Κώστας Νικολακόπουλος

Γιατί άρεσε ο Τζολάκης και γιατί λείπει ένα 10άρι στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm το τελευταίο τεστ του Ολυμπιακού.

• Τον χειρότερο Ολυμπιακό στα μέχρι τώρα πέντε φιλικά της προετοιμασίας του είδαμε χθες. Να ήταν άραγε τόσο κουρασμένη η ομάδα; Πάντως, η Ούφα, 13η στη βαθμολογία του ρωσικού πρωταθλήματος, έδειχνε πιο καλή αμυντικά, πιο πιεστική σε όλο το γήπεδο, πιο επικίνδυνη μπροστά…

• Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι ο Ολυμπιακός δέχθηκε πρώτος γκολ-κι αυτό όπως ξέρουμε μπορεί να είναι μόνο κακό νέο για την ομάδα του Μαρτίνς. Το καλό είναι ότι για δεύτερο παιχνίδι το «γύρισε», έστω αυτή τη φορά όχι με ανατροπή σκορ, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο να μη χάσει. Η σχετικά γρήγορη (μέσα σε ένα τέταρτο) ισοφάριση, έφερε αποτέλεσμα, ξανά.

• Το μεγάλο ζήτημα ήταν η έλλειψη δημιουργίας. Με απόντα τον Βαλμπουενά, τον Φορτούνη στα πιτς, τον Καμαρά (κυρίως σαν 10άρι στο α΄ ημίχρονο, αφού στο β΄ πέρασε 8άρι, χωρίς κι εκεί να κάνει τίποτα σπουδαίο πάντως) σε σταθερά πλέον μέτρια έως πολύ μέτρια, στάνταρ και τον Τιάγκο ως 10άρι να αδυνατεί φανερά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης, ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο πρόβλημα στο πώς θα απειλούσε.

• Το μοναδικό γκολ ήρθε στη μοναδική στιγμή που συνεργάστηκαν σωστά κι οι τρεις κυνηγοί του (πάσα Τσούμιτς, ασίστ Ελ Αραμπί, γκολ Μασούρα)! Η ευκαιρία του Τσούμιτς ήρθε από μία πλαγιοκόπηση του Αποστολόπουλου κι ένα έστω όχι καλό γύρισμα. Άντε να βάλουμε τρίτη φάση την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου από καλή θέση σε εκτέλεση κόρνερ του Τιάγκο (στη μοναδική καλή στιγμή του Πορτογάλου σε ένα ολόκληρο ημίχρονο, στο οποίο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι ούτε κατά διάνοια 10άρι για τον Ολυμπιακό κι ότι με προϋποθέσεις κιόλας, μπορεί να βοηθήσει σαν 8άρι). Νομίζω ότι ένα 10άρι το χρειάζεται η ομάδα, μέχρι να γυρίσει στα καλά του ο Φορτούνης, μετά από έξι, εφτά, οκτώ μήνες, ε;

• Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση η τεράστια ευκολία με την οποία οι κυνηγοί του Ολυμπιακού (ακόμη κι ο Βρουσάι που μπήκε αλλαγή μισή ώρα και δεν φάνηκε, γυρνώντας μετά το 82’ και σε ρόλο δεξιού μπακ) έβγαιναν σε θέση οφσάιντ, λες και πιάνονταν συνεχώς κορόιδα, με συνέπεια αρκετές καλές πάσες από το κέντρο και τα πλάγια να πάνε όλες χαμένες. Μιλάμε για έξι οφσάιντ κι όλα σε θέσεις πολύ ευνοϊκές…

Γιατί άρεσε ο Τζολάκης και γιατί λείπει ένα 10άρι

• Ο Μαρτίνς το έχει γυρίσει για τα καλά στο κλασικό 4-3-3, το οποίο όμως κι αυτό δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, λόγω της κατάστασης του Καμαρά. Στο τελευταίο 10λεπτο έπαιξε 3-4-3, με Καλογερόπουλο-Παπασταθόπουλο-Μάρκοβιτς στόπερ και Βρουσάι-Ανδρούτσο στα πλάγια της άμυνας, ίσως γιατί θέλησε να αποφύγει μία ήττα, και καλά έκανε, αφού καμία ήττα δεν είναι καλή για τον Ολυμπιακό!

• Το καλό είναι ότι ο Ελ Αραμπί με τον Μασούρα διατηρούν πολύ καλή χημεία και στη φάση του γκολ μας θύμισαν αυτό που βλέπαμε πάρα πολύ συχνά στο τέλος της απερχόμενης σεζόν. Το κακό είναι ότι η ομάδα ξεκίνησε πάλι δεχόμενος μία κλασική ευκαιρία: δεν είχε συμπληρωθεί ούτε καν το 2ο λεπτό κι εκ τύχης δεν παραβιάστηκε η εστία του Τζολάκη από την κοντινή προβολή του έξω αριστερά της Ούφα, με τον Ανδρούτσο, όπως κι από την άλλη πλευρά τον Μασούρα, να έχουν κακές επιστροφές και τον Αποστολόπουλο να αδυνατεί να κόψει τη σέντρα.

• Στο δε γκολ των Ρώσων ήταν σαν μην κατάλαβαν ποτέ οι παίκτες του Ολυμπιακού τι έγινε! Λες κι έπαιζαν με την Μπαρτσελόνα στα καλά της και έκρυψε την μπάλα. Ουδείς αντέδρασε, από αμυντικά χαφ, στόπερ, δεξί μπακ, ενώ ο Αποστολόπουλο, ως ο παίκτης που έπρεπε να κινηθεί προς τον παίκτη που έβγαλε την ασίστ, αδράνησε εντελώς. Μόνο που για να γίνει αυτό το γκολ είχαν προηγηθεί δύο λάθη του Ανδρούτσου στα προηγούμενα λεπτά, μία λάθος εκτέλεση αράουτ και κυρίως μία πάσα σε αντίπαλο! Λάθη τα οποία έφεραν κινδύνους για την εστία του Τζολάκη κι «ενθάρρυναν» τους Ρώσους, τους έδωσαν ψυχολογία να επιτεθούν ξανά και ξανά και να φτάσουν στο γκολ.

Γιατί άρεσε ο Τζολάκης και γιατί λείπει ένα 10άρι

• Μόλις χθες το πρωί σχολίαζα κάποια πράγματα για τον Ανδρούτσο και ατυχώς το απόγευμα τα ξαναείδαμε. Μπορεί να το πάλεψε πολύ και να έβγαλε και καλές άμυνες, ειδικά προς το τέλος, αλλά περισσότερο προβλημάτισε, έχασε κι άλλη φάση (γιατί δεν έβαλε όπως έπρεπε τα πόδια στη φωτιά) που εξελίχθηκε σε ευκαιρία των Ρώσων, καθώς οι επιστροφές των Μπουχαλάκη και Καμαρά ήταν κακές, ενώ επανειλημμένως του πέρασαν σέντρες από την πλευρά του. Πρέπει να το φτιάξει πολύ καλύτερα ο Άνδρου το αμυντικό κομμάτι.

• Για τον Πέπε μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά εγώ είδα ότι προσπάθησε ανασταλτικά (έκλεψε, έκοψε) και πάσαρε αρκετά καλά, ακόμη και μέσα στις γραμμές του αντίπαλου, ενώ τα κτυπήματα του σε δύο στημένα ήταν καλά. Εϊναι αλήθεια ότι δεν βγάζει την ένταση που πρέπει στο παιχνίδι του κι ότι μοιάζει σαν να μην ξέρει να μαρκάρει καλά κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού, όμως δεν νομίζω ότι είναι να τον ξεγράφεις. Αν έκανε κάποια λάθη που έκανε χθες ο Μπουχαλάκης, με αποκορύφωμα εκεί που έχασε την μπάλα και βγήκε ένας Ρώσος φάρσα με τον Τζολάκη, θα τον είχαμε «κρεμάσει» τον Πορτογάλο…

• Αυτός που που άρεσε ήταν ο Τζολάκης, ξανά. Έβγαλε τα σουτ που έπρεπε να βγάλει και κυρίως μου έκανε καλή εντύπωση ότι βγήκε τρεις φορές και μάζεψε καλά την μπάλα σε σέντρες κι ότι βρήκε με ένα καλό βολέ έξυπνα τον Μασούρα για να φύγει στην αντεπίθεση. Πρέπει φυσικά να βελτιωθεί κι άλλο στα διωξίματα της μπάλας με τα πόδια, ώστε να «βρίσκει» πιο συχνά συμπαίκτες κι όχι αντιπάλους, ενώ σε μία στιγμή έκανε έξοδο εντελώς άκαιρα, ενώ ήλεγχε την φάση ο Σωκράτης. Είναι βέβαια και θέμα χημείας με τα στόπερ, τα οποία τώρα μαθαίνει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x