sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπασκόνια: Με ρόστερ… Eurocup υποψήφια για το «χρυσό βατόμουρο» της Ευρωλίγκας

Πιο αποδυναμωμένη από ποτέ και με εμφανέστατες ελλείψεις στο ρόστερ της, η Μπασκόνια πάει για ίσως το χειρότερο πλασάρισμα στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα.

Με μια πρόχειρη ματιά στις κινήσεις όλων των ομάδων της φετινής Ευρωλίγκας, η Μπασκόνια ξεχωρίζει αρκετά, όχι για καλό όμως. Οι Ισπανοί είχαν την… λογική και αναμενόμενη ατυχία να «χάσουν» από το ρόστερ τους όλα τα αστέρια τους και έτσι αποδυναμώθηκαν τρομακτικά. Ο Ουέιντ Μπάλντουιν μετακόμισε στον Τελ Αβίβ, ο Άλεκ Πίτερς έκανε δίδυμο με τον Βεζένκοφ στον Πειραιά και ο Σιμόνε Φοντέκιο «τσίμπησε» την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο στο NBA. Μιλάμε για τρεις παίκτες που ουσιαστικά ήταν το Α και το Ω σε μια ομάδα, ήδη με πολλά προβλήματα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι γενικά ίσως μεταγραφικά να εξισορροπούσε τα πράγματα, όμως τίποτα. Αυτοί που ήρθαν είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων και η σεζόν μοιάζει να πηγαίνει για αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, πριν καν αρχίσει. Μετά από την λύση της συνεργασίας με τον Σπάχια, οι Βάσκοι επέλεξαν τον έμπειρο στο ισπανικό μπάσκετ, Γιοάν Πεναρόγια, με σκοπό να προσφέρει κάτι νέο.

Κανείς δεν ξέρει αν η θητεία του στη Βιτόρια θα αποτελέσει την μεγάλη εξέλιξη στην καριέρα του ή μια σε εισαγωγικά πάντα καταστροφή. Το σύνολο που του δίνουν να διαχειριστεί δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό και ικανό να διεκδικήσει μια είσοδο στην οκτάδα. Μένει απλά να δούμε αν μπορεί να περάσει μια φιλοσοφία και να κάνει την έκπληξη.

Ήρθαν: Ντόλτον Χόμες (Μπέρμιγχαμ Σκουάρντον), Μάρκους Χάουαρντ (Ντένβερ Νάγκετς), Μάικ Κότσαρ (Αμβούργο), Ντάνι Ντίεζ (Μπούργος), Ντάριους Τόμπσον (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Αρτούρας Μιλάκνις (Ζαλγκίρις Κάουνας - Δεν έχει ανακοινωθεί)

Έφυγαν: Ουέιντ Μπάλντουιν (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Άλεκ Πίτερς (Ολυμπιακός), Άλεξ Μπαρέρα (Μπούργος), Γιάννι Γουέτζελ (Άλμπα Βερολίνου), Τζέισον Γκρέιντζερ (Βενέτσια), Σιμόνε Φοντέκιο (Γιούτα Τζαζ), Οντρέι Χάνζλικ (Τζιρόνα), Πάβελ Σάβκοφ (Φουενλαμπράδα), Μιγκέλ Γκονσάλες (Φόρσα Λέιδα)

Παραμένουν: Σάντερ Ραϊέστε, Τάντας Σεντεκέρσκις, Βάνια Μαρίνκοβιτς, Στίβεν Ίνοχ, Ματ Κοστέλο, Ρόκας Γκιεντράιτις, Αρτούρς Κούρουκς

Αστέρι: Έτσι όπως τα έφερε η… ζωή, ο Ρόκας Γκιεντράιτις στα 30 του χρόνια πρέπει να επωμιστεί τον ρόλο του ηγέτη, κάτι που ίσως και ο ίδιος δεν θα ήθελε. Είναι ο πιο έμπειρος παίκτης του ρόστερ, με μεγάλες παραστάσεις , ικανότητα σε πολλούς τομείς και θα προσπαθήσει να διασώσει την κατάσταση, λογικά στην τελευταία του χρονιά στη Βιτόρια.


Μπασκόνια: Με ρόστερ Eurocup υποψήφια για τελευταία θέση


Ποιον να προσέξετε: Ο Στιβ Ίνοχ είναι ένας ακόμα που λογικά θα… χαιρετήσει στο τέλος της σεζόν για κάτι καλύτερο. Γεννημένος με τρομερά σωματικά προσόντα μπορεί να τα βάλει με τα θηρία της Ευρωλίγκας και οι περίπου 10 πόντο που σκοράρει κατά μέσο όρο, δεν θα τους βρει εύκολα αλλού η Μπασκόνια. Από τη στιγμή που θα παίζει βασικός σε μια αδύναμη ομάδα, θα ξεχωρίσει και θα ανεβάσει τις μετοχές του. Στα 24 του, αξίζει να τον έχετε στο νου σας.

Ο παίκτης που θα ζήλευε από άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας: Άμα κάτσουμε σοβαρά να βρούμε τις ελλείψεις που έχει δεν θα τελειώναμε ούτε αύριο. Αν το πάμε λίγο πιο συγκεκριμένα, σίγουρα ένας κατά συρροή σκόρερ θα ήταν ό,τι πρέπει. Σε ένα ιδανικό κόσμο, ο Σέιν Λάρκιν για παράδειγμα, είναι ένας από αυτούς που θα ήθελαν οι Βάσκοι στο ρόστερ τους για να βελτιώσει κάπως επιθετικά την συγκομιδή και να δώσει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Μεγάλο ατού: Αφού «πρέπει» να απαντήσουμε κάτι σε αυτή την ερώτηση, τότε θα επιλέξουμε το ότι δεν έχει καμία απολύτως πίεση. Κανένας δεν περιμένει κάτι το ξεχωριστό από τους Βάσκους που ξεκινούν μια ακόμα ευρωπαϊκή σεζόν χωρίς πίεση. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά, αφού το ελεύθερο μπάσκετ χωρίς φόβο ίσως δώσει κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα στη χρονιά.

Μεγάλο ερωτηματικό: Ο Μάρκους Χάουαρντ ήρθε στην Ισπανία κατευθείαν από τον NBA. Τις προηγούμενες δύο χρόνια είχε πάνω κάτω 35 ματς κάθε σεζόν με τους Ντένβερ Νάγκετς χωρίς τίποτα… σοκαριστικά νούμερα. Βέβαια είναι μόλις 23 και τρομερά αθλητικός, κάτι που ίσως βοηθήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμβεί ένα από τα δύο. Είτε θα κάνει αποκαλυπτική χρονιά και θα βγάλει μάτια με τίποτα… 20άρες ή δεν θα προσαρμοστεί ποτέ στον ρυθμό της Ευρωλίγκας και θα φύγει «νύχτα».

Πρόβλεψη πορείας: Από τις 18 ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας, αν καταφέρει να τερματίσει πάνω από 15η, οι ομάδες που θα είναι από κάτω της μάλλον θα έχουν κάτι τραγικά λάθος. Όσο θέληση, όσο δουλειά, όσες εκπλήξεις και αν υπάρξουν, το ρόστερ είναι τόσο χαμηλής δυναμικής με προσθήκες «στοιχήματα», που μάλλον δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει η έκπληξη και να διεκδικήσει είσοδο στην οκτάδα. Το να βγει τελευταία μάλλον είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x