Κώστας Νικολακόπουλος

Ασφαλώς και μπορεί να φάει -10 βαθμούς ο ΠΑΟΚ από το επόμενο πρωτάθλημα

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.gr πώς έχει η κατάσταση με την υπόθεση πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ.

· Διαβάζω δηλώσεις από το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ, με τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης τέλειωσε και ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα!

· Είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω ότι υπάρχουν κι εντελώς διαφορετικές νομικές εκτιμήσεις. Και σύμφωνα με αυτές, ΑΣΦΑΛΩΣ και μπορεί να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα εφόσον βεβαίως κριθεί από την Επιτροπή Εφέσεων ένοχος για πολυϊδιοκτησία. Για την ακρίβεια, οι έγκυρες νομικές εκτιμήσεις λένε ότι ότι όχι απλώς μπορεί να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, αλλά ότι η Εφέσεων είναι υποχρεωμένη να του επιβάλλει αφαίρεση βαθμών, πάντα φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα τον κρίνει ως ένοχο.

· Εφόσον δηλαδή η Εφέσεων επικυρώσει την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης, πρέπει να επιβάλλει και τις ποινές που προβλέπει ο νόμος. Κι ο νόμος αναφέρει ποια είναι η ποινή, η αφαίρεση από πέντε έως δέκα βαθμών. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σοφιστείες. Η υπόθεση αναπέμφθηκε από το CAS να επανεξεταστεί στην Εφέσεων στο πλαίσιο που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης της παράβασης και με βάση τα συμπεράσματα της ΕΕΑ. Τα γεγονότα που περιγράφει η ΕΕΑ κρίνονται ως αληθή, αλλά πρέπει τώρα από την Εφέσεων να επαναξιολογηθεί εάν εμπίπτουν η, όχι σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας. Η διαπίστωση της παράβασης έχει γίνει-και έχει γίνει με την απόφαση της ΕΕΑ, την οποία ο νόμος αναγνωρίζει ως αρμόδια να κρίνει. Και το έκανε μετά την σοβαρότατη καταγγελία του Ολυμπιακού.

· Προσέξτε, εάν κριθεί στην ουσία από την Εφέσεων ότι δεν υπάρχει πολυϊδιοκτησία, βεβαίως ο ΠΑΟΚ δεν θα τιμωρηθεί. Αλλά δεν θα τιμωρηθεί γι΄ αυτό το λόγο, όχι γιατί ο νόμος…απαγορεύει τώρα να τιμωρηθεί! Ο νόμος δεν απαγορεύει τίποτα. Ίσα ίσα ζητάει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται. Εξ απόψεως νόμων και κανονισμών, είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει κανένα δικονομικό εμπόδιο τιμωρίας του ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

· Ένα θέμα είναι αυτό. Ένα δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Εφέσεων. Γιατί διαβάζοντας τις δηλώσεις του νομικού του επιτελείου σαν να καταλαβαίνουμε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί και να μην θελήσει να εκδικαστεί η υπόθεση επί της ουσίας στην Εφέσεων, αλλά να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να συζητήσει την υπόθεση κατ΄ ουσίας, γιατί δεν είναι νοητή η επιβολή ποινής στο επόμενο πρωτάθλημα!

· Καλά, ο ΠΑΟΚ δεν είναι αυτός που εδώ και μισό χρόνο φωνάζει, «δεν μας αφήνετε να δικαστούμε από ένα δικαστήριο…μας καταδίκασαν χωρίς να δικαστούμε…επιτέλους δικάστε μας…» κι άλλα τέτοια; Και θα πάει τώρα στο δικαστήριο να πει, «δεν μπορείτε να μας τιμωρήσετε, γιατί το απαγορεύει ο νόμος»;…Δεν ήθελε να δικαστεί ο ΠΑΟΚ; Δεν θέλει να του φύγει το στίγμα ότι είχε παράρτημα την Ξάνθη;…θα υποστεί τέτοιο διασυρμό ο ΠΑΟΚ να πάρει πίσω όσα πρέσβευε επί έξι μήνες;…

Άσχετο: Είναι δεδομένο ότι θα μείνει ο Άμπελ Φερέϊρα στον ΠΑΟΚ;…

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1281679585688514560

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x