sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπάγερν Μονάχου: Τελευταίος χορός για τρεις «θρύλους»!

Νταβίντ Αλάμπα, Ζερόμ Μπόατενγκ και Χάβι Μαρτίνες θα πατήσουν για τελευταία φορά το χορτάρι της «Allianz Arena»!

Το σκηνικό θα έπρεπε να είναι στημένο αλλιώς. 75.000 φίλαθλοι να έχουν κατακλύσει τις εξέδρες της «Allianz Arena», αφενός για να αποθεώσουν τους πρωταθλητές Γερμανίας για τη σεζόν 2020-21, αφετέρου για να πουν αντίο με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο σε τρία εκλεκτά μέλη της μεγάλης οικογένειας της Μπάγερν Μονάχου.

Νταβίντ Αλάμπα, Ζερόμ Μπόατενγκ και Χάβι Μαρτίνες θα φορέσουν για τελευταία φορά τη φανέλα της βαυαρικής ομάδας και θα περάσουν στο πάνθεον της ιστορίας!

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν με αντίπαλο την Άουγκσμπουργκ θα γίνει μεταξύ συγγενών και φίλων. Στους Βαυαρούς δόθηκε ειδική άδεια για να βρίσκονται στο γήπεδό 250 άτομα, ενώ λόγω της περίστασης, δόθηκαν 100 προσκλήσεις για τις ανάγκες των ποδοσφαιριστών, όπως και του προπονητή Χάνσι Φλικ και των συνεργατών του, Χέρμαν Γκέρλαντ και Μίροσλαβ Κλόζε, οι οποίοι, επίσης αποχωρούν από την ομάδα.

Οι τρεις ποδοσφαιριστές, που θα πατήσουν για τελευταία φορά το χορτάρι της «Allianz Arena», αποχωρούν έχοντας αγωνιστεί σε συνολικά 1.059 παιχνίδια και έχοντας κατακτήσει 76 τίτλους.

Νταβίντ Αλάμπα: Πήγε έφηβος και φεύγει ρέκορντμαν

«Δεν ξέρω αν κλάψω στο γήπεδο, αλλά σίγουρα θα το κάνω εσωτερικά». Με αυτή την απλή και ειλικρινή φράση απάντησε ο Νταβίντ Αλάμπα στο ερώτημα για το τελευταίο παιχνίδι του με τη φανέλα της Μπάγερν. Ο Αυστριακός πολυτάλαντος ποδοσφαιριστής μετακόμισε στο Μόναχο μόλις έκλεισε τα 16, μετά από εισήγηση του Βέρνερ Κερν και αποχωρεί μετά από 13 χρόνια σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Σε αυτά τα χρόνια γεύτηκε τα πάντα και εκπλήρωσε κάθε τι που ονειρεύτηκε. Παράλληλα, έκανε εύκολη τη ζωή των προπονητών του, οι οποίοι μόνο χαρούμενοι μπορούσαν να είναι, έχοντας υπό τις οδηγίες τους έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Και επειδή από μόνο του το ταλέντο, δεν μπορεί να σε οδηγήσει πολύ μακριά, ο Αλάμπα φρόντισε με πολλή δουλειά να φτάσει ψηλά.

Μπάγερν Μονάχου: Τελευταίος χορός για τρεις «θρύλους»!

Ξεκίνησε στην Αούστρια Βιέννης ως… πλέι μέικερ. Στη Χόφενχαϊμ που δόθηκε μια χρονιά ως δανεικός έπαιξε στη μεσαία γραμμή και επιστρέφοντας στη Μπάγερν, ο Λουίς Φαν Χάαλ τον καθιέρωσε ως αριστερό μπακ. Την τελευταία διετία (λόγω ανάγκης αρχικά), ο Χάνζι Φλικ τον χρησιμοποίησε στο κέντρο άμυνας. Και έμεινε εκεί. Γιατί και σε αυτή τη θέση ΔΙΕΠΡΕΨΕ. Ένα «μηχανάκι» με απίστευτες ικανότητες τόσο με τη μπάλα στα πόδια, όσο και χωρίς αυτήν, ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική αντίληψη του χώρου και ένας απίστευτος χαρακτήρας, που θα λείψει από τα αποδυτήρια.

Ο Νταβίντ Αλάμπα πήγε έφηβος στο Μόναχο και φεύγει ρέκορντμαν τίτλων (10) στη Bundesliga, όσους έχει και ο Τόμας Μίλερ. Συνολικά κατέκτησε 27 κούπες, έχοντας καταγράψει άλλα δύο ρεκόρ. Είναι ο ξένος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (280) στο γερμανικό πρωτάθλημα και αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές (430/377 ως βασικός) στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου.

Ζερόμ Μπόατενγκ: Δέκα χρόνια δίνει «απαντήσεις»

Αν έλεγε κάποιος το καλοκαίρι του 2011 ότι ο Ζερόμ Μπόατενγκ θα «ρίζωνε» στο Μόναχο και θα αποχαιρετούσε τη Μπάγερν μετά από μια δεκαετία, θα του φορούσαν… ζουρλομανδύα. Λίγο το νεαρό της ηλικίας (23) και λίγο το μέτριο πέρασμά του από τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν… βοηθούσαν στο να δει κανείς τόσο μακριά. Όμως, επειδή το χορτάρι είναι ο μοναδικός καθρέφτης, ο 32χρονος σήμερα κεντρικός αμυντικός απέδειξε ότι άξιζε και με το παραπάνω τα 13,5 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η διοίκηση των Βαυαρών για να τον αποκτήσει.

Πολλές φορές δέχθηκε έντονη κριτική για έλλειψη συγκέντρωσης και παιδικά λάθη κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αρκετές ήταν οι φορές που υποτιμήθηκε ακόμη και από στελέχη της ομάδας και συγκεκριμένα τον Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε. Πριν από δύο χρόνια, ο Ούλι Χένες δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «ξένο σώμα», δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου, λέγοντας ότι χρειάζεται μια νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Μπάγερν Μονάχου: Τελευταίος χορός για τρεις «θρύλους»!

Όμως, ο Μπόατενγκ όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά αναγεννήθηκε υπό τις οδηγίες του Χάνζι Φλικ. Και είναι ακόμη εδώ. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους της αποχώρησης και του προπονητή, είναι το γεγονός ότι δεν εισακούστηκε η εισήγησή του για την ανανέωση του δικού του συμβολαίου και του Νταβίντ Αλάμπα. Όπως και να έχει, με τα καλά του και τα στραβά του, ο γεννημένος στο Βερολίνο κεντρικός αμυντικός πάντα «απαντούσε» στο γήπεδο και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς του κόσμου.

Όλοι οι προπονητές εκτιμούσαν τις ικανότητές του στις προσωπικές μονομαχίες, την αντιληπτική του ικανότητα και τις μακρινές πάσες ακριβείας που έκαναν χαρούμενους τους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι από τις 362 συμμετοχές του, τις 341 ήταν στο αρχικό σχήμα. Αποχωρεί από τη Μπάγερν με 25 τίτλους και ένα μεγάλο αήττητο σερί, αφού από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014 δεν γεύτηκε την ήττα σε 56 συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος.

Χάβι Μαρτίνες: Η ήρεμη δύναμη

Το καλοκαίρι του 2012, η Μπάγερν Μονάχου αποφάσισε να δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ, σπάζοντας το ρεκόρ μεταγραφής παίκτη στη Bundesliga για να αποκτήσει τον Βάσκο χαφ από τη Μπιλμπάο. Πολλοί είχαν αναρωτηθεί τότε αν άξιζε να δοθούν αυτά τα χρήματα για τον 23χρονο τότε ποδοσφαιριστή. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση γιατί το ποσό ήταν μεγάλο για εμάς» είχε πει τότε ο CEO της ομάδας, Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε. Εννιά χρόνια μετά, το συμπέρασμα είναι ότι η μεταγραφή αυτή ήταν «value for money».

Ο Χάβι Μαρτίνες ήταν η ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ των Βαυαρών και από την πρώτη σεζόν, η οποία κατέληξε στο τρεμπλ υπό τις οδηγίες του Γιουπ Χάινκες, έδειξε ότι η ομάδα μπορεί να βασιστεί πάνω του. Έκανε τις λεγόμενες «βρώμικες» δουλειές στο γήπεδο. Αυτές που δεν αποτυπώνονται με νούμερα, αλλά κάνουν τους προπονητές να χαμογελούν. Αρκετές φορές στάθηκε άτυχος με τραυματισμούς, αλλά ΠΑΝΤΑ επέστρεφε πιο δυνατός. Και το αναγνώριζαν όλοι! «Είναι ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες που έχω αντιμετωπίσει» δήλωσε για τον Βάσκο ο Τόμας Μίλερ κι ας μην του φαινόταν!

Μπάγερν Μονάχου: Τελευταίος χορός για τρεις «θρύλους»!

Φέτος, δεν ήταν το ίδιο επιδραστικός για την ομάδα, αλλά και πάλι κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με τη Σεβίλλη και παρότι έπαιζε με πρόβλημα στο πόδι, σκόραρε στην παράταση και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 2-1.

Αποχωρεί από τη Μπάγερν με 24 τίτλους και 267 συμμετοχές (184 βασικός). Επίσης, έχει τρία μεγάλα ρεκόρ: 1) Έχει εννιά πρωταθλήματα στα ισάριθμα χρόνια που έμεινε στο Μόναχο. 2) Έχει 82% ποσοστό νικών στη Bundesliga, που είναι το υψηλότερο στην ιστορία και 3) Έχει ποσοστό 64% στις κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες, που επίσης είναι το καλύτερο μεταξύ παικτών με τουλάχιστον 100 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x