Σάσα Βεζένκοφ: Ο MVP άφησε το σπίτι του

Σάσα Βεζένκοφ: Η χρονιά της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής του

Η 1η Ιουλίου του 2023 θα μείνει χαραγμένη στους φίλους του Ολυμπιακού. «Σάσα σάρωσέ τα όλα στο ΝΒΑ και γύρνα πίσω»… Όταν ο MVP πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του.

Βαλεντίνα Νικολακοπούλου |

«Σάσα μείνε στον Ολυμπιακό και γράψε το Σακραμέντο…». Οι τελικοί της Basket League έχουν τελειώσει, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φτάσει σε ακόμα ένα νταμπλ κόντρα στον Παναθηναϊκό, όμως ένα σύνθημα ακούγεται από το στόμα των φίλων της ομάδας. Ο ΜVP της Ευρωλίγκας και του πρωταθλήματος είναι μπροστά στην πιο δύσκολη (όπως ο ίδιος τόνισε) απόφαση της ζωής του. Το όνειρο του ΝΒΑ μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Είχε έρθει η ώρα ο Σάσα Βεζένκοφ να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

To 2023 μας αποχαιρετά σύντομα, όμως, ο φόργουορντ των Σακραμέντο Κινγκς, πλέον, θα το θυμάται για πάντα. Ίσως τον Ιούνιο του 2022, όταν οι «Βασιλιάδες» αγόραζαν τα δικαιώματά του από τους Καβαλίερς, ο Σάσα να είχε ήδη ονειρευτεί την MVP σεζόν που θα έκανε στην Ευρωλίγκα και την πόρτα που θα άνοιγε για εκείνον στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του κόσμου. Εκείνη που ο ίδιος αποφάσισε να την αφήσει να περιμένει κλειστή για ένα χρόνο ακόμη, για να χαρίσει λίγη ως… αρκετή περισσότερη μαγεία στην Ευρώπη, όντας ο ηγέτης της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, που την περασμένη σεζόν έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ, με διαφορά.

Το 2023 ξεκίνησε με «πρωτοχρονιάτικο» δώρο στους φίλους του Ολυμπιακού



Η νέα σεζόν ήταν στα μισά της, ο Σάσα «έτρεχε» ήδη σε ρυθμούς MVP και στις 2 Ιανουαρίου η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωνε την ανανέωση του συμβολαίου του ως το 2025. Αυξημένες αποδοχές, αλλά και αυξημένο ΝΒΑ οut. Οι αφοί Αγγελόπουλοι επιβράβευαν τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας και ο Βεζένκοφ έδειχνε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι στον Πειραιά ένιωθε πολύ καλά.

«Ξεκίνησε σαν μια μεγάλη ευκαιρία. Γρήγορα έγινε το σπίτι μου και τώρα μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι του εαυτού μου και το μέρος που ανήκω», θα γράψει στην ανάρτησή του. Και το πίστευε στο 100%, γιατί αυτός ο …τύπος είναι ο Σάσα. Δεν του αρέσει να κοιτάζει μακριά, προφανώς ονειρεύεται, όμως θέλει να φτάνει στη επίτευξη των στόχων του βήμα-βήμα, μέρα τη μέρα, από φοβερή σε φοβερή εμφάνιση.



MVP του μήνα για 2η φορά



Με το πόδι πατημένο στο γκάζι από την αρχή της σεζόν, αλλά και του 2023, ο Βεζένκοφ αναδεικνύεται ο καλύτερος παίκτης για το μήνα Φλεβάρη στην Ευρωλίγκα, για 2η φορά, αφού το ίδιο είχε συμβεί και τον Νοέμβριο. Ο 27χρονος άσος βοήθησε τους «ερυθρολεύκους» να πανηγυρίσουν τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και τελείωσε τον Φεβρουάριο με μέσο όρο 18.5 πόντους, 7.4 ριμπάουντ και 23.5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Φυσικά τα «μάτια» τον Κινγκς δεν έφυγαν ποτέ από πάνω του.



Το Σακραμέντο-ΣΕΦ που έγινε… Παγκράτι-Κολιάτσου για χάρη του



Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2022 άνθρωποι από τους Κινγκς έρχονταν συχνά-πυκνά στην Ευρώπη παρακολουθώντας τον εν εξελίξει MVP σε δράση. Κάθε φορά γινόταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι εδώ «κάτι γίνεται». Ο Σάσα πλέον αποτελούσε ένα πολύ σοβαρό πρότζεκτ για την ομάδα του ΝΒΑ που παρακολουθούσε στενά κάθε του εμφάνιση. Είναι 10 Μαΐου του 2023, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τη Φενέρμπαχτσε στο GAME 5 για να πάρει τη μεγάλη πρόκριση στο Final-4 του Κάουνας. Ο Βεζένκοφ έχει συμβάλει τα μέγιστα με τους 17 πόντους του, παρότι στο ημίχρονο είχε μόλις 2. Όλα αυτά παρουσία του Μάικ Μπράουν στο ΣΕΦ, του προπονητή των Σακραμέντο Κινγκς και κόουτς της χρονιάς στο NBΑ.

Όπως θα πει ο Βούλγαρος φόργουορντ στον καλό συνάδελφο Αχιλλέα Μαυροδόντη από το Sportal, «Μόνο ο δήμαρχος δεν έχει έρθει ακόμα. Βέβαια είμαι τιμή να είναι εδώ ο καλύτερος προπονητής του ΝΒΑ. Από εκεί και πέρα έχουμε δύο στόχους. Αυτή είναι αυτή η αλήθεια». Ο Σάσα ήξερε τη σοβαρότητα του ενδιαφέροντος των Κινγκς, όμως ήταν πάντα απόλυτα επικεντρωμένος στον Ολυμπιακό και τους στόχους της ομάδας. «Μετά το τέλος της σεζόν θα συζητήσουμε», θα επαναλάβει πολλές φορές, απαντώντας στις δεκάδες ερωτήσεις που θα δεχθεί ξανά και ξανά.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη



18 Μαΐου 2023. Αυτό που όλοι περίμεναν, έγινε επίσημο. Ο Σάσα Βεζένκοφ στο Κάουνας θα παραλάβει το βραβείο του MVP της Euroleague για τη σεζόν 2022-23 από τα χέρια της οικογένειάς του. Οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους. Ο 28χρονος ψηλός είχε λάβει πέντε φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της αγωνιστικής (2η, 4η, 8η, 10η και 24η), ενώ βγήκε και δύο φορές MVP του μήνα (Νοέμβριο και Φεβρουάριο). Συνολικά μέτρησε 17.2 πόντους (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης), 6.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ κατά μέσο όρο σε 38 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας και των playoffs.



H συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό και τα δάκρυα γι’ αυτό που έμεινε στη μέση



21 Μαΐου 2023. Το 4ο αστέρι για τον Ολυμπιακό δεν έρχεται. Το τρόπαιο καταλήγει στη Ρεάλ Μαδρίτης για έναν μόλις πόντο (79-78), μετά από το σουτ του Γιουλ στο φινάλε. Ο Βεζένκοφ ήταν συγκλονιστικός με 29 πόντους (ισοφάρισε το ρεκόρ του Λάρκιν το 2019), 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του για τη χαμένη ευκαιρία. Πόσο πολύ θα ήθελε όλη αυτή η μαγική πορεία να ολοκληρωθεί με το τρόπαιο. Να μην αφήσει τίποτα στη μέση.

Σάσα Βεζένκοφ: Η χρονιά της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής του



Η ώρα των τελικών



Ιούνιος 2023 και ο Ολυμπιακός, πλέον, θέλει να ολοκληρώσει μια σπουδαία χρονιά με το νταμπλ στην Ελλάδα. Έτσι και θα γινόταν. Ο Σάσα θα τραυματιστεί στον δεύτερο τελικό, όμως ακόμα κι έτσι θα δώσει τα πάντα για την ομάδα του. Ο 28χρονος φόργουορντ που κατέκτησε την σεζόν 2022-23 τους τίτλους του Πρωταθλητή της Basket League, το Κύπελλο Ελλάδας και το Super Cup, αναδεικνύεται για συνολικά τρίτη φορά Πολυτιμότερος Παίκτης της Basket League. Η πρώτη ήταν στα 20 χρόνια του ως παίκτης του Άρη για την σεζόν 2014-15 και η δεύτερη την αγωνιστική χρονιά 2021-22. Παράλληλα θα αναδειχθεί για δεύτερη συνεχή σεζόν Πιο Δημοφιλής Παίκτης, αποκλειστικά από την ψηφοφορία του κοινού.

«Σάσα μείνε…»



Ώρα φιέστας και ένα σύνθημα θα ακουστεί από το στόμα όλων των φίλων των Πειραιωτών, αλλά και των ίδιων των συμπαικτών του. Η αγωνία σιγά-σιγά μεγαλώνει. Το φινάλε της σεζόν έχει γραφτεί και όλοι κρέμονται από τα χείλη του Σάσα.



Ο ίδιος θα πάρει το χρόνο του να ξεκουραστεί και να σκεφτεί δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα, όσο στα social media επικρατεί αναβρασμός, προβλέψεις, αναλύσεις για τον ρόστερ των Κινγκς, την πρόταση που θα κάνουν στον MVP της Euroleague, το ρόλο που θα του δώσουν, την προσπάθεια που θα κάνει ο Ολυμπιακός να τον κρατήσει (και όντως στον Πειραιά ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν σχεδόν 2,5 εκατ. ετησίως για 3 χρόνια), μέχρι και προτροπές στον καλό του φίλο, Νίκολα Μιλουτίνοφ, να τον πείσει να μείνει. Σε καθημερινή βάση το όνομά του ήταν ψηλά στην αθλητική επικαιρότητα. «Ο Σάσα θα μείνει», «ο Σάσα θα φύγει σίγουρα», κάθε μέρα και ένα νέο άρθρο, μια νέα ανάρτηση, ακόμα μια μέρα αγωνίας..

«Η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου»



«Ο Σάσα Βεζένκοφ - MVP της EuroLeague- συμφώνησε σε τριετές συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Σακραμέντο Κινγκς, λένε οι ατζέντηδες του Mark Bartelstein και George Roussakis της @PrioritySports και Nick Lotsos της Team Lotsos στο ESPN. Ο 27χρονος Βεζένκοφ, ένας ελίτ φορ φορ 4 για τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει ρόλο βασικού στους Κινγκς», θα γράψει την 1η Ιουλίου ο έγκυρος δημοσιογράφος Άντριαν Βονιαρόφσκι.

Η απόφαση είχε παρθεί. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς πόσα πράγματα πέρασαν από το μυαλό του Βεζένκοφ μέχρι να πάρει την οριστική απόφαση να αφήσει την «οικογένειά του», όπως ο ίδιος εχει χαρακτηρίσει τον Ολυμπιακό. Πόσες ώρες συζήτησε με τους ανθρώπους του, πόσες ώρες έμεινε με τον εαυτό του για να αποφασίσει το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ, αφήνοντας την κορυφή της Ευρώπης για να ξεκινήσει μια νέα «μάχη» καθιέρωσης.

«Αφήνω πίσω ένα κομμάτι της καρδιάς μου»



«Προς τους φίλους του Ολυμπιακού. Έπειτα από πολλές ώρες σκέψης τις τελευταίες μέρες, πήρα την απόφαση να εξερευνήσω τον κόσμο του NBA. Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η δυσκολότερη απόφαση που έχω πάρει. Το να αφήσω αυτό το εκπληκτικό κλαμπ μετά από πέντε χρόνια, μου φαίνεται σαν να αφήνω ένα κομμάτι της καρδιάς μου.

Στον Ολυμπιακό έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα, βρήκα μία οικογένεια και το πιο ζεστό σπίτι που θα μπορούσα να φανταστώ. Έδωσα ό,τι είχα σε κάθε στιγμή που φόρεσα αυτή τη φανέλα. Στις δυσκολότερες στιγμές μείναμε ενωμένοι και είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε.

Επειδή παλέψαμε… μέχρι τέλους. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να πω ευχαριστώ. Θα κουβαλάω την υποστήριξη και την αγάπη σας στο νέο μου κεφάλαιο. Μέχρι οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν, μείνετε δυνατοί και κρατήστε αναμμένη τη φλόγα. Μια φορά κόκκινος, για πάντα κόκκινος!»
, θα γράψει μέσα από την καρδιά του.



Δεν είναι ένα αντίο, είναι ένα «εις το επανιδείν». Άλλωστε έχει κερδίσει με την αξία του την αγάπη όλου του «ερυθρόλευκου» οργανισμού. Νιώθει ότι το σπίτι του θα είναι πάντα εκεί.

«Καλή τύχη, δείξε τις αξίζεις, σε περιμένουμε πίσω», «Θα ξενυχτάμε για να σε παρακολοθούμε», θα λένε τα περισσότερα μηνύματα στο διαδίκτυο, μέσα σε ένα κλίμα χαρμολύπης. Όταν βλέπεις έναν δικό σου άνθρωπο να ανοίγει τα φτερά του για να κυνηγήσει ένα νέο, μεγάλο όνειρο.

«Σε ευχαριστούμε Σάσα Βεζένκοφ. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι δεν θα είσαι ενεργό μέλος του Ολυμπιακού. Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί. Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια, σε είδαμε να μεγαλώνεις σαν παίκτης, γελάσαμε, κλάψαμε, πανηγυρίσαμε πετύχαμε. Συνέχισε τη θαυμάσια, εκπληκτική, απίστευτη, ανεπανάληπτη δουλειά και κάνε μας περήφανους. Αυτό δεν είναι ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα… μέχρι να ξανασυναντηθούμε»
, θα γράψει η ΚΑΕ.

Μετά από 8 χρόνια στην Ευρωλίγκα είχε έρθει η ώρα του ΝΒΑ.



Η φανέλα με το «7»



Με ένα νούμερο που σημαίνει πολλά και ενθουσίασε τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο Σάσα Βεζένκοφ θα παρουσιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου από τους Κινγκς.

«Δεν μου αρέσει να λέω πολλά. Θέλω να δείχνω τι μπορώ να κάνω στο γήπεδο. Είμαι εδώ για να αρπάξω την ευκαιρία. Πήρα τη γνώμη των πρώην συμπαικτών μου όμως στο τέλος της ημέρας, η απόφαση ήταν δική μου. Μίλησα με την οικογένειά μου. Το ΝΒΑ ήταν ένα όνειρο για εμένα. Νιώθω πως η συγκεκριμένη ομάδα και αυτό το περιβάλλον είναι η τέλεια περίπτωση για μένα ώστε να αφήσω τα πάντα πίσω για να έλθω εδώ, να αρχίσω από την αρχή και να παλέψω. Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Όσο όμως περνά ο καιρός, θα νιώθω όλο και καλύτερα», θα πει.

Σάσα Βεζένκοφ: Η χρονιά της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής του

Πανέτοιμος να δώσει τις δικές του μάχες, αλλά και… τάπες στον Στεφ Κάρι



26 Οκτωβρίου 2023. Ο Σάσα Βεζένκοφ ξεκίνησε με οκτώ πόντους σε κάτι λιγότερο από 16 λεπτά στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα των Κινγκς, έχοντας 2/5 τρίποντα – τα εύστοχα από το πρώτο ημίχρονο- 3/6 σουτ συνολικά, δύο ριμπάουντ, δύο κλεψίματα και κανένα λάθος.



Από τότε και μέχρι σήμερα θα καταγράψει και άλλες σημαντικές παρουσίες, δείχνοντας κάθε φορά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ένα από τα highlights που έχει ήδη καταγράψει είναι το εντυπωσιακό στοπ στον Στέφεν Κάρι.



Η επιστροφή στο ΣΕΦ για την σπουδαία βραδιά του θρυλικού Βασίλη Σπανούλη



«Την έκπληξη που μου έκανε ο Σάσα θα τη θυμάμαι για μια ζωή. Δεν το ήξερα», θα πει ο Kill Bill. Ο Σάσα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη βραδιά της απόσυρσης της φανέλας του Βασίλη Σπανούλη. Πόσο περίεργο και συγκινητικό συνάμα, για όλους εμάς που βρεθήκαμε στις 17 του Σεπτέμβρη στο ΣΕΦ να βλέπουμε τον Βεζένκοφ στο παρκέ ξέροντας ότι δεν θα τον δούμε -σύντομα- να αγωνίζεται ξανά με την «ερυθρόλευκη».

«Αν αρχίσω να μιλάω για τον Βασίλη θα μας πάρει όλο το βράδυ. Εδώ είναι η μπασκετική μου οικογένεια και σήμερα τιμάμε τον μεγαλύτερο αθλητή από αυτήν την οικογένεια. Είναι τιμή μου που παίξαμε μαζί και σε ευχαριστώ. Συγχαρητήρια και για την οικογένειά σου, είμαι σίγουρος ότι και το υπόλοιπο κομμάτι της ζωής σου θα είναι το ίδιο επιτυχημένο, να το απολαύσεις», είπε ο συγκινημένος Σάσα Βεζένκοφ.

Το 2023 είναι μία χρονιά που ο Σάσα Βεζένκοφ δεν θα ξεχάσει ποτέ για όλους τους παραπάνω λόγους. Το 2023, από το μισά του και έπειτα, είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να μάθει να ζει χωρίς τον αδιαμφισβήτητο MVP του τα τελευταία δύο χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τόσο ο Σάσα, όσο και ο Ολυμπιακός βρίσκονται σε φάση προσαρμογής και μαθαίνουν να ζουν χωριστά.

Όλα αυτά μέχρι οι δρόμοι τους να συναντηθούν ξανά… Και ίσως στο μέλλον, στην ανασκόπηση του 202…κάτι, να διαβάζουμε για τη μεγάλη επιστροφή του στο «λιμάνι της καρδιάς του».

Σάσα Βεζένκοφ: Η χρονιά της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής του

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x