Κώστας Νικολακόπουλος

Βαλμπουενά, η μηχανή παραγωγής ευκαιριών, οι στροφές του και η ιδέα να μην παίξει!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Βαλμπουενά, τον καταλυτικό ρόλο του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και το ενδεχόμενο να μην παίξει βασικός στην Τουρκία.

• Γράφουμε όλοι εδώ και ημέρες για το δεκάρι που θέλει να φέρει ο Ολυμπιακός για να καλύψει το κενό του Φορτούνη. Η σωστή ανάγνωση του θέματος νομίζω ότι είναι πως ο Ολυμπιακός θέλει να φέρει ένα δεκάρι για να καλύψει το κενό του Βαλμπουενά, όταν αυτός κουράζεται και πέφτουν οι στροφές του.

• Γιατί θα είναι μεγάλη αδικία αν δεν δεχθούμε ότι ο Βαλμπουενά στην κρίσιμη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν έκανε τη διαφορά σε θέση Νο 10. Και στα 65 λεπτά που έπαιξε ήταν ένας πραγματικός στρατηγός για τον Ολυμπιακό. Εάν η Νόβα είχε την έμπνευση να παρουσιάσει στο post game ένα βιντεάκι με τα καλύτερα στιγμιότυπα με πρωταγωνιστή τον έμπειρο άσο, τότε θα γίνονταν αντιληπτός σε όλη την έκταση του ο καταλυτικός ρόλος του στην κυριαρχία του Ολυμπιακού και στη δημιουργία απίστευτου αριθμού ευκαιριών.

• Ο Βαλμπουενά είναι όντως εκπληκτικός στις εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ, με τα κτυπήματα του να προκαλούν τον πανικό στις άμυνες και στους γκολκίπερ, αλλά το κομμάτι αυτό του παιχνιδιού του είναι πολύ φτωχό για να δώσει το πραγματικό μεγαλείο του παιχνιδιού του.

• Οι συνεργασίες του με τον Ποντένσε είναι μοναδικές. Τα κοντρόλ του με τα οποία δημιουργεί φάσεις με ένα άγγιγμα της μπάλας αποτελούν ζωγραφιές. Οι πάσες του προς τον σέντερ φορ (Γκερέρο) είναι μία προς μία. Με την ίδια ευχέρεια βρίσκει και τον Μασούρα για να τελειώσει φάσεις. Κερδίζει φάουλ και κάρτες, είτε σε καλές θέσεις, είτε κρατώντας την μπάλα όταν χρειάζεται η ομάδα.

• Ναι, δεν κυνηγάει το γκολ όπως ο Φορτούνης, ούτε έχει τις θεαματικές σόλο ενέργειες του Κώστα, αλλά η υψηλότατου βαθμού ομαδικότητα του παίζει τεράστιο ρόλο στη μηχανή παραγωγής ευκαιριών. Κι ο ίδιος θα χωθεί σε θέση κρυφού φορ, αν προσέξατε τις φάσεις στο α΄ ημίχρονο που του γύρισε την μπάλα ο Γκερέρο αλλά ο κοντός κόπηκε την τελευταία ώρα από τον στόπερ κι εκεί που συνδυάστηκε με τον Μασούρα αλλά το σουτ που έκανε το κόντραραν οι αμυντικοί.

• Μπορεί σε μία στιγμή να τον δεις τον Βαλμπουενά να «ελευθερώνει» με πανέξυπνη 30άρα πάσα από αριστερά τον δεξί στόπερ Σεμέδο και την αμέσως επόμενη στιγμή να έχει φτάσει σε χρόνο…ντε τε σε θέση έξω δεξιά για να κάνει υπεραριθμία με τον Ομάρ και τον Ποντένσε. Είναι δε απολαυστικός ακόμη κι όταν κάνει τάκλιν η, παίρνει κεφαλιές (!), κόβοντας αντίπαλες επιθέσεις.

• Αν μπορώ να καταλάβω καλά, ο Μαρτίνς το σκέφτεται αν πρέπει να τον έχει βασικό στην Τουρκία η, να ξεκινήσει τον Μαντί Καμαρά, γιατί στο προηγούμενο εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού, στην Τσεχία, ο Βαλμπουενά δεν ήταν όπως στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη κι έπαιξε σε πολύ πιο χαμηλό ρυθμό, η δε ομάδα με τον Μαντί μέσα ανέβηκε. Υπό αυτή την έννοια, δεν τον κατακρίνω τον προπονητή.

• Αλλά δεν είμαι και καθόλου σίγουρος ότι είναι η καλύτερη ιδέα να μην παίξει ο Βαλμπουενά στην Τουρκία, εκεί που ξέρει τους πάντες και τα πάντα. Και να μην έχει έτσι ο Ολυμπιακός τον πιο ποιοτικό του παίκτη, απόντος μάλιστα του Φορτούνη-αλλά και με τον Ελ Αραμπί πιθανότατα ακόμη ανέτοιμο για ολόκληρο 90λεπτο. Κι άρα γεμίζοντας την ενδεκάδα με παίκτες-εργάτες κι «εργαλεία»…

Άσχετο: εδώ και τρεις ημέρες σας είχα ενημερώσει από εδώ ότι ο Βραζιλιάνος εξτρέμ της Μπράγκα, ο Εντουάρντο, θα υπογράψει σε ελληνική ομάδα. Και είδατε ότι τον ανακοίνωσε η Ξάνθη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x