελ που έκανε λίγο μπροστά από τον τερματοφύλακα τον ξεγέλασε με την μπάλα -τελικά- να καταλήγει στα δίχτυα.



Ο Κριστιάν Ατσού μετά το γκολ αυτό θα πάρει μια μοιραία απόφαση. Να μείνει στην ομάδα. Οι επόμενες ώρες ήταν ευτυχισμένες. Μέχρι τα ξημερώματα όταν και άρχισε να τρέμει η γη.





Μια από τις πολυκατοικίες που έπεσαν την στιγμή του σεισμού ήταν και αυτή που η Χαταϊσπορ είχε επιλέξει για να τις κατοικίες κάποιων από τους παίκτες της. Στον χαμό που θα ακολουθήσει στη χώρα και ανάμεσα στα πολλά άτομα που θα αρχίσουν να αγνοούνται θα είναι και αυτός.

Λίγες ώρες μετά το σεισμό και τους μετασεισμούς να… δίνουν και να παίρνουν, θα γίνει γνωστό από άτομο της ομάδας βγήκε ζωντανό από τα συντρίμμια ότι ο Ατσού αγνοείται.

Η αγωνία θα είναι μεγάλη. Οι συμπαίκτες του και τα άλλα μέλη της ομάδας ανησυχούν πάρα πολύ. Κάποιοι αναφέρουν ότι ήταν μαζί με άλλα άτομα της Χατάισπορ σε έναν χώρο στον 9ο όροφο του κτίσματος, κάτι που λιγόστευε αρκετά τις πιθανότητες να ανασυρθεί ζωντανός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων.

Η είδηση θα γίνει γνωστή γρήγορα σε όλο τον κόσμο και πολλοί που είχαν συνεργαστεί με τον Ατσού συγκλονισμένοι θα αρχίσουν να μιλούν για αυτόν ευχόμενοι ότι όλα θα πάνε καλά.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό. Απόλαυσα πραγματικά τη συνεργασία με τον Κριστιάν, είναι ένα σπουδαίο παιδί και ένας σπουδαίος παίκτης. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνον και στην οικογένειά του. Ελπίζουμε σε κάποια καλά νέα, ελπίζουμε πως είναι καλά. Ανησυχούμε πραγματικά για εκείνον και την κατάσταση της υγείας του», ανέφερε ο Έντι Χάου ο προπονητής της Νιούκαστλ ο οποίος στο παρελθόν είχε δουλέψει με τον Κρίστιαν.

«Είναι δύσκολο γιατί βγαίνουν αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με το πώς είναι, οπότε είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς νιώθει η οικογένειά του. Από τα βάθη της καρδιάς μου, του ευχόμαστε να είναι καλά και η περιπέτειά του να έχει θετική κατάληξη».

Η θετική κατάληξη αυτή που ευχήθηκε ο Χάου φαινόταν να μην έχει πολλές πιθανότητες να έρθει. Βλέπετε οι ώρες περνούσαν και κανείς δεν έβλεπε κάποια είδηση, κάποια εξέλιξη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου, έχοντας συμπληρώσει 48 ώρες αγνοούμενος, θα έρθει μία πληροφορία που θα φέρει ανακούφιση…

Θα υπάρξει η πληροφορία ότι τις προηγούμενες ώρες οι διασώστες βρήκαν τον Κριστιάν και κατάφεραν να τον ανασύρουν από τα συντρίμμια. Τραυματισμένος αλλά ζωντανός. Αυτό μετρούσε.

Όμως τα πάντα άλλαξαν την επόμενη ημέρα. Ο προπονητής της Χατάισπορ, ο Βολκάν Ντεμιρέλ θα αρχίσει να διαψεύδει την πληροφορία.

«Σας παρακαλώ, μην γράφετε ότι βρέθηκε χωρίς να είστε σίγουροι ότι επέζησε. Οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, ελπίδες, η θλίψη και ο πόνος αυξάνονται. Δεν υπάρχουν νέα για τον Ατσού και τον τεχνικό διευθυντή, Τανέρ Σαβούτ. Δεν θα το έλεγα εάν ήταν στο νοσοκομείο; Θα το πω μόλις έχω νέα. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις. Οι άνθρωποι δουλεύουν μέρα-νύχτα, ελπίζω ότι και οι δύο θα βρεθούν ζωντανοί».

Από την ημέρα εκείνη η αγωνία συνεχώς να αυξάνεται και την ίδια στιγμή οι πιθανότητες ότι θα βγει ζωντανός από την γκρεμισμένη πολυκατοικία θα μειώνονται. Οι ημέρες θα περνούν και πολλοί, αρκετά λογικά, θα λένε ότι όλα έχουν χαθεί. Βλέπετε, θα λένε, ακόμη και να έχει γλιτώσει πώς θα μπορούσε να έχει ζήσει για περισσότερες από δέκα ημέρες σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση;

Και τελικά, στις 18 Φεβρουαρίου το μοιραίο θα επιβεβαιωθεί. Ο μάνατζέρ του Κριστιάν Ατσού, Μουράτ Ουζουμεχμέτ θα μιλήσει και θα κάνει γνωστή την τραγική είδηση.

«Ο Κριστιάν Ατσού βρέθηκε και δυστυχώς έχει χάσει την ζωή του. Το άψυχο σώμα του Ατσού βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια. Αυτή την στιγμή, ακόμη περισσότερα αντικείμενα μετακινούνται. Έχει βρεθεί το κινητό του τηλέφωνο».



Όσο και αναμενόμενο, το σοκ θα είναι μεγάλο. Και θα γίνει μεγαλύτερο…

Τα τουρκικά ΜΜΕ θα μεταφέρουν μια πληροφορία η οποία μέχρι και εκείνη την στιγμή δεν ήταν γνωστή και ήρθε να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο το οποίο θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο την τραγικότητα της είδησης του θανάτου του Ατσού από τον σεισμό.

Όπως ανέφεραν, ο Ατσού είχε αποφασίσει να φύγει από την Χατάισπορ αμέσως μετά το παιχνίδι με τη Κασίμπασα στις 5 του μήνα, πριν τον δολοφονικό σεισμό που έγινε τα ξημερώματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε γιατί μετά το γκολ που πέτυχε στο ματς άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να μην πάρει την πτήση.

Την συνταρακτική αυτή λεπτομέρεια την έκανε γνωστή ένα στέλεχος της τουρκικής ομάδας. Χαρακτηριστικά λέει ο Φατίχ Ιλέκ: «Ο Κριστιάν Ατσού είχε μιλήσει στον προπονητή μας πριν το ματς με την Γκαζιαντέπ (στις 01 Φεβρουαρίου) πριν τον σεισμό ότι θέλει να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. «Μπορώ να φύγω αν βρω ομάδα;». Ο Βολκάν αποδέχθηκε το αίτημα του. Στο παιχνίδι αυτό δεν έπαιξε και έτσι έκλεισε ένα εισιτήριο για να φύγει μετά το ματς με την Κασίμπασα. Θα ταξίδευε για το εξωτερικό για να πάει στην οικογένειά του», αναφέρει ο αθλητικός διευθυντής της Χατάισπορ και συνεχίζει:

«Στο παιχνίδι με την Κασίμπασα ο προπονητής του έδωσε την ευκαιρία και ο Ατσού έπαιξε πολύ καλά. Επίσης, πέτυχε το γκολ της νίκης της ομάδας. Μετά το παιχνίδι ήταν τέτοιο το κλίμα, η ενότητα στα αποδυτήρια και η χαρά που είχε μετά και από τα καλά λόγια του προπονητή, που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο. Είχε ένα αεροπορικό εισιτήριο, αλλά άλλαξε άποψη και δεν έφυγε γιατί είχε παίξει καλά και είχε πετύχει το γκολ. Μετά τον ενθουσιασμό που είχε είπε: «Δεν θα πάω πουθενά. Αφήστε με εδώ» Ο σεισμός τον έπιασε μια ημέρα που ήταν τρομερά χαρούμενος. Η πτήση του ήταν στις 23:00 το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη για τη Γαλλία. Όμως δεν την πήρε… Είναι μια τραγωδία».



Τις επόμενες ημέρες η σορός του Κριστιάν Ατσού θα μεταφερθεί στην Γκάνα, εκεί που θα τελεστεί η κηδεία του με τραγικές φιγούρες τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x