Κώστας Νικολακόπουλος

Επιτέλους, οι αλλαγές πρέπει να δώσουν μία βοήθεια στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τις λύσεις που δεν παίρνει ο Ολυμπιακός από τον πάγκο του, με αφορμή τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα και τον Αστέρα Τρίπολης!

· Χρόνια τώρα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης είναι θρίλερ. Ακόμη κι αυτά μέσα στο Καραϊσκάκη (!), όπου ο Ολυμπιακός έχει τρεις νίκες στο γκολ (τις δύο με γκολ στο 93’!) και μία ισοπαλία (ισοφαρίζοντας στο 94’!), στα τέσσερα τελευταία τους παιχνίδια…

· Λογικά κάπως έτσι πρέπει να περιμένουμε και το αποψινό παιχνίδι, ιδίως όσο ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να δυσκολεύεται τόσο πολύ στο σκοράρισμα. Γιατί δεν έχει νόημα να κάνουμε ότι δεν…βλέπουμε το 0-0 στην Ξάνθη (απ΄ όπου πέρασε κι η ΑΕΚ χθες το βράδυ) η, ότι τα μοναδικά του γκολ και με τον Πανιώνιο και με τον ΠΑΟΚ και με τον Ερυθρό Αστέρα ήρθαν από πέναλτι (ο δε Παπαπέτρου, που τον παίζει σήμερα στην Τρίπολη, σε 11 παιχνίδια που τον έχει σφυρίξει, του έχει δώσει μόνο ένα πέναλτι κι αυτό με τον Εργοτέλη στο Καραϊσκάκη στο 78ο λεπτό και με το σκορ ήδη στο 2-0…).

· Και το γκολ έρχεται δύσκολα στον Ολυμπιακό γιατί πρώτον η ομάδα παίζει κάτω από συνεχή πίεση Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή και δεύτερον γιατί το βρίσκει με μία κάποια συνέπεια μόνο από τον Ελ Αραμπί. Ο Σουντανί που έδινε λύσεις έχει χάσει την επαφή του με τα δίκτυα από τότε που γύρισε από την Εθνική του, ενώ ειδικά εκτός έδρας δεν έχει σκοράρει ποτέ, ο δε Ποντένσε έχει βοηθήσει σημαντικά ανοίγοντας το σκορ στα παιχνίδια με Ατρόμητο και Παναιτωλικό, αλλά γενικά σκοράρει σποραδικά.

· Ο Γκερέρο έχει να σκοράρει από τις 22 Σεπτέμβρη, ο Μασούρας από τις 6 Οκτώβρη, ο Βαλμπουενά λείπει και ούτως η, άλλως σκοράρει μόνο από πέναλτι, ενώ τα χαφ βάζουν γκολ με το σταγονόμετρο, ένα ο Καμαρά κι ένα ο Γκιγέρμε. Από δε τις στημένες φάσεις μόνο ο Σεμέδο το «έχει», αλλά κι αυτός στο πρωτάθλημα ένα γκολ έχει κάνει (ενώ στην Ευρώπη τέσσερα!).

· Πέρσι «κάτι» είχε δώσει κι ο Μπουχαλάκης, που όμως φέτος δεν έχει κάνει ακόμη σεφτέ! Την Τετάρτη με τον Ερυθρό Αστέρα μάλιστα συνέβη το φοβερό να πλασάρει από κοντά με εξουδετερωμένο τον γκολκίπερ και να στέλνει την μπάλα πάνω στον…Μασούρα, μην καταλήγοντας στα δίχτυα, στο τελείωμα εκείνης της φάσης που ο Ελ Αραμπί αποτυγχάνει να πλασάρει από άριστη θέση, σε ασίστ του Ποντένσε.

· Ο Μπούχα είχε και σε αυτό το παιχνίδι μία πολύ καλή παρουσία, πέρασε έξοχες πάσες στον Ποντένσε και στον Τσιμίκα, είχε αμυντικά πολύ ωραία επέμβαση όταν χρειάστηκε σε μία περίπτωση, έκλεψε μπάλες, είχε την μπαλιά προς τον Ομάρ στη φάση του πέναλτι. Βελτιώνεται σε διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού του (πλέον π.χ. παίζει και με το δεξί πόδι), αλλά χρειάζεται να είναι πιο καλός στα τελειώματα του, δημιουργικά κι εκτελεστικά.

· Ο Καμαρά κι ιδίως ο Γκιγέρμε έχουν καλύτερο σουτ, όμως ο μεν πρώτος χαλάει επιθέσεις σουτάροντας εντελώς επιπόλαια (τρεις φορές το έκανε την Τετάρτη!), ο δε δεύτερος επιλέγει να σουτάρει από τα 25-30 κι όχι από τα 20-25 μέτρα, με συνέπεια οι πιθανότητες του να σκοράρει να ελαχιστοποιούνται. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να παίζει λίγο πιο μπροστά (με τον έτερο κεντρικό χαφ λίγο πιο πίσω), έτσι ώστε να αξιοποιεί την υψηλή τεχνική του κατάρτιση και την ικανότητα του να πασάρει κάθετα. Για να γίνουν, όμως, αυτά πρέπει να είναι πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

· Αυτό που χρειάζεται σίγουρα ο Καμαρά είναι να ελέγχει επιτέλους καλύτερα το παιχνίδι και τον εαυτό του-τέσσερις κίτρινες κάρτες στα πέντε τελευταία παιχνίδια του…Τον βλέπεις ενώ το ψάχνει πολύ να περνάει σπάνια την καλή πάσα μπροστά και να μην ολοκληρώνει ακόμη και τις ωραίες ενέργειες του. Με τον Ερυθρό Αστέρα σε μία στιγμή κλέβει όμορφα την μπάλα κι αμέσως κάνει λάθος πάσα…

· Γενικά κι αυτός κι όλη η ομάδα έχει ανάγκη από λίγο πιο καθαρό μυαλό. Είναι κρίμα π.χ. να χάνεται η μπάλα στη φάση του 42ου λεπτού στον αγώνα με τους Σέρβους, όταν αμέσως μετά το χαμένο πέναλτι άλλαξαν την μπάλα αστραπιαία οι Ποντένσε, Τσιμίκας, Ποντένσε πάλι, Μπουχαλάκης, Τσιμίκας ξανά, Καμαρά κι ο Μαντί φεύγοντας από θέση έξω αριστερά έκανε κακή σέντρα, την στιγμή που ο Ελ Αραμπί περίμενε σε θέση βολής. Η, ένα λεπτό αργότερα, στο 43, να βγάζει έξοχη αντεπίθεση ο Ποντένσε κι ο Μασούρας από θέση έξω δεξιά να κάνει τόσο κακή σέντρα…

· Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα παιχνίδια είναι πολλά και φθείρουν και το σώμα και το μυαλό, όμως με λίγο παραπάνω συγκέντρωση στο παιχνίδι, όλα μπορεί να γίνουν πιο εύκολα. Π.χ. δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα γιατί η μπάλα στην κεφαλιά του Ελ Αραμπί στη σέντρα του Τσιμίκα βρήκε το δοκάρι στο β΄ ημίχρονο. Όμως, η αντίστοιχη κεφαλιά του ίδιου παίκτη στο α΄ ημίχρονο στη σέντρα του Ομάρ ήταν απαράδεκτη για σέντερ φορ. Αν την έκανε όπως στο β΄ ημίχρονο, θα ήταν γκολ…

· Κι οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο πρέπει να βοηθάνε περισσότερο, ειδικά οι πιο έμπειροι, όπως ο Γκερέρο. Να είναι πιο έτοιμοι κι όχι στην πρώτη επαφή του με την μπάλα ο Ισπανός να κάνει πάσα σε παίκτη του Ερυθρού Αστέρα. Γενικά το πάλεψε ο Ισπανός, στο τέλος πήγε και να σκοράρει κι έβγαλε και πάσα για γκολ στον Ποντένσε, όμως νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει καλύτερο κώδικα επικοινωνίας με τον Ελ Αραμπί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φάση στο 61’, όταν ο Αραμπί ξέφυγε πολύ ωραία από θέση μέσα δεξιά στην περιοχή του Αστέρα κι ενώ είχε την πάσα στον Γκερέρο στην μικρή περιοχή, επέλεξε να γυρίσει την μπάλα πίσω στο πέναλτι, όπου δεν υπήρχε κανείς συμπαίκτης του-που η αλήθεια είναι ότι κάποιος έπρεπε να υπήρχε.

· Ακόμη κι οι άπειροι Λοβέρα και Ραντζέλοβιτς οφείλουν κάτι παραπάνω να δίνουν, μπαίνοντας αλλαγή. Την Τετάρτη ο Αργεντίνος μπήκε στο 70’ κι έπρεπε να περάσουν 23 λεπτά για να δούμε μία καλή κίνηση του (το γύρισμα στον Γκιγέρμε στο 93’). Τότε πιά, μετά το 1-0, είχαν λυθεί τα πόδια όλης της ομάδας κι είδαμε ότι ο Ολυμπιακός έκανε τρεις ευκαιρίες από το 91’ έως το 94’ (ένδειξη του ότι με ένα γρήγορο 1-0, στο τέλος το σκορ θα ήταν μάλλον στο 4-0, όπως με Κράσνονταρ και Πλζεν…). Η αλλαγή του Λοβέρα αποδείχθηκε μία μάλλον κακή απόφαση του Μαρτίνς-στον πάγκο οι επιλογές του για επιθετική ενίσχυση ήταν ο Αργεντίνος η, ο Ραντζέλοβιτς, με τον Σέρβο να έμοιαζε πιο λογική επιλογή και δη κόντρα στους συμπατριώτες του, όμως ο Ραντζέλοβιτς πρέπει να μπαίνει γενικά πιο σοβαρά στα παιχνίδια.

· Να δούμε μήπως απόψε μπορεί να δώσει κάτι ο Μπρούνο σαν αλλαγή, γιατί στο Αγρίνιο άφησε υποσχέσεις. Άλλωστε, οι λύσεις από τον πάγκο πάλι περιορισμένες θα είναι για τον προπονητή: ο Γκερέρο, ο Ραντζέλοβιτς κι ο Μπρούνο, εάν είναι κι οι δύο στην 18άδα…

· Με αυτά και με αυτά, χωρίς δηλαδή ουσιαστικές βοήθειες από τις αλλαγές του, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να ΄χει σοβαρό πρόβλημα με το να καθαρίζει παιχνίδια του μετά το 60-65’. Την Τετάρτη το έκανε για πρώτη φορά, να σώσει δηλαδή ένα ματς με γκολ στο τελευταίο 30λεπτο αγώνα του, αλλά έγινε με το πέναλτι στο 87’, που σφύριξε ο Ιταλός ρέφερι. Στο ελληνικό πρωτάθλημα της εξυγίανσης για να πάρει ο Ολυμπιακός πέναλτι στα τελευταία λεπτά πρέπει να «γκρεμιστεί κανένας φούρνος»!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x