Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο θάνατός του «ένωσε» ξανά τη Γιουγκοσλαβία

Ίβκοβιτς: Ο θάνατός του «ένωσε» ξανά τη Γιουγκοσλαβία

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Γιουγκοσλαβία ενώθηκε για μία ημέρα, προκειμένου να πει το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Παναγιώτης Κεφαλάς |

Μέσα στο 2021 το ευρωπαϊκό μπάσκετ δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Στις 16 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος «δάσκαλος» Ντούσαν Ίβκοβιτς, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Ντούντα είναι… αμύθητη και πολλοί παίκτες και προπονητές οφείλουν σε εκείνον την καριέρα τους, αφού ουδέποτε τους αρνήθηκε να τους μεταλαμπαδεύσει τη «σοφία» του, την οποία χρησιμοποίησαν για να πορευτούν.

Πολλοί λένε ότι ως άνθρωπος ο Ίβκοβιτς ήταν πολύ σκληρός, αλλά όλοι τον σέβονταν και κανείς δεν του κρατούσε κακίες. Αντίθετα, όλες αυτές τις δεκαετίες βοήθησε εκατοντάδες, γι’ αυτό και λατρεύτηκε όσο λίγοι στον χώρο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο νεκροταφείο του Βελιγραδίου για να πει το τελευταίο «αντίο» σε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ευρωπαϊκό –και όχι μόνο- μπάσκετ. Όμως, το μεγαλείο του Ντούντα φάνηκε ακόμη και εκείνη την ημέρα, καθώς κατάφερε να «ενώσει» -έστω για μία ημέρα- την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Ίβκοβιτς: Ο θάνατός του «ένωσε» ξανά τη Γιουγκοσλαβία

Σε μία συγκλονιστική στιγμή, έξι από τα μπασκετικά του «παιδιά» μετέφεραν το φέρετρο για να συνοδεύσουν τον Ίβκοβιτς στην τελευταία του κατοικία. Αυτοί ήταν οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Πέντραγκ Ντανίλοβιτς (σ.σ. γεννημένος στο Σαράγεβο) και Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα, ο Μαυροβούνιος Ζάρκο Πάσπαλι και ο Σλοβένος Γιούρε Ζντοβτς.





Παρών επίσης στην κηδεία του Ντούντα ήταν και ο Πέρο Άντιτς, από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ‘κει και πέρα, το «ύστατο χαίρε» στον Ίβκοβιτς είπαν ακόμη οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Βασίλης Σπανούλης, οι Δημήτρης Ιτούδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Δήμος Ντικούδης, Τάκης Λιβιεράτος, Νίκολα Πέκοβιτς, Μάρκο Κέσελ και πλήθος άλλων…

Ίβκοβιτς: Ο θάνατός του «ένωσε» ξανά τη Γιουγκοσλαβία

Ζοτς: «Νονέ, θα είσαι εδώ για πάντα»


Η σχέση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς κράτησε για πολλές δεκαετίες και δεν ήταν μόνο φιλική. Οι δυο τους είχαν και οικογενειακές σχέσεις, καθώς ο Ντούντα βάφτισε τον γιο του Ζοτς.

«Με ξύπνησε η Νένα λέγοντάς μου τα δυσάρεστα νέα, ότι ο νονός δεν είναι πια μαζί μας. Σοκαρίστηκα και ήμουν γεμάτος συναισθήματα. Αργότερα, είχα προπόνηση με την ομάδα και στο μυαλό μου έρχονταν τα λόγια του Ντούντα, ο οποίος μου είχε πει κάποτε: “Ποτέ μην αφήνεις σε κάποιον μέσα στην ομάδα να σε βλέπει προβληματισμένο”. Μετά είδα τον γιο μου (σ.σ. τον είχε βαφτίσει ο Ίβκοβιτς). Στα 21 του δεν τον είχα δει πιο λυπημένο. Φορούσε ένα καπέλο και την κουκούλα του για να κρύψει τη στεναχώρια του, αλλά δεν μπορούσε…», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για να καταλήξει:

«Νονέ, είσαι εδώ και θα είσαι εδώ για πάντα. Σ’ ευχαριστώ».

Ίβκοβιτς: Ο θάνατός του «ένωσε» ξανά τη Γιουγκοσλαβία

Τα αγαπημένα του περιστέρια


Ξεχωριστή στιγμή στην κηδεία του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν η απελευθέρωση των περιστεριών. Εκτός από το μπάσκετ, το άλλο μεγάλο πάθος του Ντούντα ήταν τα περιστέρια, καθώς τα φρόντιζε και περνούσε μαζί τους πολύ μεγάλο μέρος από τον ελεύθερό του χρόνο. Μάλιστα, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ενδεχομένως το πάθος αυτό να του κόστισε και τη ζωή, καθώς από αυτά εκτιμάται ότι προήλθε η μοιραία μόλυνσή του…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

x