Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Μια ανεπανάληπτη σεζόν για τον Λιονέλ Μέσι φτάνει στο τέλος. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ κέρδισε τα πάντα και εμείς απλά τον χαζεύουμε με ένα χαμόγελο στα χείλη, που ο pulga έγινε ολόκληρος... γίγαντας!

Αναστασία Βοσνάκη |

«Εδώ βρισκόταν ο καλύτερος εν ζωή ποδοσφαιριστής, αναμφισβήτητα ο καλύτερος που έπαιξε ποτέ το πιο δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο, ο οποίος πέρυσι οδήγησε την Αργεντινή στην πρώτη της κατάκτηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, παίζει για μια ομάδα τελευταίας θέσης στις ΗΠΑ».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό «TIME», το οποίο προλογίζει με δέος τους τελευταίους μήνες του έτους. Και στο τεύχος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυσή του, επέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτοσέλιδο να έχει αποτυπωμένη τη μορφή ενός ποδοσφαιριστή…

Ο Λιονέλ Μέσι ολοκλήρωσε το ποδόσφαιρο. Δεν θέλει κάτι άλλο, δεν επιδιώκει κάτι, θέλει μόνο να παίζει ποδόσφαιρο και να το απολαμβάνει με όλη του την ψυχή, όπως όταν ήταν παιδάκι. Το έκανε πάντοτε, αλλά πλέον δεν έχει κανένα… άγχος, αφού έχει σηκώσει οποιοδήποτε τρόπαιο μπήκε στον διάβα του.

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, ο pulga έζησε και πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο, την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έφτασε μέχρι πριν λίγο καιρό στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας για όγδοη φορά στην καριέρα του. Τι άλλο να ζητήσει ο Αργεντινός; Θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος του και έχει πάρει τα πάντα! Ας τα δούμε όμως όλα από την αρχή…

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Ο Μέσι μετά την Μπαρτσελόνα ξέρουμε όλοι ότι αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν, εκεί όπου έμεινε για δυο χρόνια. Και δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο, αφού πολλοί υποστηρικτές της γαλλικής ομάδας τον κατέκριναν για τη συνολική του απόδοση, με τον Λιονέλ να τους αποχαιρετάει απλά με ένα χαμόγελο. Ο ίδιος δήλωσε αρκετές φορές αργότερα, πως δεν περνούσε καλά στην Παρί και πλέον τώρα απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Ήταν λογικά, αφού οπουδήποτε μακριά από τους αγαπημένους του «μπλαουγκράνα» δεν θα περνούσε καλά. Έψαχνε, όμως, μια ομάδα που θα τον διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο, αλλά και μια όμορφη πόλη για να μείνει η οικογένειά του. Μέσα σε όλα αυτά, είχε για παρέα και τον καλό του φίλο, Νεϊμάρ.

Ο Αργεντινός κατάφερε να διατηρηθεί στην κατάλληλη κατάσταση για να δούμε μία από τις καλύτερες παρουσίες ποδοσφαιριστή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οδηγώντας τελικά στην κατάκτησή του και βγάζοντας 44 και πλέον εκατομμύρια συμπατριώτες του στους δρόμους. Αυτό το παρεάκι με… οδηγό τον Λιονέλ Σκαλόνι, έβγαλε λίγες ημέρες αργότερα κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Αργεντινή περίπου 5 εκατ. ανθρώπους στο Μπουένος Άιρες. Και όταν ήρθε το πρώτο επίσημα ματς των Παγκόσμιων Πρωταθλητών, εκτυλίχθηκαν μαγικές στιγμές στο ανακαινισμένο «Μονουμεντάλ» με καμιά 90αριά χιλιάδες οπαδούς να είναι στοιβαγμένοι στις κερκίδες του.

Η σεζόν έκλεισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Παρί Σεν Ζερμέν. Το «αντίο» δεν άργησε να ειπωθεί προς τους Παριζιάνους, αφού δύο χρόνια σε ένα «ξένο» κλίμα ήταν αρκετά. Σε έναν σύλλογο που δεν τον τίμησε καν μπροστά στο κοινό της ομάδας, αφού δεν ήθελα να… στεναχωρήσουν τον Εμπαπέ και τους Γάλλους οπαδούς που έχασαν το Παγκόσμιο Κύπελλο από τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Και ορισμένες φορές για κερασάκι στην τούρτα, ήρθαν και οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του «Λίο» από το κοινό της Παρί! Βλασφημία; Εννοείται!

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Το ξεκίνημα του καλοκαιριού ήταν έντονο για τον Μέσι, μιας και το όνειρο της επιστροφής στην Μπαρτσελόνα έμοιαζε να… ζεσταίνεται ξανά. Ο ίδιος, δεν ήθελε να μπει ξανά στο ίδιο μουντ, όμως, και εφόσον τα πράγματα είχαν αρνητική κατάληξη να στεναχωρούσε τον εαυτό του και την οικογένειά του. Έδωσε προθεσμία στους Καταλανούς, αποδέχτηκε την ίδια ώρα το πλάνο του Τσάβι που προέβλεπε να του έδινε λιγότερο χρόνο συμμετοχής και δεν διεκδίκησε δεκάδες εκατομμύρια στο συμβόλαιό του. Απλώς, ήθελε να γυρίσει σπίτι. Προς απογοήτευση του ίδιου και των εκατομμύρια οπαδών του, αλλά και της Μπαρτσελόνα, αυτό δεν συνέβη ποτέ και τα σενάρια φούντωσαν.

Η Σίτι ακούστηκε, η Ίντερ επίσης, αλλά οι δύο χώρες που έπαιζαν γερά ήταν εκτός Ευρώπης. Η μία ήταν η ζάπλουτη Σαουδική Αραβία, με την Αλ Χιλάλ να του δίνει τόσα λεφτά, όσα δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ έφτασαν να του προσφέρουν οι Άραβες για μια διετία! Η άλλη προερχόταν από την άλλη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού. Η Ίντερ Μαϊάμι του έδινε ένα μεγάλο ποσό επίσης, σε καμία περίπτωση όμως που να πλησίαζε αυτά από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Μέσι διάλεξε το καλύτερο για την οικογένειά του. Το να μετακομίσει στο Μαϊάμι άρεσε στον ίδιο και στην Αντονέλα, θεωρώντας πως είναι ένα μέρος ικανό για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος κυνηγούσε αυτό το… θαύμα της απόκτησής του μια διετία. Διάλεξε και έναν προορισμό που δεν είναι ποδοσφαιρικός, θέλοντας να βάλει το άθλημα στα σπίτια των Αμερικανών. Ας μη γελιόμαστε, δεν είναι και τρελοί φαν του… soccer όπως -είναι οι μοναδικοί που- το αποκαλούν.

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Το ντεμπούτο του ιδανικό, μιας και χάρισε στην ομάδα του την πρώτη της νίκη μετά από μήνες, χάρη σε μια άψογη εκτέλεση φάουλ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Και λίγο έλειψε να πάρει αυτό το κακό σύνολο με ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας και να το βάλει στα playoffs. Από την τελευταία θέση και με καμιά 20αριά πόντους μακριά από την οκτάδα. Δεν έγινε, αλλά και μόνο που κατάφερε να κάνει τους συμπαίκτες του να πιστέψουν, να το ζήσουν και να παίξουν και πάνω από τις δυνατότητές τους, ήταν το μεγαλύτερο κέρδος του. Ως επιστέγασμα, ήρθε και ο πρώτος τίτλος στις ΗΠΑ, όταν κατέκτησε το Leagues Cup απέναντι στην σαφώς ποιοτικότερη Νάσβιλ. Το άστρο του, όμως, χάρισε την Ίντερ Μαϊάμι τον παρθενικό τίτλο στην ιστορία της!

Δεν πρόσφερε, όμως, μόνο αυτά στο αντιεμπορικό πρωτάθλημα του MLS. Οι χορηγίες ήταν τεράστιες, η φιγούρα του παντού και τα γήπεδα είχαν μια απίστευτη πληρότητα, με τον κόσμο να αυξάνεται δραματικά. Όπως και οι τιμές των εισιτηρίων σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν η Ίντερ Μαϊάμι. Ο κόσμος άρχισε να ασχολείται περισσότερο με το MLS. Δεν περίμενε να μπει καμιά γκολάρα να γίνει viral για να ασχοληθεί λίγο με αυτό, πλέον. Η -ροζ- φανέλα της ομάδας του έγινε ανάρπαστη. Ανακηρύχτηκε, μάλιστα, από τη «Vogue» ως ένα από τα πιο μοδάτα ρούχα του 2023.

Ο Μέσι βρήκε έναν προορισμό ιδανικό για την οικογένειά του, μια ομάδα και ένα πρωτάθλημα χαμηλότερης ταχύτητας που θα του έφερνε μικρότερη επιβάρυνση και θα τον διατηρούσε στην κατάλληλη φόρμα, μετά από σχεδόν μια 20ετία που έπαιζε στα… κόκκινα. Γιατί πλέον ήθελε να το διασκεδάζει, κυρίως με την εθνική Αργεντινής. Κάτι που του έλειπε για χρόνια τώρα και το μόνο που άκουγε ήταν η αμφισβήτηση των συμπατριωτών του για το γεγονός πως μέχρι πριν σχεδόν δύο χρόνια δεν είχε μαζί της ούτε ένα τρόπαιο. Τα πήρε… μαζεμένα!

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Στις 31 Οκτωβρίου ήρθε και άλλος ένας ατομικός τίτλος, μιας επιβράβευση για το γεγονός πως άφησε και την ψυχή του στα γήπεδα του Κατάρ για τη γαλανόλευκη σημαία με τον ήλιο στη μέση. Αυτός ο ήλιος με τις 32 ακτίνες, ένα σύμβολο που επινόησε ο Μανουέλ Βελγράνο, όταν κοίταξε τον ουρανό πριν από την Μάχη του Παρανά. Το οποίο δείχνει την προσπάθεια της Αργεντινής προς την ανεξαρτησία και μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την προσπάθεια του Μέσι να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έδωσε ξανά χαμόγελο στην χώρα του! Ο «ψύλλος» άφησε πίσω του τον Χάαλαντ του τρεμπλ, τον Μπέλιγκαμ των φοβερών επιδόσεων, αλλά και τον Εμπαπέ. Τον τελευταίο τον είχε αφήσει ήδη πίσω του, άλλωστε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για να αποδειχτεί πως για ακόμη μια φορά είναι ο Μίδας του ποδοσφαίρου, ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε την 8η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του. Σε μια χρυσή σεζόν για τον ίδιο που ήρθε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του όλης.

Ο ίδιος, πάντως, δεν… ενδιαφέρεται πλέον γι’ αυτά όπως είπε και έχει ξαναπεί. «Θα αντάλλαζα κάθε Χρυσή Μπάλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο», είχε απαντήσει προ ετών σε συνέντευξή του. Ναι, προφανώς και οι ατομικοί τίτλοι είναι σημαντικοί, αλλά ο Αργεντινός δεν τους χρειάζεται για να αποδείξει ποιος είναι. Το έχει κάνει άλλωστε χρόνια τώρα με τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα μέσα στο γήπεδο, τα οποία αναγνωρίζει κάθε αντίπαλος. Δείτε απλά με τι σεβασμό και δέος μιλούν γι’ αυτόν, όχι οι συμπαίκτες του, αλλά παίκτες όπως ο Μόντριτς, ο Σέρχιο Ράμος και διάφοροι ακόμη, που τον είδαν να τους περνά με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κάνοντας τη ζωή τους δύσκολη.

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Σχεδόν πριν ένα μήνα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μέσι και η παρέα του αντιμετώπιζαν την Βραζιλία στο Μαρακανά. Τη μεγάλη αντίπαλο, την χώρα που υπερηφανεύεται για τις έξι κατακτήσεις Μουντιάλ και πάντα προσπαθούσε να υποβαθμίσει την «αλμπισελέστε». Το κλίμα μύριζε μπαρούτι εξ αρχής. Είχε προηγηθεί ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου χιλιάδες Αργεντίνοι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς είδαν τους Βραζιλιάνους αστυνομικούς να τους χτυπούν με βαναυσότητα. Μια από τα ίδια συνέβη και στις κερκίδες του ιστορικού γηπέδου της χώρας του καφέ. Δεκάδες τραυματίες από τα άγρια χτυπήματα της αστυνομίας και μπόλικες συλλήψεις.

Ο Μέσι παίρνει την… παρέα του, αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίες αλλά και ως μια κίνηση για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Αφού τα πράγματα ηρεμούν, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές πατάνε ξανά το χορτάρι αποφασισμένοι να κάνουν αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ και κανείς στο «Μαρακανά»: Να νικήσουν σε ένα παιχνίδι των προκριματικών. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ αποχωρεί με πρόβλημα τραυματισμού και αυτό κάνει πιο δυνατούς τους συμπαίκτες του. Ο… γερόλυκος Οταμέντι πηδάει στον «Θεό» και με κεφαλιά σκοράρει, δείχνοντας τη σημαία της Αργεντινής μπροστά στα πρόσωπα 70 χιλιάδων Βραζιλιάνων. Και το τελευταίο σφύριγμα βρίσκει την «αλμπισελέστε» να επικρατεί 1-0 και να… γλεντάει μέσα στο σπίτι του εχθρού! Και το έκαναν και εκεί! Νίκησαν με 1-0 την «σελεσάο» για πρώτη φορά στο ιστορικό αυτό γήπεδο! Βέβαια, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο… θαύμα του Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά η χρυσόσκονη ακολουθεί ακόμα αυτή την όμορφη παρέα.

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Ποιο είναι το μυστικό του pulga; Κανένα δεν έχει κάποιο μυστικό επιτυχίας. Είναι αυτός που είναι όλα αυτά τα χρόνια, ταπεινός, κοιτώντας μόνο τη δική του δουλειά και κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να παίζει μπάλα! Τον βλέπεις στην Ίντερ Μαϊάμι να παίζει ποδόσφαιρο, να μαγεύει και να χαμογελάει, λες και παίζει απλά στην αλάνα του σπιτιού του και είναι πέντε χρονών.

Και μπορεί πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο να είχε πει πως θα είναι το τελευταίο του, ωστόσο δεν τον βλέπουμε ακόμα να δείχνει διάθεση να αποσυρθεί. Ακόμα και τώρα που τα έχει σηκώσει όλα. Και η αλήθεια είναι πως δεν θέλουμε να σταματήσει. Γιατί άλλωστε να το θέλει κανείς αυτό; Θα είναι μία από τις πιο στενάχωρες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου…

Πόσο όμορφο είναι να βλέπεις μια ολόκληρη ομάδα να παίζει κάθε παιχνίδι για έναν μόνο παίκτη; Αυτό είδαμε με την εθνική Αργεντινής, όλοι ήθελαν το τρόπαιο για τον δικό τους Μέσι. Ο Ντίμπου Μαρτίνες έδωσε και την ψυχή του με τις αποκρούσεις, με την συγκλονιστικότερη όλων κόντρα στον Κόλο Μουανί στα τελευταία λεπτά της παράτασης, που οδήγησε το ματς στα πέναλτι.

«Θα πήγαινα και στον πόλεμο για τον Λιονέλ», είχε ο πει ο τερματοφύλακας της «αλμπισελέστε», δείγμα του πόσο όλοι οι παίκτες ήθελαν τόσο πολύ να δουν τον Μέσι ευτυχισμένο, να εκπληρώνει το μεγάλο του όνειρο.

Λιονέλ Μέσι: Η χρυσή σεζόν ενός ποδοσφαιρικού Μίδα που έφερε το… 8ο δαχτυλίδι!

Ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλα τα παιδάκια που τον έχουν πρότυπο και θέλουν να του μοιάσουν. Ένας... ψύλλος που έγινε γίγαντας, με δουλειά, με αγάπη και με το ταλέντο του! Δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει για αυτά που ήθελε. Όταν τον έβριζαν για τα χαμένα Παγκόσμια Κύπελλα ένιωθε να ντροπιάζει τη χώρα του. Πάλεψε, δούλεψε και ήξερε ότι μια ημέρα θα τα καταφέρει. Και τα κατάφερε! Εκπλήρωσε το όνειρο του αλλά και εκατομμυρίων Αργεντινών και μπορεί ελεύθερα να περηφανεύεται πως έχει ολοκληρώσει αυτό το όμορφο άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο.

Λιονέλ, σε ευχαριστούμε για όλα! Που μας έκανες μέσα από σένα να αγαπήσουμε περισσότερο την μπάλα και να σε θεωρούμε τον κορυφαίο όλων των εποχών!

Διότι ο Λίο Μέσι είναι το ποδόσφαιρο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x