Κώστας Νικολακόπουλος

Εδράκιας ή καλύτερος για τον φιλοξενούμενο ο Πορτογάλος που σφυρίζει το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη;

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τους ορισμούς στους τελευταίους πιο κρίσιμους αγώνες του Ολυμπιακού των διαιτητών που τον είχαν παίξει στο κάζο με την Μπερ Σέβα!

• Τελικά απ΄ όλους τους διαιτητές στην Ευρώπη, δεκάδες επί δεκάδων, η ΟΥΕΦΑ επέλεξε για τα δύο τελευταία πιο κρίσιμα παιχνίδια του Ολυμπιακού, σε Ευρώπη κι Ελλάδα, να ορίσει τους δύο διαιτητές που τον είχαν παίξει στη χειρότερη στιγμή της ευρωπαϊκής παρουσίας του εδώ και χρόνια, εκείνους στα παιχνίδια με την Μπερ Σέβα, που στέρησαν τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ακριβώς πριν τρία χρόνια!

• Η επιτροπή ορισμών της ΟΥΕΦΑ είχε ορίσει τον Γάλλο Μπαστιέν (διαιτητή στη ρεβάνς Μπερ Σέβα-Ολυμπιακός 1-0) στο Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 3-1 κι ο Μέλο Περέϊρα (που είναι διορισμένος αρχιδιαιτητής στην ελληνική Λίγκα από την ΟΥΕΦΑ) όρισε τον Πορτογάλο Χόρχε Σόουσα (διαιτητή στο πρώτο ματς Ολυμπιακός-Μπερ Σέβα 0-0) στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ! Τι έγινε στο Βελιγράδι το είδαμε, με την αποβολή του Μπενζιά από τον…κακομούτσουνο Γάλλο να διαμορφώνει όχι μόνο το αποτέλεσμα του αγώνα, αλλά πιθανόν και την έκβαση της μάχης της 3ης θέσης…

• Απ΄ ότι καταλαβαίνω, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Σόουσα, τον θεωρεί πολύ καλό και δίκαιο διαιτητή-κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Μακάρι να αποδειχθεί και μέσα στο παιχνίδι έτσι και ο άνθρωπος να παίξει καλά αύριο στο Καραϊσκάκη. Αυτό που εγώ θυμάμαι καλά, πάντως, είναι ότι στο Ολυμπιακός-Μπερ Σέβα (0-0) έπαιζε καλύτερα τους Ισραηλινούς. Δεν λέω ότι αλλοίωσε το αποτέλεσμα, λέω όμως ότι ήταν πολύ σκληρός στην έδρα κι όλα τα αμφισβητούμενα σφυρίγματα πήγαιναν στην Μπερ Σέβα και κανένα στον Ολυμπιακό.

• Είναι η πρώτη φορά που ο Περέϊρα επέλεξε να ορίσει διαιτητή από την πατρίδα του σε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος. Φάνηκε να την έχει ψάξει την επιλογή. Π.χ. Πορτογάλους παίκτες έχει ο Ολυμπιακός, Πορτογάλους έχει και η ΑΕΚ. Ο δε Σόουσα έχει παίξει στο παρελθόν και τις δύο ομάδες, χωρίς να προκαλέσει αρνητικά με κάποια σοβαρή απόφασή του, τόσο στο Ολυμπιακός-Μπερ Σέβα, όσο και στο ΑΕΚ-Μίλαν, που κι εκείνο 0-0 είχε λήξει! Ήταν λοιπόν μία προσεκτική επιλογή του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή.

• Με βάση τα αποτελέσματα που φέρνει, είναι διαιτητής που περισσότερο είναι καλός για τον φιλοξενούμενο, παρά για τον γηπεδούχο. Βλέπε Μπενφίκα-Πόρτο 0-2 (αλλά και ΑΕ Λάρνακας-Άρης 0-1) φέτος, Πόρτο-Μπενφίκα 1-2 πέρσι και Πόρτο-Μπενφίκα 0-0 πρόπερσι. Ας θυμηθούμε και τα άλλα τρία παιχνίδια που έχει σφυρίξει ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Παναθηναϊκός-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-3, Αστέρας Τρίπολης-Μπεσίκτας 2-2 και Μάϊντζ-Αστερας Τρίπολης 1-0.

• Μάνι μάνι έχουμε δείγμα εννιά αγώνων, ευρωπαϊκών και ντέρμπι Πορτογαλίας, στους οποίους ο Πορτογάλος έχει φέρει έναν άσο (!), τέσσερα Χ και τέσσερα διπλά! Άλλωστε, και τα στατιστικά του στα Κύπελλα Ευρώπης παραπέμπουν σε διαιτητή που μόνο εδράκια δεν τον λες. Π.χ. έχει σφυρίξει 10 πέναλτι υπέρ γηπεδούχων και 16 υπέρ φιλοξενούμενων! Οι δε κάρτες είναι σχεδόν πλήρως ισορροπημένες! Αποβολές 8-7 και κίτρινες 141-153 σε 73 διεθνή παιχνίδια. Τέλος πάντων, με τους διαιτητές ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. Ας περιμένουμε μία καλή διαιτησία, από ένα έμπειρο διαιτητή, που μάλιστα του χρόνου τελειώνει την καριέρα του.

• Παρεμπιπτόντως, μου έκανε κακή εντύπωση που η ΟΥΕΦΑ δεν έδωσε στην Cοsmote TV να παίξει από το VAR τη φάση του καθοριστικού γκολ της Μπάγερν, του 2-1 την Τρίτη στο Καραϊσκάκη, για να δούμε αν όντως δεν υπάρχει οφσάϊντ. Οι διαιτητές είπαν στους ανθρώπους του Ολυμπιακού ότι από το VAR φάνηκε ότι έστω για εκατοστά ο Καμαρά (στο βάθος της εικόνας) κάλυπτε τον σκόρερ Λεβαντόφσκι. Δεν το αμφισβητώ, παρότι από τη μετάδοση του παιχνιδιού δεν μπορούσες να καταλάβεις αν υπήρχε η, όχι οφσάϊντ, γιατί η φάση ήταν πολύ οριακή.

• Όμως, τι πιο απλό από το VAR της ΟΥΕΦΑ να έδιναν την τρισδιάστατη εικόνα στο συνδρομητικό κανάλι και να βλέπαμε κι όλοι εμείς την πραγματικότητα. Όπως συνέβη σε τόσα άλλα γήπεδα στο διήμερο του Τσάμπιονς Λιγκ, π.χ. στο Άγιαξ-Τσέλσι, που είδαμε με την τρισδιάστατη εικόνα του VAR μία άλλη εντελώς οριακή φάση, πώς για εκατοστά δεν μέτρησε γκολ. Ενώ στο Καραϊσκάκη την εικόνα του VAR τελικά την μοιράστηκαν μόνο οι δύο Ολλανδοί διαιτητές που ήταν στην αίθουσα του VAR. Το σωστό δεν είναι να το βλέπει κι ο κόσμος, όπως επαναλαμβάνω έγινε και σε άλλα γήπεδα;

• Αντιθέτως, πολύ ορθά έπραξε η ΟΥΕΦΑ κι έδωσε στο συνδρομητικό κανάλι τη φάση με το γκολ του Ελ Αραμπί από την goal line technology. Έτσι, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι έστω οριακά η μπάλα στην κεφαλιά του κυνηγού του Ολυμπιακού είχε περάσει ολόκληρη την γραμμή, άρα ορθά μέτρησε το γκολ. Εάν μας έδειχναν από την ΟΥΕΦΑ (γιατί δεν είναι θέμα του καναλιού) και το γκολ της Μπάγερν από το VAR, κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτα.

• Προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι έγινε κάτι εσκεμμένα, γιατί πολύ απλά δεν το ξέρω και δεν θέλω να το πιστεύω κιόλας. Όμως, τώρα, αυτό που ισχύει είναι ότι ουδείς πλην των δύο Ολλανδών στο κουβούκλιο του VAR γνωρίζει αν ήταν η, όχι οφσάϊντ ο Λεβαντόφσκι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x