sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μία ιστορία για τον Νίκο Αλέφαντο…

Ο «άρχοντας» Νίκος Αλέφαντος μαθαίνει πια μπαλίτσα στους αγγέλους και το sportfm.gr θυμάται μια ξεχωριστή ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο ιδιαίτερες φυσιογνωμίες που γέννησε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ως προπονητής άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ενώ η πολυτάραχη ζωή του θα είχε τη δυνατότητα κάλλιστα να μεταφερθεί στις κινηματογραφικές οθόνες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν μακροημέρευσε σε κανέναν πάγκο (του λόγου το αληθές αποδεικνύει ότι άλλαξε περισσότερες από 20 ομάδες στη σταδιοδρομία του), ενώ η παραμονή του στο τιμόνι του Φωστήρα το Σεπτέμβριο του 2002 για τρεις ώρες(!) συνιστά μοναδικό επίτευγμα τουλάχιστον στα ελληνικά χρονικά.

Δεν παύει όμως, να θεωρείται ένας άνθρωπος που έχει αγαπηθεί από μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κοινού. Γνήσιος, ασυμβίβαστος, εκρηκτικός, πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με τους διοικούντες του εκάστοτε οργανισμού, με συνέπεια να χάσει τη θέση του.

Διάσταση απόψεων, χάραξη διαφορετικής στρατηγικής από τις δύο πλευρές, ελλιπής επικοινωνία, μη ικανοποίηση των εισηγήσεων του τεχνικού κατά τη μεταγραφική περίοδο από τους ιθύνοντες το σωματείο, κάκιστη αγωνιστική εικόνα, πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή. Τα παραπάνω συνιστούν λίγο πολύ μερικά από τα συνηθισμένα αίτια, τα οποία οδηγούν έναν προπονητή στην έξοδο. Ωστόσο, ο «Αλέ», σαρωτική προσωπικότητα, η οποία ποτέ δεν δείλιασε, προσέθεσε στη λίστα έναν ολίγον κωμικό λόγο που θα επέφερε ένα ποδοσφαιρικό «διαζύγιο».

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Τα πάντα όλα» ξετυλίγονται απίστευτες ιστορίες. Ο «Αλέφας» από κάθε ομάδα που πέρασε θυμάται συστήματα, τακτικές και τον κάθε παίκτη με την παραμικρή λεπτομέρεια. Τι και αν έχουν μεσολαβήσει από τότε δεκαετίες ολόκληρες; Μεταξύ των δεκάδων περιστατικών, τα οποία παρελαύνουν, ένα δίχως άλλο προκαλεί εντύπωση. Ο τρόπος της αποπομπής του την περίοδο που καθοδηγούσε την Καλαμάτα.

«Το αράουτ να φτιάξεις»

Σεζόν 1993-1994. Θερινή προετοιμασία της «Μαύρης Θύελλας».

«Στην Αγγλία αρχίζουμε προετοιμασία, σε όλα τα φιλικά ήμουν αήττητος. Στο δε τελευταίο ματς παίξαμε με τη Λούτον, η οποία είχε πέσει από την Α’ στη Β’ κατηγορία, αλλά ήταν ομαδάρα.

{...} Στο φιλικό, είχε έρθει και ο πρόεδρος να δει την αναμέτρηση. Και παίζουμε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, ερχόμαστε 2-2! Είχαμε προηγηθεί 2-0 και μας ισοφάρισαν οι Εγγλέζοι σε 2-2, μπάλα μεγάλη και από τις δύο ομάδες. Κατεβαίνει κάτω, στενοχωρημένος ήταν, γιατί δεν τον άκουγα και πολύ καλά, ενώ εγώ ήμουν φτιαγμένος με το καλό ματς που είχαμε κάνει. {…}
Του λέω: ‘'Πώς την είδες την ομάδα;'’. Και μου απαντά: '’Το αράουτ να φτιάξεις! Δεν μου άρεσε...’’. Το είπε αυτό γιατί σε ένα αράουτ ο Παπαϊωάννου είχε κάνει λάθος αράουτ και ο διαιτητής το έδωσε επανάληψη υπέρ των Εγγλέζων!

{…} Τρελάθηκα. Του λέω: "Δηλαδή τέτοια μπάλα, 30.000 κόσμος, αποθέωση 2-0, 2-2 με τη Λούτον, ομαδάρα, αυτά τα είδες ή μόνο το αράουτ του Παπαϊωάννου είδες; Καλά, ή τελείως άσχετος από μπάλα είσαι ή επίτηδες το κάνεις!", του απαντώ και πάει και λέει του Μάραντου (σ.σ. διοικητικός παράγοντας του συλλόγου) μόλις γυρίσουμε πίσω να πάω να με αποζημιώσει και να απολυθώ!. {…} Και έτσι έφυγα από την Καλαμάτα. Άδοξα…».

Πλέον, σκαρώνει ποδοσφαιρικά συστήματα στον ουρανό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x