sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπασκόνια: Με Ρογκαβόπουλο και σταθερές για να ολοκληρώσει την περσινή δουλειά

Έχοντας προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές, αλλά κρατώντας σημαντικές σταθερές σε πάγκο και ρόστερ, η Μπασκόνια ευελπιστεί να ολοκληρώσει την περσινή δουλεία και την είσοδο στα playoffs της Ευρωλίγκας.

Όπως συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, η Μπασκόνια προχώρησε σε πολλές και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της το φετινό καλοκαίρι. Παρά το γεγονός πως η ισπανική ομάδα ισοφάρισε το ρεκόρ νικών της στην Ευρωλίγκα (18 νίκες), πραγματοποιώντας ανέλπιστα καλή πορεία στο πρώτο μισό της σεζόν – για αρκετές εβδομάδες ήταν μάλιστα μέσα στην 4άδα - , εντούτοις, ο άσχημος δεύτερος γύρος που έκανε την άφησε εκτός playoffs, χάνοντας το εισιτήριο της postseason στο φινάλε από τη Ζαλγκίρις.

Το καλοκαίρι, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για το μέλλον του Χουάν Πεναρόγια, με τους Βάσκους να ψάχνονται «ζεστά» στην αγορά για τον αντικαταστάτη του. Παρ’ όλα αυτά, ο 54χρονος Ισπανός τεχνικός πήρε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική σεζόν στο τιμόνι του συλλόγου.

Ιδιαίτερα δραστήρια στην preseason, αποχώρησαν συνολικά εννέα παίκτες, ενώ το αντίθετο δρομολόγιο προς τη «Fernando Buesa Arena» έκαναν πέντε. Μεγαλύτερες απώλειες για την Μπασκόνια είναι εκείνες του «μπόμπερ», Ντάριους Τόμπσον, που πήγε στην Εφές, του Ρόκας Γκεντράιτις και του Ντάτον Χομς. Στον αντίποδα, αποκτήθηκε ο Νίκος Ρογκαβόπουλος μετά την εξαιρετική του σεζόν με τη Μερκεφεζέντι, ο Τσίμα Μονέκε από τη Μονακό, ο Νίκο Μανιόν από τη Βίρτους Μπολόνια, όπως και οι Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάρι και Καλίφα Ντιόπ.

Μπασκόνια: Προφίλ για Ευρωλίγκα

Βαρόμετρο: Η φυγή του Ντάριους Τόμπσον είναι δεδομένο πως θα φέρει ακόμα περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες στον Μάρκους Χάουαρντ. Ο 24χρονος γκαρντ προέρχεται από μια εξαιρετική πρώτη σεζόν στην Ευρωλίγκα με 14,2 πόντους (36%τρ.) και 1,1 ασίστ και φέτος, με την εμπειρία ενός χρόνου από το υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να κάνει το βήμα μπροστά και να ηγηθεί της προσπάθειας για μια καλή πορεία.

Ατραξιόν: Μα φυσικά ο Νίκος Ρογκαβόπουλος! Ένα prospect του ελληνικού μπάσκετ που για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται ο 22χρονος διεθνής φόργουορντ φαίνεται – τουλάχιστον στα χαρτιά – πωςταιριάζει «γάντι» με το γρήγορο παιχνίδι και τα πολλά τρίποντα της Μπασκόνια. Οι Ισπανοί τον πιστεύουν πολύ, εκείνος με τη σειρά του έχει παρουσιάσει άκρως ενθαρρυντικά δείγματα γραφής στα φιλικά και τα πρώτα επίσημα ματς στην ACB, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει πάνω του τα ελληνικά και όχι μόνο βλέμματα.

Ποιον παίκτη θα… ήθελε: Με δεδομένο πως τόσο ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, όσο και ο Νίκο Μανιόν που ήρθαν να καλύψουν τη θέση του «άσου» δεν έχουν ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία από Ευρωλίγκα, η προσθήκη ενός point guard τύπου, Τόμας Γουόκαπ, θα ήταν πολύ χρήσιμη. Η Μπασκόνια χρειάζεται έναν «εγκέφαλο» στο παρκέ, να οργανώνει το παιχνίδι και να βάζει πότε-πότε «φρένο» στο… άναρχο πολλές φορές μπάσκετ των πολλών τριπόντων.

Ατού: Η παραμονή του δύο σημαντικών μονάδων της περσινής σεζόν. Ο λόγος φυσικά για τους Μάρκους Χάουαρντ και του προπονητή, Χουάν Πεναρόγια. Αμφότεροι είχαν βρεθεί κοντά στην έξοδο – ο πρώτος είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων -, ωστόσο, η παρουσία τους και φέτος θα αποδειχθεί καταλυτική.

Μπασκόνια: Προφίλ για Ευρωλίγκα

Ερωτηματικό: Οι πέντε νέες προσθήκες… Μπορεί να πρόκειται για παίκτες με αρκετή ποιότητα και σε καλή μπασκετική ηλικία, όμως, το γεγονός πως σχεδόν άπαντες στερούνται εμπειρίας από τα παρκέ της Ευρωλίγκας, είναι ένα ερωτηματικό ως προς την προσαρμογή τους στην ομάδα και τις απαιτήσεις της διοργάνωσης.

Καλύτερο/χειρότερο σενάριο: Στο καλύτερο σενάριο, η Μπασκόνια παρουσιάζει πολλές από εκείνες τις αρετές που έδειξε στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν, μπαίνει στα playoffs και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση στο Final 4. Στο χειρότερο, δεν βρίσκει ποτέ χημεία και ομοιογένεια, τίθεται εκ νέου θέμα αποχώρησης του Πεναρόγια και στο τέλος μένει εκτός play-in.

Ρόστερ:
0. Μάρκους Χάουαρντ – SG – 1,78μ. – 03/03/1999
1. Νίκο Μανιόν – PG – 14/03/2001
2. Σάντερ Ραϊέστε – SF – 2,04μ. – 31/03/1999
8. Τάντας Σεντεκέρσκις – F – 2,06μ. – 17/01/1998
9. Βάνια Μαρίνκοβιτς – SG – 1,98μ. – 09/01/1997
10. Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ – PG – 1,91μ. – 01/06/1994
11. Ντάνι Ντίεθ – F – 2,01μ. – 17/05/1993
17. Νίκος Ρογκαβόπουλος – SF – 2,03μ. – 27/06/2001
18. Καλίφα Ντιόπ – C – 2,11μ. – 15/01/2002
21. Μάικ Κότσαρ – C – 2,11μ. – 22/12/1996
24. Ματ Κοστέλο – PF/C – 2,08μ. – 05/08/1993
95. Τσίμα Μονέκε – PF – 1,96μ. – 24/12/1995

Προπονητής: Χουάν Πεναρόγια

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x