Κώστας Νικολακόπουλος

Απαραίτητος ο καλός Βαλμπουενά, μήπως πρέπει να παίζει πιο πολύ από δεξιά;

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το sport-fm.gr την συγκυρία στο Ολυμπιακός-Μαρσέϊγ με το Ολυμπιακός-Τότεναμ και σχολιάζει πέντε πράγματα για τον Βαλμπουενά.

· Ίσως εξ ανάγκης, λόγω της απουσίας της τελευταίας στιγμής του Μαντί Καμαρά, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα: ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ από πλευράς τακτικής και σχηματισμού όπως είχε συμβεί και στο περσινό ξεκίνημα του!

· Ας θυμηθούμε την πρεμιέρα του Ολυμπιακού πέρσι στο 2-2 με την Τότεναμ στο Καραϊσκάκη! Και τότε ο Μαρτίνς είχε παίξει με 4-2-3-1 με τον Βαλμπουενά δεκάρι! Όπως ακριβώς και τώρα, έπαιξε με τον Ματιέ δεκάρι. Ο δε Καμαρά ήταν στον πάγκο χωρίς να αγωνιστεί ούτε λεπτό, αφού όταν άλλαξε τον Ματιέ ο Μαρτίνς στο 68’, είχε προτιμήσει τον Μπενζιά. Μάλιστα και τότε, όπως και τώρα, ο Γάλλος έμπειρος άσος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της καλής αρχής της ομάδας: από δική του πάσα είχε μειώσει το σκορ ο Ποντένσε και ο ίδιος ο Βαλμπουενά είχε ισοφαρίσει με πέναλτι που αυτός κέρδισε. Τώρα, το μοναδικό γκολ ήρθε από δική του ασίστ!

· Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό θα είναι να μπορέσει να συνεχίσει έτσι ο Ματιέ. Κι όχι όπως πέρσι, που στην Ευρώπη μετά από εκείνο το 2-2 ξαναφάνηκε μόλις σε ένα από τα εννιά υπόλοιπα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, με το κόρνερ για το γκολ του Σισέ στο πρώτο γκολ των «ερυθρόλευκων» στο Λονδίνο κατά της Άρσεναλ. Είχε κι ένα τραυματισμό, βέβαια, κι έχασε μεγάλο κομμάτι από το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο ο απολογισμός μετά από εκείνη την πρεμιέρα ήταν φτωχός.

· Ήταν η πλήρη αντίθεση από πλευράς Βαλμπουενά! Από τη μία, είχε βάλει την σφραγίδα του στα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας, μετά το 0-0 στην Τσεχία με την Πλίζεν, δηλαδή στα έξι καλοκαιρινά προκριματικά και την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων:

Στο 4-0 με την Πλίζεν το κόρνερ για το 1-0 του Γκιγιέρμε

Στο 1-0 με την Μπασάκεσχιρ την σέντρα για το μοναδικό γκολ με κεφαλιά του Μασούρα

Στο 2-0 με την Μπασάκ το φάουλ για το 1-0 του Σεμέδο και το πέναλτι για το δεύτερο γκολ

Στο 4-0 με την Κρασνοντάρ ασίστ για το 2-0 στον Ραντζέλοβιτς

Στο 2-1 με την Κράσνονταρ πάσες στον Ελ Αραμπί και στα δύο γκολ

Στο 2-2 με την Τότεναμ την πάσα στον Ποντένσε για το 1-2 και το πέναλτι για το 2-2

Η συμμετοχή του ήταν συγκλονιστική, με δύο γκολ από πέναλτι (το ένα κέρδος του ίδιου) και δημιουργία άλλων εφτά γκολ! Κι όπως αποδείχθηκε και με τη Μαρσέϊγ την Τετάρτη, ο καλός Βαλμπουενά είναι απαραίτητος για τον Ολυμπιακό σε αυτό το πιο υψηλό επίπεδο, της Ευρώπης, εξ ου και στέκομαι πολύ στο ότι αυτό το μεγάλο του παιχνίδι της Τετάρτης κόντρα στην Ολιμπίκ πρέπει να έχει συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ και να μην συμβεί ό,τι και πέρσι.

· Παρεμπιπτόντως δε, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία παρατήρηση για τον Ματιέ: Νομίζω ότι πρέπει να παίζει περισσότερο από δεξιά, παρά από αριστερά. Θεωρητικά ο χρόνος του μέσα στο παιχνίδι μοιράζεται στις δύο πλευρές, αλλά η αποτελεσματικότητα του στη μία σε σχέση με την άλλη δεν έχει καμία σύγκριση.



· Από σέντρες του Βαλμπουενά από δεξιά έχουν μπει τόσα γκολ χρυσάφι για τον Ολυμπιακό: του Χασάν με την Μαρσέϊγ, του Μασούρα στην Μπασάκσεχιρ, του Ελ Αραμπί στην Τούμπα, του Ελ Αραμπί με τον Παναθηναίκό, του Χασάν στο Περιστέρι (όλες αυτές νίκες με 1-0!) κι ακόμη το πρώτο γκολ του Σισέ (2-1) στο κύπελλο με τη Λαμία, το γκολ του Μασούρα (1-0) με τον Παναιτωλικό πέρσι και το γκολ του Χασάν (1-0) με τον Πανιώνιο πέρσι. Η καταμέτρηση λέει οκτώ γκολ, και μπορεί να έχω ξεχάσει και κάποιο.

· Αντίθετα, από τα αριστερά, τα μόνα γκολ που μπορώ να θυμηθώ από σέντρες του Γάλλου είναι το πρώτο του Ελ Αραμπί στη Λαμία και του Χασάν στο Κύπελλο στην Τούμπα. Οκτώ προς δύο…Και υπάρχει τέτοια μεγάλη διαφορά, πολύ απλά γιατί δεν βολεύεται να σεντράρει με το αριστερό, δεν έχει το ίδιο καλό αριστερό με δεξί. Έτσι, πρέπει να κάνει περιστροφή για να σεντράρει με το δεξί, οι αντίπαλοι το ξέρουν και τον μαρκάρουν πιο στενά, όμως ούτως η, άλλως δεν είναι η σπεσιαλιτέ του οι σέντρες από αριστερά, δεν του βγαίνουν καλά ρε παιδί μου. Αντίθετα, από δεξιά σεντράρει κι είναι φαρμάκι!

· Κι αν βάλουμε και τα γκολ που έχει δημιουργήσει ο Ματιέ από στατικές φάσεις, θα δούμε ότι ακόμη και σε αυτό το κομμάτι, πιο πολλά είναι με κτυπήματά του από δεξιά, παρά από αριστερά.

· Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα ήταν σημαντικό για τον Ολυμπιακό αν ο Ματιέ σκόραρε κιόλας, εννοώ πλην των εκτελέσεων πέναλτι. Πέρσι στάθηκε άτυχος, αφού βρήκε γκολ μόνο στο 3-0 με την ΑΕΚ στη φιέστα της τελευταίας αγωνιστικής. Πιστεύω ότι φέτος μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό και γκολ ο Ματιέ, γιατί μπαίνει στις φάσεις.



· Με την υποσημείωση βέβαια ότι π.χ. εκεί που βρέθηκε πλάγια στο 70’ και σούταρε πάνω στον γκολκίπερ, ο Ελ Αραμπί ήταν μόνος του και περίμενε μία πάσα στο δεύτερο δοκάρι…Και εάν δεν έρχονταν το γκολ του Χασάν από την σέντρα του Ματιέ με τα ωραία φάλτσα, αυτή τη φάση με τη χαμένη ευκαιρία και την κακή επιλογή του Ματιέ να μην γυρίσει την μπάλα στο συμπαίκτη του θα την θυμόμασταν τώρα έντονα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x