sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η γκάφα των Κλίπερς και το ματ των Λέικερς: Δέκα κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία!

Η μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στους Φοίνιξ Σανς προκάλεσε πάταγο και το sport-fm.gr θυμίζει περιπτώσεις που μία ανταλλαγή ανήμερα της trade deadline άλλαξε τον ρου της ιστορίας στο ΝΒΑ!

ΝΒΑ: 10 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Ανέκαθεν η μέρα της trade deadline ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες να είναι κανείς φαν του ΝΒΑ. Όπως η τελευταία μέρα των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο, μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά και να αλλάξει μέσα σε μια στιγμή τα δεδομένα σε όλη τη λίγκα.

Αυτό ακριβώς συνέβη και φέτος, με τη μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στο Φοίνιξ να αναδιαμορφώνει ουσιαστικά όλο τον χάρτη του ΝΒΑ, μετατρέποντας ξαφνικά τους Σανς σε φαβορί και τους Νετς σε τεράστιο outsider.

Αυτή δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που μια κίνηση την τελευταία στιγμή των ανταλλαγών, άλλαξε τελείως τα δεδομένα για μία ομάδα, είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει, λοιπόν, 10 ανταλλαγές που έγιναν ανήμερα της trade deadline και μπορούμε να πούμε πως άλλαξαν την ιστορία του ΝΒΑ!

Όταν οι Χιτ απέκτησαν έναν Hall of Famer




Μπορεί σήμερα να θεωρούνται ένα από τα κορυφαία franchise και να μετρούν ήδη δύο πρωταθλήματα, όμως αυτό δεν ίσχυε πάντα για τους Μαϊάμι Χιτ. Το 1996, η ομάδα της South Beach ήταν μία από τις πιο αδιάφορες στο ΝΒΑ, μη έχοντας ξεπεράσει ποτέ τον πρώτο γύρο των πλέι οφ.

Κάπου εκεί, σε μία από τις σημαντικότερες ανταλλαγές όλων των εποχών, οι Χιτ απέκτησαν από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τον Τιμ Χάρνταγουεϊ μαζί με τον Κρις Γκάτλινγκ, δίνοντας ως αντάλλαγμα τους Κέβιν Γουίλις και Μπίμπο Κόουλς.

Ο πλέον hall of famer Χάρνταγουεϊ μετέτρεψε τους Χιτ σε contender, καθώς μόλις στη δεύτερη χρονιά του τους οδήγησε μαζί με τον Αλόνζο Μούρνινγκ στο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους (61-21) και τους Τελικούς της Ανατολής, ενώ ο ίδιος ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα της σεζόν, όντας ο πρώτος μεγάλος σταρ που πάτησε το πόδι του στο Μαϊάμι.

Όταν οι Τζαζ πήραν έναν ρολίστα πολυτελείας




Το συγκεκριμένο trade μπορεί να έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί, όμως ήταν κομβικό στο χτίσιμο μίας από τις καλύτερες ομάδες που έχουν περάσει από το ΝΒΑ.

Γιούτα Τζαζ το 1994 διέθεταν ήδη δύο από τους καλύτερους παίκτες στη λίγκα, τους Τζον Στόκτον και Κάρλ Μαλόουν, έψαχναν ωστόσο ένα ακόμη κομμάτι να προσθέσουν ώστε να φτιάξουν ένα σύνολο ικανό να πάει μακριά.

Κάπως έτσι, αποφάσισαν να στείλουν τον Τζεφ Μαλόουν και ένα pick πρώτου γύρου στις Σίξερς, αποκτώντας ως αντάλλαγμα τον Τζεφ Χόρνασεκ μαζί με ένα pick δεύτερου γύρου.

Πολλοί θεώρησαν τότε πως η Φιλαδέλφεια «κέρδισε» το trade, καθώς απέκτησε τον πρώην all star Μαλόουν, όμως ο Χόρνασεκ ήταν τελικά ο παίκτης που έλειπε από τη Γιούτα, και εξελίχθηκε σε κομβικό κομμάτι της υπερομάδας των Τζαζ που έπαιξε δύο σερί Τελικούς το 1997 και το 1998, σουτάροντας μονίμως με πάνω από 40% στο τρίποντο!

Όταν ένας τραυματισμός βοήθησε τους Σίξερς


ΝΒΑ: 10+1 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Το 2000-01 ήταν από την αρχή μια μαγική σεζόν για τους Σίξερς. Με τον Λάρι Μπράουν στον πάγκο και τον Άλεν Άιβερσον σε ρόλο ηγέτη απολάμβαναν μέχρι τα μέσα της χρονιάς τη μοναξιά της κορυφής, όταν ο βασικός τους ψηλός, Τίο Ράτλιφ, υπέστη τραυματισμό που του ολοκλήρωσε πρόωρα τη σεζόν.

Η ομάδα της Φιλαδέλφεια αναγκάστηκε να βγει στην αγορά για ψηλό, κι έστειλε στη Ατλάντα τον Ράτλιφ μαζί με τον Κούκοτς, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τον Ντικέμπε Μουτόμπο.

Ο κατά πολλούς κορυφαίος μπλοκέρ που πέρασε από τα παρκέ βελτίωσε ακόμη περισσότερο τους 76ερς, οι οποίοι έκαναν μια μαγική πορεία μέχρι τους Τελικούς του ΝΒΑ, όπου γνώρισαν ήττα σε 5 παιχνίδια από τους ασυναγώνιστους Λέικερς των Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο ’Νιλ.

Ο Κογκολέζος, μάλιστα, ανακηρύχθηκε το 2001 αμυντικός της χρονιάς, κερδίζοντας μια θέση στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της σεζόν.

Όταν οι Κλίπερς πήραν Όσκαρ ατυχίας




Η συγκεκριμένη ανταλλαγή μπορεί να μην εντυπωσιάζει με βάση τα εμπλεκόμενα ονόματα, όμως άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ΝΒΑ. Οι Λος Άντζελες Κλίπερς στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν το βαρύ συμβόλαιο του Μπάρον Ντέιβις, αποφάσισαν να τον στείλουν το 2011 μαζί με ένα pick πρώτου γύρου στους Καβαλίερς, παίρνοντας ως αντάλλαγματους Τζαμάριο Μουν και Μο Γουίλιαμς.

Αυτό που δεν περίμενε η αφελής αλλά και άτυχη ομάδα του Λος Άντζελες, είναι το pick που θυσίασε να γίνει το νο. 1 του draft του 2011, με πιθανότητες 2.8 τοις εκατό! Το αποτέλεσμα; Ο Κάιρι Ίρβινγκ έγινε κάτοικος Κλίβλαντ, και οι Καβαλίερς λίγα χρόνια μετά πρωταθλητές ΝΒΑ, με τον Αμερικανό γκαρντ να είναι κομβικός!

Όταν ο Ντρέξλερ ντύθηκε… Ντουράντ


ΝΒΑ: 10+1 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Τη σεζόν 1994-95, οι Χιούστον Ρόκετς ήταν ήδη πρωταθλητές ΝΒΑ, ωστόσο έψαχναν ένα ακόμη κομμάτι έτσι ώστε να καταφέρουν να κατακτήσουν δεύτερο συνεχόμενο τίτλο.

Tην τελευταία μέρα των ανταλλαγών του 1995, η ομάδα του Τέξας έστειλε στους Μπλέιζερς τον Ότις Θορπ, τον Μαρσέλο Νίκολα και ένα pick πρώτου γύρου, αποκτώντας ως αντάλλαγμα τον Κλάιντ Ντρέξλερ, του οποίου η τοποθέτηση δίπλα από τον Χακίμ Ολαζουόνήταν σχεδόν όσο…cheat είναι η προσθήκη του Ντουράντ στους Γουόριορς.

Φυσικά, με τον Ντρέξλερ να κάνει φοβερά πλέι οφ έχοντας 20.5 πόντους ανά παιχνίδι και τον απίθανο «Hakeem the Dream», οι Ρόκετς έφτασαν και πάλι στους Τελικούς όπου «σκούπισαν» τους Ορλάντο Μάτζικ κι έγιναν back to back πρωταθλητές!

Όταν ο Μπόγκουτ ξεκίνησε μία δυναστεία


ΝΒΑ: 10+1 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Το συγκεκριμένο trade ανήκει σε αυτά που μπορεί να μην «βγάζουν μάτι», όμως μακροπρόθεσμα άλλαξαν την ιστορία της λίγκας. Το 2012, ο Στεφ Κάρι είχε ήδη αρχίσει να δείχνει το ταλέντο του, ωστόσο ο αδιαμφησβήτητος σταρ των Γουόριορς ήταν άλλος, ο Μόντα Έλις.

Την τελευταία μέρα των ανταλλαγών, η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να στείλει τον Έλις μαζί με τους Κουέιμ Μπράουν και Έκπε Γιούντο στους Μπακς, αποκτώντας ως αντάλλαγμα τους Άντριου Μπόγκουτ και Στέφεν Τζάκσον.

Η ανταλλαγή αυτή, που τότε προκάλεσε απορία, ήταν ουσιαστικά μία κίνηση των Γουόριορς με στόχο να δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας στον Στεφ Κάρι, απαλλάσσοντάς τον από τον ταλαντούχο αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων Έλις. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού η ραγδαία άνοδος του «Chef» από το trade αυτό κι έπειτα έφερε τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες δυναστείες στην ιστορία του ΝΒΑ! Μάλιστα, ο Άντριου Μπόγκουτ υπήρξε καθοριστικός στο πρώτο πρωτάθλημα των Γουόριορς, το 2015.

Όταν η Νέα Υόρκη απέκτησε ξανά έναν σταρ




Η συγκεκριμένη ανταλλαγή μπορεί να μην… αναδιαμόρφωσε τη λίγκα όπως κάποιες άλλες, ωστόσο το hype που προκάλεσε ήταν τέτοιο που δεν μπορεί να παραληφθεί. Το 2011, το μονίμως ταλαιπωρημένο franchise των Νιου Γιορκ Νικς, είχε να βιώσει τη χαρά των πλέι οφ από το 2004, κι έψαχνε μία ηχηρή κίνηση έτσι ώστε να επανέλθει.

Σε μία από τις ανταλλαγές με τη μεγαλύτερη έκταση όλων των εποχών στην οποία ενεπλάκησαν τρεις ομάδες και 13 παίκτες, ο Καρμέλο Άντονι έγινε κάτοικος Νέας Υόρκης μέσα σε… φρενίτιδα, δίνοντας στους Νικς τον αστέρα που τόσο καιρό τους έλειπε.

Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ο «Μέλο» δεν ήταν ακριβώς αυτό, ένας απόλυτος σταρ. Η απόκτησή του έστειλε την ομάδα σε τρεις συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφ, ενώ ο ίδιος ήταν all-star και τις έξι χρονιές που έμεινε στη Νέα Υόρκη. Δεν χρειάζεται να πούμε, πως ήταν και ο τελευταίος τόσο μεγάλος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των Νικς.

Όταν ένας ρούκι έκανε ομάδα τους Σανς


ΝΒΑ: 10+1 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Μπορεί η φετινή ανταλλαγή τους για τον Κέβιν Ντουράντ να είναι… άλλου επιπέδου, όμως δεν αποτελεί την πρώτη φορά που οι Σανς προέβησαν σε μία κομβική κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Το 1987-1988, η ομάδα του Φοίνιξ ήταν μία από τις χειρότερες στο ΝΒΑ, τερματίζοντας με ρεκόρ 24-58. Στα μέσα της σεζόν, οι Σανς είχαν προβεί σε μία ανταλλαγή που αρχικά θεωρήθηκε κίνηση tanking, καθώς αποφάσισαν να στείλουν τον all star Λάρι Νανς στους Κλίβλαντ Καβαλίερς, αποκτώντας τους Ταϊρόν Κόρμπιν, Μαρκ Γουέστ και Κέβιν Τζόνσον.

Ο τελευταίος ήταν ένας ρούκι που καθόλου δεν είχε εντυπωσιάσει στο Οχάιο, ωστόσο κατέληξε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν από την Αριζόνα. Στη δεύτερη μόλις χρονιά του, εξελίχθηκε σε de facto ηγέτη των Σανς, οδηγώντας τους με πάνω από 20 πόντους ανά ματς στους Τελικούς Περιφέρειας! Συνολικά ως κάτοικος Φοίνιξ έγινε τρεις φορές all star, ενώ υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας που έφτασε ως τους Τελικούς το 1992-93, γνωρίζοντας την ήττα από τους Μπουλς.

Όταν οι Πίστονς έκαναν «ματ» πρωταθλήματος


ΝΒΑ: 10+1 κινήσεις στην trade deadline που έγραψαν ιστορία

Η ανταλλαγή αυτή είναι η μόνη στη λίστα με τόσο άμεσο impact στην πορεία μίας ομάδας. Το 2004, οι «σκληροί» Πίστονς ήταν μία από τις αξιόλογες ομάδες της Ανατολής, έχοντας μερικές εξαιρετικές μονάδες όπως ο Τσόνσι Μπίλαπς, ο Ριπ Χάμιλτον, ο Μπεν Γουάλας και ο Ταϊσόν Πρινς.

Παρόλα αυτά, μέχρι τα μέσα περίπου της σεζόν, δεν μπορούσε κανείς να πει πως εντυπωσίαζαν κιόλας, καθώς φιγούραραν συνεχώς στην 5η-6η θέση της Περιφέρειας. Κάπου εκεί, σε μία από τις πιο ιδιοφυείς κινήσεις στην ιστορία της λίγκας, η ομάδα της «Motor City» απέκτησε την τελευταία στιγμή μέσω ανταλλαγής που περιλάμβανε τρεις ομάδες κι επτά παίκτες τον Ρασίντ Γουάλας.

Ο «Sheed» έδεσε ιδανικά με τα υπόλοιπα καλώς εννοούμενα «κωλόπαιδα» των Πίστονς, οι οποίοι κέρδισαν τα 16 από τα 19 τελευταία παιχνίδια τους στη regular, έφτασαν ως τους Τελικούς, κι εκεί έριξαν στο καναβάτσο τους Λέικερς, στον πιο απρόβλεπτο τίτλο στην ιστορία του ΝΒΑ!

Όταν οι Λέικερς άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία τους




Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η πορεία του Ντουράντ στους Σανς, επομένως η συγκεκριμένη ανταλλαγή παραμένει η κορυφαία που έχει γίνει ποτέ στην trade deadline, με βάση τόσο το μεσοπρόθεσμο όσο και το μακροπρόθεσμο impact!

Το 2008, οι Λέικερς έδωσαν στους Γκρίζλις τους Κουέιμ Μπράουν, Τζαβάρις Κρίτεντον και Άαρον ΜακΚι, δύο picks πρώτου γύρου και τα δικαιώματα του Μαρκ Γκασόλ, αποκτώντας ως αντάλλαγμα τον τεράστιο Πάου Γκασόλ.

Δεν χρειάζεται να υπεραναλύσουμε το αποτέλεσμα της ανταλλαγής αυτής για τους «λιμνανθρώπους». Ο Γκασόλ έγινε ο δεύτερος πόλος της ομάδας δίπλα στον Κόμπι Μπράιντ, οδηγώντας τους Λέικερς αμέσως σε τρεις συνεχόμενους τελικούς και δύο πρωτάθληματα και γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ.

Το ιδιαίτερο κομμάτι της ανταλλαγής αυτής, είναι ότι υπήρξε ωφέλιμη και για τους Γκρίζλις. Μπορεί να έχασαν τον Πάου, πήραν όμως τον Μαρκ Γκασόλ, ενώ δημιούργησαν χώρο για να βάλουν στο ρόστερ τους τον Ζακ Ράντολφ, θέτοντας τις βάσεις ουσιαστικά για την εξαιρετική ομάδα που είχαν τη δεκαετία του 2010. Η εποχή αυτή έμεινε γνωστή για τους Γκρίζλις ως «Grit n’ Grind» και τους οδήγησε στις καλύτερες πορείες στην ιστορία τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x