sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Με πτωτικές τάσεις ο έλεγχος του Σκίμπε, τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Το sport-fm.gr ανοίγει το φάκελο της Εθνικής ομάδας μετά από 34 μήνες θητείας του Γερμανού στον πάγκο και σημειώνει τους αριθμούς και τα στοιχεία που προβληματίζουν, τους τελευταίους 18.

Η πανθομολογούμενη βελτίωση της εικόνας της Εθνικής μας, μετά από το ναυάγιο των προκριματικών του EURO 2016, δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, μιας και τα προβλήματα ειδικά στο κομμάτι του σκοραρίσματος, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Την ίδια στιγμή αρχίζει να κάνει νερά και η γραμμή που μας έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες και προκρίσεις ως τώρα, που δεν είναι άλλη από την άμυνα. Από πού ξεκινάει ημερολογιακά αυτή η κάμψη και ποια είναι η εικόνα της Εθνικής τον τελευταίο 1.5 χρόνο, που έχει δώσει λαβές για σοβαρούς προβληματισμούς; Το sport-fm.gr έχει τις απαντήσεις.

Του Κώστα Μιαούλη

Στην περίπτωση της Εθνικής μας ομάδας, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν απόλυτα την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως ο Γερμανός τεχνικός παρέλαβε μια ομάδα που δεν είχε αρχή και τέλος μετά το φινάλε των προκριματικών του EURO 2016, αυτή ανέκαμψε και τουλάχιστον άφηνε κάποια παράθυρα ελπίδας για τη συνέχεια. Η Εθνική μας ομάδα παρουσίασε μια εξαιρετική εικόνα μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου χρόνου με το εκτός έδρας 1-1 που πήρε απέναντι στο Βέλγιο, σίγουρα όμως η εικόνα από εκείνο το παιχνίδι της 25ης Μαρτίου του 2017, αλλά και οι αριθμοί, επιβεβαιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Το γκολ φαντάζει πολύ δύσκολη υπόθεση για την Εθνική μας ομάδα.

Στα 25 παιχνίδια κάτω από την καθοδήγηση του Σκίμπε, η ελληνική ομάδα, δεν φαίνεται ικανή να λύσει το παραγωγικό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως οι ευκαιρίες βγαίνουν, όμως τα τέρματα δεν έρχονται. Στα 25 παιχνίδια υπό την καθοδήγηση του 53χρονου Γερμανού προπονητή έχει σκοράρει μόλις 29 φορές.

Οι δύσκολοι τελευταίοι 18 μήνες

Η εικόνα αυτή όμως επιδεινώνεται τον τελευταίο 1.5 χρόνο, με υψηλότερης δυσκολίας παιχνίδια είναι η αλήθεια, αφού πλέον υπάρχουν περισσότερο επίσημα ματς. Από το ματς με το Βέλγιο και μετά, στα 13 παιχνίδια που έχει δώσει η Εθνική μας ομάδα, έχει καταφέρει να «ματώσει» το πλεκτό, μόλις σε 12 περιπτώσεις.

Η δυσκολία με την οποία σκοράρει η Εθνική μας, επιβεβαιώνεται πως στα 13 τελευταία παιχνίδια στους περίπου 18 μήνες από το ματς με το Βέλγιο και μετά υπάρχουν μόνο αυτά τα 12 τέρματα, εκ των οποίων τα έξι ήρθαν στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η τεσσάρα με το Γιβραλτάρ και το 2-1 στην Κύπρο. Στα υπόλοιπα 11 παιχνίδια σε αυτό το διάστημα, η Ελλάδα δεν σκόραρε καθόλου στα πέντε, ενώ στα 6 πετύχαμε μόλις και μετά βίας ένα γκολ.

Η αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε αυτά τα 13 παιχνίδια, υπήρξαν υψηλής δυσκολίας παιχνίδια, όπως εκείνα με το Βέλγιο για τον όμιλο του ΠΚ ή οι δύο αγώνες μπαράζ με την Κροατία. Όμως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση την τεράστια δυσκολία με την οποία σκοράρει. Σε δύο ματς με τους Εσθονούς τον τελευταίο χρόνο, δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε καθόλου στο Καραϊσκάκη, στο τέλος Αυγούστου του 2017, ενώ με το ζόρι ήρθε και η νίκη απέναντι στην ίδια αντίπαλο το περασμένο Σάββατο με ένα γκολ. Η Εθνική είχε καλές στιγμές στον αγώνα με τους Μαγυάρους, όμως πάλι δεν μπόρεσε να σκοράρει, πέρα από μια φορά.

Εξαρτημένη από τον Μήτρογλου στο σκοράρισμα

Δυστυχώς για την Εθνική μας η εξάρτηση από τον Κώστα Μήτρογλου είναι σε μέγιστο βαθμό, ως προς το κομμάτι του σκοραρίσματος. Στον τελευταίο 1.5 χρόνο και στα συγκεκριμένα 13 παιχνίδια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει πάρει στα 9 ματς που αγωνίστηκε ο άσος της Μαρσέιγ, 4 γκολ. Από εκεί και μετά έχει σκοράρει μια φορά ο Καρέλης στο ματς με την Αίγυπτο και ένα γκολ ήρθε από τον Φορτούνη στο Ταλίν, ενώ είχε σκοράρει και ο Γιαννιώτας με το Γιβραλτάρ. Η Ελλάδα δεν παίρνει γκολ από τους μεσοεπιθετικούς της, αφού τα υπόλοιπα πέντε γκολ, πέραν των παραπάνω, τα έχουν βάλει οι Ζέκα, Τζιόλης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης. Η Εθνική δεν βρίσκει δεύτερο ποδοσφαιριστή, που να μπορεί να σκοράρει σταθερά πίσω από τον Μήτρογλου.

Η αλήθεια είναι πως η Εθνική έβγαλε, για τα δεδομένα της, ορισμένες καλές φάσεις για γκολ στα δύο τελευταία της παιχνίδια για το νεοσύστατο Nations League. Ωστόσο η δυσκολία παραμένει και το πρόβλημα μοιάζει άλυτο. Ούτε ο οίστρος του Λάζαρου με την ΑΕΚ πέρσι, αλλά και στο φετινό του ξεκίνημα με τον Ολυμπιακό μοιάζει να βοηθά, αφού και ο Σκίμπε τον έχει βάλει μόνο τέσσερις φορές βασικό σε αυτά τα 13 ματς, ο Φορτούνης πέτυχε γκολ μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες στο Ταλίν. Ο Καρέλης έχει σκοράρει μόλις μια φορά και αυτή σε φιλικό, ενώ Πέλκας και Μάνταλος αδυνατούν να τελειώσουν φάσεις για την Εθνική. Αν ο Σκίμπε δεν εμπιστεύεται ακόμα αρκετά τον Ευθύμη Κουλούρη, για τον τρόπο που προσπαθεί να παίξει, ίσως χρειάζεται την περίπτωση του Μιχάλη Μανιά ως σέντερ-φορ, προκειμένου τουλάχιστον να δώσει ύψος και δύναμη στην επίθεση του.

Ωστόσο το πρόβλημα, δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και το πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Η υποχρεωτική μετακόμιση των Πέλκα και Μάνταλου στα άκρα, όπου στην ουσία όμως μετατρέπονται σε εσωτερικά χαφ, δεν φάνηκε και με την Εσθονία, παρότι πήραμε γρήγορο προβάδισμα, να μας ξεκολλάει στο σκοράρισμα. Επίσης με τον Πέλκα να παίζει εξόριστος στα αριστερά, οι δυνατότητες του όπως το κάθετο παιχνίδι του και τα γκολ του ερχόμενος σαν δεύτερος φορ, δεν έρχονται. Η Εθνική δεν μπορεί να βρει γκολ, από τους ποδοσφαιριστές που έρχονται πίσω από τον επιθετικό και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση.

Κραδασμοί και στην άμυνα

Χωρίς το παθητικό των 13 γκολ σε ισάριθμα ματς, ν’ αποτελεί έναν τραγικό αριθμό, αφού τα τέσσερα τα δέχτηκε στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την Κροατία, η Εθνική φαίνεται πως και ανασταλτικά, έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές. Η εικόνα στο δεύτερο τέρμα που δέχτηκε η Εθνική, ήταν αποκαρδιωτική με τους Μαγυάρους να σου δίνουν την αίσθηση πως έπαιζαν μόνοι τους, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν.

Επίσης στο πρώτο γκολ, οι Ούγγροι έχουν αλλάξει την μπάλα τρεις φορές με το κεφάλι, μέχρι η μπάλα να φτάσει στο αριστερό πόδι του Σάλαϊ που άνοιξε το σκορ. Αυτή η εικόνα δεν αφορά καθαρά την άμυνα, αλλά και την συνολική λειτουργία της ομάδας, ενώ στη μεσαία γραμμή και τα δύο τελευταία παιχνίδια, με τον Μπουχαλάκη και τον Κουρμπέλη, υπήρξαν θετικές, αλλά και αρνητικές στιγμές, χωρίς και αυτό το δίδυμο να πείθει πως μπορεί ν’ ανταποκριθεί απόλυτα, ακόμα και με αντιπάλους της εμβέλειας των ομάδων που αγωνίζονται μαζί μας στην 3η ζώνη του Nations League.

O Σκίμπε ενόψει της συνέχειας του Νations League, αλλά και της εκκίνησης των αγώνων για τα προκριματικά του επόμενου EURO, καλείται να βρει λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα, χωρίς όμως να συνεχιστεί ή να επιδεινωθεί και η αμυντική αστάθεια που παρατηρείται τελευταία. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το έργο του θα είναι δύσκολο και δεν αποκλείεται να κληθεί ν’ αναθεωρήσει πολλές από τις σταθερές που έχει στο μυαλό του μέχρι τώρα, για τον καταρτισμό της καταλληλότερης ενδεκάδας ανά περίσταση, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Τα 25 παιχνίδια του Μίκαελ Σκίμπε με την Εθνική Ελλάδος:


13-11-2015 Λουξεμβούργο –Ελλάδα 1-0 (Φιλικός)
17-11-2015 Τουρκία – Ελλάδα 0-0 (Φιλικός)
24-3-2016 Ελλάδα – Μαυροβούνιο 2-1 (Φιλικός)
29-3-2016 Ελλάδα – Ισλανδία 2-3 (Φιλικός)
4/6/2016 Αυστραλία – Ελλάδα 1-0 (Φιλικός)
7/6/2016 Αυστραλία – Ελλάδα 1-2 (Φιλικός)
1/9/2016 Ολλανδία – Ελλάδα 1-2 (Φιλικός)
6/9/2016 Γιβραλτάρ – Ελλάδα 1-4 (ΠΠΚ)
7/10/2016 Ελλάδα – Κύπρος 2-0 (ΠΠΚ)
10/10/2016 Εσθονία – Ελλάδα 0-2 (ΠΠΚ)
9/11/2016 Ελλάδα – Λευκορωσία 0-1 (Φιλικός)
13/11/2016 Ελλάδα – Βοσνία 1-1 (ΠΠΚ)
25/3/2017 Βέλγιο – Ελλάδα 1-1 (ΠΠΚ)
9/6/2017 Βοσνία – Ελλάδα 0-0 (ΠΠΚ)
31/8/2017 Ελλάδα – Εσθονία 0-0 (ΠΠΚ)
3/9/2017 Ελλάδα – Βέλγιο 1-2 (ΠΠΚ)
7/10/2017 Κύπρος – Ελλάδα 1-2 (ΠΠΚ)
10/10/2017 Ελλάδα – Γιβραλτάρ 4-0 (ΠΠΚ)
9/11/2017 Κροατία – Ελλάδα 4-1 (Μπαράζ ΠΠΚ)
12/11/2017 Ελλάδα – Κροατία 0-0 (Μπαράζ ΠΠΚ)
23/3/2018 Ελλάδα – Ελβετία 0-1 (φιλικός)
27/3/2018 Ελλάδα – Αίγυπτος 1-0 (φιλικός)
15/5/2018 Σαουδική Αραβία – Ελλάδα 2-0 (Φιλικός)
8/9/2018 Εσθονία – Ελλάδα 0-1 (Νations League)
11/9/2018 Oυγγαρία – Ελλάδα 2-1 (Nations League)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x