Η… κατάρα του Τόκιο και τα ανά 40ετία «θέματα» των Ολυμπιακών Αγώνων

Η… κατάρα του Τόκιο και τα ανά 40ετία «θέματα» των Αγώνων

Το δις εξαμαρτείν της ακύρωσης Ολυμπιακών Αγώνων που έχει αναλάβει η Ιαπωνία και η παράξενη σύμπτωση με τις προβληματικές διοργανώσεις κάθε 40 έτη.

Σπύρος Σιαμπλής |

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο που βρίσκονται προ των πυλών πέρασαν από… χίλια κύματα μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και την έναρξη τους.

Για την ακρίβεια, αφού πρώτα αναβλήθηκαν σε ό,τι αφορά την αρχικά προγραμματισμένη χρονολογία διεξαγωγής τους, «φλέρταραν» έντονα ακόμα και με την οριστική ματαίωσή τους!

Για όποιον τυχόν το λησμονεί, λέμε τώρα, οι 32οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε αφενός να γίνουν το καλοκαίρι του 2020 κανονικά, αφετέρου αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού…

Χρειάστηκε, δε, να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ανά χώρες Ομοσπονδίες και τους αθλητές, όπως φυσικά και τους γιατρούς προκειμένου η Ιαπωνία να φιλοξενήσει την γιορτή του Παγκόσμιου αθλητισμού.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα της «χώρας του ανατέλλοντος Ηλίου» έζησε τον εφιάλτη της «ακύρωσης» των Αγώνων οι οποίοι θα διεξάγονταν σε αυτήν.

Εξ ου και αρκετοί κάτοικοι της Ιαπωνίας, κι όχι μόνο, μιλούν πλέον ανοιχτά για την… κατάρα του Τόκιο!

Η… κατάρα του Τόκιο και τα ανά 40ετία «θέματα» των Αγώνων

Ευκαιρία να βγει από την «απομόνωση»…


Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά όμως. Πίσω στο 1936, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε τη διοργάνωση των 12ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Ήταν η πρώτη φορά που θα διεξάγονταν Αγώνες στην Ασία, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου και απαντες έκαναν λόγο για μια ευκαιρία της χώρας -που είχε αποχωρήσει από την Κοινωνία των Εθνών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η απομόνωσή της- να επανέλθει στην… κανονικότητα.

Μακριά από έριδες και πολέμους, με «οπλο» τον αθλητισμό, εξ ου και η εν λόγω κίνηση της ΔΟΕ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Με το Τόκιο να σημαιοστολίζεται, τα έργα να διαδέχονται το ένα το άλλο και γενικώς όλα έδειχναν πως θα γίνονταν όπως είχαν προγραμματιστεί…

Δημιούργησαν λογότυπο, εξέδωσαν κανονισμούς και οδηγίες για τα… πάντα, ενώ έγινε μέχρι και διαγωνισμός για την αφίσα των Αγώνων. Νικητής υπήρξε ο Νόρι Κουρόντε, ένας νεαρός από το Κιότοπου έφτιαξε έναν πολεμιστή ντυμένο με αρχαία ιαπωνική ενδυμασία, σύμβολο του εθνικού πνεύματος και του μακρινού παρελθόντος!

Η… κατάρα του Τόκιο και τα ανά 40ετία «θέματα» των Αγώνων

…που της στέρησε ένας πόλεμος!


Όλα αυτά όμως, όνειρα, κόποι, προσδοκίες κι εργασίες, διακόπηκαν βίαια τον Ιούλιο 1937, όταν και ξέσπασε ο αποκαλούμενος Β΄ Σινοϊαπωνικός πόλεμος.

Πρόκειται για την πολεμική «αναμέτρηση» της Δημοκρατίας της Κίνας με την Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, οι οποίες είχαν συνεχείς διαμάχες από το 1931 αλλά η «μάχη» άρχισε το 1937, με την ανατίναξη της γέφυρας Μάρκο Πόλο να σηματοδοτεί την έναρξη του.

Ευκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, το εν λόγω γεγονός, δικαιολογημένα «θορύβησε» τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Έτσι, έναν χρόνο μετά, τα μέλη της κάλεσαν στο Κάιρο την Ιαπωνία για να συζητήσουν για την πορεία της διοργάνωσης.

Ο πόλεμος ωστόσο ήταν το μόνο που απασχολούσε τους ηγέτες της χώρας, ενώ οι εχθροπραξίες είχαν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Ιαπωνική Κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 1940...

Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα η ΔΟΕ να μεταθέσει την διοργάνωση στο Ελσίνκι. Βέβαια, εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει ήδη οι μάχες στην Ευρώπη ελέω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ως εκ τούτου οι Ολυμπιακοί Αγώνες ματαιώθηκαν οριστικά!

Δύο πόλεμοι κι ένας ιός!


Για την ιστορία, το ίδιο συνέβη, φυσικά και με την διοργάνωση του 1944, που «άνηκε» στο Λονδινο, ενώ αιτία πολέμου, αυτή την φορά του Α’ Παγκοσμίου ήταν και η ακύρωση των Αγώνων του 1916, οι οποίοι θα γίνονταν υπό… νορμάλ συνθήκες στο Βερολίνο.

Η τέταρτη φορά, ωστόσο, που έμελλε να μην γίνουν… στην ώρα τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφορούσε σε κάποιον πόλεμο, αλλά σε θέμα υγείας και δη στον κορωνοϊό, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε για πρώτη φορά κι αυτός στην Ασία…

Η… κατάρα του Τόκιο και τα ανά 40ετία «θέματα» των Αγώνων

Κάθε 40 χρόνια τα… ίδια


Ανάμεσα στην διοργάνωση του 1940 και του 2020, δε, μεσολάβησε και μια ακόμα η οποία επίσης σημαδεύτηκε από υπόνοιες ματαίωσής της, για να καταλήξει τελικά σε ένα… απλό μποϊκοτάζ.

Ο λόγος για τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 τους οποίους και διοργάνωσε η Μόσχα. Αγώνες οι οποίοι, όπως προείπαμε κινδύνευσαν να… τιναχτούν τον αέρα, λόγω της εισβολής της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, έναν χρόνο νωρίτερα.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να… πρωτοστατούν και άλλες 64 χώρες να συμμετέχουν στην εν λόγω κίνηση-διαμαρτυρία, οι Αγώνες έγιναν μεν, αλλά με την μικρότερη συμμετοχή αθλητών από το μακρινό 1956!

Το παρόν έδωσαν «μόλις» 80 χώρες, ενώ, θέλοντας να πάρει το… αίμα της πίσω, η Σοβιετική Ένωση «απάντησε» με μποϊκοτάζ των Αγώνων που έλαβαν χώρα μετά από μια τετραετία αυτή την φορά επί αμερικανικού εδάφους, στο Λος Άντζελες, με σαφώς μικρότερο αντίκτυπο…

«Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει κάθε 40 χρόνια. Είναι οι “καταραμένοι” Ολυμπιακοί Αγώνες», έχει δηλώσεις επί τους θέματος, «συνδέοντας» τις περιπτώσεις ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Ασο. Μήπως έχει κι άδικο;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Λόρενς Λεμιέ: Ο ιστιοπλόος που άφησε ένα μετάλλιο για να σώσει δύο άνδρες που θαλασσοπνίγονταν!

Ήταν το 1988 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, όταν ο Καναδός ιστιοπλόος, Λόρενς Λεμιέ, έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κατάκτηση ενός σίγουρου μεταλλίου, ώστε να σώσει δύο άνδρες, που θαλασσοπνίγονταν.

16.07.21 | 19:45
x