Κώστας Νικολακόπουλος

Ορμπάιθ: Οι τραυματισμοί δεν σέβονται την καριέρα του…

Για να είμαι ειλικρινής τις μία δύο φορές που είδα πέρσι την Αθλέτικ στο ισπανικό πρωτάθλημα, δεν εντυπωσιάστηκα από τον Ορμπάϊθ, που εμφανίζεται τώρα ως ο αμυντικός μέσος που θέλει ο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό.

• Για να είμαι ειλικρινής τις μία δύο φορές που είδα πέρσι την Αθλέτικ στο ισπανικό πρωτάθλημα, δεν εντυπωσιάστηκα από τον Ορμπάϊθ, που εμφανίζεται τώρα ως ο αμυντικός μέσος που θέλει ο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό.

• Για να τον αναλύσω, δεν μπορώ να το κάνω-σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις είτε παικτών που τελικά πήρε ο Ολυμπιακός, είτε παικτών για τους οποίους ενδιαφέρθηκε. Ίσως διότι, δεν εστίασα πάνω του, ίσως γιατί δεν με τράβηξε (ο Χάβι Μαρτίνεθ είναι όλα τα λεφτά στον άξονα των Βάσκων). Έχω, πάντως, στο μυαλό μου ένα χαφ με καλό δεξί πόδι, δυνατό και σίγουρα κοντρολαρισμένο. Μέχρι εκεί. Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα παραπάνω.

• Όμως, το βιογραφικό του Ορμπάϊθ σε παραπέμπει σε παίκτη που ήταν ένας πολύ καλός μέσος. «Ήταν». Για το αν «είναι», το βιογραφικό του σε κάνει να αμφιβάλλεις. Ένα παιδί 32 στα 33, με ύψος 1μ78, που στις δύο περασμένες σεζόν καλά καλά δεν έπαιξε στην αρχική ενδεκάδα ούτε τα μισά ματς του ισπανικού πρωταθλήματος των 38 αγωνιστικών: πέρσι 18 και πρόπερσι 17. Με άλλες 8 και 3 συμμετοχές ως αλλαγές αντίστοιχα. Κι από ένα γκολ τη σεζόν. Α, και με λιγοστά τα 90λεπτά του και στις δύο σεζόν.

• Για να βρεις γεμάτη σεζόν στον Ορμπάϊθ πρέπει να πας τρία χρόνια πριν (2008-09) όταν έπαιξε 27 ματς βασικός. Γενικά, από τα 11 χρόνια του στο Μπιλμπάο αναντικατάστατος υπήρξε μόνο στα τρία. Σε άλλα δύο χρόνια είχε ελάχιστες συμμετοχές (3 και 9, όταν το 2003 και το 2007 είχε τους σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα) και στα άλλα έξι χρόνια είχε από 17 έως 22 συμμετοχές-πάντα μιλάω για ενδεκάδα, διότι είχε και ως αλλαγή από δύο έως οκτώ συμμετοχές.

• Εδώ ακόμη και την πρώτη από τις δύο σεζόν, στις οποίες συνεργάστηκε με τον Βαλβέρδε στην Αθλέτικ, το 2003-04, είχε 17 συμμετοχές. Τη δεύτερη, πράγματι ήταν απολύτως βασικός (35 συμμετοχές), όπως καπάκι και την ερχόμενη σεζόν (36).

• Εκείνη η διετία ήταν όντως η καλύτερη στην καριέρα του. Δυνατή διετία, με εφτά παιχνίδια στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και τέσσερις παρουσίες στην εθνική Ισπανίας, έστω σε φιλικά και ποτέ 90λεπτα. Μόνο που αναφερόμαστε στη διετία 2005 και 2006. Πέντε χρόνια πίσω…

• Τώρα, μιλάμε για ένα παίκτη που κατά τα χθεσινά ρεπορτάζ στην Ισπανία δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Αργεντίνου τεχνικού της Αθλέτικ, του Μπιέλσα, παρότι την 1η του περασμένου Ιουνίου, προ Μπιέλσα δηλαδή, η Αθλέτικ του είχε κάνει ανανέωση συμβολαίου για άλλο ένα χρόνο, έως το 2013.

• Και για τον οποίο η «Μάρκα» στις 27 Ιουλίου είχε γράψει, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από τότε που η εθνική Ισπανίας είχε κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, στη Νιγηρία, έχοντας μέσα Τσάβι, Κασίγιας, Γέστε και Ορμπάϊθ:

• «Ο κάπτεν εκείνης της γενιάς είδε τους τραυματισμούς να μη σέβονται την καριέρα του. Λίγοι μέσοι ξέρουν να μεταχειρίζονται την μπάλα σαν κι αυτόν. Παρότι έχει σοβαρά προβλήματα στα γόνατά του, ακόμη αφήνει τα σημάδια της ποιότητάς του στην Αθλέτικ. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι αναντικατάστατος στην ενδεκάδα των λεόντων του Μπιλμπάο, αλλά μπορεί να παίξει στην ομάδα όταν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση (σς. Εννοεί προφανώς από τραυματισμούς)».

• Κοντολογίς, και η Μάρκα λέει, αυτό που λέει και το βιογραφικό του: Σε κάνει να αμφιβάλλεις για τη μεταγραφή του.

• Προφανώς, είναι η γνωστή ιστορία με τους παίκτες που ξέρει κι εμπιστεύεται ο Βαλβέρδε και που είναι σχεδόν όλοι του Ιμπάνιεθ: Όσκαρ, Φουστέρ, Ουρτάδο, Μαρκάνο, Γέστε, Ορμπάϊθ…Κι αν δεν είναι ο Ιμπάνιεθ μάνατζέρ του, θα είναι γνωστός του Ιμπάνιεθ. Και φαντάζομαι μήπως το όλο σκηνικό έχει να κάνει με το ξεφόρτωμα του Ουρτάδο και τον ερχομό του Ορμπάϊθ.

• Δεν ξέρω, αλλά κάτι δεν μου πάει σε αυτή την ιστορία με τον Βάσκο χαφ. Πες η ηλικία (σε συνδυασμό με τον 35άρη Ιμπαγάσα στον άξονα), πες οι τραυματισμοί. Δεν ξέρω όμως, μπορεί και να είμαι λάθος.

• Κατά τα άλλα, η μεταγραφή του Ντάρμπισαϊρ στη Νότιγχαμ, την οποία διαβάσατε από χθες το μεσημέρι στην στήλη, μπορεί να μην έφερε λεφτά στον Ολυμπιακό, ωστόσο γλιτώνει τα λεφτά του συμβολαίου του για τα δύο άλλα χρόνια και υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάρουν και «κάτι» οι ερυθρόλευκοι. Δυστυχώς ο Άγγλος πέρσι έκανε πολύ μέτρια σεζόν με την Μπέρμιγχαμ κι έτσι ήταν αδύνατο να μεταγραφεί σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, ώστε να είχε και κάποια έσοδα ο Ολυμπιακός, καλύπτοντας ένα μέρος της χασούρας του από την αγορά του από την Μπλάκμπερν, αντί σχεδόν 3 εκ. ευρώ.

Κ. Νικολακόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x