sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μούρα: Από τα δύο «κανόνια» σε οκτώ χρόνια, στο πρώτο της πρωτάθλημα

Η πιθανή αντίπαλος του Ολυμπιακού και πρωταθλήτρια Σλοβενίας, Μούρα, έχει αρκετά ιδιαίτερη ιστορία.

Πριν ασχοληθεί με τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League και με το ποιον θα αντιμετωπίσει εκεί, ο Ολυμπιακός καλείται να επικεντρωθεί στον Β’ και τις δύο αναμετρήσεις με τη Νέφτσι Μπακού.

Από την στιγμή πάντως που μάθαμε ότι στην επόμενη φάση, το ζευγάρι των Πειραιωτών θα διασταυρωθεί με εκείνο της Μούρα με τη Λουντογκόρετς, αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την ιστορία των Σλοβένων.

Θα παρατηρήσατε ίσως ότι οι πρωταθλητές Σλοβενίας ιδρύθηκαν μόλις το 2012. Η Μούρα ωστόσο υπήρχε ουσιαστικά από το 1924! Πρόκειται για έναν σύλλογο που εδρεύει σε μια μικρή πόλη στα βορειοδυτικά, τη Μούρσκα Σομπότα, και κινήθηκε για πολλές δεκαετίες στη μετριότητα.

Εντέλει τη δεκαετία του ’90 ήρθαν δύο 2ες θέσεις στο πρωτάθλημα, που πλέον είχε γίνει σλοβένικο και όχι γιουγκοσλάβικο, καθώς και ένα Κύπελλο το 1995.

Μούρα: Από τα δύο «κανόνια» σε οκτώ χρόνια, στο πρωτάθλημα

Παρ’ όλα αυτά, η παρακμή έκανε την εμφάνισή της τα επόμενα χρόνια και το 2005 ήρθε η διάλυση του κλαμπ λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η αντίδραση των ντόπιων πάντως ήταν άμεση, καθώς δημιούργησαν την ND Μούρα, που κληρονόμησε τα χρώματα και το έμβλημα της παλαιάς ομάδας – όχι όμως και τους τίτλους, καθώς νομικά θεωρήθηκε διαφορετικός σύλλογος.

Η νέα ομάδα ξεκίνησε από τη Γ’ κατηγορία και το 2011 βρέθηκε στα σαλόνια, χάρη στην αδυναμία τριών άλλων συλλόγων να φτιάξουν φάκελο για την PrvaLiga. Η πρώτη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία ήταν ονειρική, με τη Μούρα να τερματίζει 3η και να βγαίνει στα προκριματικά του Europa League, όπου πέρασε τρεις γύρους μέχρι να αποκλειστεί από τη Λάτσιο στα playoffs.

Μούρα: Από τα δύο «κανόνια» σε οκτώ χρόνια, στο πρωτάθλημα

Για μία ακόμη φορά όμως, τα οικονομικά προβλήματα έκαναν ακατόρθωτο το έργο της ομάδας από τη Μούρσκα Σομπότα. Το 2013 ήρθε νέα διάλυση, όμως για μία ακόμη φορά υπήρχε διάδοχη κατάσταση: Η NS Μούρα, που είχε ιδρυθεί έναν χρόνο νωρίτερα ως ερασιτεχνικό σωματείο-ακαδημία!

Ο δρόμος ήταν πιο μακρύς αυτή τη φορά, καθώς η ομάδα ξεκίνησε από τη Δ’ κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι το 2018 η απόσταση από τα σαλόνια είχε εκμηδενιστεί, με τη... νέα Μούρα να βρίσκεται ξανά στην κορυφαία κατηγορία και μάλιστα να έρχεται με άγριες διαθέσεις. Δύο 4ες θέσεις έφεραν ισάριθμες παρουσίες στα προκριματικά του Europa League, ενώ το 2020 κατακτήθηκε το Κύπελλο.

Μούρα: Από τα δύο «κανόνια» σε οκτώ χρόνια, στο πρωτάθλημα

Έναν χρόνο αργότερα, η ομάδα του Άντε Σιμούντζα, πρωτομάστορα των επιτυχιών και επί τέσσερα, πλέον, χρόνια προπονητή της Μούρα, μιμήθηκε την Τσέλιε και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε ένα επιβλητικό 3-1 επί της Μάριμπορ την τελευταία αγωνιστική, που έφερε τους «ασπρόμαυρους» στην κορυφή μαζί με τους ηττημένους. Τα μεταξύ τους αποτελέσματα έστεψαν τη Μούρα πρωταθλήτρια και το παραμύθι συνεχίζεται...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x