Κώστας Νικολακόπουλος

Γιατί ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον (κοινοτικό πλέον) Χασάν!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.gr γιατί ο Ολυμπιακός πήρε πίσω τον Χασάν, έξι μήνες μετά!

• Ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον Αχμέντ Κούκα Χασάν, έξι μήνες μετά το τέλος της περσινής συνεργασίας τους, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους.

• Πρώτον, γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς ζήτησε επίμονα ένα φορ περιοχής σαν εναλλακτική του Ελ Αραμπί. Κι ο παίκτης που ήθελε επιτακτικά ήταν ο Χασάν, παρότι ήξερε ότι προέρχονταν από τραυματισμό κι απραξία 3,5 μηνών (από τις 15 Οκτωβρίου έχει να παίξει). Προφανώς, ο Πορτογάλος προπονητής θεωρεί ότι ξέροντας καλά τον παίκτη θα το ξεπεράσει αυτό το υπαρκτό πρόβλημα.

Να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι δύο καλύτερες σεζόν στην καριέρα του Χασάν ήταν οι δύο τις οποίες είχε προπονητή τον Μαρτίνς. Το 2014-15 δούλεψαν μαζί στη Ρίο Άβε κι ο Αιγύπτιος έβαλε 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (12 στο πρωτάθλημα σε 17 ματς βασικός, δύο στα Κύπελλα κι ένα στο Γιουρόπα Λιγκ). Και πέρσι, 2018-19, δούλεψαν μαζί στον ολυμπιακό και ξαναέβαλε 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (11 στο πρωτάθλημα σε 12 ματς βασικός, δύο στο Κύπελλο, δύο στο Γιουρόπα Λιγκ).
Όταν λοιπόν σαν προπονητής έχεις ένα φορ που έχεις συνεργαστεί μαζί του δύο σεζόν και σου έχει βάλει από 15 γκολ, χωρίς να σου έχει παίξει όλα τα παιχνίδια σαν βασικός, μόνο παράλογο δεν είναι να τον εμπιστευθείς και μία τρίτη φορά.

• Δεύτερον, οι τωρινές συνθήκες της μεταγραφής του είναι πιο συμφέρουσες για τον Ολυμπιακό, καθότι η οψιόν αγοράς που υπογράφηκε με την Μπράγκα για το καλοκαίρι είναι 2,5 εκ. Ευρώ, με ένα νορμάλ ενοίκιο έως τότε. Αντίθετα, το περασμένο καλοκαίρι η συμφωνημένη οψιόν για να τον αγοράσει ο ολυμπιακός ήταν γύρω στα 4 εκ. Ευρώ κι όταν οι «ερυθρόλευκοι» πρόσφεραν στην Μπράγκα κάπου 2-2,5 εκ. Ευρώ οι Πορτογάλοι είχαν αρνηθεί. Τώρα, όμως, με τον παίκτη σε αποχή από τους αγώνες λόγω τραυματισμών, έριξαν το ποσό.

Επιπλέον στη διοίκηση συμφωνούν με τον προπονητή ότι η ομάδα θέλει και άλλη μία επιλογή για το γκολ πέραν του Ελ Αραμπί (και του Σουντανί, που όμως είδαμε ότι υπέστη μία θλάση και δεν έχει συνέλθει εδώ κι ενάμιση μήνα). Ο δε Γκερέρο, τον οποίο έχουν σε υπόληψη (και τον εκτιμάει προσωπικά ο Μαρινάκης), είναι μακριά από το γκολ εδώ και πολύ καιρό-από τις 22 του περασμένου Σεπτέμβρη (το 1-1 με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ) ξανασκόραρε στις 15 Γενάρη (στο 4-1 με την Καλαμάτα για το Κύπελλο…), μολονότι σε αυτό το διάστημα έπαιξε σε άλλα 17 παιχνίδια, εκ των οποίων τα πέντε βασικός.

Να έχουμε δε υπόψιν μας ότι ο Χασάν έβγαλε τις προάλλες κοινοτικό διαβατήριο κι έτσι δεν πιάνει θέση ξένου, κάτι πολύ σημαντικό.

• Τρίτον, ο Χασάν είναι παίκτης του μεγαλομάνατζερ Μέντες, που έφερε στον Ολυμπιακό και τον Σα, και ηταν σαφές από την αρχή ότι η συζήτηση που υπήρχε ήταν να γίνει η μεταγραφή του Ποντένσε από τον Ολυμπιακό στη Γουλβς, αλλά και του Χασάν από την Μπράγκα στον Ολυμπιακό.

Προφανέστατα δεν ήταν τυχαίο ότι όταν όλα πήγαιναν καλά με τη μεταγραφή του Ποντένσε στη Γουλβς, ήρθε και έκανε ιατρικά ο Χασάν. Όταν κόλλησε του Ποντένσε, κόλλησε και του Χασάν! Κι όταν προχώρησε τελικά του Ποντένσε, προχώρησε και του Χασάν!

Η συμφωνία ήταν διπλή: Και φεύγει ο κοντός και έρχεται ο ψηλός!

• Επί της ουσίας: Εάν δεν υπήρχε το θέμα με την αποχή του παίκτη εδώ και 3,5 μήνες από τους αγώνες με το πρόβλημα τραυματισμού, θα μιλούσαμε για μία εξαιρετική κίνηση, υπό την έννοια ότι λογικά ο Χασάν θα έχει άμεση προσαρμογή, αφού στον Ολυμπιακό τους ξέρει και τον ξέρουν. Η δε δεινότητα του στο σκοράρισμα δεν αμφισβητείται.

Τώρα, αναπόφευκτα υπάρχουν ερωτηματικά. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ο παίκτης θα χρειαστεί τον χρόνο του για να έρθει σε κατάσταση ικανοποιητικής ετοιμότητας. Ποιος θα είναι ο χρόνος (δύο-τρεις εβδομάδες;), δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι επιστροφές ξένων παικτών στον ολυμπιακό δεν είναι συνήθως και πολύ επιτυχημένες, ιδίως αν κρίνουμε από την πιο πρόσφατη, του Μιραλάς. Βεβαίως, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και νομίζω στου Χασάν, υπάρχει το μεγάλο πλεονέκτημα της σχέσης Μαρτίνς-παίκτη. Αν είναι υγιής, θα βοηθήσει ο «Φαραώ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x