Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά γύρω από τον Έρικσεν

Κρίστιαν Έρικσεν: Η κατάρρευση που συγκλόνισε

Στις 12 Ιουνίου του 2021 ο Έρικσεν κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση, αλλά βγήκε ζωντανός και συνεχίζει να δίνει τη μάχη. Λίγους μήνες αργότερα, Αγουέρο και Λίντελοφ επανέφεραν άσχημες αναμνήσεις.

Παύλος Κουστέρης |

Τοποθεσία: Στάδιο Πάρκεν στην Κοπεγχάγη. Ο ενθουσιασμός στο κοινό αγγίζει το κόκκινο. Ένα κοινό που προφανώς υποστηρίζει τη Δανία στην αναμέτρηση κόντρα στη Φινλανδία, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Euro, αλλά η αδρεναλίνη οφείλεται κυρίως γιατί η προσπάθεια του ποδοσφαίρου να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού δείχνει ολοένα να κερδίζει έδαφος.

Με την απόδοσή του, το σύνολο του Κάσπερ Χιούλμαντ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και το γκολ κόντρα στους συμπαθείς κατά τ’ άλλα Φινλανδούς φαντάζει θέμα χρόνου. Στο 43’ κι ενώ η «πολιορκία» συνεχίζεται, οι Δανοί εκτελούν ένα πλάγιο από τα αριστερά και η μπάλα φτάνει στα πόδια του καλύτερου ποδοσφαιριστή της ομάδας, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν δεν ήταν απλά σε αγωνιστικό επίπεδο ο «εγκέφαλος» της εθνικής Δανίας, αλλά αποτελούσε την «χρυσή» ελπίδα των Σκανδιναβών να πετύχουν μια υπέρβαση και ο ίδιος πάντα φώναζε «παρών», φτάνοντας σε ηλικία μόλις 29 ετών στις 109 συμμετοχές (5ος στην ιστορία της ομάδας του), αλλά και τα 36 γκολ (7ος στη σχετική ιστορική λίστα), παρά το γεγονός ότι η δουλειά του δεν είναι να σκοράρει.



Σε εκείνο το λεπτό, λοιπόν, όλα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο άσος της Ιντερ κατέρρευσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο, συμπαίκτες και αντίπαλοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει, φωνάζοντας βοήθεια. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι σοκαριστικές, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ η ζωή του Κρίστιαν Έρικσεν παιζόταν «κορώνα-γράμματα» σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση.

Σε εκείνη την εντολή του αρχηγού, Σίμον Κίαερ, να προστατευθεί ο Έρικσεν από τις κάμερες αντικατοπτρίζεται ο άνθρωπος που θα ήθελε να είχε ο καθένας μας για να τον προφυλάσσει, όταν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Στην εισβολή της συζύγου του Έρικσεν και μητέρας των δύο παιδιών τους στον αγωνιστικό χώρο, συμβολίζεται έστω και στο ελάχιστο η αγωνία που ένιωσαν όλοι οι τηλεθεατές παγκοσμίως. Αυτή η ανθρώπινη ασπίδα που στήθηκε γύρω από το σώμα του 29χρονου, είναι οι άνθρωποι που θα θέλαμε όλοι μας να έχουμε να μας προστατεύουν από την απειλή.

Έξι μήνες και κάτι μετά


Όσα χρόνια κι αν περάσουν, εκείνες οι σκηνές θα μείνουν αποτυπωμένες στο μυαλό όλων και για αυτόν τον λόγο εκείνη η μέρα αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα αφιερώματα και στις ανασκοπήσεις για το 2021. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Κρίστιαν Έρικσεν, σαν να εισέπραξε μαζεμένη όλη τη θετική ενέργεια του κόσμου, κέρδισε τον πιο κρίσιμο αγώνα στη ζωή του και ταυτόχρονα η δική του περιπέτεια ήταν σαν να ενέπνευσε όλη την εθνική Δανίας να φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά του Euro 2020.



Για την ιστορία, αφού με χρήση απινιδωτή ο Κρίστιαν Έρικσεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, τρεις μέρες αργότερα του έγινε εμφύτευση απινιδωτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση η αδύναμη καρδιά του Δανού τον «προδώσει», τότε θα υπάρχει το θαύμα της ιατρικής και της τεχνολογίας για να δώσει τη λύση.

Ο πρώην παίκτης της Τότεναμ είχε κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για την προσπάθειά του να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο στους αγωνιστικούς χώρους. Με τη χρήση του απινιδωτή, αυτομάτως δεν του επιτρέπεται η συμμετοχή στη Serie A και στην Ίντερ, καθώς υπάρχει σχετικό απαγορευτικό πρωτόκολλο, με τον ίδιο αυτή την περίοδο να προπονείται με την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε, την Οντένσε, που με μεγάλη χαρά τον φιλοξενεί στις προπονητικές της εγκαταστάσεις.



Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον του Κρίστιαν Έρικσεν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά λίγο-πολύ όλοι υποπτεύονται ότι αυτό το κεφάλαιο έχει μάλλον κλείσει οριστικά για τον ίδιο, όπως άλλωστε τον συμβούλευσε και ο Φαμπρίς Μουάμπα, που είχε βιώσει ένα ανάλογο περιστατικό. Το ουσιαστικό είναι ότι μέσω αυτού του συμβάντος, πολλοί αντιλήφθηκαν για την πραγματική σημασία στη ζωή, ανεξάρτητα από το επάγγελμα και τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η μάχη του Αγουέρο και το νέο περιστατικό με τον Λίντελοφ


Στις 30 Οκτωβρίου του 2021 ακόμα ένας ποδοσφαιριστής άγχωσε το ποδοσφαιρικό κοινό και όχι μόνο σε τηλεοπτική μετάδοση. Συγκεκριμένα, ο Σέρχιο Αγουέρο στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Αλαβές ζήτησε αλλαγή περίπου στο 77’, καθώς ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στο στήθος. Οι εξετάσεις του έδειξαν ότι έχει καρδιακή αρρυθμία κι ως εκ τούτου βρίσκεται σε ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022, με τον ίδιο τελικά να ανακοινώνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου την πρόωρη ολοκλήρωση της καριέρας του.

«Είμαι εδώ για να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να σταματήσω να παίζω μπάλα. Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για μένα. Πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία μου, ξέρετε γιατί πήρα αυτήν την απόφαση.

Ήμουν στα χέρια καλών γιατρών που με συμβούλευσαν το καλύτερο για μένα. Πήρα την απόφαση πριν από δέκα ημέρες. Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να δω αν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω, όμως δεν υπήρχαν και πολλές.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν να εξελιχθώ. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος. Δεν ξέρω τι με περιμένει στο υπόλοιπο της ζωής μου, αλλά ξέρω πως έχω πολλούς ανθρώπους που με νοιάζονται. Ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που ήρθαν, όσους μου συμπεριφέρθηκαν σωστά αλλά και εκείνους που δεν το έκαναν. Κρατάω πολλά καλά πράγματα, σας ευχαριστώ όλους».




Ο εφιάλτης ξαναξύπνησε το Σάββατο της 12ης Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά στην Αγγλία. Ο Βίκτορ Λίντελοφ ένιωσε επίσης έντονες ενοχλήσεις στο στήθος, με τον Νταβίντ Ντε Χέα στις δηλώσεις του να ομολογεί αυτό που σκέφτονται πια όλοι: «Έχουμε δει παίκτες που δεν νιώθουν καλά. Έχουμε δει τι συνέβη με τον Έρικσεν και τον Αγουέρο, οπότε είναι δύσκολο να βλέπεις τον συμπαίκτη σου να αισθάνεται έτσι», είπε ο Ισπανός, τη στιγμή που ο Ραλφ Ράνγκνικ εμφανίστηκε σαφώς πιο καθησυχαστικός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

x