Φώτης Ιωαννίδης: To 2023 ήταν η χρονιά που έγινε ο «Φωτάρας» του Παναθηναϊκού!

Παναθηναϊκός: Για αυτό το 2023 ήταν η χρονιά του Ιωαννίδη!

Στην Κίνα το 2023 ήταν η χρονιά του Κούνελου. Στην Ελλάδα ήταν του… Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος με τα «κατορθώματά» του έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού αλλά και σύνθημα από την κερκίδα!

Σπύρος Σιαμπλής |

Στην Κίνα το 2023 ήταν η χρονιά του Κούνελου.Στην Ελλάδα ήταν του… Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος με τα «κατορθώματά» του έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού αλλά και σύνθημα από την κερκίδα!

Ισχυρός, ταλαντούχος, γεμάτος ζωντάνια, διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες ηγεσίας, οξύθυμος, ανήσυχος και ίσως είναι πολύ σχολαστικός. Αυτά είναι τα γνωρίσματα ενός… Δράκου.

Του ζωδίου, δηλαδή, που είναι και ο Φώτης Ιωαννίδης με βάση την Αστρολογία στην Κίνα. Γεννημένος στις 10 Ιανουαρίου του 2000, ο διεθνής σέντερ φορ του Παναθηναϊκού ετοιμάζεται να μπει στη νέα χρονιά, η οποία, σύμφωνα πάντοτε με το κινέζικο ωροσκόπιο, θα είναι η… χρονιά του.

Μισό λεπτό, όμως... Μήπως και το 2023 δεν φέρει ανεξίτηλα την «υπογραφή» του; Η εξέλιξη του Ιωαννίδη από την ημέρα που εντάχθηκε στο ρόστερ του «τριφυλλιού», το καλοκαίρι του 2020 μέχρι σήμερα είναι τεράστια, σε όλα τα επίπεδα!

Ωστόσο, με βάση την συνολική πορεία του μέσα στο ημερολογιακό έτος που αφήσαμε πίσω μας, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι εκτός από χρονιά του Κούνελου στην Κίνα, ήταν και η χρονιά του Ιωαννίδη στην Ελλάδα…

Με τον οσονούπω 24χρονο επιθετικό να αλλάζει επίπεδο, να σπάει το ένα προσωπικό ρεκόρ του μετά το άλλο και να αποτελεί το «πρόσωπο» του Παναθηναϊκού!

Παναθηναϊκός: Για αυτό το 2023 ήταν η χρονιά του Ιωαννίδη!

Μέχρι και το σύνθημα για τον άλλοτε προκάτοχό του, Εμάνουελ Ολισαντέμπε, τον αγαπημένο «Μανωλάκη» της «πράσινης» εξέδρας επιστρατεύθηκε από την κερκίδα για... χάρη του, ενώ μικροί και μεγάλοι... πίνουν νερό στο όνομά του.

Απόλυτα δικαιολογημένα φυσικά αφού ο «Φωτάρας» υπήρξε το σημείο αναφοράς σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, τόσο με τον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα, Κύπελλο αλλά και Ευρώπη, όσο και με την Εθνική Ελλάδας καθ’ όλη την διάρκεια του 2023.

Το… λένε και οι αριθμοί: «Δεν τους βλέπει»!


Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς… μύστης του ποδοσφαίρου για να διαπιστώσει ότι σε επίπεδο «πρώτης ύλης», ο Ιωαννίδης εξαρχής είχε «όλο το πακέτο».

Ύψος, δύναμη, ένα «αθλητικό» κορμί δηλαδή. Αλλά και ανεξάντλητες δυνάμεις, με διάθεση να προσφέρει στο σύνολο. Πέραν φυσικά, των τεχνικών του χαρισμάτων, όπως το κράτημα της μπάλας και το «παιχνίδι με πλάτη», ή η δυνατότητα να ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του.

Ήταν τέλειος; Ασφαλώς και όχι, εξ ου και η διαρκής, εντυπωσιακή και αδιαμφισβήτητη βελτίωσή του, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως. Δεδομένα, τα δύο πιο σημαντικά του μειονεκτήματα ήταν σε άμεση συνάρτηση και με την θέση του…

Δηλαδή τα τελειώματα και οι εν γένει αποφάσεις του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Με τους αριθμούς του να παρουσιάζουν ραγδαία εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο, για να φτάσουμε στην… έκρηξη και την σεζόν καριέρας του έκανε ο ίδιος με τους «πράσινους»!

«Δεν τους βλέπει» ο Ιωαννίδης, όπως συνηθίζει να λέει και η… νεολαία. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς με βάση τα στατιστικά του και τις εμφανίσεις του, αλλά και το γεγονός πως παίζει πλέον σημαντικότατο ρόλο στα πλάνα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ως το βασικό «εννιάρι» της ομάδας;

Κι αν θεωρείτε υπερβολές όλα τα παραπάνω, έχουμε και λέμε: μέσα στο 2023, πέτυχε 18 γκολ, έβγαλε 8 ασίστ ενώ είχε και 4 κερδισμένα πέναλτι. Παράλληλα, κατέγραψε 49 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, με 31 συμμετοχές στο βασικό σχήμα του Παναθηναϊκού και 2.721 λεπτά συνολικά.

Ας θυμηθούμε, όμως, όλα τα «κατορθώματα» του Ιωαννίδη την χρονιά που μας πέρασε, σε συλλογικό επίπεδο…

Βόλος-Παναθηναϊκός 0-2 (11/01/2023)
Μετά από βαθιά μπαλιά του Ρούμπεν, προλαβαίνει την έξοδο του Κότνικ και γυρίζει από αριστερά στο ύψος του πέναλτι για τον επερχόμενο Τσέριν ο οποίος στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, στο 41’.



Παναθηναϊκός-Λαμία 2-0 (05/02/2023)
Ο Βαγιαννίδης του περνάει κάθετη πάσα, εκείνος αποφεύγει τον Κορνέζο και την κατάλληλη στιγμή γυρίζει στον αμαρκάριστο Κλεϊνχέισλερ που σκοράρει στο 14’, στην πρώτη του συμμετοχή στο βασικό σχήμα του Παναθηναϊκού.



Άρης-Παναθηναϊκός 1-2 (12/02/2023)
Από πάσα του Ρούμπεν στο χώρο, κοντρολάρει, αποφεύγει τον Φαμπιάνο και «σπάει» τη μπάλα στον Μαντσίνι ο οποίος σκοράρει σε κενή εστία στο 36ο λεπτό, σημειώνοντας παράλληλα παρθενικό του γκολ με το «τριφύλλι»!

Παναθηναϊκός: Το 2023 ήταν η… χρονιά του Ιωαννίδη

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 0-2 (12/03/2023)
Τα πρώτα του δύο γκολ έρχονται αρχικά από έναν «κεραυνό» με το αριστερό στο 49’ και ακολούθως με πέναλτι στο 63’, μετά την ανατροπή του από τον Μαυρομμάτη…



ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2 (23/04/2023)
«Χτυπάει» με… buzzer beater στο πρώτο λεπτό του επιπλέον χρόνου, μετά την ξεκάθαρη ανατροπή του από τον Κάργα και τον καταλογισμό του πέναλτι έστω και με την χρήση VAR!



Βόλος-Παναθηναϊκός 0-2 (26/04/2023)
Σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα… 15 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα, χάρη στην ωραία πάσα του Κώτσιρα δεξιά στον Μαντσίνι ο οποίος φεύγει από πλάγια και γυρίζει παράλληλα στη μικρή περιοχή.



Ντνίπρο-Παναθηναϊκός 1-3 (25/07/2023)
Γιορτάζει την 100ή του συμμετοχή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού με ένα ακόμα γκολ, στο 84ο λεπτό, χάρη σε πέναλτι που κερδίζει ο Χουάνκαρ από τον Μιροσνιτσένκο και το οποίο εκτελεί εύστοχα ο ίδιος.



Παναθηναϊκός-Μαρσέιγ 1-0 (09/08/2023)
Δίνει την ασίστ στο 83ο λεπτό για ένα πολύ ωραίο γκολ, καθώς «στρώνει» στον Μπερνάρ ενώ νωρίτερα ο Βραζιλιάνος πασάρει στον Κλεϊνχέισλερ, «κόβοντας» ταυτόχρονα στην περιοχή, με τον Ούγγρο να περνάει μια ψηλοκρεμαστή πάσα στον Ιωαννίδη!



Μαρσέιγ-Παναθηναϊκός 2-1 (15/08/2023)

Γίνεται μέρος της… ιστορίας με το γκολ στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων από την εύστοχη εκτέλεση του πέναλτι για χέρι του Γκεντουζί, στέλνοντας το ματς στην παράταση, ενώ σκοράρει και στην διαδικασία των πέναλτι!

Παναθηναϊκός: Το 2023 ήταν η… χρονιά του Ιωαννίδη

Μπράγκα-Παναθηναϊκός 2-1 (23/08/2023)
Μια ακόμα εξαιρετική ενέργεια από μέρους του καταλήγει σε ασίστ στο πέμπτο λεπτό του επιπλέον χρόνου για τον Μαντσίνι, ο οποίος «εκτελεί» τον Ματέους διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.



Παναθηναϊκός-Βόλος 3-0 (26/08/2023)
Επιστρέφει στα γκολ στο 37’, με την καρφωτή κεφαλιά του Ιωαννίδη και τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του Σιαμπάνη, από την εκτέλεση κόρνερ από τον Μπερνάρ.



Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 0-5 (16/09/2023)
Μια ακόμα… γκολάρα με την «υπογραφή» και του Ιωαννίδη, ο οποίος πασάρει στον Παλάσιος που κάνει κίνηση από δεξιά και σεντράρει, με την κεφαλιά του Βιλένα να του φέρνει τη μπάλα εκ νέου, για να την «στρώσει» προς τα έξω στον Μπερνάρ κι εκείνος να σκοράρει στο 47’ με άπιαστο πλασέ!



Παναθηναϊκός-Βιγιαρεάλ 2-0 (21/09/2023)
Άλλο ένα γκολ… ποίημα, στο 39’, καθώς περνάει τη μπάλα πάνω από το εξερχόμενο Ρέινα, στέλνοντάς την στα δίχτυα με τρομερό πλασέ, μετά την φοβερή κάθετη πάσα του Κώτσιρα!



Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2 (25/09/2023)
Δίνει την ασίστ στον Τζούριτσιτς ο οποίος από θέση πλάγια δεξιά και παρά την δύσκολη γωνία «κεραυνοβολεί» τον Στάνκοβιτς και ανοίγει το σκορ με ένα ασύλληπτο βολέ, μόλις στο 10’.



Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός 1-4 (28/09/2023)
«Χτυπάει» με νέο… δίμπαλο, πρώτα στο 80’ με μια εκτέλεση πέναλτι που αφήνει «άγαλμα» τον Παπαδόπουλο, αλλά και επτά λεπτά μετά, όταν από κλέψιμο και πάσα του Τσέριν στον κενό χώρο, κάνει την κούρσα και με καταπληκτικό τελείωμα από πλάγια θέση σκοράρει ξανά!



Παναθηναϊκός-Ρεν 1-2 (26/10/2023)
Μια ακόμα εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και μείωση του σκορ στο 61’, μετά την ανατροπή του Παλάσιος στην περιοχή από τον Ασινιόν, που καταλογίζεται με την χρήση VAR.



Ρεν-Παναθηναϊκός 3-1 (09/11/2023)
O Μπελοσιάν τον γκρεμίζει εντός περιοχής, ο διαιτητής πηγαίνει σε on field review, καταλογίζει το πέναλτι και ο… πρωταγωνιστής μας σκοράρει από την άσπρη βούλα, ισοφαρίζοντας προσωρινά στο 34ο λεπτό…



Βιγιαρεάλ-Παναθηναϊκός 3-2 (30/11/2023)
Ένα ακόμα ευρωπαϊκό τέρμα, καθώς, από βαθιά μπαλιά του Βιλένα στο χώρο, φεύγει στην «πλάτη» της ισπανικής άμυνας, μπαίνει στην περιοχή και πλασάρει εύστοχα στο 81’!



Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 4-0 (03/12/2023)
Μακράν της δεύτερης η πιο «γεμάτη» του εμφάνιση: κερδισμένο πέναλτι από τον Πασαλίδη και εύστοχη εκτέλεση στο κέντρο της εστίας στο 34’, ασίστ με «άδειασμα» των Θοράρινσον-Καρώ στον Παλάσιος στο 69’ και ένα ακόμα τέρμα, με διπλή προσπάθεια, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων από ασίστ του… Λοντίγκιν!







Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα 1-2 (14/12/2023)
Μετατρέπει την εκτέλεση κόρνερ του Μπερνάρ από αριστερά σε γκολ, μειώνοντας για τους γηπεδούχους με κεφαλιά στο 89 λεπτό.



Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 3-2 (17/12/2023)
Τα δύο τελευταία τέρματα του μέσα στο 2023, από ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι, η πρώτη στο 38’ μετά την ανατροπή του Παλάσιος από τον Ασεβέδο, και η δεύτερη από το χέρι του Ντε Μποκ, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Παναθηναϊκός: Για αυτό το 2023 ήταν η… χρονιά του Ιωαννίδη!

Για… πάντα στον Παναθηναϊκό!


Οι όλο και καλύτερες εμφανίσεις του Ιωαννίδη με την φανέλα του Παναθηναϊκού, το αυξανόμενο ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με την αποδοχή του κόσμου αλλά και τις χαμηλές απολαβές του, οδήγησαν στο… επόμενο βήμα.

Ποιο ήταν αυτό; Μα, φυσικά, η ανανέωση του συμβολαίου του με το «τριφύλλι», μαζί με την -γενναία- αύξηση των αποδοχών του, κατόπιν απόφασης του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου!

Έτσι λοιπόν, η πρώτη σύμβαση που υπέγραψε στις 10 Αυγούστου του 2020, τετραετούς διάρκειας, ερχόμενος από τον Λεβαδειακό, μπήκε στο… συρτάρι στις 10 Μαΐου του 2023.

Όταν ο «Φωτάρας» συμφώνησε με την διοίκηση του Παναθηναϊκού για την επέκταση του συμβολαίου του έως και τον Ιούνιο του 2027, με το κασέ του να ανεβαίνει παράλληλα στις 500.000 ευρώ.



Πήγε… βόλτα τον Άκε και «κάρφωσε» την Γαλλία


Το «κεφάλαιο Ελλάδα» ήταν εξίσου ξεχωριστό για τον Ιωαννίδη. Και αν η κλήση του στην Εθνική μας είχε προϋπάρξει ημερολογιακά, αν μη τι άλλο το 2023 και οι εμφανίσεις του μέσα σε αυτό, κυρίως στα παιχνίδια με την Ολλανδία και τη Γαλλία θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων...



Ο Φώτης έκανε τέσσερις συμμετοχές με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας. Μετρώντας 209 λεπτά με δύο παρουσίες στο βασικό σχήμα και ένα γκολ για απολογισμό, στα προκριματικά του Euro 2024.

Και αν στα παιχνίδια με Γιβραλτάρ και Ιρλανδία η παρουσία του ήταν μάλλον αδιάφορη, ήρθε το ματς της Ελλάδας με αντίπαλο την Ολλανδία στις 16 Οκτώβρη για να τον βάλει στο… επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με μια «γεμάτη» εμφάνιση, ταλαιπώρησε αφάνταστα αντιπάλους επιπέδου Premier και Champions League, όπως ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ ή ο Νάταν Άκε, που χρειάστηκε να επιστρατεύσουν… κάθε μέσο για να τον σταματήσουν!



Για να ακολουθήσει μια ακόμα εμφάνιση καριέρας, από αυτές που ο Ιωαννίδης έκανε.. ρουτίνα μέσα στο έτος που μας πέρασε. Απέναντι σε ακόμα «μεγαλύτερο» αντίπαλο, μάλιστα, την φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία, στις 21 Νοεμβρίου…

Εμφάνιση η οποία αυτή την φορά συνοδεύτηκε και από το… καύσιμο για κάθε επιθετικό, δηλαδή την επίτευξη ενός γκολ. Μιας… γκολάρας, για την ακρίβεια, η οποία προήλθε από τον φοβερό συνδυασμό του διεθνούς άσου του Παναθηναϊκού με τον Δημήτρη Γιαννούλη και το τελείωμα που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπράις Σαμπά, ενώ σήμανε το προσωρινό προβάδισμα της χώρας μας με 2-1!



Βραβείο καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή και μέλος της 11άδας

Με τόσα «παράσημα» εντός των τεσσάρων γραμμών, ο Φώτης Ιωαννίδης δεν θα μπορούσε παρά να… συλλέξει και δύο ακόμα, ως συνέχεια των κατορθωμάτων του.

Για την ακρίβεια, στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ στις 21 Νοεμβρίου, αναδείχθηκε ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής για την αγωνιστική περίοδο 2022-23. Αυτή δηλαδή στη διάρκεια της οποίας «ξεπετάχτηκε», καταγράφοντας 36 παιχνίδια στην Stoiximan Super League, τα 17 ως βασικός, με 7 γκολ και 2 ασίστ, όντας αδιαμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας του Παναθηναϊκού!



Παράλληλα, έλαβε και μια θέση στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος της περασμένης σεζόν και δη εκείνη του επιθετικού, όπου ισοψήφισε μαζί με τον Σεντρίκ Μπακαμπού.

Για την ιστορία, αλλά και επισήμανση με την δική της σημασία-αξία: μιλάμε για βραβεία τα οποία προέκυψαν χάρη στην προτίμηση των συναδέλφων του, που ανέλαβαν να ψηφίσουν...

Οι… Σειρήνες από το εξωτερικό

Η ονειρική για τον Ιωαννίδη χρονιά, όπως διαπιστώσατε κι εσείς ότι ήταν το 2023, δεν θα μπορούσε παρά να φέρει με… μαθηματική ακρίβεια και τα μεταγραφικά σενάρια του Δεκέμβρη, φυσικά.

Όντας 23 στα 24, με «γεμάτες» πλέον σεζόν, με potential για ακόμα σπουδαιότερα πράγματα, αλλά και έναν «προσγειωμένο» χαρακτήρα, αποφασισμένο να δουλέψει για να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Τί άλλο μπορεί να ψάχνει μια ξένη ευρωπαϊκή ομάδα, αν όχι το «πακέτο» που προσφέρει ο σέντερ φορ του «τριφυλλιού», άλλωστε;



Κάπως έτσι, λοιπόν, είχαμε τις Σειρήνες από Γερμανία μεριά και δη το ενδιαφέρον Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Στουτγκάρδης, καθώς επίσης και τις… ματιές της Σέλτικ, χωρίς να αναφερθούν άλλες ομάδες που δεδομένα τον έχουν «τσεκάρει». Ή την παλιότερη, «χειροπιαστή», πρόταση της Σάρλοτ, την οποία είχε απορρίψει ο Παναθηναϊκός...

Κάτι το οποίο σημειωτέον προτίθεται να κάνει ξανά η «πράσινη» ΠΑΕ, στην παρούσα φάση αλλά και στο… μέλλον. Εκτός και αν ικανοποιηθεί με ένα ποσό το οποίο θα είναι δεδομένα διψήφιο και θα αποτελέσει ρεκόρ πώλησης για τον Σύλλογο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x