Άρης Ασβεστάς

Μύθοι και αλήθειες: Οι ΠΑΕ που ήθελαν ξένους διαιτητές και οι συμμαχίες!

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει για τις πραγματικές θέσεις Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο θέμα των ξένων διαιτητών και για τις συμμαχίες που δημιουργούνται ανάλογα με το ποιος πιστεύουν ότι τους στήνει!

Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για την διαιτησία και τους ξένους διαιτητές που πλέον οι περισσότερες ΠΑΕ ζητάνε στα παιχνίδια τους, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, διότι αυτή η ιστορία έχει δημιουργήσει πολλούς μύθους και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για τις πραγματικές θέσεις των ομάδων.

Η έλευση ξένων διαιτητών αποτελούσε από πέρσι ένα συνεχές αίτημα του Ολυμπιακού και μόνο του Ολυμπιακού! Και αυτό με συγκεκριμένη σκοπιμότητα (αφού ως γνωστόν όλα τα προηγούμενα χρόνια… εμπιστευόταν πλήρως τους Έλληνες διαιτητές): Από την στιγμή που υπέστη την πανωλεθρία στις εκλογές της ΕΠΟ τον Αύγουστο του 2017, χάνοντας κάθε έρεισμα σε ομοσπονδία και ΚΕΔ και με πλήρες ξήλωμα στους «αμαρτωλούς» πίνακες των διαιτητών, στον Ολυμπιακό προτιμούσαν ξένους διαιτητές παρά διαιτητές που –όπως πίστευε εκείνος- θα ελέγχονταν από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Το ίδιο και για την ΚΕΔ: Ενώ υπήρχε μόνο ο Περέιρα, οι «ερυθρόλευκοι» ούρλιαζαν για τοποθέτηση τριών ξένων αρχιδιαιτητών, ώστε να παραμεριστούν οι Τριτσώνης-Κουκουλάκης.

Για τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός φώναζε όλη την περσινή χρονιά, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο, βέβαια. Η έλευση ξένων διαιτητών και η τοποθέτηση επιπλέον δύο ξένων αρχιδιαιτητών, κατά βάση ικανοποίησαν τις επιθυμίες του Ολυμπιακού.

Ο ΠΑΟΚ ουδέποτε την περσινή χρονιά ζήτησε ξένους διαιτητές. Δεν είχε κανένα λόγο άλλωστε να το κάνει, αφού δεν υπήρχαν και παράπονα. Η μόνη αναφορά σε ξένους διαιτητές έγινε από τον Γιώργο Σαββίδη, με μια ανάρτησή του στο Instagram στις 22 Μαρτίου και μετά τα γεγονότα με τον Κομίνη στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Πέραν τούτου, ουδέν.

Ο ΠΑΟΚ, δεν είχε εκφράσει την επιθυμία να οριστεί ξένος διαιτητής ούτε στον περσινό τελικό του Κυπέλλου! Ο ορισμός του Ισπανού Μπορμπαλάν έτυχε μιας ουδέτερης και σιωπηλής αποδοχής από τους «ασπρόμαυρους», αφού προηγουμένως δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία με την ΑΕΚ στο δίλλημα «Σιδηρόπουλος ή Παπαπέτρου».

Η ΑΕΚ ήταν ανοιχτά κατά του ορισμού ξένων διαιτητών και με επίσημη ανακοίνωσή της θεώρησε τον ορισμό Μπορμπαλάν ως προσβολή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους Έλληνες διαιτητές.

Φτάνουμε στο φετινό καλοκαίρι, όπου στον ΠΑΟΚ υπήρχε πανηγυρικό κλίμα για το νέο ξεκαθάρισμα που έγινε στους πίνακες των διαιτητών! Οι αρθρογράφοι του ΠΑΟΚ που κατά βάση μετέφεραν τις θέσεις της ΠΑΕ, δήλωναν απόλυτη ικανοποίηση που «φαγώθηκαν» ΟΛΟΙ οι διαιτητές οι οποίοι υποτίθεται πως τους στέρησαν πέρσι το πρωτάθλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται απλώς για διαιτητές που στον ΠΑΟΚ θεωρούσαν ότι τους ήλεγχε η ΑΕΚ και όχι ότι πραγματικά τους στέρησαν το πρωτάθλημα… Μοναδική εξαίρεση ο Κομίνης, η παραμονή του οποίου στους πίνακες φυσικά και δεν τους άρεσε.

Για ξένους διαιτητές, ούτε λόγος!

Θα μίλαγαν άλλωστε εκ του ασφαλούς, αφού ήδη η ΚΕΔ είχε ανακοινώσει πως με τις ευλογίες FIFA και UEFA, στο νέο κανονισμό διαιτησίας θα προβλεπόταν η κατ’ εξαίρεση έλευση ξένων διαιτητών για τα ντέρμπι. Όπως και συμβαίνει, δηλαδή, την φετινή σεζόν.

Επισήμως, η ΑΕΚ δεν αντέδρασε εκ νέου, αποδεχόμενη σιωπηλά τις αποφάσεις. Έχασε, όμως, τις εντυπώσεις αφού «φαγώθηκαν» όλοι οι στοχοποιημένοι από τον ΠΑΟΚ διαιτητές, «κερδίζοντας» μόνο την παραμονή του Κομίνη, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως δικαίωση της ΑΕΚ και του διαιτητή για την απόφασή του στο γκολ του Βαρέλα στην Τούμπα. Για άλλους ήταν απλά θέμα ισορροπιών.

Η επίσημη στάση του ΠΑΟΚ άλλαξε ξαφνικά τον φετινό Οκτώβριο, σηκώνοντας θόρυβο για σφυρίγματα σε βάρος του (και ας μην είχε χάσει ούτε βαθμό από αυτά), θεωρώντας ότι κάποιες… δυνάμεις, καθοδηγούμενες πάντα από την ΑΕΚ, προσπαθούν να τον σταματήσουν.

Έτσι, άρχισε να «φωνάζει» για ξένους διαιτητές σε ΟΛΑ τα ματς των διεκδικητών του τίτλου! Οι θέσεις του, μάλιστα, συμφωνούσαν απόλυτα με τις θέσεις του Ολυμπιακού, όπως εκφράστηκαν και στο γεύμα που παρέθεσε στις μεγάλες ΠΑΕ ο αξιωματούχος της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, στην Αθήνα.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν να κάνουν με το ποιος πιστεύεις ότι σε στήνει...

Πέρσι ο Ολυμπιακός πίστευε ότι θα τον στήσουν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και γενικώς όλο το σύμπαν (φέτος πιστεύει ότι τον στήνουν ακόμα και… οι ξένοι διαιτητές!).

Από την αρχή του καλοκαιριού και έπειτα, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός πίστευαν ότι τους στήνει η ΑΕΚ και πρέπει από κοινού να πλήξουν την όποια επιρροή της σε ΕΠΟ και διαιτησία. Η συνεργασία τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αμυνθεί σε αυτό και δεν τα κατάφερε, ούτε στο θέμα των εκλογών της Super League και εν πολλοίς ούτε στο θέμα του νέου πίνακα των διαιτητών. Πέτυχε, πάντως, άλλες μικρές νίκες στο παρασκήνιο δείχνοντας την ισχύ της.

Με την ΑΕΚ τελικά, να μένει πίσω στην βαθμολογία, τον τελευταίο μήνα άρχισαν να χτυπιούνται ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ για το ποιος «έχει» την διαιτησία και σε ποιον κάνει περισσότερα χατίρια η FIFA, η UEFA και η ΚΕΔ.

Άβυσσος η ψυχή των συμμαχιών…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x