sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μάριους Γκριγκόνις: Από το… ποδήλατο, ηγέτης του Παναθηναϊκού!

Ο παραγκωνισμένος Μάριους Γκριγκόνις της εποχής Ράντονιτς έχει εξελιχθεί σε ηγέτη του Παναθηναϊκού επί Σερέλη και το sport-fm.gr κάνει μία αναδρομή στην «ταραχώδη» χρονιά του Λιθουανού.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, πως η φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό ήταν σε μέγιστο βαθμό προβληματική. Όπως έχει τονιστεί και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ομάδας, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το πρωτάθλημα, η χρονιά των «πρασίνων» είναι αποτυχημένη.

Παρόλο που σε θέμα μπάτζετ υπήρξε μία σημαντική πρόοδος, το «τριφύλλι» μάλλον έκανε βήματα πίσω. Ο κακός και πολλές φορές παρορμητικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την αστάθεια σε όλους τους τομείς, μετέτρεψαν τον Παναθηναϊκό σε «σάκο του μποξ» στην Ευρωλίγκα αλλά και στα χέρια του «αιώνιου» αντιπάλου του, που μετράει πλέον 14 σερί νίκες στα εγχώρια ντέρμπι.

Ένας από τους σημαντικούς (αρνητικούς) πρωταγωνιστές στη διάρκεια αυτής της κακής σεζόν υπήρξε ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το φταίξιμο είναι όλο δικό του, κάποιες επιλογές του Μαυροβούνιου και κυρίως το θέαμα που παρουσίασε το σύνολό του στο παρκέ προκαλούν πραγματικά απορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών, είναι η περίπτωση του Μάριους Γκριγκόνις.

Από σταρ… στο ποδήλατο


Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Ο Παναθηναϊκός έδωσε μεγάλη μάχη το περασμένο καλοκαίρι έτσι ώστε να αποκτήσει τον Μάριους Γκριγκόνις από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και όχι άδικα. Ο Λιθουανός γκαρντ ήταν κομβικό «γρανάζι» της ρώσικης ομάδας, ενώ τη σεζόν 2020-21 ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Ζάλγκιρις. Σαν να μην έφταναν αυτά, στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, ήταν ίσως ο κορυφαίος παίκτης της Λιθουανίας, με 14 πόντους κατά μέσο όρο και 41% ποσοστό στα τρίποντα!

Όπως είναι λογικό, η μεταγραφή του Γκριγκόνις προκάλεσε «κύματα» ενθουσιασμού στο κοινό των «πρασίνων». Ο Λιθουανός ήταν η πιο ηχηρή μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού μετά από αυτή του Μάριο Χεζόνια, και ήρθε στην Αθήνα ξεκάθαρα για να αποτελέσει τον ηγέτη της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως το ξεκίνημά του δεν ήταν ακριβώς πειστικό. Στο πρώτο ματς της σεζόν, απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου για το Super Cup, είχε 0/6 τρίποντα, ενώ στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ Μαδρίτης είχε 1/9. Παρόλα αυτά, φάνηκε σταδιακά να βρίσκει τον ρυθμό του, κάνοντας κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις στις νίκες του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα (17π., 3/4 τριπ.) και της Μπασκόνια (13π., 2/4 τριπ.).

Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Ήταν, ωστόσο, φανερό πως ο Ντέγιαν Ράντονιτς δεν εμπιστευόταν ιδιαίτερα τον Γκριγκόνις, δεν του έδινε τη δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλίες και δυσκολευόταν να τον εντάξει στο σύστημα της ομάδας. Η κατάσταση επιεδινώθηκε όταν στα μέσα του Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της εκτός έδρας αναμέτρησης με τη Φενέρμπαχτσε, ο Λιθουανός τραυματίστηκε στη μέση και έλειψε για περίπου έναν μήνα από τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Και κάπου εδώ, ξεκινούν τα μεγάλα «foul» του Ράντονιτς. Όταν ο Γκριγκόνις επέστρεψε στη δράση, ο Μαυροβούνιος προπονητής δεν έδειξε καμία διάθεση να τον εντάξει στα πλάνα της ομάδας. Ο ίσως πιο ποιοτικός παίκτης του «πράσινου» ρόστερ, περιορίστηκε σε ρόλο ρεζέρβας, με τους χρόνους συμμετοχής του να θυμίζουν περισσότερο… δωδέκατο παίκτη παρά σταρ ομάδας.

Στα δέκα ματς που μεσολάβησαν από την επιστροφή του στη δράση μέχρι την αποχώρηση του Ράντονιτς, ο Γκριγκόνις είχε κατά μέσο όρο 12 (!) λεπτά συμμετοχής, σκοράροντας 4,7 πόντους και όντας φανερά επηρεασμένος από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του! Ήταν πραγματικά «θλιβερή» η εικόνα του Λιθουανού να κάνει... ποδήλατο πίσω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, σε πολλά ματς ειδικά που ήταν φανερή η έλλειψη ποιοτικών επιλογών στο σκοράρισμα πέρα από τα iso του Μπέικον και του Λι.

Η εμπιστοσύνη του Σερέλη


Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποτέλεσε κι επίσημα παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, σε μία εξέλιξη που άλλαξε εντελώς το αφήγημα για τον Μάριους Γκριγκόνις. Ο Χρήστος Σερέλης από την πρώτη στιγμή έδειξε πως ο Λιθουανός θα είχε κεντρικό ρόλο στα πλάνα του, και του έδωσε τον χώρο και τον χρόνο που αναλογεί σε έναν παίκτη του βεληνεκούς του.

Στο μόλις δεύτερο παιχνίδι του Έλληνα τεχνικού, μία εντός έδρας αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές, ο Γκριγκόνις αγωνίστηκε για 23 λεπτά και σκόραρε ισάριθμους πόντους, δείχνοντας αμέσως πόσα πράγματα έχασε το «τριφύλλι» από τον παραγκωνισμό του 29χρονου γκαρντ. Προφανώς, δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως έδειξε αμέσως όλες τις πτυχές του ταλέντου του. Άλλωστε, ήταν στα «πιτς» για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε περάσει έναν τραυματισμό και διέθετε πληγωμένη αυτοπεποίθηση μετά τα όσα είχαν συμβεί. Κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος μετά από την εντός έδρας αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. «Πρώτα από όλα το πιο σημαντικό είναι ότι παίζω. Όταν παίζεις και έχεις ένα ρόλο στην ομάδα μπορείς να βελτιωθείς. Όταν δεν παίζεις χάνεις την αυτοπεποίθησή σου, αλλά έχω αποδείξει ότι μπορώ να αγωνιστώ στην Euroleague και αυτό κάνω», είχε δηλώσει συγκεκριμένα.

Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Παρόλα αυτά, τα νούμερα στην Ευρωλίγκα μιλούν από μόνα τους για τη ραγδαία άνοδο του Γκριγκόνις στην εποχή Σερέλη. Στις 10 τελευταίες αγωνιστικές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τα 12 λεπτά έγιναν 23, και οι 4 πόντοι έγιναν 11 κατά μέσο όρο, με 51,4% στα τρίποντα! Ήταν φανερή η αλλαγή μέχρι και στη στάση σώματος του Λιθουανού, που σταδιακά ανακτούσε την αυτοπεποίθησή σου και αποκτούσε το ρόλο που του αναλογεί στην ομάδα, δείχνοντας πόσο έλειψε από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Η απόλυτη απόδειξη του πλούσιου ταλέντου του Γκριγκόνις ήρθε στην Basket League. Νωρίτερα στη σεζόν, όταν ο Λιθουανός είχε τραυματιστεί, είχε παρθεί η απόφαση να βγει από το εγχώριο ρόστερ για να μη δεσμεύει θέση, και αντικαταστάθηκε από τον Ντουέιν Μπέικον. Παρόλα αυτά, υπήρξε η περιπλοκή με τον Άντριου Άντριους που… αρνιόταν για καιρό να αποχωρήσει, κάτι που έθεσε στην ουσία τον Γκριγκόνις εκτός πρωταθλήματος για 16 ολόκληρες αγωνιστικές.

Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Όταν άνοιξε και πάλι ο δρόμος, ο 29χρονος δηλώθηκε στο «πράσινο» εγχώριο ρόστερ, και άρχισε να αποκτά κι εκεί αυξημένο ρόλο και χρόνο συμμετοχής. Στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, που περιελάμβαναν απαιτητικά εκτός έδρας ματς με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Περιστέρι bwin, μέτρησε κατά μέσο όρο 12,5 πόντους ανά παιχνίδι με πάνω από 40% από μακριά, έχοντας πλέον αναλάβει τεράστιο βάρος στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Στα playoffs, υποβοηθούμενος και από την αποχώρηση του Ντουέιν Μπέικον, ο Γκριγκόνις έχει πλέον εξελιχθεί στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη των «πρασίνων», καθώς αποτελεί ίσως τη μοναδική αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα. Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει πλέον από τον Χρήστο Σερέλη είναι εμφανής όπου και να κοιτάξει κανείς. Αυτός αναλαμβάνει τις περισσότερες επιθέσεις, σε αυτόν στοχεύουν τα περισσότερα συστήματα, και αυτός είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε κάθε ματς. Στα 8 παιχνίδια των playoffs, ο Γκριγκόνις αγωνίζεται 26 λεπτά και αριθμεί 15,5 πόντους και 3 ασίστ κατά μέσο όρο, με 50% στα μακρινά σουτ. Έχει γίνει και πάλι, δηλαδή, ο παίκτης που όλοι γνωρίζαμε πριν έρθει στον Παναθηναϊκό.

Η επόμενη μέρα


Μάριους Γκριγκόνις: Από το ποδήλατο… ηγέτης του Παναθηναϊκο

Προφανώς, είναι νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα ποιο είναι το μέλλον του Μάριους Γκριγκόνις στον Παναθηναϊκό. Μεσολαβούν οι τελικοί του πρωταθλήματος, μετά από τους οποίους θα αρχίσει το «χτίσιμο» της επόμενης μέρας, στο οποίο φυσικά τον πρώτο λόγο θα έχουν ο Εργκίν Αταμάν μαζί με τον νέο τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Σάνι Μπετσίροβιτς.

Ο Λιθουανός, παρόλα αυτά, διαθέτει κάποια στοιχεία που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή ηλικία (29 χρονών), έχει κλειστό συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, και έχει δείξει άριστο επαγγελματισμό παρά τον «εξωφρενικό» παραγκωνισμό του σε μεγάλο διάστημα της σεζόν. Δεν είναι και εύκολο να επανέλθει κανείς από ένα εκτεταμένο διάστημα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, και να εξελιχθεί μάλιστα σε ηγετική παρουσία της ομάδας.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο του Λιθουανού, που έχει το ποιοτικό σουτ που γενικά ζητάει στις ομάδες του ο Εργκίν Αταμάν, αλλά και οι ηγετικές ικανότητες που έχει επιδείξει το τελευταίο δίαστημα, γίνεται φανερό πως είναι ένας παίκτης πάνω στον οποίο μπορεί να «χτίσει» ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x