sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μίχαελ Μπάλακ: Ο μίστερ «runner-up»

Άλλες φορές «σε θέλει» και άλλες όχι… Ο Μίχαελ Μπάλακ μάλλον ανήκει περισσότερο στη δεύτερη κατηγορία και έτσι το sport-fm.gr παρουσιάζει όλες τις φορές που έφτασε στην πηγή… χωρίς να πιεί νερό.

«Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς» είναι ένα κλασικό ρητό που ακούγεται μετά από μία κακή μέρα ή μία αποτυχία. Για τον Μίχαελ Μπάλακ ο όρος «κακοτυχία» δεν αντικατοπτρίζει στο έπακρο την καριέρα του.

Ο πρώην γερμανός άσος κατέκτησε τέσσερις φορές την Bundesliga, τρεις το κύπελλο Γερμανίας, μία την Premier League, μία το FA Cup και άλλη μία το League Cup. Μέχρι εδώ όλα καλά… Υπάρχει ωστόσο και η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία ο πλέον 43χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, είχε δει αρκετά καλά…

Το «καταραμένο» 2002


Οι περισσότεροι θυμούνται την Μπάγερ Λεβερκούζεν εκείνης της σεζόν λόγω του υπέροχου γκολ που σημείωσε στον τελικό του Champions League ο Ζινεντίν Ζιντάν. Οι «ασπιρίνες» ήταν κοντά σε κάτι μοναδικό, στο treble! Η ομάδα του Μίχαελ Μπάλακ όμως είδε μέσα σε μερικές μέρες να χάνει ό,τι είχε χτίσει σε διάστημα 10 μηνών. Με τρεις αγωνιστικές να απομένουν για την λήξη της Bundesliga και με τη Λεβερκούζεν να είναι τέσσερις βαθμούς μπροστά, το πρωτάθλημα όδευε προς την “BayArena”!

Ωστόσο, η ομάδα τους Κλάους Τομπέλερ τα «θαλάσσωσε» και κατάφερε να χάσει τα δύο από τα τρία παιχνίδια, «χαρίζοντας» τον τίτλο στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Λίγες μέρες αργότερα η Λεβερκούζεν είχε τον τελικό του κυπέλλου κόντρα στη Χέρτα. Αν και προηγήθηκε με γκολ του Μπερμπάτοφ, η Χέρτα σκόραρε τέσσερις φορές, δίνοντας άλλη μία «σφαλιάρα» στη Μπάγερ.

Το μόνο που έμενε ήταν το Champions League που σίγουρα θα έσωζε τη χρονιά. Έχοντας αποκλείσει στους προηγούμενους γύρους Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λεβερκούζεν ήταν σίγουρο πως δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το βολέ του Ζινεντίν Ζιντάν στέρησε ακόμη έναν τίτλο από τον Μπάλακ και την Μπάγερ, ρίχνοντας τους τη χαριστική βολή. Για τον Μίχαελ Μπάλακ ωστόσο δεν είχε τελειώσει ακόμα ο εφιάλτης, αφού στο Μουντιάλ του 2002 δεν αγωνίστηκε στον τελικό με τη Βραζιλία λόγω καρτών, τον οποίο εν τέλει κέρδισε η «Σελεσάο».

Γκρόσο και Τόρες του κατέστρεψαν άλλα δύο όνειρα


Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η διοργάνωση είχε τόπο διεξαγωγής την Γερμανία και η “Mannschaft” στόχευε μονάχα στην κατάκτηση. Ο Μπάλακ πραγματοποιούσε ένα εξαιρετικό τουρνουά και η Γερμανία είχε προκριθεί στα ημιτελικά όπου θα αντιμετώπιζε την Ιταλία. Το περίφημο «κόλπο Γκρόσο» άφησε εκτός τους διοργανωτές, με τον Μίχαελ Μπάλακ να φτάνει για ακόμη μία φορά τόσο κοντά… αλλά τόσο μακριά.

Δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική Γερμανίας έφτασε μέχρι τον τελικό του EURO 2008, όπου θα αντιμετώπιζε την Ισπανία. Αυτή είχε μόλις ξεκινήσει τη δυναστεία της και με γκολ του Φερνάντο Τόρες στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Back to back εφιάλτες με την Τσέλσι


2008 και 2009. Δύο χρονιές με την Τσέλσι που σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Μπάλακ θα σκέφτεται “what if”. Το 2008 ο Γερμανός άσος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην πηγή, χωρίς να πιεί νερό… Μάλλον ήταν μόλις λίγα εκατοστά πριν από τη δόξα και την κατάκτηση του Champions League, ωστόσο το γλίστρημα του Τζον Τέρι έδωσε τον τίτλο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσθέτοντας άλλο ένα “runner-up” μετάλλιο στη συλλογή του Μπάλακ.

Την επόμενη σεζόν η Τσέλσι ήταν έτοιμη για τον δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τελικό. Ο Ινιέστα ισοφάρισε στα τελευταία λεπτά για την Μπαρτσελόνα δίνοντας σκορ πρόκρισης στους «μπλαουγκράνα»!

Ένας αγώνας που οι περισσότεροι θυμούνται για την κακή διαιτησία του Νορβηγού ρέφερι, Τομ Χένινγκ Όβρεμπο και για το «κυνηγητό» του Μίχαελ Μπάλακ! Ο Γερμανός επιχείρησε ένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού με την μπάλα να χτυπά στο χέρι του Σάμουελ Ετό. Ο Νορβηγός συνέχισε κανονικά το παιχνίδι, ενώ ο Μπάλακ τον κυνηγούσε σε όλες τις άκρες του γηπέδου! Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην καριέρα του γερμανού.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο πρώην ποδοσφαιριστής της Λεβερκούζεν, Τσέλσι και Μπάγερν έφτασε κοντά σε κάποιο τρόπαιο, χωρίς να διακριθεί.
Επιμέλεια: Ανδρέας Σουλάι

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x